icon

Kedy odplienkovať syna, keď je na ceste mladšia sestrička?

andrea_ff
24. jan 2019

Dobry den. Chcela by som mamicky poprosit o rady a skusenosti. Nas syncek ma teraz 18 mesiacov a o 3 mesiace sa nam narodi dcerka. Momentakne je syn plne plienkovany. Pouzivalu sme aj latkovky AIO, ale momentalne sme uz cca 3 mesiace na jednorazovkach 😀 no a mam miernu dilemu, ci sa do toho pustit teraz pred porodom, alebo pockat? Co by ste odporucali? Ake mate skusenosti a ako na to?

Strana
z2
liduska12
24. jan 2019

Vyskusaj ci je na to pripraveny. Ak nie, nesilila by som to. Ja mam rozdiel medzi detmi 16mesiacov a starsia sa odplienkovala (zatial len cez den) az okolo 2,5roka. Dovtedy na to jednoducho nebola zrela, mohla som skusat kolko som chcela. A plus, plienky boli pre mna praktickejsie pri novorodencovi, kedze ked batola krici cikat musis utekat hned, co sa pri novorodencovi nie vzdy da...

hanickaondrik
24. jan 2019

Podľa mňa je ešte skoro. Ja mám medzi deťmi 1,5 roka. Syna som odplienkovavala v lete keď mal 2 roky a tri mesiace. Bolo to jednoduché. Dovtedy nechcel sedieť na serbliku. Tak keď bolo teplo behal vonku bez plienky. Najprv sa len vicikal do travicky čo sa mu zapáčilo. Potom už dovolil aj sadnúť si na serblik. Kúpila som serblik s volantom čo sa mu páčil. Pár dní nesmel mať ani slipky lebo inak sa pocikal. Po týždni kľudne mohol mať slipky. Prvý týždeň mal plienku na obedny spánok. Potom odmietal do mesiaca už vydržal aj celú noc.

pribinak
24. jan 2019

Cez zimu by som odpluenkovanie neriešila, kludne počkaj do leta.

andrea_ff
autor
24. jan 2019

@liduska12
@hanickaondrik tak neviem, niekedy pocujem, ze uz deti v jeho veku nekajaju do plienky a ze povedia a podobne. Ale tiez som myslela, ze leto by bolo idealne, vtedy bude mat 2 roky. Len sa obavam, ze vtedy nebudem mat popri malinkej aj na toto normalne cas sa povenovat, sledovat a upratovat "nehody"... on inak teraz vobec nenaznaci nic. Vobec mu nevadi ani ked je popisany....dokonca ani v latkovke ( sem tam mu ju davam).... proste sa hra dalej 😂 a ked vidim, ze kaka...tak sa ho pytam na kako a on nic nepovie.... nocnik berie ako hracku, ale ked ho tam posadim, tak 1 sekunda a uz ide prec.... ked ho tam posadim bez plienky, tak vzdy okamzite vstal a vycikal sa vedla ( bud si cupol, alebo postojacky).... takze mlacka 😀😀 no neviem? Premyslala som, ze by som mu dala tensiu vrstvu do latkovky, aby bol vzdy dobre popisany a aby citil ten diskomfort...ale obavam sa, ze mu to ani vadit nebude.... ako do teraz. Hm? Takze neviem, ci je pripraveny... ja uz s bruskom ani nie som az v takom super energickom stave 😉, ze by som sa teraz v poslednom trimestri rada natahovala s neustalym prebalovanim, prezliekanim a utieranim mlacok....

pribinak
24. jan 2019

@andrea_ff podla toho vo popisuješ vobec nie je pripravený. Zbytočne budes trapit seba aj jeho

slamocka
24. jan 2019

Ahoj Adi, dcera ma 22. mesiacov, takisto o 3 mesiace pribudne sestricka. Pustila som sa do toho pred dvoma tyzdnami. Napriek tomu, ze clanky, ktore som si citala, odplienkovanie radia odlozit po tom, ako sa narodi surodenec - aby to nebolo na deti privela. Fungovali sme na jednorazkovach a ich spotreba bola uz neunosna.Pokusy oducit sa boli aj skor (asi v tom veku ako mas ty), nemala som na to trpezlivost, lebo sa mi pocurala pomaly kazdych 5 minut🙂 A tolko sucheho oblecenia v zime doma nemame. Ako Lidka pise, dieta na to nebolo pripravene.

