Mená detí po rodičoch
Ahoj baby, čo si myslite o tom, ak rodičia dávajú deťom mená po sebe? Mne osobne sa to vôbec nepáči, veď je kopec krásnych mien a mam rada rôznorodosť🙂
Nepaci sa mi to. Trosku mi to pride ako nedostatok fantazie. Ale kazdemu sa paci nieco ine 🙂. V rodine mame rodinku, co dala dievcatu meno po mame a chlapcovi po tatinovi. No a my sme dokonca hladali mena, kt. nemame v rodine vobec. Aby boli aspon v rodine jedinecne 🙂
ja osobne to povazujem za nefer voci detom. kazde dieta si zasluzi byt v rodine jedinecne, bez toho aby ho volali maly Matko, alebo Matko junior. My mame v rodine "malu alenu" , dostala meno po mame 😅
clovek sa nevyhne problemom s oslovovanim, aj ked mozno nie doma, ale v sirsej rodine a pod.
okrem ineho si dieta nesie taku malu skatulku o tom, ze hadam aj podedi vlastnosti toho, koho meno nesie.
podvedome to tak ludia budu brat.
Ja som teda za to, ze kedze mien je v kalendaroch dost, mali by rodicia vyberat ine nez svoje. Vybratie toho svojho mena je od rodica taky znak "pychy", ale tesi to len toho rodica.
Inak nemam nic proti tomu aby boli mena po babke a dedkovi, tych menom nikto nevola a je tam velky generacny rozdiel.
Mne se to take nelibi..ale zrejme se jedna o prezitek.
kdysi to bylo zvykem..
Napr.i muj bratr se jmenuje po otci..ale v Italii je zase temer "povinnost" davat jmeno po dedovi...a po babicce..
Tusim, ze je i mozna "zakazane ci brane jako nevhodne" jmeno primo po otci..
@irriss mne sa napriklad celkom paci, ked ma niekto meno po dedkovi/pradedkovi, babke, lebo ti ludia uz prezili vacsinu svojho zivota. a ak to boli dobri ludia, na ktorych kazdy spomina v dobrom, tak je mile, ak taketo "pozitivne naladene" meno da niekto aj vnucikovi ci pravnucikovi. teda nie ked ma cerstvy dedko 39 rokov 😀 ale ked ide naozaj o take zachovanie tradicie vramci rodiny.
@evulka2203 Môj syn je už štvrtý Vincent v poradí. To vieš, že som s tým nesúhlasila, ale muža som nevedela presvedčiť. Na začiatku tehu sme sa dohodli, že on vyberie meno pre chlapca, ja pre dievča. No mohla som ja vedieť, že bude chcieť dať meno po sebe, otcovi a dedovi? Skoro ma šľak trafil. Ale zvykla som si. Malý sa volá Vincko a má aj druhé meno Leon, aby bol ľahšie "identifikovateľný". 😝 Hlavne, že som bola vždy proti tejto tradícii. Ako sa hovorí, nikdy nehovor nikdy. A čo by som nespravila z lásky k mužovi? 😅
suhlasim s vami, tiez mame v rodine ( sestra ) taky pripad, dala svojim detom mena po sebe a manzelovi, tretie vymyslali. a co je horsie, priatel ma meno po otcovi a ja sa zhodou okolnosti volam ako jeho matka...takze sa ocakava, ze tradicia bude pokracovat a v tejto familii sa ine meno ani nema moznost vyskytnut...u mna to vsak nehrozi, akosi sa mi moje vlastne meno nepaci....urcite sa nebudem prisposobovat.
Ani ja som nechcela, aby sa volala po mne, ale nakoniec som na veľké naliehanie ustúpila. Presvedčil ma fakt, že jej narodením, som prestala byť Monikou a všetci ma volajú mama.
"Choď k mame.. povedz mame.. pozdrav mamku..."
A ja.. som šťastná, že som mama 😉
Michal je po dedovi.. (ale ak by som bola slobodná matka, tak nám tu behá Ela a Tobias 😀 😀 )
@tea333
Ja jsem svolila, protoze v nasem pripade slo o dedecka, ktery odesel drive nez spatril sve vnoucata...
Kdyz jsem rodila dvojky, musela jsem uvest jmena predem..byla jista jen jedna holcicka a druha mohl byt i chlapecek..proto pro prvni bylo jen jedno jmeno a to jmeno pro devce..ale pro druhe dvojce musely byt 2 varianty - jedna v muzskem provedeni a druha v zenskem..
Narodila se holcicka, jmenuje se po dedovi a je to JEHO KOPIE (druhe dvojce je velmi rozdilne)-maji stejne odstate usi, vysoke celo, bryle..jsou oba dva velmi bile pleti...a maji spolecny bod - jsou extremne stastni na svete..ona jako byl on.
