icon

Na takéto dieťa ťa nikto nepripraví

lolofa
11. júl 2022

Ahojte, dlho som premyslala, ci sa sem prihlasit a skusit to rozobrat, alebo s tym bojovat vnutri, sama.
Vysledok vidite.
Som uz dost stara, mam 36 rokov a deti som nikdy nechcela. Moj muz s tym nebol uplne zmiereny… potom prisla korona, my sme sami dvaja odcestovali na pol roka mimo SR … a k dnesnemu dnu je dieta uz 8 mesiacov na svete.
Zburala vsetko co som si o babatkach myslela, co som vedela, co som cakala, ako som si to predstavovala, ked som nad tym ako bezdetna obcas premyslala.
Vsetko!
Od narodenia nespi. Nespi cez den, nespi v noci.
Nevie zaspat sama, nikdy. Vzdy iba na rukach. Odmieta spat vo svojej posteli. Nevie sa zahrat 5 minut sama, dava najavo svoju nespokojnost nie ze placom ale nervoznym vydavanim zvuku, ktory ide hlboko, velmi hlboko pod kozu.
Nic ju nebavi viac ako chvilu, stale potrebuje nieco nove, non stop interakciu, podnety, ukazovat, vysvetlovat, venovat sa na 1000 percent ani o kusok menej.
Po zacati s prikrmami odmieta obedy, skusala som vsetko. Mam pocit, ze s nou NIČ nejde lahko, jednoducho, hladko. Nenecha ma vyspat, najest, oddychnut si, mat minutu pre seba. Po noci, co ma 10x zobudi a neda spat 2 hodiny vkuse, uz cele mesiace, caka rano usmiatu animatorku z 5* hotela, co jej bude robit dokonaly program do 22 kym sa rozhodne po hodine heglovania na rukach na 4te polozenie zaspat.
Neviem, kde som spravila chybu, milovala som ju celym srdcom od dvoch ciarok na tehotenskom teste, hladkala, spievala, citala knihy o prenatalnej laske, posielala jej imaginarne gule plne lasky z mojho srdca do jej srdiecka, ked bola este v brusku.
Ale k dnesnemu dnu som uz na konci so svojimi silami …

Strana
z7
panelacikova
11. júl 2022

vitaj medzi bežnými matkami. mala si si v tehotenstve šetriť energiu na neskôr namiesto stupídností, ktoré tvoja dcéra očividne odignorovala. vydrž, to sa zlepší. má 8 mesiacov. moja bola na nevydržanie do cca 2 rokov. viac-menej podobne, ako tvoja. držím palce a prajem pevné nervy.

tehulka2011
11. júl 2022

Verim ti ze je to tazke.. ak sa da, zabezpec si pomoc, hoci aj platenu. Casom sa to bude menit/snad aj zlepsovat, a riesila by som dozivotnu antikoncepciu ;)

0silvia0
11. júl 2022

@lolofa nesnaz sa byt dokonala, obcas poziadaj niekoho o pokocikovanie, postrazenie, supni ju chlapovi... z mojich skusenosti tie deti, ktore nedostavaju 100% pozornosti su lepsie vychovavatelne. Mysli aj na seba a svoju psychohygienu, si rovnako dolezita. Tebe kto robi animatora? No nikto🤷‍♀️

kris_tin257
11. júl 2022

Ja som zas do jedného roka nevedela že mám dieťa bol skvelý teraz má tri roky a každý deň sa veľmi teším že si idem oddýchnuť do práce... Odkedy chodí je to veľmi náročné s ním. Každé dieťa je nejaké nikdy to ale nejde podľa plánov komplikácie prídu vždy skôr či neskôr 😊

matullienka
11. júl 2022

Nádych - výdych a to dáš, áno deti su náročné veľmi náročné, ale aj mamičky sú silné, veľmi silné. Miluješ ju celým srdcom aj teraz len si vyčerpaná. nedá sa mužovi vziať si pár dní dovolenku, že by ju vzal na pár hodín von aby si si ty trošku vydýchla a oddýchla,? Držím ti palce a zapamätaj si spokojná a kľudná mama=spokojné a kľudné dieťa