Zacala som tak, ze som ju ja posadzala na nocnik, na zachod. Kazdu polhodinku, hodinku. Nehod bolo dost a aj su, lebo sama mi potrebu cikania nehlasi (zmenu vidim posledne dva dni, ze obcas povie, chcem pipi). Kakanie sme vacsinou vzdy dali do zachoda. Nocnik mame po ruke, ale skor ho odmieta. Paci sa jej dospelacky zachod. Bez potreby vydrzi cca hodinku, niekedy aj dlhsie. Od zaciatku chodim aj von, na max. hodinku, pred odchodom a hned po ju posadim.

Takisto nedavam plienku na popoludnajsi spanok. Skusila som raz, zvladla to v pohode.

Dolezity je aj tvoj pristup, trpezlivost. Ked sa do toho pustis, tak naplno. Plienku davat naozaj iba na spanok - inak ich dopletieme, mat nahradne oblecenie so sebou, nerozculovat sa nad mlackami a pocuvat aj svoju intuiciu - sama uvidis, ci tam pokroky su alebo nie. Ja to beriem tak, ze aj keby sa pocuravanie znovu vratilo s narodenim druhej dcery, budem aspon vediet ako na to.

Vyborny clanok

https://www.modrykonik.sk/staram-sa-o-dieta/odplienkovanie-za-7-dni/

Za seba mozem povedat, ze napriek tomu, ze sme mali viac nehod v dalsich dnoch ako v porovnani s tym, co uvadzaju pri 7-dnovej odplienkovacej metode, som sa rozhodla pokracovat dalej. Aj ked iniciativa pochadza viac z mojej strany ako z jej, vidim to na intervaloch cikania, ze sa to zlepsuje, takze to ma nejaky zmysel 🙂 Len tomu treba nechat cas.

Drzim palce!

liduska12
24. jan 2019

@andrea_ff tak to neries, zbytocne by si to silila 🙂 a to kedy ine deti prestali nosit plienky ta vobec nemusi trapit ;) kazde dieta je ine. Su zeny co odplienkovavaju deti xy mesiacov, behaju im okolo rite len aby nemali plienky, ale pri novorodencovi sa to proste neda. Snaz sa ulahcit si zivot, nie skomplikovat 🙂 to je absolutne jedno ci sa odplienkuje v 20tich mesiacoch, 2r, 2,5r alebo neskor tesne pred nastupom do skolky...moja bola inac taka ista ako tvoj v tomto ;)

andrea_ff
autor
24. jan 2019

@pribinak tak ano, asi mas pravdu. Aj ja si myslim, ze bude asi lepsie pockat na leto.... teraz by sme sa obaja iba trapili a mozno by sa to ani nepodarilo a kto vie? Ako zareaguje aj na surodenca? Niekde som citala, ze odplienkovanie nie je vhodne, ked ma dieta zmeny v zivote. Tak len dufat, ze mala sestricka bude dobrucka a ze budem stihat vsetko 😀😀😀

slamocka
24. jan 2019

A este k odplienkovaniu v zime alebo v lete. Leto nie je dobre v tom, ze niektorym detickam proste nevadi, ze su mokre. Cim viac mokrych vrstiev mas, tym viac si uvedomis, ze aha, daco tam je. Ja som moju namotala aj na nohavicky - stale mi brala moje, nosila ich na hlave, katedate 🙂 tak som jej kupila asi 7 vlastnych, hovorila jej ze je uz velka, ako mama. Moze mat vlastne ale musi cikat do zachoda 🙂 Dobry zazitok bol aj ten, ked jej kamoskin starsi ukazal ako cika na wc on - hned chcela aj ona skusit. Ale ako baby pisu, nie kazde dietatko je pripravene. Netreba sa porovnavat, dolezite je netlacit na pilu, aby z curania a kakania nemali deti traumu.

siska53
25. jan 2019

@andrea_ff skusala som.od jeho 13.m., nic, potom som.otehotnela, stale sme skusali, nepochopil..neslo mu to. Takze to dopadlo tak,ze sa odplienkoval az po narodeni sestricky,ked mal 2,5roka a ona 5m. Samozrejme len na den, na noc to este par mesiacov trvalo, sam si zrusil nocnu plienku, akurat kakanie do plienky skoncilo az v 3,5r. Takze neboj, skusat mozes ,ale da sa odplienkovat aj pri surodencovi.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
andrea_ff
autor
25. jan 2019

