icon

Koľko hodín ste spali pri novorodencovi?

22. jún 2020

na kolko hodinach za 24hodin ste vedeli viac dni/tyzdnov fungivat bes toho aby vas to polozilo nejako vyraznejsie?

amy191011
22. jún 2020

ja som spavala cca 6 hodin..mala bola vlemi dobre bábo budila sa v noci len napapanie potom hned zaspala..3x sa zobudila v noci cca polhodku bola hore a zaspala

amy191011
22. jún 2020

pardon nie 3x ale ale kazde 3 hodiny

daganov
22. jún 2020

som asi výnimkou, lebo mi novorodenec prespal noc od asi 10,00 do 5,00 s jedným kojením, od mesiaca bez kojenia, ale pri starostlivosti o chorého člena rodiny som po troch nociach po sebe, keď som spala štyri hodiny, aj to nie v kuse už narážala do stien. Dospávala som sa cez víkendy, ale nie je to ono. Nehanbi sa poprosiť o pomoc - mamu, sestru, babku, kamarátku, susedu, keď len hodinu dve pokočíkujú a ty si pospíš. A zapriahni poriadne aj otca dieťaťa. Nechaj ho oddýchnuť, keď príde z práce a cez víkend nech ťa odbremení.

tinqua
22. jún 2020

Pri prvej dcere max 5 hodin a trvalo to do cca 10 mesiacov...potom som sla na botox, vyzerala som ako vecheť...teraz pri druhej spime normalne, budi sa len raz za noc, za desat minut vycucne flasu a spime dalej cize aj 8-9 hodin

carduelis
22. jún 2020

4-6 hod, budil sa v intervaloch a kym som ho nakojila a prebalila presl aj 1,5 hid, okolo 2. mesiaca sa to zlepsilo

ajka0207
22. jún 2020

V kuse som za posledne tri a pol roka spala najdlhšie styri hodiny. A zatial nejak vyrazne netrpim.

tenerifka
22. jún 2020

co si pamatam pri najmladsej, ako novorodenec uz od navratu z porodnice dokazala prespat 6 hodin v noci, cez deñ len polhodinove spanky. Po 2 mesiacoch sme presli z kojenia na flasu a odvtedy to bolo tych minimalne 8 hodin v noci a cez deñ par 2-hodinovych spankov. Ale ja som v tomto hrozna, ked sa poriadne a kvalitne nevyspim, nedokazem vobec existovat

lenja123
22. jún 2020

Hlavne sa s nikým neporovnávaj. Každý človek má inú potrebu spánku, niekomu dlhodobo stačia aj 4 hodiny a funguje bez problémov, ale niekto už po jdej noci ak spí menej ako 8 hodín je nepoužiteľný. Viem o čom hovorím, niekoľko rokov som pracovala nočné a kým niektorí kolegovia išli rovno z nočnej do druhej práce, tak niektorí museli dať výpoveď, lebo to jednoducho nezvládali, napriek tomu že spali pred nočnou a aj po nočnej celý deň.

lenuliatko84
Autor odpoveď zmazal
deti95060810
22. jún 2020

syn sa budil každé 3 hod. na papanie. kojila som. Budil sa o 23, 1 , 3 ,5 hod. a už som potom išla rovno do školy.... Takto som vydržala fungovať len pár mesiacov....Bolo to hrozné....
Ja keď sa nenaspím tak sa mi nechce ani jesť. Tak potom nechhápem prečo píšu že ak sa človek nenaspí tak priberá.... Preboha z čoho keď nič nie som schopná zjesť....

diewcatqoo
22. jún 2020

Do dvoch rokov dietata som ani raz nespala vkuse dlhsie ako dve hodiny. A ak by som tie spanky denne scitala, tak v priemere kazdy den max. 4 hodiny. Niekedy som tahala vkuse a nespala som aj 2 dni.
Doteraz neviem ako sme to cela rodina v relativnom zdravi prezili. Ale ja som mlela z posledneho, fyzicky aj dusevne. Mala som take stavy, ze som rozmyslala nad samovrazdou. Po tejto skusenosti som usudila, ze dalsie dieta nechcem.

matapo
22. jún 2020

...4-5 hodin spavam uz dlhodobo niekolko rokov, telo si zvykne, zial 😢 ked mam aj moznost si pospat uz si pospat neviem, uz som fit, unavu cez den necitim ak aj ano, musim ju rychlo zahnat. Vstavam okolo 4 rano a venujem sa sebe a svojim konickom, niekedy aj vareniu alebo zehleniu (ale to su uz nieklko rokov tiez moje konicky 🙂), spavat chodim okolo polnoci... do tohto kolotoca som sa dostala ani nie tak pri novorodencovi, ale az ked zacali chodit do skolky a ja do prace a teraz hoc som aj znova na materskej s tretim stale je to tak...mam 40, vrasky takmer ziadne, ale bojim sa tiez velmi aby sa to niekde casom neodrazilo na zdravi...

