Mobilny telefon v ruke 13 mesačného dieťaťa
Zaujimal by ma vas nazor na mobil v ruke rocneho dietata. Este pre par mesiacmi som bola presvedcena,ze mobil mojej dcere ani za nic par rokov do ruky nedam. Zial,neda sa tomu vyhnut,je za nim ako sialena,ked ma vidi telefonovat. Takze zasada porusena,sem tam jej ho dam,vacsinou ale uplne vypnuty. Jej mi to proti srsti,ale neviem byt v tom konsequentna. Ako to mate vy?
Poznam osobu ktorej 5r syn hra hry 4hodiny denne na mobile-je zavisly. Ked je doma s otcom ITckarom obaja hraju a to je uplne chore ona vie,ze je to zle ale proste ked je v praci a maly je s otcom nic s tym neurobi
Osobne si myslím, že mobil nepatrí do ruk ani 13-ročnému, aby sa na tom hral nekonečné hry ... ale doba je taká, že sa tomu úplne ubrániť nedá. Dá sa nájsť únosná miera a pokiaľ si mamina myslí, že to nie je vhodná hračka, tak mu to netreba dať ani raz a najmä nie, ak si to chce vyrevať.
@mrkvicka060 fuuuu. Tak moja dcera ma tri roky a dva tyzdne, mobil vie, kde mam polozeny, a nedotkne sa ho. A aj bez neho rozprava PLYNULE nemecky, anglicky a slovensky. Pozna uz takmer celu abecedu, vy napocitat vo vsetkych troch jazykoch do 20, pozna farby, tvary, uz vie rozoznat aj vela cislic atd. atd. A na tomto vsetkom nema zasluhu ani mobil, ani tablet, ani pocitac. To doruk neberie. TV pozerame tak raz za 1-2 tyzdne aj to len poslenych par tyzdnov. Dovtedy nic.
Vsetko sa naucila z kniziek, okolia, pytanim sa, v skolke, sportovom clube, v muzicke, kreslenim, spevanim, citanim, tancovanim, dokonca aj obycajnym blaznenim sa.
Na uzende prirodzenou metodou NIE su moderne technologie absolutne potrebne.
A aby sme ostali. Rocne dieta absolutne nema ma co v roce (aj ked vypnuty), mobil, tablet, pocitac, v mojich ociach je v tom veku aj televizor uplne zbytocna vec. Rocne dieta sa ma vybehat, vyblaznit vonku, hrat sa, skladat, vymyslat, "kreslit", "citat" atd.
MOja najmladsia ma presne tri roky a napr ani na dlhych cestach v aute ci lietadle nepotrebuje mobil. Dne cestovala 800 km na Slovensko autom a sama si nabalila knihy, plysaky, CD s roznymi pribehmi a pesnickami. Sama si aj povie, ked chce pocuvat len radio. V aute vzdy vyspevujeme, rozpravame sa, recitujeme. A to casto cestujem s nou aj taketo dlhe cesty sama. V aute som vodic a ona sedi vzdau sama a dokonca este v protismere.
Ako si dieta naucime, tak mame. Rocnemu sice este nevysvetlis, ale tam staci ejdnoducha vec, zobra. Najlepsie je NEDAT. Potom nebude problem so ZOBRATIM.A jedno ci reve, vrieska, hadze sa o zem. Cim skor zacnes urcovat hranice, tym lepsie. Len aby uz nebolo neskoro.
@fiera33
@yanni to si robis zo mna srandu? evidentne ste vy dvojjazycna (ak nie trojjazycna) rodina a zijete podla tvojho profilu v nemecku. to je dooost podstatny rozdiel. my zijeme na SVK a rozpravame sa doma aj v okoli iba jednym a to slovenskym jazykom. tak brzdi, lebo porovnavas neporovnatelne 😃
a dalsia vec, zatial som nespozorovala, ze by to synovi nejak ublizovalo, tych par rozpravok na mobile 😀 ked zistim, zistim, ze mu to sposobuje nejaku ujmu, potom to stopnem. no zatial mam chut mu stopnut skor detske ihrisko, lebo to mu skodi ovela viac ako pol hodina na mobile, ked vidi niektore nevychovane, drze, uvrieskane a neposlusne detiska, ktore sice maju zakazany mobil, ale vychovu ziadnu. esteze ma tolko rozumu a neopakuje po nich jak opica... (tento prispevok je vseobecny, aby to niekto nebral osobne)
@yanni a neboj sa, ja viem ze tvoja dcera je velmi sikovna, tak nemusis so mnou sutazit. ja som to, ze sa syn naucil primarne z mobilu anglicke slova a pocitanie a farby hovorila iba kvoli tejto teme. nie aby som niekomu isla vtlkat ze mam genialne dieta vdaka mobilu. nejak ta to vzalo 🙂
@mrkvicka060 neboj sa, na cudzie jazyky ma po prve dost casu a po druhe, z tych youtube videi sa nasci len hluposti a este k toman nespravne.
