icon

Skúsenosti a rady pre údržbu látkových plienok

28. aug 2026

Ahojte, tie co mate skusenosti s latkovymi plienkami, periete pulky na 60° ci na menej?
Stalo sa vam ze by pulky stratili svoju vlastnoat a zacali pretekat?
Co sa tyka savych casti, ako casto a ako robite to hlbkove cistenie?

anonym_168d75
28. aug 2026

Periem na 60 vsetko. Mam znacku plienkacik, pouzivam polroka a zatial fajn.

carrot_apple
28. aug 2026

@anonym_autor ja som pulky prala na 40st., mala som iba štvorcové látkové a na to pulky, kde tu vkladačka bambusová, flísová, keď som prala na 60 sprali sa mi po čase..ja som hovienko hneď osprchovala, pulky namočila a prala na 40, úple to stačilo, 2 roky..

behulka
28. aug 2026

Prala som všetko na 60°. Keď som ich kupovala, výrobca udával životnosť 200 praní, čo približne sedelo pri všetkých značkách, aj keď som si kupovala len materiál a plienky šila doma.
Pár kusov mi začalo premokať skôr, bola to moja vina - mráz, príliš veľké teplo pri sušení. Pul nemôže do sušičky, na to treba dať pozor.
Vkladačky a štvorcové plienky som nešetrila, tie som občas prala aj na 90°. Hĺbkové čistenie nepoznám. Začali sa trhať po 2-3 rokoch. No ja som jeden čas balila do plienok dve deti súčasne, tam som prala takmer každý deň.

autor
29. aug 2026
@behulka

Prala som všetko na 60°. Keď som ich kupovala, výrobca udával životnosť 200 praní, čo približne sedelo pri všetkých značkách, aj keď som si kupovala len materiál a plienky šila doma.
Pár kusov mi začalo premokať skôr, bola to moja vina - mráz, príliš veľké teplo pri sušení. Pul nemôže do sušičky, na to treba dať pozor.
Vkladačky a štvorcové plienky som nešetrila, tie som občas prala aj na 90°. Hĺbkové čistenie nepoznám. Začali sa trhať po 2-3 rokoch. No ja som jeden čas balila do plienok dve deti súčasne, tam som prala takmer každý deň.

@behulka ja som niektore pul kupovala aj z v-ted a teda prisla som teraz na to ze sa ta "igelitova" membrana z niektorych sucha...teda to bude urcite dovod pretecenia...
Asi sa neoplati kupovat z druhej ruky...ale ak to vydrzi 200 prani (s tym som sa zatial nestretla) tak velmi neplati ze sa to da pouzit aj pre viac deti...200 prani pri cca kazdych 3 dnoch su 2 roky

behulka
29. aug 2026
@anonym_autor

@behulka ja som niektore pul kupovala aj z v-ted a teda prisla som teraz na to ze sa ta "igelitova" membrana z niektorych sucha...teda to bude urcite dovod pretecenia...
Asi sa neoplati kupovat z druhej ruky...ale ak to vydrzi 200 prani (s tym som sa zatial nestretla) tak velmi neplati ze sa to da pouzit aj pre viac deti...200 prani pri cca kazdych 3 dnoch su 2 roky

@anonym_autor áno, pri použitých je vždy riziko. Stačí, ak boli v sušičke, na radiátore a môžu začať pretekať omnoho skôr.
Pokiaľ plienky používaš intenzívne, pre druhé dieťatku sa už väčšina z nich nebude dať použiť. Ani štvorcové plienky a vkladačky. Pulky som mala pre novorodeniatko tie najmenšie, tie som využila aj pri druhom, je to len na prvé mesiace. Aj tie najväčšie XL veľkosti na noc som odložila pre druhé bábo. Ostatné sa zničili.