icon

Mená detí po rodičoch

evulka2203
9. máj 2012

Ahoj baby, čo si myslite o tom, ak rodičia dávajú deťom mená po sebe? Mne osobne sa to vôbec nepáči, veď je kopec krásnych mien a mam rada rôznorodosť🙂

maca_p
9. máj 2012

@vanilka2612 vadilo mi, ked si napisala, ze je ti z niektorych mien na vracanie. a ked som zbadala v tvojom top rebricku, mena ktore mam ja doma a nie su podla mna ultramoderne, tak mi to zvracanie vadilo 2x 😀 🙂
inak mier 😎

nasi cigani z ulice davaju deckam mena cerutti, chanel alebo podla poslednych star z telenoviel

svetllana
9. máj 2012

@maca_p Súhlasím vo všetkých bodoch 😀 Akože tiež sa mi zdajú niektoré mená otrepané, ale čo..veď mne to môže byť jedno, ako sa volajú cudzie deti 😉 Maxim je vynikajúce meno!

mima595
9. máj 2012

my sme pri dvojickach vymyslali, vymyslali, kombinovali a nakoniec sme zvolili, co sme zvolili 😀 😀 ani to nejde dokopy, ale pacili sa nam..

a pri najmladsom sme sa zhodli na mene po manzelovi..mne sa to zda celkom mile, ved MM lubim, tak preco by som jeho meno nedala mojmu synovi??

mne sa ale najviac pacia varianty, ked sa dava dievcatku meno po ocovi a synoci po mame..npr. ja som chcela Vladku velmi, ale MM ma na to meno zle spommienky..tak nepreslo

a osobne mam velke vyhrady, ak niekto povie, že ak niekto da svojmu dietatu meno po rodicoch, že je bez fantazie....ved su to vacsinou mena velmi blizke srdcu, tak preco nie..ak sa pacia a robi sa z toho aj tradicia...
no aka je to fantazia, ked da niekto meno Adam a teraz je ich vsade kopec

maca_p
9. máj 2012

@svetllana takze stvrty bude maxim? 😉
na dievca zabudni, bude to urcite opät chalanisko 😀

anaxamon
9. máj 2012

@karamel napr. moja dcera sa vola tak ako sa volala moja sesternica, ktora zomrela na rakovinu v nedozitych 30tich rokoch....nevdim na tom nic brr skor naopak....ale proti gustu ziaden disputat

avsak k teme, mne sa tiez zda davanie mien po rodicoch nedostatok fantazie hlavne ak su to prvorodene deti/podla pohlavia.....ked je viac deti je viac ako pravdepodobne ze sa meno po rodicoch objavi...

svetllana
9. máj 2012

@irriss Ja napríklad odpadávam z jedného z mien Tvojich detí a to: Francesca. ♥ Škoda len, že nemám korešpondujúce priezvisko k takému skvostu 🙂 A páči sa mi meno mojej zosnulej drahej maminy, volala sa Greta. To by som si vedela predstaviť pre dcéru..

@evulka2203 Čo sa týka danej otázky, je mi to úplne jedno, ako pomenujú rodičia svoje deti. Ja by som nedala meno Andrea po mne, nepáči sa mi natoľko, že by som ním obdarovala moju dcéru..a to je jediný dôvod. Mali by sa dávať mená, ktoré sa nám páčia..ale zase, ak si niekto veľmi potrpí na tradíciách, nech sa páči 🙂

zuuzzz
9. máj 2012

My sme mali dohodnute mena Nada alebo Merek ale ked som koooonecne porodila a sestra vykrikla dievca bez rozmyslania som povedala po sebe-Zuzana.Pred porodom sa ma nikto na mena nepytal takze az na sale.Mna volaju Zuzana a mala je Zuzanka.Nikto s tym nema problem.

svetllana
9. máj 2012

@maca_p 😀 😀 Díky teda..jaká zlatá! Ale ja si myslím v podstate to isté 🙂 Je možné, že by to mohol byť Maxim, ale ešte neviem, ako by to vyslovovali Angličania..lebo tretí syn sa mal volať Yannick, ale keď som každému musela trikrát vysloviť to meno, aby to povedali správne, a aj tak to bolo na houby 😀 ..tak som od neho upustila..No páči sa mi stále..🙂

irriss
9. máj 2012

@svetllana
Francesca je po dedovi...MNE se to jmeno nelibilo, mozna tim, ze mi prislo velmi stare, zastarale a nechtela jsem ho davat kvuli tradici, kvuli zesnulemu dedovi..ale kdyz jsem slysela povidani o dedovi a seznamila se s jeho zivotnimi pribehy z valecne fronty ve Francii - teprve pak jsem pochopila, ze by tu mel na Svete chodit dalsi "Francesco" a takovym zpusobem, jakym chodil jeho deda...a Francesca chodi jako deda...(tezke vysvetlit) 😉
Prani se mi splnilo..jak uz psala @tea333 - presun energie 😉

p.s. v porodnici v Praze z ni byly vsechny unesene..dokonce visela na nastence, jako "navrat jmena" na porodni sal po 25ti letech 😉

