icon

Máte skúsenosti s mononukleózou u ročného dieťaťa?

seva22
23. mar 2020

Zdravim maminky, máte skúsenosti? Priebeh, príznaky? Manzelovi to dnes diagnostikovali a ja sa obavam, ze to chyti aj dcéru a mňa, potrebujem počuť, ako ste to zvladli vy, trochu sa psychicky pripraviť 🙄

simsalabim
23. mar 2020

@seva22 moja mladsia (uz velka 14rocna) mala mononukleozu pred mesiacom. Nikto dalsi z nasej 5clennej rodiny neochorel.

seva22
autor
23. mar 2020

@simsalabim faak?super správa...troxhu som ale klikala na ine diskusie, sice sa tam pisalo o starších deťoch, ale niekto spominal petechie ako jediny priznak ktore sa objavovali a mizli...a nasa to mava tiez, za minuly tuzden som si to vsimla.asi dvakrát...talze predpokladam ze to chytila...🙄

lucyivo
23. mar 2020

Moje dcéry to prekonali, keď mali 11 mesiacov mladšia a staršia mala 2 roky. Príznaky mali ako choroba ruky nohy ústa. Až z odberov po 2 rokov sme to zistili. Že to asi boli dve choroby naraz, lebo to bolo obdobie stretávania sa na Ihrisku s deťmi a hranie sa v piesku. Tak sme si asi doniesli odtiaľ suveníry. Mladšia bola kojena a staršia tiež nejedla ešte slané veci tak to nebolo také zle, keďže u starších sa zle dodržiava pečeňové dieta.

saskia_98
23. mar 2020

Moj maly mal mononukleozu ked mal 10 m. Skoncili sme v nemocke, lebo mal divny priebeh. Vyzeralo to jak angína len nebola to angína. Jeden den mal aslo vysoke, druhy den v norme, nic nezaberalo.. Nakoniec mu brala doktorka krv a potom sa zistilo ze to je mononukleoza.

tslobik
23. mar 2020

@saskia_98 Prosím ťa, mononukl. zvyšuje aslo?

saskia_98
23. mar 2020

@tslobik to neviem. Len ked mu doktorka robila testy tak raz mal v norme a raz cele zle.

tslobik
23. mar 2020

@saskia_98 škoda, skúsim niekde vygoogliť

saskia_98
23. mar 2020

@tslobik skus ale nas aj kvoli tomu poslala lezat do nemocky. Doma sme sa s tym tyzden aj daco trapili a potom smer nemocka..

zuzi79
23. mar 2020

@seva22 dcéra 13 r ju mala pred 3 mesiacmi. Príznaky mala : veľkú únavu, veľmi veľké mandle celé biele, horúčka, zväčšená slezina, zle pečeňové testy až 10 x väčšie. Ale dali sme to doma bez nemocky, ešte nemôže teraz cvičiť a býva unavená. Nikto iný sme to nedostali.

dzina007
23. mar 2020

Moj mladsi syn mal mononukleozu ako 2 rocny.. jeho 3 rocny brat ju vtedy nechytil ale chytil ju az o rok... my s manzelom tiez nic,..

dzina007
23. mar 2020

Inak na to ze ju obaja prekonali... tak okrem bolesti hrdla velkych mandli a teploty nemali nic... ziadna zvacsena pecen alebo slezina...
obaja pecenove testy OK...

simsalabim
23. mar 2020

@seva22 u mojej som si nevsimla ziadny priznak pred prepuknutim choroby. Rano sa zobudila s miernou teplotou, bolestou hlavy a bolavym hrdlom, teplota potom sla hore, mandle zapalene, za 3 dni sa jej zdurili uzliny na krku na velkost vajca. Ale v priebehu tyzdna bolo dobre, po 10 dnoch uplne, len byvala unavenejsia. Zotavila sa velmi rychlo. Ona vsak nebyva chora, jej rekord je 4,5 roka co nemala ani nadchu. U mnohych to ma vaznejsi priebeh.

