Mám náročné ročné dieťa. Ako dlho to vydržím?
Zdravím. Neviem ani kde začať, dcéra ma rok. Od narodenia je to dieťa neustále vyžadujúce si pozornosť, keď je hore, veľmi malo sa zahrá sama, vkuse potrebuje niekoho, najlepšie mna mat max pol metra od seba. Od narodenia spi úplne minimálne, keď mala 4 mesiace spala denne 2 až 3x po 30 min. Ale to časom prešlo. Teraz ma väčšinou dva spánky po hodine. Aj to ale musím pri nej ležať v posteli alebo tlačiť kocik, pretože v stojacom nespi. Čiže nemám ani kúsok času cez deň, to by som však prežila, ale viac ma trápi nočný spánok. Od 8 mesiacov sa to neustále zhoršuje (to som si myslela, že to bude naopak) a ja už som naozaj zúfalá a idem na 180% svojej trpezlivosti a psychickej aj fyzickej energie. Večer ju uspavam vždy ja, zaspí len pri kojení, väčšinou okolo 8. Keď ma lepší večer, do polnoci sa zobudí len raz, obvykle sa však budi aj každú polhodinu-hodinu, tzn, že len do polnoci je hore cca 4x. Keď si potom k nej ľahnem, do rana ani neviem presne povedať koľko krát je hore, ale je to minimálne ešte 5 až 8x, čiže dokopy za celu noc je aj 10x hore. V poslednom čase začala robiť ešte to, že sa v noci pricucne, potom sa otočí chrbtom a začne plakat a stále dookola. Ráno sa budím samozrejme totálne dolámaná a nevyspata, z toho ako často sa budime ale aj preto, že ju musím kojiť v lahu a pritom spať, lebo inak by som sa už absolútne nevyspala. Bolo zopár noci, keď sa zobudila len raz alebo dva krát, to som sa zobudila taká vyspata a šťastná, že keď si predstavím, že niekto ma takú každú noc, tak sa nemá naozaj na čo sťažovať. Jednoducho- som totálne v koncoch a neviem už čo urobiť, vyskúšať, aby sa naša situácia zlepšila. Fyzicky to vydržím, ale začína sa to vážne podpisovať na mojom psychickom zdraví, tým pádom samozrejme aj na našom vzťahu s manželom. Prosím o hocijake rady
@miadi to je tvoj pohľad, ja ho rešpektujem, každá to máme nadstavené a zariadené ináč, ja som myslela tým otroctvom najmä uspávanie štvorročného dieťaťa na rukách. Ak si spokojná, aj celá tvoja rodina, nie je čo riešiť. Moje dieťa bolo spokojné a usmiate aj bez toho a myslím, že vzťah máme super, už je dospelé. Pekný deň
No ja neviem, zrusila by som dojcenie, vecer jej dala sytejsie jedlo.. su napr. kase na dobru noc, aby som si bola ista, ze teda hladom urcite netrpi. A ak si potrebuje cucnut.. a ja som na nervy.. tak by som jej asi dala dudel a supla si ju k sebe do postele. nech si dudluje kolko chce a spi. Inak keby som nespala v noci,t ak som aj cez den v rezime hybernacie a to je na nervy :D Zase to aby som ju prestala dojcit, dala ju do postielky pred odo mna.. to by bolo podla mna na babo vela zmien naraz,kedze si podla vsetkeho vyzaduje pritomnost. S tym otocenim a placom mi to presne pride taky dudlovy problem. Moja si lahla zaspala s dudlom, otocila sa a vypadol jej a okamzite mrnkala. Cize sme jej ho rychlo supli spat a spala zase.