Gretu ceka moje kamaradka na MK a ma ji tu moje znama, Polka.. 😉

hviezda22
9. máj 2012

Moj prvy syn je Martin po prvom mužovi. Mne sa to meno vždy velmi pačilo, preto som súhlasila. Keby sa mi nepačilo, tak ma smolu. Nedala by som meno po mm za každu cenu, veru nie.
Moj druhy syn ma meno po druhom mužovi 🙂 , nadherné meno, tiež sa mi vždy pačilo, hlavne skratena verzia Teo, ale to mi neprešlo.
No a pri dvojičkach som konečne mohla použiť aj svoju fantaziu 😀 . Ano, tie mam tiež s druhym mužom, toho si už necham 😀

svetllana
9. máj 2012

@irriss Takže Ty aj máš talianske korene, že? Ja som myslela, že tam len bývate 🙂 Ja mám rada netradičné mená, páči sa mi strašne aj meno Aicha. 😵

irriss
9. máj 2012

@svetllana
manzel je Ital..ja mam ceskoslovenske korene..Tatry smichane s Prahou😉

aduskatt
9. máj 2012

Mne je to v podstate jedno, nech sa kazdy pomenuje, ako sa mu paci. Mne sa manzelove meno paci, ale tak cisto z praktickeho hladiska som raz tak zauvazovala, ze ked zvysim hlas a zarevem Peter, tak ako budu vediet, ktory z nich ma prave nas*al?🙂) A tak je jeden Patko a druhy Petko...a moja mama si ich do dnesneho dna obcas pletie🙂))))

aduskatt
9. máj 2012

@maca_p a mozem len ushlasit. Ja sice nemam dieta pomenovane podla ziadneho z toho vracacieho rebricka, ale kazdu jednu maminu, ktora tu je to asi muselo inimalne zarazit, ak nie urazit.
@vanilka2612 ano, je to forum na diskusiu, ale bolo by fajn diskutovat tak, aby si sa protistrany nedotkla a neurazila si..........

zuuzzz
9. máj 2012

Jaaaaj,Marek a nie ten blud!A chcela som aby malu volali Nadka ale ta radost z dcery ma premohla tak je po nme.Ono je to tak ze niekto si potrpy na tradicii,napr.kolegina musela dat malemu meno Eugen po priatelovi ale nema k nemu zdrobnelinu tak ho volaju zajo.Tiez je ale blbe dat meno Bonifac po dedovy ked sused ma psa Boniho,to by som svojmu dietatu nespravila,ani take ku ktorim sa viazu negativne spomienky,darmo ze tradicia ale ak bol napr.otec ozran a byl celu rodinu neviem preco by som po nom mala dat meno svojmu dietatu aj ked sa svokor vola rovnako-no nie?

minewka
9. máj 2012

@vanilka2612 no pre nás znie Cherry Moon Frč(c)?ková smiešne. Aspoň mne.

Ale v zahraničí to tak neberú, je tam milión kultúr, národností, keby sa na tom stále mal niekto pohoršovať, tak nič iné ani nerobí... 🙂

V tomto sú Slováci, povedzme si úprimne, dosť , najslušnejší výraz, ktorý ma napadá - prudérni. 🙂

minewka
9. máj 2012

@svetllana ooo..Greta je super meno...hodí sa k nášmu priezvisku 😀

Moje dve sesternice - obe moje tety žijú v Taliansku - sa volajú Linda a Licia.

Moja dcéra je Alica - zatiaľ sa to meno veľmi páčilo každému - a mne sa hrozne páči s našim priezviskom.

Pre ďalšie deti plánujem: Zita, Zina, povedzme aj Greta - pre dievča...

Pre chlapca je toho pomenej...aby to nejak znelo s priezviskom..Ale páči sa mi Viliam - s priezviskom to znie celkom pekne umelecko-poeticky...🙂..aj Eugen sa mi celkom pozdáva..

mpg
9. máj 2012

Mne sa páči lepšie ako Eugen meno Emanuel, známa má dcéru Emu a syna Emanuela. tam sa mi ten Emanuel páči lepšie ako Emka.

lucinocka
9. máj 2012

@vanilka2612 my chceme dat Simona alebo Sofiu, lebo to bude siroko daleko jediny Simon a jedina Sofia a nechcela som aby sa mi dieta volalo rovnako ako pol dediny, ale aby bolo vynimocne...ked som videla na nahrobnom kameni vsetky obdoby Ivana, Ivice, Ivanky a stale sa opakujuce meno v rodine, tak som sa rozhodla, ze bohuzial, tradicia sa rusi.. nove dieta, nove meno novy zivot🙂

kaby
9. máj 2012

myslím, že je to každého osobná vec aké meno dá svojmu dieťaťu. S fantáziou to nemá nič spoločné... Závidím osobe, ktorá založila túto diskusiu, zrejme má neskutočne veľa času zaoberať sa takýmito hlúposťami....
Téma úplne zbytočná...absolútne nikam nevedúca diskusia... 😒

jabadaba
9. máj 2012

tiez mi to nepripada zrovna kreativne. Za dalsie to prinasa dost blbe situacie, ze sa nerozlisi koho vlastne niekto oslovuje, ale mozem sa mylit. Ked ja som toho nazoru, ze meno ma byt len jedno a nie sa opakovat. Je to identita, nieco co vystihuje osobnost niekoho...ked je niekto napr. Anna, tak nech je v rodine jedina a nie, ze Anna bude dcera, vnucka, pravnucka. ...ale tak kazdeho vec asi.

