Koľko látkových plienok potrebujete na plnohodnotné používanie?
Ahojte, tie co pouzivate moderne latkove plienky, kolko kusov vam treba na plnohodnotne latkovanie? Ako casto periete? Kolko kusov mate puliek, kóko vkladaciek, tak aby vam to stihlo vyschnut do dalsieho prania? Najma teda v zime.
Ake velke dieta?
Pri babatku rataj 10-12 ks na den, odporucam kupit 50-60 stvorcov (napr. xxko z dm) a k tomu 3 pulky a rolku separaciek, to ti bude na zaciatok stacit. Stvorce dobre a rychlo schnu.
Pri vacsom dietatku zalezi od toho, ci je chodiace alebo sa aj nosite. Chodiace moze mat nohavickove plienky s pulkami alebo vlniakmi alebo aio (all in one) pripadne sio (snap in one), co su uzsie medzi nohami. Pre nosiace sa dietatko ocenis nieco sirsie medzi nohami, napr. ellas house, anavy. Podla typu sitia (spojene s vrchom su aio) a hrubky budu adekvatne dlho schnut, aj ked ich precika zhruba 6-8 denne. Ja som pravala raz za 3 dni a ocenila som susicku.
Pre predstavu aj par fotiek a postrehov o jednotlivych znackach (aj ked uz je to davno, niektore este su na trhu) https://www.modrykonik.sk/blog/emjee/article/latkove-plienky/
Ake velke dieta?
Pri babatku rataj 10-12 ks na den, odporucam kupit 50-60 stvorcov (napr. xxko z dm) a k tomu 3 pulky a rolku separaciek, to ti bude na zaciatok stacit. Stvorce dobre a rychlo schnu.
Pri vacsom dietatku zalezi od toho, ci je chodiace alebo sa aj nosite. Chodiace moze mat nohavickove plienky s pulkami alebo vlniakmi alebo aio (all in one) pripadne sio (snap in one), co su uzsie medzi nohami. Pre nosiace sa dietatko ocenis nieco sirsie medzi nohami, napr. ellas house, anavy. Podla typu sitia (spojene s vrchom su aio) a hrubky budu adekvatne dlho schnut, aj ked ich precika zhruba 6-8 denne. Ja som pravala raz za 3 dni a ocenila som susicku.
@emjee dakujem 😊 dieta ma 5 mesiacov a silny atopicky ekzem a plienkovu dermatitidu takze postupne chcem prejst cisto na latkovky. Pozeram znacku plienkacik. Maju aj nejake konopne a bambusove vkladacky. To sa oplati? Alebo blbost?
@emjee dakujem 😊 dieta ma 5 mesiacov a silny atopicky ekzem a plienkovu dermatitidu takze postupne chcem prejst cisto na latkovky. Pozeram znacku plienkacik. Maju aj nejake konopne a bambusove vkladacky. To sa oplati? Alebo blbost?
@gregik66 konopne byvaju sice drsnejsie, ale velmi dobre saju. Bambusove byvaju jemnejsie, no menej saju a su fajnovejsie na pranie (nizsia teplota, bez octu). Odporucam vzdy kupovat menej a odskusat, ked bude vyhovovat, dokupis.
ja este neplienkujem ale objednam odtialto maju sady aj na plne plienkovanie aj na 50:50 s jednorazovymi aj skusobny balicek a celkom im verim, ze by to mohlo stacit, ked nie doobjednam. Co som pozerala ine stranky nikde som nenasla take sady a cenovo to bolo vzdy drahsie ako odtialto https://www.ritkavsuchu.sk/sady-plienok/ (maju aj instagram)
50 ks.
50 ks.
@anonym_1dfa8e 50 stvorcov? Ako casto ich cca peries? Puliek mas kolko?
Ja mám pre takéto väčšie dieťa plienky takto (len značka plienkačik):
6 kapsoviek (keď ideme von, lepšie sa to prebaľuje)
Cca 8 puliek, úprimne možno aj 10, netuším koľko ich, suchý zips asi 3ks, ostatné na cvoky
Mám len bambusové vkladačky, z toho 4 veľké prefoldy, ostatné také tie dlhé vkladačky alebo krátke vkladačky a tie dávam po dva ks do jednej plienky. Dokopy by som povedala že ich je okolo 20, možno 25. Najhoršie schnú práveže na jar/jeseň, keď nie je veľmi teplo ani zima a nie je ani kúrenie, ani slniečko. To schnú kľudne aj 24 hodín, ak je upršane, tak aj viac. Vtedy sa oplatí mať aj nejaké štvorce, ale podľa mňa sú hrozné, mne sa ich proste nechce rozkladať a skladať a z tých záhybiv loviť zatúlané hovno.. 😅 najradšej mám kapsovky práve kvôli tomu, že sa tam nič nezatúla, ale to sa vie rýchlo vyšplhať na vysokú sumu, takže ich kupujem raz za čas, 1-2, a pomaly nahrádzam pulky čo už dosluhujú.
Ja som takmer celú našu sadu kúpila na vinted, postupne. Mali sme štvorce a kadejaké vkladačky. Napr. pikóty mi nevyhovujú, lebo dobre sedia do pulky až keď je nastavená na max, pre veľké deti. Konopné sa mne osobne zdajú tvrdé, tiež ich až tak nemusím, máme zopár pre istotu. Ako som písala, používame len bambusové a s praním problém absolútne nemáme. Periem ich už 2 roky (kúpené cez vinted takže ktovie koľko už majú) na 60tke 2x za týždeň a scvrkla sa nám 1, aj to len asi o 3 cm. Inak sú furt mäkké, hebké.
Ak by som si so skúsenosťami, čo mám, v plienkačiku robila sadu teraz, šla by som do
BUĎ: len pulky + dlhé vkladačky (dať si spraviť SIO cvoky). Stačí nejakých 8 puliek + okolo 20-25 vkladačiek. Počet puliek podľa toho, ako často ti bábo kaká, ak len raz za deň, tak by som kľudne mala len napr. 5 puliek. Moje dieťa doteraz kaká aj 2-3 krát za deň, takže ja musím mať zásobu.
ALEBO: dlhé vkladačky do kapsoviek, vtedy potrebuješ aj vkladačiek aj kapsoviek okolo 25, takže to je o dosť drahši varianta, ale je pohodlná na používanie, aj napr. pre niekoho, kto stráži.
S AIO plienkami nemám skúsenosť vôbec.
Ešte napíšem ako periem.
Špinavé plienky máme nasucho vo vedre v kúpeľni. Pri praní ich proste vysypem do práčky, dám normálne množstvo pracieho gélu a pridám 2PL pueru. Nastavím predpranie, máchanie navyše, teplota 60, otáčky 800 (kvôli pulkám). Keď sa vyperie, pulky povyberám a dám ešte raz odstrediť na 1200 len vkladačky. Suším na sušiaku. V lete vonku za pár hodín, v zime na radiatore cez noc. Pulky nedávam na radiator nikdy, ale ony vždy preschnú za noc max.

mala som cca 15 puliek, asi 20 vkladačiek, 3 vrchné nohavičky. Na cestovanie napr na 3 dni som ale brala jednorázovky. za deň precilako dieťa max 5-6. Ale ja som prala keď už boli 3 precikané, takže vlastne každáý večer.