icon

Mám obavy o vývoj mojej 10-týždňovej dcéry

20. feb 2026

Prišla som sa poradiť ohľadom psychomotorického vývoja moje dcéry ktora má dnes 10 týždňov. S tým davanim na bruško je to celkom problém. Pretože po zobudeni a prebalení chce rýchlo papať a vždy mi pri tom place až ako keby dostane taký hystericky záchvat takze ak ju aj dám na bruško tak si len začne cmúľať prst a veľmi sa jej nechce. Po kojení ju aj 45 minút držím vzpriamenej polohe nakoľko mame silný reflux, veľa krát pri tomto zaspí a už nie je priestor na to. Ak nezaspi tak ju položím na bruško a vtedy zdvihne hlavičku, keď mala 6 týždňov tak už sa vedela oprieť na predlaktie a udržať ju dlhšie. Teraz keď sa nam podsri tak aj 2-3 minuty vydrží. Ale poslednú dobu som si všimla že keď je v tejto polohe tak ju to ako keby hlavou taha na stranu (nie vždy jednu raz je to lava a raz prava).. neviem či to je normálne ale ako keby sa chce pretočiť. Ale čo ma znepokojuje že proste dlho nie je na brušku a neviem ako to zmeniť a či sme niečo nezanedbali:/ niekde som čítala že až hodinu denne by malo byť a ze na jeden raz aj 15 minút ale toto sa mme pri nej proste nepodarí a to jej aj ukazujem rôzne hračky a tak..

anonym_5c9981
20. feb 2026

Toto patri pediatrovi a nie na anonymne forum, na najblizsej poradni mu to povedz

autor
20. feb 2026
@anonym_5c9981

Toto patri pediatrovi a nie na anonymne forum, na najblizsej poradni mu to povedz

@anonym_5c9981 lekárka o tom vie vraj je vsetko ok. Prišla som sa ešte spýtať sem či niekto nemal podobnú situáciu

anonym_c64024
20. feb 2026

Pri kazdom prebaleni dat na chvilu na brusko. K fyzio mozte ist aj z vlastnej iniciativy.

maryetta
20. feb 2026

Ano co najviac na brusko. Moji tiez mali reflux. Tiez neznasali byt na brusku. No vzdy. Kazde prebalovanie. Prezliekanie som ich aspon na chvilku dala. Dcera ta ozaj nechcela tak aj na fit loptu. To sa jej viac pacilo.
Tym sa snazi "prevalit" lebo nema tu spravnu rovnovahu este aby sa udrzala. To chce trening.
Pretocit znamena dat sa z chrbatika na brusko. Teda opacne.

mimaapeto
20. feb 2026

musela som si to prepočítať takže pomaly 3 mesačná 🙂 pokiaľ počas dňa sa nedarí ja som zvykla počas večera po kúpaní keď som ju natierala, pomasirovala troška celé telíčko vtedy som si ju dala na bruško na posteľ na podložku nahú a páčilo sa jej to porozhadzovala som okolo hračky alebo krém, servítky ... potom bola aj cez deň na hracej podložke na brušku ... len si to už dobre nepamätám už je to 9 rokov dozadu 🙂

minesasubu
20. feb 2026

chod k fyzio tá ti pomôže ako máš cvičiť s bábom , pediater nieje odborných na psychomotorický vývoj ide len podľa tabuliek
očividne nemáš naštudované nič o správnej manipulácie s bábom ked ho držíš rovno

michaela329
20. feb 2026

My sme kvôli tomu chodili na fyzio, stačilo krátko a bolo po probléme.

bibiana177
20. feb 2026

Urcite by som taketo nieco riesila s pediatrom a nie tu na MK. Nie je to ziadna banalita, vyskusaj.

anonym_f09803
20. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_5c9981 lekárka o tom vie vraj je vsetko ok. Prišla som sa ešte spýtať sem či niekto nemal podobnú situáciu

@anonym_autor my sme absolutne nesplnali tie denne casove limity na brusku, ani som sa na to nefixovala, skusali sme ked to slo po troskach. Ked som videla asymetriu, chvilku sme chodili aj k fyzio, ukazu skvele tipy na vsetko mozne 😊 nam to pomahalo. Nezufaj, nie kazde babatko je hned vo vsetko tip top. Vela sme na brusko davali na fitloptu, to mal radsej nez podlozku.

kiki68
20. feb 2026

Nas nenavidel byt na brusku, pozri na YouTube ine polohy. Nas ked som ho dala takto klasicky, tak do minuty vrestal ako pavian. Dcera naopak tu polohu miluje. Obaja su ok, ja som vtedy stresovala a pediater, ze ok, ze co chcem od 3 mes dietata. Ze ako nejake limity splnil.

anonym_51d87b
20. feb 2026

Pri prvom dieťati sme tiež mali problém že nechcela byť na brušku tak som kúpila taký vankúšik na učenie na bruško .Na Tom vydržala pekne a potom už aj bez .Na moje počudovanie som ho našla v hračkárstve

anonym_bb708b
20. feb 2026

Mali sme. Skončili sme na neurol a cvičili vojtovku. Ale vy môžete byť iný prípad ako sme boli my.

anna777115
20. feb 2026

Moja dcéra nikdy nebola na bruchu, lebo mala reflux a chytila taky zachvat revu že sa cela dogrcala. Nikdy ani nelozila ani nestvorkovala. Ma 13 rokov a nič jej nechýba.

miriamzba
20. feb 2026

Ta hodina pokial si pamätám, má byť v sucte za deň, stačí po kratších usekoch. Keď bude mať dlhšie úseky bdenia, tak to zvládnete. Fyzioterapia je fajn v tom, že dobrá terapeutka poradí polohy, ktoré sú pre bábo na začiatok prijemnejsie, aby si zvyklo, napr na fit lopte alebo na vankusiku, ako už spomenuli vyššie. Ja som mala aj rôzne podložky (napr vodnu) a molitanové a penove kocky, aby ich to bavilo.