A k vyrevaniu.. mne mala cim bola starsia viac vecer pred spankom vyvadzala. My sme v noci spali, ale zaspavanie to bol taky stres... nakoniec zakrocil ocko a bolo, mne bolo do revu, ale ekd clovek dve hodiny uspava dieta vecer s revom, krikom, nepomaha rozpravka, nepomaha mama v posteli.. tak treba asi zakrocit inak. Za par dni sme vecer mali pokoj. Ulozili sme ju ide sa spat do jej postele, ja som si lahla do svojej, co nefungovalo... takze som zo spalne uplne odisla, pustil sa jej kolotoc ulozil ju oco s tym ze ide spat a hotovo .. pomrncala a spala. Nepoviem ze v klude, lebo par krat to bol rev na cely panelak... hlavne ako pisem, cim bola starsia tak viac vymyslala. Cize ziadne ze babatko potrebuje maminku... to dieta postupne viac a viac chce veci "podla seba" 🙂 Tie revy najvacsie boli po 1,5roku urcite...
@laskonkka vydrzis, lebo budeš musieť. Nič iné nezostáva. My sme mali prvú dcéru náročnú, druhé dieťa sme odkladali skoro 5 rokov. Muž druhé ani nechcel.
Treba sa obrniť, nebrať veci tak vážne. Decko z toho postupne vyrastie, časom sa to zlepší. Ale nacakaj zmenu zo dňa na deň a ani v najbližšom čase. U nás zo trvalo do 6-7 rokov, kým dcéra prestala revat pre všetko a oduvat sa. Dali sme ju od 4 rokov na šport, tanečnú, plávanie, tiež trochu pomohlo, vybila si energiu tam.
Do 2 rokov nespala skoro vôbec, bola na UM, takze pýtala fľašu s mliekom, keď nedostala, revala že bola bordova. Okolo 2 rokov sme ju oducili od nočného mlieka (týždeň revu), ale do 4,5 spala s nami v izbe, sama nezaspali ani za pána.
S mužom skúste nájsť spoločný prístup, nastaviť hranice, a hlavne sa kvôli dieťaťu nehadat.
A okolie nech sa stará o seba, kto take dieťa nemal, nepochopí.
Môj druhy syn je uplny opak, jedol, spal, usmieval sa.., pri mom som zistila, že to nebola naša chyba, že proste je to povaha.
Je celkom zaujímavé sledovať, ako Vám matky odpisu v každú nočnú dobu 😃😃
@marzuz89 poznám tu skupinu na fb, rovnako aj rozumiem tomu, že si nevie prepojiť spánkové cykly a vždy sa potrebuje uspať kojenim. Poznám aj tu uznávanú knihu ako naučiť každé dieťa spať alebo ako sa to vola. Len tiež to nie je zaručene na 100%, že to bude fungovať.
Samozrejme, že som skúšala už aj večernú kasu, ktorú mnohé odporúčate, ale nepomohla vôbec. 🙂 jedine mi z toho vyplýva to, že sa s tým musím zmieriť ako niektoré píšete, čo som si tiež už dávnejšie uvedomila, ale po určitom čase sa to nazbiera a ja aj tak skončím zase v tom istom vystresovanom rozpoložení ako teraz.
Ale aj tak Vám všetkým dakujem za rady, pomohlo mi aspoň to, že ste väčšina uznali, že zdieľate rovnaké problémy a že ma chápete.
@s_a
@laskonkka
Ja som syna prestala dojcit, a jeho spanok sa nezlepsil nejako vyrazne. Pride to vekom.
Prajem ti vela sil, mam 2 deti, a obe v noci nespavali dobre, syn este nespi, ma 2,5 roka. Keby bol on moje prve dieta, zosalela by som. Dcera sa budila 3-4x za noc, a som si myslela, aka som unavena. A syn prvy rok? To som ani nepocitala, lebo by som sa zblaznila, skutocne. A kolkokrat nezaspal na prsniku, ale behala som s nim na rukach po spalni, a kolisala🤦. A celu noc mi spal na ruke , a podchvilou som ho kolisala.