Jak to poznas? Nebere nic jako samozrejmost, vsechno je pro ni zazrak a duvod k podekovani - od rana do rana..😉
Ja som dala synovi meno po jeho otcovi. Mali sme vybraté asi 4 mená, keď som bola tehotná, ale nevedeli sme sa až do pôrodu rozhodnúť. Asi 2 minúty po tom, ako sa malý narodil sa ma sestrička pýtala ako sa bude volať a ja som vedela, že je len jedna správna odpoveď- tak ako jeho otec, ktorý mi bol vždy oporou,aj v tej najťažšej chvíli. Dúfam, že z neho vyrastie rovnako inteligentný, slušný, sebavedomý, vtipný a úžasný chlap ako je jeho otec!!! 😵 A nad čudnými pohľadmi, ktoré ma súdia, že som bez fantázie sa len usmievam, lebo viem, že som spravila dobre.
Nedala by som malej meno po sebe. Hovorila som mm, že keď chce a budeme mať chlapca, môže sa volať po ňom. Povedal, že nechce.
Osobne to nechápem. Je na svete 1000000 krásnych mien, nemusí sa volať dieťa po rodičovi. To akoby iné meno ani neexistovalo 😒
@evulka2203 tiez sa mi to nepaci....meno po rodicoch, starych rodicoch, tetach, ujoch.....a hlavne po tych, co uz zomreli.....brrrrrrr 😒
No meno po niekom sa dáva buď kvôli malej fantázií alebo z vďaky. Dať meno dieťaťu po starom otcovi, na ktorého sa veľmi tešil, no nedožil sa... a podobné prípady... sú podľa mňa veľmi dojímavé. No keď sa rodičia volajú Ľuba a Maťo a deti Ľuba a Maťo... no čo ja viem, to mi je divné. Keby aspoň Maťa a Ľubo, nič nepoviem. 🙂
My sme chceli dať stredné meno pre naše dieťa a aj všetky ostatné po rodičoch a zaviesť to ako rodinnú tradíciu, ak by s tým potom naše deti pri svojich deťoch teda súhlasili... 😀 No tesne po pôrode som na to akosi zabudla... takže žiaľ...
Mne sa to tiež nepáči, ale tak každý podľa seba. Ináč keď ľudia počujú, že môj syn je Juraj tak automaticky sa ma pýtajú - po tatovi? Tak ich vždy schladím, že nie tato je Peter 😉
@karamel fakt neviem co je brr na tom, ked zomrie osoba, ktoru vsetci milovali a vazili si ju a take meno dostane aj nejake dieta v rodine. Dedko mojho muza zomrel len nedavno, mal krasne meno a keby som si mala vyberat medzi slovenskymi menami, vybrala by som si prave to. Bol to skvely muz a milujuci otec a dedko, a kedze je uz po smrti, ziadna mylka by tam nastat nemohla.
@irriss aj mena maju nejaku energiu, vsak? 🙂
Mne sa to velmi nepaci. A hlavne, ak by to malo byt x-te meno v rodine a skutocne, ale skutocne sa mi nepaci... Vyskytli sa aj otazky, ze naco som si brala mojho muza, ked sa mi jeho meno nepaci, ale ja hovorim, ze som si ho nebrala kvoli menu 🙂
A co by povedala druha strana, keby som si trvala na svojom ja a chcela by som dat meno po mojom otcovi, aby pokracovala tradicia? No, asi by nebol suhlas. Tak sme sa dohodli, ze detickam nedame meno po nas, ani po nasich surodencoch (aj ked mne sa mena mojich surodencov velmi pacia) a vymyslime im vlastne mena. Pred par rokmi sme sa dohodli na mene pre chlapceka a dievcatko a aj ich mame 🙂 V nasej rodine, nastastie, nie je tradicia davat mena po rodicoch a starych rodicoch, u manzela sme tuto tradiciu prerusili.
po starych rodicoch by som uz nedala urcite, margita a bohuslav, alebo vilma uz nie su "v mode"
moj muz chcel meno po nom, pre chlapca, s cim som zase ja nesuhlasila, ale tak urobili sme kompromis a syn ma muzove meno, ale ako druhe v poradi. takze mame Patrika Samuela 😵 😵 😵 😵
@evulka2203 Mne to vôbec nevadí a nechápem, prečo vôbec sa má potrebu niekto zamýšľať nad tým, kto a aké meno dal svojmu dieťaťu, prečo. Ak sa mu to nepáči - nech si svoje vlastné dieťa pomenuje ako chce. 🙂
Nič nevidím za tým - dať meno z úcty voči niekomu, koho si vážim, stačí trocha iný pohľad...niekedy je to česť.
