icon

Môže dieťa z jedenia veľkého množstva mrkvy zoranžovieť?

zuzanka.j
24. okt 2010

je to pravda a je to nebezpecne? ja davam malemu dost mrkvy a mm tvrdi ze mu nejako v poslednom case zoranzovel nos 😕 😅

titkovamiriam
•
24. okt 2010

neboj to je karoten 😀 nieje to nebezpecne myslim ze babatko nezje 2 kila mrkvy 🙂

mima263
•
24. okt 2010

Ahoj, ja som to nielen počula ale aj videla 🙂

betina1984
•
24. okt 2010

Ahojky. Je to možné, ale to má len zvýšený karotén v krvi. Ja keď bola malá, stále ma nalievali mrkvovou šťavou, nakoľko som mala choré srdce. A doktor našim povedal, že nech mi jej toľko nedávajú, lebo som až žltá... Nebezpečné to nie je, myslím, ale zase to nepreháňaj.

zitaje
•
24. okt 2010

Ja si myslim, ze by to babo muselo zjest strasne vela mrkvy, a bez tuku. Ked mas obavy, davaj menej mrkvy 😉 😅

pammy
•
24. okt 2010

ano je to tak a nereba to prehanat.

winona24
•
24. okt 2010

je to možné....a nie len u detičiek

"Vysoké dávky betakaroténu môžu spôsobiť žltkasté sfarbenie kože - podobne, ako nadmerná konzumácia mrkvy u detí - ale po prerušení užívania sa toto sfarbenie stratí."

andreaka11
•
24. okt 2010

podla mna je to pravda. tiez, ked som len schrumala jednu velku mrkvu, tak pery som mala oranzove 😀 ale napriklad moja lisa, tak ked ju krmim, tak si vsetko poutiera p tvari a tiez, ked je to oranzove, tak sa to velmi tazko utiera. hlavne z nosa. takze ho mava tiez oranzovy. ale neodporuca sa krmit babo vela dni tou istou zeleninkou/ovocim. treba striedat!!!!! 😵

miti
•
24. okt 2010

zo surovej mrkvy pri opakovanom pozivani moze koza dostat akoby opaleny "oranzovy" ton. Mrkva obsahuje betakaroten!! Dokonca moze zanehavat stopy na odeve. 😀

quaxi
•
24. okt 2010

ano, mojmu synovi sa to tiez stalo, velmi mu chutila mrkva a ked sme prisli ku detskej lekarke na nejake ockovanie, hovori mi ze mu davam tej mrkvy privela, lebo je oproti ostatnym detom oranzovy 😀 a z tej oranzovej tekvice sa to moze tiez stat.

silvia07
•
25. okt 2010

ANO JE TO MOZNE.....aj ked pije vela tych mrkvovych napojov ...kubik{neviem presne ako sa volaju}

littledevil
•
25. okt 2010

Je to pravda, synček mal obdobie, ked nechcel pit nič iné, len mrkvovú štavu a išli sme na nejakú kontrolu k doktorke a tá hned povedala, že aby sme mu to nedávali, lebo už mal tiež oranžovú pokožku, takže len s mierou. 🙂 Ja som si tiež myslela, že mrkva je zdravá, ale ako sa hovorí, všetkého vela škodí.

zuzana39
•
25. okt 2010

ano je to možné,mám skúsenosť starší ked bol menší,tiež chytil mrkvovú farbu a doktorka vravela,že to s mrkvou nemám preháňať 😉

evickapooh
•
25. okt 2010

ano j to mozne kvoli beta karoten -vit A,nemozes to prehanat s vit A ,lebo privela mnozstvo Avit znizuje mnozstvo vit E ktory je tiez velmi doleztity na nervovu sustavu pokozku a sliznicu.

nice202
•
25. okt 2010

Presne toto mi hovorila svokra, moj muz bol v detstve, ze vraj cely oranzovy z mrkvy. Lenze potom, ked mal asi 5 rokov, mu zistili, ze ma nieco s pecenou.

adriana7
•
25. okt 2010

jedenie mrkvy nie je nebezpečné, naopak je veľmi prospešné,
najviac vitálnych látok je v šťave, alebo v surovej(strúhanej), mrkva je spomedzi zeleniny najlepším zdrojom vitamínu A, hojne obsahuje aj vitamín B,C,D a K ( a tieto nám predsa lekárky pre bábätká predpisujú -vigtantol, kanavit), vitamíny sa síce ničia varom, ale aj vo varenej mrkve je ešte stále dosť minerálií, ako sú organický vápnik, horčík, železo, fosfor, síra, kremík a chlór - takéto kvalitné zloženie pokope nemá žiaden "mulťák" z lekárne 😉
... žlté sfarbenie po jedení mrkvy nie je spôsobené farbou mrkvy a karoténom, ale očistnou funkciou pečene po jej konzumácii (takisto sa zo šalátu a uhoriek nesfarbíte do zelena z chlorofylu 🙂 )
..vitálne zložky v mrkve zvyšujú odolnosť proti infekciám, zabraňujú tvorbe vredov a opuchov, pomáhajú zachovať pevné zuby a kosti, zlepšujú kvalitu mlieka u kojacich matiek, zabraňujú ochoreniam očí, zápalu krčných mandlí, vedľajších nosných dutín a všeobecne dýchacieho systému, mrkva je nedostižná v ochrane nervového systému, upravuje činnosť žliaz z vnútorným vylučovaním, hlavne nadobličiek a vaječníkov, lieči suchú kožu, dermatitídy a iné kožné choroby...
neviem ako vy, ale my doma jeme mrkvu každý deň 😵

martinex
•
25. okt 2010

to s tym ze dieta je oranzove je pravda... mna mam ako male babatko tiez tlacila mrkvou, ci surovou,varenou alebo stavou mrkvovou.... vtedy na zapade (narodila som sa v Berline),to bol strasny hit,ze ake to je zdrave a musim povedat-nebola som vobec kojena,a k lekarke chodim tak raz za 4roky,ze mam nejaku chripku...takze mozno na tom nieco bude .. ale mrkva je zdrava,takze by som z toho nerobila tragediu...samozrejme vsetko s mierou 😉

njonja
•
25. okt 2010

Ahoj, neviem, ci priamo nebezpecne, ale nie prospesne, ked sa to prehana. Vraj su precitlivene sliznice a zltkasta koza. Moja lekarka , lebo nam sa to tiez stalo - som si myslela, ze mrkvy nikdy nie je dost, mi nakazala na mesiac mrkvu vysadit, kym sa stav neupravi a potom davat maximalne jednu mrkvu tri razy do tyzdna. Privela mrkvy vraj sposobuje aj to, ez su deti predrazdene, vraj to robi ten karoten...