@siska53 tak ja tiez dufam, ze sa popri surodencovi da 😀 asi do toho pojdem v lete. Teraz sa kvoli tehotenstvu uz nebudem natahovat. Mam dost aj bez toho a nebudem si pridavat. Akosi je pre mna druhe tehu narocnejsie. Prve bolo lavou zadnou (chodila som iba do prace 😀😀😀) ale teraz beham okolo maleho + cela domacnost. Muz vela pracuje a tak som rada, ked chvilu sedim. A to ma este cakaju 3 mesiace do porodu, takze lepsie to uz do vtedy asi nebude....

hanickaondrik
25. jan 2019

Určite treba počkať a cez leto menej oblečenia treba prať. Nehrozí že dieťa prechladne. A na začiatku nie je veľa roboty okolo novorodenca. Dá sa to zvládnuť.

andrea_ff
autor
25. jan 2019

@hanickaondrik dakujem 😀😀😀 za povzbudenie

senta_sofia
25. jan 2019

@andrea_ff ja mam rovnako stare dieta a pyta sa, nezistis, ked nevyskusas. Aj tak asi teraz moc po vonku nechodite, mas nanho cas doma, vies si ho odsledovat.

bocjanka
25. jan 2019

Ja by som to skúsila. Ja som syna tiež v 18 mesiacoch odplienkovala. Dala by som mu len pančuchy, aby bolo menej roboty so sťahovaním. Dá sa to hodiť do vane a vyplakat a vyvesit. Mne sa to do 5 dní podarilo, treba byť trpezlivý a vydržať to.

cestovanie7
25. jan 2019

Ahoj naša sa odplienkovala sama keď mala 2roky. Predtým sme skúšali všetko no nič nezabralo. Jedného dňa sama povedala ze nechce plienku. To isté pár mesiacov na to aj s nočnou plienkou. Dlho trvalo vyriešiť kakanie. To až teraz možno mesiac do zadu konečne sama rozhodla kakat už na záchod a nie do plienky. Ú nás sa osvedčilo počkať kým sa sama rozhodne, kým do toho dorastá bo kým nechcela mohli sme robiť možné nemožné a nič. Skúste to no nič nesilte ide leto pôjde to ľahšie.

jenny04
25. jan 2019

My mame presne 23mesiacov rozdiel medzi detmi a maly mi stale plakal a odmietal ked som ho chcela posadit na nocnik.Tak som to uz neriesila a ved je este maly.Pot som si vsimla ze sa pri curani do plienky vzdy pozastavil a uvedomoval ze curka do plienky,tak vzdy som sa ho pytala ci nepojdeme hopat na nocnik a on jedneho dna povedal ze ano a behom tyzdna bol odplienkovany a ani v noci uz nechcel plienku.Dieta musi dozriet na to.Pockala by som ked bude menej obliekania a ked nebude mat plienku tak mu ani cez den ,ani vonku nedavat.Ja som chodila vsade s nahradnym oblecenim ak by sa stala nehoda.Ale nam to vislo na leto.Podla mna pockat ,ved chvilu vydrzis s oboma

jess82
25. jan 2019

Podla mna treba zacat. S tym, ze zozaciatku ho davat na nocnik/wc kazdych 15 min. Casom sa intervaly predlzia. A budu nehody, to je jasne.

cucana23
25. jan 2019

@andrea_ff ja mám síce medzi chlapcami rozdiel skoro 4 roky ale vždy som začala s odplienkovanim na jar.v zime by som nezacinala.starsi sa odplienkoval keď mal 1r.8mes.a mladší 1r.9mes. Ale už predtým som ich sem tam posadila na serblik aby si zvykli.Musim si poklopat naši boli už pripravení po pár dňoch bez nehôd.

lenqua_12325
25. jan 2019

Načo ho v zime stresovať? je malý.. psychologička sa vyjadrila, že dieťa je samo pripravené najskor v 2 rokoch na záchodík, dcérka sa v den 3 narodenín odplienkovala sama. Predtým som sa snažila a nervačila a bolo to úúúplne zbytočné lebo sme počkali ešte rok a zvládla to úplne sama.