A ano, mozes mat narocne dietatko, a je vo veku, kedy ta viac vnima, tuzi byt pri tebe, mozno sa citi nenqsytena tvojej pritomnosti, tulenia. Je to tazko. Syn nespaval ani v kociky. Vonku som ho nosila v satke, aby some mohli byt s dcerou vonku. Adoma na obed tiez podobne, pamatam si, ze s nim v satke hopkaju som precitala za mesiac 500stranovu knihu🤷
A nemyslim, ze pomoze sytejsia vecera. Ved ani ty sa peed spanim nenatlacis, cloveku je z toho tazko
@laskonkka tu knihu “každé dieťa dá vie naučiť spat” sme skúšali. Neúspešne. Ešte som musela čistiť postel a tepovat koberec, lebo sa nám decko od revu dovracalo. Takze tak...
Dnes je z nej 19-ročná mlada žena, ktorá funguje bez problémov, študuje náročnú VS, doma mi pomáha, len je stále tvrdohlavá a cieľavedomá, ide si za svojim. Nedá si “kafrať” do života, čo dnes vidím ako pozitívnu vlastnosť. Len v detstve to bolo o nervy.
@laskonkka
Ahoj, mám tri deti. Tak ako sa správa tvoja sa správali všetky, hrať len so mnou, spať len nie že v kočíku (čo by som za to dala!), spali len na mne v šatke/nosiči do cca 6-8 mesiacov, potom som preučala na kočík, lebo to sa dá s jedným,ale pri troch 🤦♀️ a tiež len kočíkovať, ale toto sa zlepší časom, potom som už len uhyndala a spali aj v stojacom kočíku. No a tie noci. Prvé dieťa mi robila to čo tebe, ale teda, ja som s tým sekla skôr. Naučila som ho zaspávať bez prsníka (áno, reval) a v noci žiadne nekonečné cickanie. Keď mal 9 mesiacov, tak som mu proste nedala, mojkala, hladkala, rozprávala, ale bez prsa. Áno, reval. Odvtedy spal normálne, zobudil sa ráno o 5, dostal pohár sunaru a spal ďalej. Syn má 9 rokov, je šikovný, zlatý, empatický, citlivý chlapček. Pri druhom dieťati som to spravila tak isto. Čiže prvá vec, uspávať bez prsa a v noci odstaviť, ale ona si nechala jedno kojenie až do úplneho odstavenia ... ráno okolo 4-5 a potom spala. Ttetie dieťa bolo najťazší oriešok. Ona sa mi budila každé dve hodiny 18 mesiacov a to už bol vrchol. Stopla som jej nočné kojenie, tej trvalo asi týždeň kým to pochopila. Revy teda boli najbrutálnešie zo, ale ja som k tomu úplne pristúpila, že nebudem každé dve hodiny kojiť takéto veľké dieťa, koniec! Ale ona sa budila aj po odstavení, len to už stačilo pohladkať, za rúčku chytiť, keď jej je zle, bojí sa, hocičo, prelezie ku mne do veľkej postele (máme vedľa postieľku), pritúli sa a spí. Ja som za dojčenie, myslím, že je to veľmi dobré a zdravé pre dieťa do určitého veku (dojčila som 15,17 a 19 mesiacov) ale pokiaľ ide o prsník ako nástroj upokojovania, toto mne osobne prekáža, lebo viem si dieťa pohladiť, objať, pritúliť, ponosiť na rukách, dať mu pusu a kooopu iných utešujúcich praktík vyvinút a nechápem, prečo by súčasťou tohto mal byť aj prsník v ústach ...🤷♀️. Toť moja skúsenoť ...
