icon

Kedy odplienkovať syna, keď je na ceste mladšia sestrička?

andrea_ff
24. jan 2019

Dobry den. Chcela by som mamicky poprosit o rady a skusenosti. Nas syncek ma teraz 18 mesiacov a o 3 mesiace sa nam narodi dcerka. Momentakne je syn plne plienkovany. Pouzivalu sme aj latkovky AIO, ale momentalne sme uz cca 3 mesiace na jednorazovkach 😀 no a mam miernu dilemu, ci sa do toho pustit teraz pred porodom, alebo pockat? Co by ste odporucali? Ake mate skusenosti a ako na to?

Strana
z2
vejkachochlikova
25. jan 2019

Ahoj,mam rovnaky rozdiel medzi detmi ako bude vas a tiez starsi syn,mladsia dcera. Ja som sa do odplenkovania pustila 1. krat ked mal 1,5 roka....no nebol pripraveny,po dvoch tyzdnoch ziaden vysledok len vsetko ocikane. Tak som to nechala uplne tak. O tri mesiace som skusila opat (2 mesiace pred narodenim dcerky) a o tyzden sa sam pytal a bol pokoj s plienkami. Musim povedat,ze mi to celkom pomohlo v tom zhone ked boli zrazu dvaja ... tiez viem,ze pred prichodom surodenca sa to riesit nema,no nebol s tym najmensi problem,takze moj nazor je,ze skus a uvidis ako bude reagovat. Casu do porodu mas este dost.Nemyslim si,ze by to malo syna nejak ovplyvnit v odplienkovani ak je na to pripraveny. Vela zdaru!

andrea_ff
autor
25. jan 2019

@vejkachochlikova asi to teda vyskusam. Ked ho vyzleciem a dam ku serbliku a poviem mu "pis pis" tak na serbli nevydrzi ani 2 sekundy, ale vstane a do 30 sekund sa vypisa vedla. Tam si cupne a urobi mlacku.... tak z toho ale neviem usudit, ci je pripraveny?? Asi kupim pekne slipy, dobre doma zakurime a vyskusam mu nedat pelusu... dam spily a teplaky...a uvidime 😀 a teda ho budem kazdych 20 min. vyzliekat a skusat aby pisal. Len neviem, ako ho dostat na serbel, alebo wc? Nevydrzi tam zatial vobec. Este mozno by sa mu pacilo cikat do sprchy v stoji...ale na to ho ucit? Lebo na zem sa vypisa.... 😂😂😂

adusik8
25. jan 2019

ja mám 3 deti a všetky nosia plienky ešte..najmladší má 7m,stredná má 20m plienku má len na spánok sama sa odplienkovala povedala že nechce a chodí na nočník 🙂dá dole veci,vyciká sa a vyleje do záchoda najstaršia má 3.5r a stále má plienku 😕 nechce ani nočník ani na záchod vyciká aj vykaká sa len do plienky hoci má gaťky cez deň...stredná sa cez deň odplienkovala keď začala rozprávať, najstaršia začína teraz tak do narodenîn to hádam dá...netreba to siliť dieťa vie kedy je pripravené

andrea_ff
autor
25. jan 2019

@adusik8 jujuju....to mate teda veselo s troma detickami takto po sebe 😀😀😀 tak vidno, ze toto cele je totalne individualne a neda sa na to vseobecne pozerat. Kazde dieta je ine.

janulka1802
26. jan 2019

Ja som odplienkovala v roku a pol prvé

janulka1802
26. jan 2019

dni to bolo náročné ale potom akoby cink v hlavičke a šlo to ako po masle a hneď aj bez plienky na obed a v noci a

montemotherone
26. jan 2019

@andrea_ff keby mal ísť do školy, odložila by si to kvôli pôrodu? 😉 Ide tu o neho, o jeho vývin. Takže bez ohľadu na teba a pôrod, ak je pripravený, treba mu na to vytvoriť podmienky. Článkov o odplienkovani je tu aj inde kopec. Všeobecne platí, že cca 18 mesiac je na začiatok najvhodnejší, keďže dieťa si začína uvedomovať vylučovanie. (Je to ale individuálne, to už musíš na ňom odsledovať ty)

nicoll212
26. jan 2019

tak ako jedna pani/slecna pisala, pockala by som do leta 🙂

senta_sofia
26. jan 2019

@andrea_ff vies ho teraz paradne namotat na to, ze plienku necha babatku a to, ze sa ti vycika vedla nocnika, to nevadi, kludne moze chodit robit mlacky do sprchy alebo ho mozes posadit rovno ako velkaca na zachod, moje tretie dieta moc na nocnik ani nechcelo, zachod mu bol nejak blizsi. Neviem, ako vysoky mate zachod, mozno by ti dociahol cikat zo stupienka do zachoda.

andrea_ff
autor
26. jan 2019

@senta_sofia ja ked mu hovorim, ze pride mala sestricka, tak on to nejak neriesi, alebo nechape...takze neviem, ci by sa na to chytil? Skor nie, netrapi ho to.