aadulik2110
25. jan 2019

@andrea_ff medzi mojimi chlapcami je rozdiel 22 mesiacov - starsi sa odplienkoval, ked mal 2 r. a mesiac. Mladsi mal vtedy 2 mesiace a v pohode to zvladol, na noc sa odplienkoval, ked mal 2,5r. A mladsi takisto po 2roku v lete. Leto je ideal na odplienkovanie.

simulienka255
25. jan 2019

@andrea_ff Ak mozem poradit,skus vzdy po zobudeni ho dat hned na nocnik.Ja som tak dcerku vzdy po kazdom spani doma dala na nocnik uz od pol roka a uplne bezproblemov sa neskor odplienkovala a hlavne nebska sa nocnika.Dokonca som vzdy rano cakala (niekedy aj pol hodku) kym sa vykaka aby si zvykla na nocnik;) zabavala som ju, kukali sme spievankovo, pristo robila cokolvek aby tam vydrzala bez placu a bolo to skor prirodzene ako silene;)Bolo to super, teraz mam 5mesacne babo a planujem to urobit znovu;) A vzdy je lepsie skusit to na jar a leto,keby sa staka nehoda;) Drzim palce😉

bobo1983
25. jan 2019

Starsi bol pripraveny na odplienkovanie v 2r a 2mes, ked mi zacal oznamovat ze cika do plienky, do mesiaca fungoval uz aj bez nocnej plienky...mladsi v 2r a 4mes...chodil do jasli, tak sme to skusili cez predlzeny vikend v maji...na druhy den uz odmietol aj nocnu plienku...fungoval bez problemov...a teda, vobec som ich predtym neposadzala na nocnik...podla mna treba pockat kym je dieta samo pripravene...

majka2601
25. jan 2019

Och, ja to vôbec neodporúčam. Spravila som tú istú chybu a už vyše roka si ju neviem odpustiť. Mne vraveli ako treba odplienkovať pred narodením, lebo potom bude zle a je zle a doteraz. Za 3 mesiace bude mať už tri roky a doteraz má nehody a nie málo :( Keby na nu netlačím, určite je už bez nich dávno.

jenny257
25. jan 2019

ja som odplienkovala v 3 rokoch, cize nie vsetky deti su odplienkovane v pol roku ked zacnu sediet :D a urobila som to po porode az . Cize by som pockala a neponahlala sa .

jenny257
25. jan 2019

A teda najlepsie sa odplienkuje v lete ked je teplo , nechas behat naheho a uvidis ako bude reagovat - moj nemal ani jednu nehodu .

4ocka
25. jan 2019

ja mam rozdiel 1,5 roka medzi detmi, od 2rokov dcera cez den bez plienky, a o 2 mesiace aj na noc, a riesila som za chodu pri malom, na nocnik som ju davala ako zacala sediet😁 a sxn mal presne 2 roky ked zo dna na den aj cez den aj cez noc plienku jednoducho nechcel😁 ja som mala dilemu skor ako zobral malej cumel ked sa jej brat narodi a on bude mat😂 zazrak sa stal, ze ked dal cumel, natiahlo ho a vyplul, tak aj ona prisla o cumlik😁😁

mirien22
25. jan 2019

Treba to nechať na dieťa. Ono samé príde, keď bude pripravené. Ja som to tiež skúšala, ale zbytočne. Medzi mojimi deťmi je rozdiel 16 mesiacov. Obaja fungovali na plienkach naraz a keď mal starší 2r3m, došiel za mnou, že nechce plienku a do týždňa sme fungovali plne na nocniku alebo WC. Kakanie prišlo pár dni potom 🙂 bez starostí, väčších nervov a hlavne vtedy, keď chcel on a nie ja 🙂

joalti
25. jan 2019

Ešte počkajte, aj ja som tiež mala na to dilemu.. maly mal 2 a pol roka tešila som sa leto ze sa rýchle ho naučím odplienkovat, bolo to úplne zbytočne skôr som ho vystresovalo. Už som si nevedela dat rady to ze už sa mu blížila škôlka, predstavte si ze sa v škôlke prvé dva dni pocikaval aj 10x za deň. Tretí deň chodil na záchod az doteraz nemá plienky, tešila som sa ako malé dieťa. Nebojte sa ono samo rýchle naučí keď vie kedy bude na to pripravený... uvidíte stojí za to.. žiadne stresy, tlačiť ho netreba..

Strana
z2