@laskonkka Reagujem len na to očakávanie, že ťa nechá navariť a zabaví sa :D pri mojej prvej to tak bolo tiež. Žiadne hračky nebavili, len visela na mne. Teraz mám druhú, má 1 rok a 2 týždne. Začala som jej chystať veci podľa montessori princípu - senzitivne obdobie. Aktuálne fičí vhadzovanie už asi 2 mesiace. Gaštany do sklenice s úzkym od pretlaku, viečka z malých sklenic hádže do 0,7 dcl sklenice, paličky hádže cez melú dierku vo vrchnaku na fľaši, gumené hračky do vani vhadzuje do plastového tubusu a ešte mi hádže omrvinky do otvoru v gitare. Absolútne nič iné ju nezaujíma. Prvej som dávala hračky, ktoré ignorovala a nevedela sa s nimi hrať. Dôležité je ešte veľakrát denne upratať tie pomôcky. Gaštany do misky, sklenicu postaviť. A beží k tomu ako ku magnetu. E ešte piklerovej trojuholník, na tom sa tiež vyblbne. Vidím na ňu a len komentujem - dobre dávaš nôžku, teraz opatrne. Paradox je, že keď sa nepozerám, nespadne. Čiže sa na ňu snažím len periférne na tajňáka pozerať a sme obe vysmiate 🙂
@laskonkka ked mala nasa 14mes prestala sa kojit a nastalo peklo. Bezne sa stavalo, ze do 3.00 non stop vrieskala, 2x sa stalo, ze zaspala o SIESTEJ rano. Neraz sme ju v noci vozili autom po dedine, aby sme ju uspali. Vyskusali sme vsetko. Uspech bol, ked zaspala bez placu o polnoci. Trvalo to vyse polroka. Ja som bola do toho tehotna. Nikdy na to obdobie nezabudnem. Cize prestat kojit nie je vobec zaruka dobreho spanku.
Syna som kojila do 4 rokov. Mal take noci, ako popisujes, ale ako prisli, tak odisli, aspon som mohla lezat v posteli.
@laskonkka pozri ako si naucis tak budes mat. To co povolis, bude vyuzivat, pokial mu to nestopnes. Ja som velky zastanca dojcenia, ale rocne dieta sa v noci nepotrenuje dojcit, prave naopak, skodi mu to na traviaci trakt, zubky atd. To co robi tvoje dieta je zlozvyk. V ktorom ho budes/nebudes podporovat. Ak by islo o upokojovanie pocas noci, na to staci tulkanie, hladkanie, spievanie... Casto tu vidim, ze si zienky same sebe spravia zle tym, ze dieta naucia na fitlopty, kociky, natriasanie na rukach... A staci im na to jedna nepokojna noc babätka, ktoremu sa to zapaci a vyzaduje. A este to matky povysia na potrebu dietata na blizkosti matky (ano, takto sa to lepsie ospravedlnuje, chapem). Dieta nie je retardovane (aj malinke babätka uz si riadni betari), ak je mama pri nom, vie ze je pri nom bez ohladu ci pri nom lezi alebo sedi, nemusi sa natriasat na fitlopte, strkat mu prsnik, behat s nim okolo stola tri krat dolava a pät krat do prava. Toto vsetko su zlozvyky, navyky nie nutna potreba dietata. Je len tvoja volba, ako sa rozhodnes.
@tami2014 mozno to nie je zaruka dobreho spanku, ale zaruka zdravsieho chrupu a oddychnuteho travenia to urcite je.
@laskonkka ahoj.
Ja ti mozem poradit len prestat kojit v noci. Dieta aa budi len kvoli kojeniu. Moj kym spal so mnou, sa budil do 11m 2-3krat za noc. Ako som ho prestahovala do postielky tak prve noci sa zobudil dvakrat mrncal, ale nepytal cicku, tak som ho len ulozila a spinkal dalej. Asi po tyzdni sa uplne prestal budit a teraz spi celu noc. Teraz kojim len pred spanim vecer a pred spanim na poobede. Aj toho sa chcem zbavit nech mam pokoj.