alby2014
26. jan 2019

@andrea_ff ja ma rodiel medzi detmi cca 19 mesiacov a odplienkovala som starsieho v zime, ked mal skoro 2,5....lebo prisiel, ze nechce pelusku. Dovtedy mu to bolo total jedno. Ked odpliekuvavas dieta, co ready, tak to mas cca do 24H po probleme a nebehas zo serblikom, neusadzas a ani neperies ocikane veci, lebo nehod je minimum. Nesil. Mne po anroden mladsieho bolo aj jednoduchsie proste prebalit.

andrea_ff
autor
27. jan 2019

@alby2014 teraz som par krat skusila mu dat dole plienku. Pri nocniku som mu hovorila, ze pis pis a vypisa sa na podlahu. Na nocniku ani wc nevydrzi ani sekundu a neviem, ako by son ho tam dostala? Pozitivne je, ze chape, co ma urobit, ale kam este nie? Ale je to pravda, ze potom treba vyzliect ocikane body, ponozky, umyt a vyutierat podlahu...asi to budem skusat takto iba v kupelni (a nie v spalni 😀). No len kedze je zima, bojim sa, aby neprechladol a neviem ako riesit prechadzky vonku? Nedat plienku je blbost.... a denny a nocny spanok?

jenny257
27. jan 2019

@andrea_ff ja som to robila postupne . Niekto vraví , že je to blbosť mýliť dieťa ale mne sa to osvedčilo. Ako prvé sme ju odbúrali doma . Potom o týždeň na krátku prechádzku . Další týždeň na dlhšiu prechádzku , nakoniec na spanie ale to iba cez deň. V noci ju ešte ma zatiaľ pre istotu . A keď nevie kam ma cikat tak by som to nechala tak a pockala

alby2014
27. jan 2019

@andrea_ff no nie je ready a vybodni sa a to. Ked bude ready pojde to hned.

vydrusa
27. jan 2019

Ja mam medzi detmi 20 mesiacov rozdiel a dcera sa odplienkovala tesne pred narodenim syna ale nebolo to tym ze by som sa o to snazila. Bolo leto, velke tepla a nechaval som ju po dvore behat bez plienky, nechcela som aby sa v nej parila. Mala vylozeny nocnik, pripadne mohla cikat kade tade. Vnutri, na cestovanie a spanie mala plienky. Koncom leta sa zacala sama pytat, nejako jej to doslo a na den plienka nebola treba.Na noc som jej nechala este skoro dalsi rok, sice bola skoro stale sucha ale akonahle som jej plienku nedala, pocikala sa. Syn sa narodil v septembri a odplienkoval sa ked mal 21 mesiacov, velmi skoro zacal odmietat aj plienku na noc. Obidvaja boli na latkovych plienkach. Pokial si neuvedomuje ze cika asi je zbytocne ho tlacit do odplienkovania, mozno skusit ako pisu po spani ponuknut nocnik ale ozaj bez silenia, akonahle zacne clovek moc tlacit na pilu deti to vycitia a seknu sa. Casu na odplienkovanie ma este dost a urcte sa to da zvladnut aj ked bude mat maleho surodenca.

andrea_ff
autor
27. jan 2019

@alby2014 ja to skusim nechat na jar, ci leto. Teraz v zime je to blbe. Predsa este nie je neskoro, ved az v auguste bude mat 2 roky. Budeme viac vonku a moze trenovat. Ked sa popiska, tak aspon nenachladne. Dakujem vsetkym za diskusiu 😀

petrusa87
28. jan 2019

Každé dieťa je iné, ja som staršiu ako 2r.4m nechávala vonku bez plienky v lete a nič, žiadna snaha o pytaniee sa a keď mala presne dva a pol roka sama začala pýtať sa a teraz mám mladšiu ďalšiu lenivku a dúfam že to čoskoro pride

victtoria1
29. jan 2019

No my sme prave chceli minuly rok v lete odplienkovat {kazdy tvrdil ze v lete to bude rychle} lenze nasa to vobec este nevnimala, bolo jej jedno kam cika, ci beha mokra alebo co. Teraz ma 2 r. a 2 mesiace a sama pochopila bez toho aby sme jej vobec nieco tlacili. Pride zamnou s nocnikom alebo sa okolo neho obsmieta, uz viem ze ide nato. Teraz bola stvrta noc ked sa zobudila s uplne suchou plienkou, skusime uz nedat plienku vobec, ani na spanok. cize ja z nasho pripadu som pochopila, ze ani rocne obdobie mi nepomoze ked dieta nieje pripravene, nechape co sa od neho caka.

lacibo
29. jan 2019

@andrea_ff ja ti to poviem takto, u nás žiadne odplienkovávanie z mojej strany 0 bodov, jedného pekného rána sa dcéra (2 r, 4 m. ) a to bolo v novembri čiže na zimu! rozhodla, že mamička, plienku nechcem, iba bábätká nosia, a odvtedy chodí sama rovno na WC (malá doska) bez jedinej nehody.. a takto to bolo pri všetkých troch..ale nehovorím, možno nejaké mamičky to dokážu😉

Strana
z2