daganov
22. jún 2020

@matapo prepáč, ale naozaj sa to odrazí na tvojom zdraví, cítila som to sama na sebe a to som zďaleka nespávala roky tak málo. Prečo nespíš dlhšie, nezaspíš? Nedá sa ti?

tonoamiska
22. jún 2020

My sme to mali tak, ze ked sa narodil bol hore v noci kazde dve hodky na papanie. Odvtedy sa ale pridali koliky, reflux, brusko, nezname dovody typu zobudim sa o tretej rano a chcem sa zabavat 😀. Cize sa to este zhorsilo, niekedy je hore kazdu hodinu, niekedy 4x za hodinu.

Bude mat 6 mesiacov a este som od porodu nespala dlhsie ako 3hodiny v kuse.
Fungovat dokazem, ak spim aspon dve v kuse, ale aj to sa nie vzdy podari.

Mam uzasneho partnera, ktory sa snazi ako moze, aby som si cez den mohla hodku schrupnut, som po tom novy clovek 😀

majamat
22. jún 2020

bolo obdobie, ze som spala 2-4hod. aj mm bol utahany. mame kopec fotiek, ked spime v sede s malou na rukach na sedacke 😀

a teda fungovala som ais na zotrvacnik :D ked ma v noci zobudila, tak ma tackalo a bala som sa, ze spadneme. no nejak sme to dali a uz je velka.

majamat
22. jún 2020

@matapo ja som po narodeni dcery, minimalne rok, aj dôhsie spavala malo a nejak som fungovala, ked som chcela spat dlshie, endalo sa. telo sa tak nadstavi. no casom sa to da prerobit a spat viac. len to chce trpezlivost.

autor
22. jún 2020

dakujem. ja spavam tak 2 krat dve hodiny cca... bojim sa ze ma nejako vypne snad sa to trochu zlepsim. neviem totiz driemat cez den aj ked som natak malo hodkack spanku. idem skusit zlaomot snad potiahnem ja aj mala.