Môj bol a je taký istý, čo sa týka spánku, s vekom sa vie aspoň zabaviť...ale u nás prestať kojit nepomohlo ale na vašom mieste by som isto prestala 😉
@tami2014 máš pravdu, všetci máme na to svoj názor. Ja s @makova333 absolútne súhlasím. Potvrdilo sa to veľakrát u žien, ktoré bolo presvedčené, že bez nich dieťa nezaspí, bez skákania na fitlopte bude asi hore štyri dni v kuse a pod. Mamička musela ísť nečakane do nemocnice, či pôrodnice a dieťa s otcom, babkou, tetou zrazu prežilo aj bez tých zlozvykov, ktoré mu matka vytvorila. A tieto cirkusy veľmi rýchlo skončili aj u jednej ženy, ktorú bližšie poznám, keď sa jej k dvojročnému drobcovi narodili dvojčatá. Sama potom hovorila, že to bolo zbytočné, že keby sa dvojčatá narodili ako prvé, tak to nerobí. Ja chápem, že žiadna matka nenechá unavené dieťa vrieskať a nepôjde spokojne pozerať TV. Ale ak je pri ňom, dotýka sa ho, hladí ho, nie je dôvod s ním skákať, nosiť ho na rukách a pod. ak teda dieťa nemá reflux, koliky, idú mu zúbky a pod., v týchto prípadoch to chápem. Iné je to samozrejme u pár mesačného dieťaťa, ale robiť cumeľ trojročnému a nevyspať sa, alebo uspávať v kočíku dvojročné dieťa...Ak je s postupom matky stotožnená celá rodina, je to v poriadku a nemá nás to čo zaujímať, ale je tu kopu tém, kde mamina nemá čas na druhé dieťa alebo deti, lebo takmer všetok svoj čas venuje najmladšiemu a o manželovi ani nehovorím.
@laskonkka necitala som odpovede. mozno to tu uz zaznelo. odporucam precitat knihu Kazde dieta sa vie naucit spat. Aj keby si sa tym nechcela hned riadit, aspon pochopis ...
Ja som mala uplne presne do bodky to iste co ty. Bola som zufala. Vyriesilo sa to same Ked som Isla v jeho 9 mesiacoch do roboty, doma ostal manzel a on k nemu vstava, dopadlo to Tak, ze s nim spi v detskej. Budi sa stale vela ale manzel si ho vycvicil ze robi pssst pssst a zaspi znovu. Ja stale kojim, ma rok a to rano a vecer. Konecne sa vyspim a je to obrovska zmena v psychike. Teraz je ale manzel unaveny samozrejme... Ako to budeme dalej riesit zatial neviem stale dufam, ze sa to upravi Uz niekedy

@laskonkka súhlasím, že v prvom rade treba pracovať na nočnom spánku, ak je treba, tak aj nočným odstavení, detičky po 1 roku v noci mlieko už nepotrebujú XY krát, sú na to iba naučené.
Nedokaze si sama prepojiť spánkové cykly, potrebuje na to prso. Skus si o tom niečo načítať, tiež veľmi odporúčam FB skupinu Lepší spanok bábätiek, vedie ju certifikovaná spánková poradkyňa pre bábätka. My sme tiež na spánku pracovali, zdôrazňujem, že bez metódy vyplakania, stiahli sme budenie z 12x na 4x co bolo super, teraz sa budí 1 až 3x. Dva krát za mesiac prespi celú noc, a ja nemôžem prísť na to, prečo. Rada by som to zopakovala totiž a nemôžem 😅
To ze sa budí veľmi veľa krát do polnoci môže byť spôsobené preúnavou, pre ňu je typické budenie sa do 3 hodín od zaspinkania.
Určite popracuj na noci a potom aj deň bude lepší - ci spanky, či celkovo.
Inak ja som ešte v tehotenstve vedela, že vždy nájdem spôsob ako ho uspinkat bez fitlopty, kocikovania po byte, trasenia na rukách atď. Síce nám to trvalo dlhšie, lebo uspanie na fitlopte je presne to "instantné riešenie", ale pozerala som sa do budúcna. Tak určite by bolo fajn zapracovať aj na tom, aby vedela spinkat sama v postieľke. Pri mojom som vždy počas zaspávania, odchádzam až keď zaspinka, ale normálne si môžem porobiť co potrebujem, ani na toto som ho nikdy nechcela zvyknúť. Je to aj o tom, ako je bábätko vedené, tak len silná vola a určite to zvládneš.
Manžel by mohol vidieť, že si unavená, a ponúknuť pomoc aj sam 😮