monika15
9. máj 2012

@evulka2203
presne tak !!!!

otras je to....

u nas to kazdy robi v rodine podla mna na hlavu !! mi sme sedeli nad menami tyzdne... aby sme nasli take co u nas neni v rodine....

p.s. mudrane ked tu nechete dat koment tak tu nepiste.... a nekomentujte !!!!

monika15
9. máj 2012

@kaby
a na co tu kazis atmosferu ked ta ta diskusia nebavi ?
pis inde.

janusa_
9. máj 2012

dieta meno po mne?! nikdy! Osobna skusenost:
Moja mama je Jana, ja som Jana- a mozem mat ja vysku 179 a mama 160 i tak som vzdy Mala Janka- a to nastve cloveka 😒 treba mysliet i do buducna, potom problemy s postou..

a este moja mama ked sa druhy krat vydala- ma muža menom Ján, cize uplne ze Janovska rodina 😅

Ved mien je na svet vela a kraaasnych treba len vyberat..

P.S.: Čakam chlapčeka pravdepodobne a a samozrejme svokra chce aby sa volal po jej synovi- len s tym detailom ze tak by sa volalo moje dieta, jeho otec, stary otec , i bratranec 😝 ale to nedovolim.

baklik
9. máj 2012

baby, to je nic, ze mena po rodicoch - v porodnici so mnou bola baba, ktora sa vydala do Grecka a tam je zvyk, ze vsetci vnuci sa volaju po starom otcovi, takze malemu dali meno Andreas a tak sa vola aj jeho desat bratrancov. 😅
uplne vazne... 😀

aaddeelliinnaa
9. máj 2012

@baklik 😀 😀 😀 😀 ..nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

tatinka
9. máj 2012

a mne sa veru pacia mena po rodicoch, vzdy som si hovorila ze ked raz budem mat dceru tak urcite meno po mne a priatel viem ze chce dat meno po sebe ked by bol v buducnosti syn,,,takze ked raz budeme mat deticky urcite sa budu volat po nas 🙂

baklik
9. máj 2012

@svetllana len si never, ze je to take vynikajuce. nas maly sa tak vola a teda stretla som so vselijakymi reakciami okolia, co som ani necakala.... 😖 podla mojho nazoru, kazdy nech si da take meno, ake sa mu paci, len skoda, ze nie vsetci su natolko inteligentni, ze by to aj respektovali a neodpustili si pripadne poznamky 😖
mne meno Max, ked uz by malo nieco pripominat, tak rozpravku Pehavy Max a strasidla... no ale to asi nie kazdy pozna, comu sa ja cudujem a pocula som, ze im to skor pripomina maxipsa fika, co zas ja nechapem absolutne... je to meno, ktore sa bezne vyskytuje v germanskych krajinach.
na druhej strane - dnes tak oblubene meno Oliver - moj kamarat ma psa, ktory sa tak vola a mne to zas pripomina rozpravku o dalmatincoch, v ktorej sa pes volal Oliver. no a ze Max je meno pre psa... asi len u obmedzenych ludi 😀

mima595
9. máj 2012

ale zase MM stale vravi, že odkedy mame Vladka, tak prvy krat pocul z ust svokry svoje mile oslovenie 😀 😀 😀 😀 😀 ..sice nepatri jemu, ale potesi 😎 😀

tibinka22
9. máj 2012

Baby super téma 😀 ale v dobrom to myslím.... Ja sa volám po mamine, a rozlišovali nás malá a veľká Monika, teraz sme mladá a stará, no uznajte, keď to počujem sa mi chlpy ježia 😀 😀 😀 Môj brat sa volá ako otec, potom sa naši rozviedli a mama má ešte dve deti, brat sa volá ako jeho otec a konečne segre najmaldšej vybrala iné meno, ale mala mať pôvodne ženský tvar mena ako jej otec.... Moja mama je úplne človek bez fantázie a ja som to nechcela.... aj keď pôvodne padlo, že sa bude malá volať po mne, som to zatrhla 😅 😅 A ak náhodou budem mať chlapca tak mu určite nedám meno po manželovi....
Takže nie som zástanca rovnakých mien v rodine, keď už tak vzdať nejakú úctu alebo niečo, teraz je moderné druhé meno.... Ktoré je len pre to, aby bolo 😵