danielahamar
23. mar 2020

mne osobne sa robia petechie, ale mono nemám, mala som ako malá, takže by som sa toho moc nedržala

simona11sim
23. mar 2020

@seva22 ja som mala infekcnu mononukleozu ako 23 rocna a bolo to to najhorsie co sa mi kedy stalo. az po pol roku som vsak zistila ze to bola tato choroba (bola som v zahranici a zle ma diagnostikovali). Mandle zdurene, obsiate biele, nemohla som ani prehltat, neskutocna unava. Po antibiotikach sa tato zevraj angina vyliecila ale mne nasledoval polrok kedy som nevladala stat dlhsie na nohach, schudla som 8 kg lebo som nevladala ani dobre jest. Citila som sa bez energie, hrozne. Po pol roku mi moja lekarka povedala podla vysledkov krvi (myslim zvysene aslo??) ze som prekonala mononukleozu a ze som mala mat prisnu dietu. kedze som to nevedela, jedla som vsetko a preto to takto dopadlo. Preto treba dodrziavat hlavne dietu kedze toto je velka zataz na organizmus. Odo mna vsak nikto neochorel co som sa cudovala. Viac neviem poradit.

cammille
23. mar 2020

@seva22 ja som zistila, ze som ju prekonala len na zaklade krvnych testov povas preventivky, kde mi dr oznamila, ze som za posledny rok prekonala mononukleozu. Vobec som o tom nevedela, nemala som vobec ziadne priznaky😊. U mnohych ludi to prebehne bezpriznakovo, alebo len s velmi miernymi priznakmi.
Takze mozno to takto prekonate aj vy, mozno si ju aj ty uz mala a ani nevies...hlavne klud a manzelovi skore uzdravenie😊

seva22
autor
24. mar 2020

@danielahamar máš pravdu, aj dcerina pedi povedala,ze to tie petechie by musela.mat na celom tele,inak maly fliacik moze.mat z kadecoho iného

lucyivo
24. mar 2020

@seva22 my sme aj na kožnom boli kvôli tomu vysevu, fakt bol zvláštny po celom tele a nikoho nenapadlo spraviť odber krvi. Bolo to v 2016 a ani mi nenapadlo že nejaká mononukleóza, keďže boli fakt malinké. Ale mladšej to zásadne ovplyvilo imunitu. Mávala silné anginy. Až po odbere pri druhej angine sme zistili že má už protilátky. Keď konečne sa imunita dala dokopy dostali kiahne a zas sme tam kde sme boli s anginou 🤦

danielahamar
24. mar 2020

@simona11sim tiež ju môj starší prekonal, tiež sa nikto neunuval zobrať krv, bolesti hlavy, uzliny, teplota zvýšená dlhodobo, skončil až na odbere likvoru, lebo sme sa dostali k neurologicke, keďže ho bolela hlava😬od nej na MRI, z tade do ambulancie SM a nakoniec infekčné na ten odber a tam mu už všetkom pozreli a vyvrátili všetko okrem stôp po mono, takže vivat naše zdravotnictvo😬. Z ničoho sa stalo veľké haló, lebo SM bola skleróza multiplex🧐. Ešte tri krát potom mal kontrolné MRI aby si boli istí, že nie😴. A tak isto to mladší od neho nedostal, našťastie. A takto fungoval polroka s tou bolesťou hlavy a teplotami.

radka2119
2. apr 2020

Ahoj.my akurat s tymto ochorenim lezime v nemocnici.maly ma skoro 3 roky a zrazu mu opuchli ocka.potom teploty do 38.5 a nechcel papat. A este velke uzliny na ktku.prisli sme k dr a hned podozrenie na mononukleozu.porobila vyter odber krvi a mali sme vysoke pecenove testy .dnes robili sono bruska-zvacsena pecen a slezina a sono krku.uvidime kolko tu pobudneme 😓😐

seva22
autor
2. apr 2020

@radka2119 😪 drzte sa✊

radka2119
3. apr 2020

@seva22
Dakujeme 😊