Nie nesutazim. nemam preco. Ja som chcela poukazat len na to, za na to vsetko, co sa tvoj syn akoze naucil z mobilu, mobil vobec nepotrebuje. Staci obycajna kniha. Dokonca ani to nemusi byt. Staci sa poobzerat okolo seba. Nam napr. stacilo na naucenie sa pocitat par noh, par ruk, niekolko prstov, vidlicky, lyzicky pri prestierani stola, kvety pro polievani, oberanie paradajok v zahrade atd.
Vsetko zdrave, lacne, a dokonca este aj telu prospecne. Nie len hlave.
@mrkvicka060 len aby si nebola prekvapena. To ty ani tak rychlo nezistis, kedy to zacne dietatu skodit a dokonca sa to prevrhne do zavislosti. Vsetko zistia najneskor rodicia aj ked okolie to vidi uz davco popr. uz na to aj upozornuje.
@yanni jasne po slovensky sme ho naucili vsetko my. co som tym chcela povedat, ze po anglicky sa naucil z toho uplne sam a zachvilu, to je cele. jasne, teraz ked vidim, ze si to pamata a dobre tak mu hovorim anglicky aj ja ked sa hrame tak sa uci viac. ide o to kde k tomu prisiel. pozri, na vsetko maju ludia rozne nazory. Vy ste sikovni, zvladate to krasne, mala je uzasna (bez ironie). Ja taka super nie som, syna mi do skolky nezobrali je stale s nami, chodime von, venujem sa mu, robim co mozem. Ale tiez potrebujem pracovat a venovat sa aj mladsiemu... nemyslim, ze obcas, ked vezme do ruky tablet alebo mobil tak bude z neho asocialny zavislacky magor. Aj tak VSETKY nastrocne deti co vidim v okoli aj v rodine, nikdy telefony nemali, ale proste teraz je to samy telefon, samy youtuber, samy instagram.. nezabranim tomu tak ci tak. v puberte bude aj tak len zduty sediet za compom 😃 (dufam ze nie, ale tak ktovie). a zas, uprimne, videla som deti co este aj v tescu pri nakupe cucali vo voziku do mobilu. to uz je moc aj na mna.. ale chvilu mobil, aj to nie kazdy den? to zas nie je taka veda. mam pocit ze tu zeny vidia stale len tie extremy...
@mrkvicka060 Deti treba uz odmalicka zamestnataj inak. My mae 4 a ano uz aj nastrocnych a nie, netukaju stale do mobilu a nie su znudeni. Dokonca ani cez prazdniny nie. Su sportovci a ne nudenie sa a ustavicne "mobilovanie" jednoducho nemaju cas a cez skolsky rok ani chut. Mobil maju dvaja starsi, ale len preto, ze chodia mimo do skoly, musia dost dochadzat, keby daco cestou. Ale v skole (gympel) musia mat mobily aj tak vypnute. Takze cely den (celodenna skola, vyucovanie az do 4) im je tak na dve slova. A cez prazdniny ich takmer sni do ruky neberu. Vcera boli vsetci traja s muzom na vylete a vsetko nechali doma. Ja som bola s malou sama. Vsetky telefony v jednom rade a ani ju nenapadlo nieco zobrat do ruky ci vobec sa opytat, ci moze. Na to nemame cas. Ani tu polhodinku. Ja tukam napr. do PC ci mobilu tak akurat v robote ci cestou domov vo vlaku. Doma na to jednoducho nie je cas.
Maly ma 11 a skajpujeme s babkou a aj tatinom, kedze cez tyzden je v praci a z tatina je paf uplne.
Robim kompromis, niekedy mu pustim pesnicky a telefon schovam. Ak chce k tomu video, musi si ho najst :D napr dnes som ho dala pod jeho matrac na zemi a on musel pochopit ze jedna ruka dviha a druha uchopuje. Medzitym zurivo 10 minut reval, lebo mu to neslo.
Ale ked je len tak polozeny, ho nezaujima. Aj ked s niekym volam, si nevsima. Len na svoju pesnicku spozornie alebo na tatina s babkou.
Ja 11m nedavam, lebo je spinavy, ochytany a hned by ho daval do ust. Na tv mu pustim obcas mira jarosa, ked mu potrebujem ostrihat nechty, nech drzi. Alebo muz drzi mobil s pesnickou a ja striham nechty :D

No...moj syn bude mat ochvilu tri roky a asi od 19-20mesiacov som mu dala do ruky aj mobil. Zacalo to poziarnikom samom a teraz si sam na youtube prepina rozpravky. Naucil sa z nich pocitat a hovorit farby po slovensky aj anglicky, plus vela inych anglickych slovicok (pes, macka, auto a podobne),hovori cesky v celych vetach. Videa si prepina anglicke, ceske, madarske, nemecke, spanielske, rumunske, no proste vsetky mozne jazyky a hlavne tie kde sa ucia farby, modeluju s plastelinou, behaju tam roznofarebne lopticky a nakladiaky a policajne auta... Takze podla mna su tam aj pozitiva v tom pozerani videi na mobile. Sam si mobil nepyta, nechyba mu, ale ked mu ponuknem, je rad. A nepresedel by pri tom pol dna, popozera nieco a potom zas sa ide hrat alebo za mnou. Nie je zavislak 🙂