osobne mi oveľa viac vadia kombinácie, kedy priezvisko neladí s menom, poprípade veľmi módne cudzokrajinné mená (alebo povedzme v medzinárodnej forme) s rýdzo slovenským priezviskom. 😉
Inak, u MM v rodine je tradicia, ze syn (aspon najstarsi) ma meno zacinajuce na M. Este stastie, ze mame dievcata, lebo ja som si nejako nevedela vybrat a manzelove meno som nechcela. Najlepsie bolo, ze pri prvej dcerke sme ani nevedeli pohlavie, ale meno pre chlapca sme ani nemali vybrate. 🙂
Mne sa to pači. U nas mena dedia 🙂 .Milan ma po otcovi,Michal po dedoch,Marek ma po strýkovi.u nas sa ale najviac dedi meno František a Jozef no ja som ich nedavala ,nachavam na surodencoch ci si ich vyberu 🙂
zaujimava tema. Mne sa to aj paci aj nepaci. Keby som planovala mat len 2 deti a nejako by sa zadarilo ze by to bol chlapec a dievca, tak by som im mena po nas s mm nedala...su ine krasne mena. Ale zas moj manzel sa vola Martin, to meno sa mi asi paci najviac zo vsetkych chlapcenskych takze ak bude niekedy chlapec tak sa asi bude volat po nom..ale nie preto ze to je po nom ale preto ze to je pekne meno 😀
My sme dali dievcatam 2 mena, to druhe maju vzdy po niekom...starsia po mojej babke a zaroven aj moja a mm krstna su Anny a mladsia ma meno po mne. Ak este niekedy bude nejake dievca, 2. meno bude mat po mojej mame. Pre nas to je prejav ucty k tym osobam podla ktorych maju deti 2. meno...ale zas samozrejme ze ak by to druhe meno malo byt nejake vyslovene nemoderne alebo take co by sa nam ani trochu nepacilo tak by sme ho nedali 😉
no, trochu zbytocna otazka, ale odpoviem, kedze mam meno po mojej mame. Z praktickeho hladiska je to neprakticke... nie raz sme si navzajom pootvarali nechtiac postu a podobne. A bola som v rodine "mala L." a mama "velka L". Z mojho pohladu by som to nerobila. Jedine ak by islo o skutocne silnu potrebu vzdat uctu nejakemu milovanemu predkovi a len vtedy, ak by malo dieta ine priezvisko ako jeho predok... takze aby sa neopakovalo presne identicke meno a priezvisko.
nepaci sa mi to a svojim detom by som to nikdy neurobila najskor som nato alergicka ked sa hlavne syn vola po otcovi ako to BOLO v rodine mm ale kedze som prisla ja zrusila som im 3generecnu tradíciu a decka vyfasovali take mena ake sa v ich rodine nevyskytovali to bolo recí a protestov ale som rada ze som si to predsadila aj moja segra dala synovi meno po otcovi teraz sa rozviedli a ona to lutuje LUTUJE ze dala meno PO OTCOVI no nechala som sa uniest 😀 jednoducho NIE po otcovi nie a po starych rodicoch to by mi az tak veeeelmi nevadilo ale po mrtvych ludoch taktiez nie nemaju sa davat mena po mrtvom bratovi ci sestre niekde som citala ze to prinasa nestastie potom pre to dietatko 😖
@evulka2203 tiez sa mi to nepaci... je ine, ak da matka meno svojmu dietatu napr po nejakom clenovi z rodiny, ktory je uz davno mrtvy napr po prababke alebo pratete a podobne .. navyse ak sa jej paci.. to je ina situacia.
ale priamo po rodicoch, dieta ma byt osobnost od malicka, mat svoju vlastnu identitu a volat svoje dieta Fero mladši alebo Fero junior, len preto , ze je to super , ze rodina ma rovnake krstne mena , tiez nie je ktovie co.
tiez si myslim, ze je to prezitok z minulosti. ale komu sa to paci, tak nech si take meno kludne da, je to kazdeho vec
no dievcata ja mam meno po svojej mamine, v nasej rodine je moje meno velmi rozsirene 🙂 je pravda, ze niekedy neviem ci je posta moja alebo maminina, ale ma to aj vyhodu, napr ked pride nieco doporucene preberiem mamine alebo mamina mne ked niektora z nas nie je doma..ale na skole som to velmi zneuzivala, ked chodila dorucena posta zo skoly a nechcela som aby ju mamina citala tak som ju chodila preberat 🤐 🙂 ja v tom nevidim nejaky extra problem, kazdy da svojmu dietatku meno podla svojho uvazenia a co sa komu paci 🙂
ahoj,tiez sa mi to nepaci,ja som Helena,mama je Helena,jej mama je Helena,brat si nasiel zenu Elenu a jej mama je Helena,same Hely,este aj dnes poviem mame,ze mohla vymysliet nieco lepsie 😀

Tiež som proti tomu. Manželov brat má meno po ocovi, sestra po mame a on bol tretí v poradí tak už nemal po kom mať, tak museli vymyslieť. A tiež sa mi nepáči, ked sa na rodinnej akcii zavolá nejaké meno a otočia sa 3 ľudia. U nás v najbližšej rodine sa mená neopakujú a vyhovuje mi to. Teda ja mám vlastne meno po ocovi, ale to je trošku iné ako pri osobách rovnakého pohlavia.