matapo
23. jún 2020

@daganov ...ved ja si to uvedomujem ze to nie je zdrave, ze ten spanok je ozaj to najdolezitejsie co telo potrebuje na regeneraciu. Ja som na materskej s dvoma detmi robila este druhu VS, nemala som ziadnu pomoc poblizku a muz stale len od vecera do rana praca, jedina moznost bola po nociach a si clovek potom nejak na to zvykol. Druhe a tretie dieta som dlho kojila tie tiez kazdu chvilku hore v noci az do dvoch rokov, dcera jak hodiny kazdu hodinu, syn cca kazde dve - tri sa dozadoval svojho. potom prisla praca a kolotoc s dvoma detmi v skolke, jednoducho pre mna nekonecna nahanacka, vsetkemu som sa chcela venovat naplno, aj detom aj domacnosti aj praci (tu som si zial casto aj domov nosila lebo ma to bavilo a nedao sa inokedy ako po nociach). Tak od momentu ako som rano vstavala zavcasu aby som deti obliekla, ranajky nachystala, do skolky s nimi sla, potom do prace, po praci sa zastavila v obchode, bezala pre ne, zo skolky hned na ihrisko kt. sme mali po ceste, kde sme boli aj do 6-7 pokial tam boli aj ine deti, lebo tie moje by domov skor nedostal asi nik ☹ potom doma zas kolotoc s vecerou, zahrali sme sa, vecerna rozpravka, ulozila som ich (ich otec sa vacsinou vracal z prace ked uz boli v posteli), potom zas poupratovat dom aspon ako tak, kuchynu a mohla som si sadnut niekde medzi 21-22 k svojej praci, alebo k nejakej knihe, alebo k niecomu co bavilo mna. nebolo kedy skor. Teraz mam deti tri, uz sa sice nemusim pripravovat do skoly, ale cez den nemam absolutne na seba cas, stale sa venujem len detom, (najmladsieho mam este stale doma, ale zas ten cas venovany hram s detmi ma ozaj bavi, ja sama sa rada zahram nieco s nimi, ja sama sa rada hram s legom, milujem citat rozpravky a detske pribehy, milujem spolocenske hry, rada s nimi chodim von, hodime spolu do parku, na bicykle, cez vikendy na turistiku alebo len tak po vyletoch kade tade po svete...) potom zas na rad varenie a domacnost. Deti nemaju obedy v skole tak varenie kazdy den prinajhorsom kazdy druhy je nevyhnutne a teda aj chystanie im ranajok, obedov, veceri a aj normalnej desiaty do skoly. Takze to je nekonecny kolotoc u mna, ja chcem tiez nejaky cas pre seba, rada si aj nieco precitam, rada aj malujem, rada si aj zacvicim, ale nemam na to cas, tak som si ho zvykla najst pre seba na ukor spanku ☹ Aj ked ictim unavu, este nejdem spat, lebo robim nieco co ma bavi a nechcem prestat. Ked spim 5 hodin som normalne rada, su dni kedy je to podstatne menej, ako napr. dnes, je 1:13 a ja som uz hore, uz idem normalne fungovat, idem navarit, idem si precitat casopis, pozehlim, popri tom zehleni si nieco pozriem dam par km na bicykli ked bude viac svetla, nachystam deti a 6:45 ich pojdem zobudit. Do osmej kym nezacnu skolu budem s nimi, potom nejako nakrmim najmladsieho (boj od narodenia s kazdou lyzickou) a pojdeme von, pohrame sa, pojdeme do zahrady, potom zas obed, uspavanie (tiez boj), medzi tym este pojdeme spolu po starsie, jeho uspim a mam dalsich dvoch kt. na mna cakaju a mozem zas s nimi vsetko. Spat som sla vcera o 23:00. Takze dnes mi stacilo na zregenerovanie nieco cez dve hodiny spanku. Ale takto len 1-2x do tyzdna zvysok tyzdna aspon tie 4 hodiny... ja uz ked sa raz preberiem ako vyspata, tak uz nezaspim, uz sa mi neda, nevyse uz ma to hned nuti vstat a nieco robit, nedokazem len tak driemat alebo len tak lezat a nic. A ked zacnem nad niecim rozmyslat tak uz vobec nie, to uz mam aj mozog dokonale prebraty a zaspat by nehrozilo ani nahodou ☹ nemam nastastie zatial ziadne zdravotne problemy, viem ale ze je to len ZATIAL, ze takto fungujem uz minimalne 8 rokov a niekedy za to dan zaplatim ☹ na druhej strane ked som bez energie cez den, avysuje sa mi hned chut na sladke ☹ takze hoc aj zdravsie varianty sladkosti, ale predsa len niekolkokrat cez den po nich siaham ☹ co asi tiez nieje zdraviu moc prospesne, hoc necitim az tak potrebu ist spat ale nedostatok energie a chut jest teda citim casto a viem ze je to z nedostatku spanku ☹

marguay
23. jún 2020

Ja tiez este len pojdem spat, uz asi 3 roky takto na 4 hodinach, da sa to kazdy den, ale niektore dni to musi byt tych 6 tak 1-2x tyzdenne a potom sa to da. Myslim, ze take ako my co nikoho nemaju na pomoc sa k svojim veciam ci vacsiemu upratovaniu inak nedostanu. A pri kojenom dietati slovo spanok je z kategorie scifi tak ci tak.

daganov
23. jún 2020

@matapo keď sa zrútiš, čo ti reálne hrozí, kto bude za teba robiť všetko to, čo robíš? Chápem, že si chcela dokončiť VŠ, ale teraz zvolni tempo. Nestačilo ti na zregenerovanie 2 hodiny spánku, to si len nahováraš, aj keď niekto má potrebu spánku nižšiu, niekto vyššiu. Stačí si prečítať, čo sa deje počas spánku s telom, s orgánmi, ty to obchádzaš. Prepáč, že sa ti do toho montujem, mala som kamaráta, píšem mala. Bol muzikant, zábavy, tancovačky - hranie do rána, ostatní spali do obeda, on sa na hodinu, dve natiahol a pokračoval, miloval varenie, takže denne varil, mal svoju firmu, deti, pomáhal rodičom v záhrade. My sme na ňom nevideli žiadnu únavu, alebo že by nemal energiu, no jedného dňa spadol a už ho neprebral ani privolaný lekár. Nemal ani 50. Napadol ma hneď on, keď som čítala tvoje riadky. Mysli na deti, tvoje telo nie je stroj, darmo si to nahováraš.

zuzanockamt
23. jún 2020

už roky spím max. 4-5 hodín s niekoľkými zobudeniami ... normálne fungujem

daganov
23. jún 2020

@zuzanockamt aj ten môj kamarát, o ktorom som písala vyššie, tak roky spával a tiež normálne fungoval, je to tvoje rozhodnutie, ale možno nemôžeš momentálne inak, ani ja som jednu dobu nemohla