zorana999
11. júl 2022

@lolofa mrzí ma to, máš to ťažké, máš náročné dieťa. Moja dcéra má dnes 8 mesiacov. Je to také magické, že aj ty máš tak isto starú dcéru a práve dnes si čítam tvoj príspevok - tak musím zareagovať.
Mam úžasné dieťa, bojovníčka, pekne papa, vie sa sama zahrať, môžem si vypiť v kľude kávu, zavolať si, navariť si, síce cez deň moc nespi ale večer od pol ôsmej spinka a dva krát sa zobudí v noci na jedenie a hneď ďalej spi.
Avšak........
Čakám na diagnózu z genetiky...podozrenie je na nejakú zvláštnu kostnú dysplaziu. Ma črty downovho syndrómu ale nemá ho. Musíme 3-4x denne cvičiť vojtovu metódu. Ma rozšírené mozgové komory, niečo na pravom oku.. Vsetko treba neustále sledovať. Má aj vizuálne zvláštne znaky, o ktorých sa lekári domnievajú ze vyústia do nejakého "syndrómu".
Keď mi bolo najhoršie, chcela som radšej nech je "zlá"...nech ma koliky, refluxy, nech furt reve, len nech nechodíme 15 x do mesiaca lekárovi.....nech je pre dobrotiveho Boha hlavne zdravá.......
Určite si pochopila, čo som tymto príspevkom chcela povedať....
Takze drz sa a miluj svoju dcéru

kittykat22
11. júl 2022

@lolofa nikde si nespravila chybu. Niektore deti niesu vysmiate a tiche a nespia cele noci. Niekto ma stastie na super dobre dieta a niekto ma stastie na to dieta z druhej strany - a to ty mas doma. Nase dieta sa narodilo chcene, milovane, cisarskym rezom - takze ziadna trauma, agpar 10.10.10 a presne ako tvoje. Prvych 5 mesiacov som si ani neuvedomovala, ze som mama a ze mam dieta 🤷🏻‍♀️ Pretoze som 5 mesiacov prisaham nespala dlhsie ako 60 min a nevedela som ci je rano alebo vecer. Dobra sprava - bude lepsie. Este lepsia - zaplat si chuvu na 2x 2 hodiny do tyzdna. Staci ked budes s nimi doma ale o dieta sa bude starat niekto iny. Neuveris - pocitovo uplny vylet na Bahamy 😀

thoughtfulweirdo
11. júl 2022

Vždy veľmi rada čítam, že má niekto podobne dieťa ako ja 🤭 ešte pridám 9 mesiacov nemožnosť byt s ním vonku inak ako na rukách, lebo nijaký kočík ani nosič alebo šatka mu nevyhovovali dlhšie než 10-15 minút 😅 Každopádne, presne viem, ako sa cítiš. A nie, naozaj nie sú všetky deti takéto. Každé je niečím náročné, ale sú aj deti, s ktorými nejde ľahko absolútne vôbec NIČ. Kde si urobila chybu? Nikde. Len ti bolo nadelené takéto dieťa 😄 jediné, čo s tým vieš urobiť, je akceptovať to. A ešte nesnažiť sa byť superhrdina a nehanbiť sa žiadať o pomoc všetkých, koho môžeš. Môj má vyše roka, nezlepšilo sa to zatiaľ ani o chlp, ale vieš čo, ja som si zvykla. Vždy očakávam najhoršie, väčšinou to tak aj je, ale už som vždy vopred nachystana 🤣 ale teda, každý večer mi zvoní v ušiach.

deti95060810
11. júl 2022

maminka kľud... ja som mala bábo ako ešte študentka. to že sa dieťa v noci budí som sa dozvedela až v nemocnici po pôrode. zostala som v šoku. pamätám sa ako sa zo mňa sestričky smiali keď som sa opýtala a to dieťa v noci nespí ? Myslela som si že dieťa dám spať večer o 7 hod. a vstane na druhý deň ráno o 8 .... Tajne som dúfala že to tak bude. Nebolo.
Syn sa budil v noci každé dve hodiny. každé dve hodiny som ho kojila a ráno som išla do školy. Po časei som ledva za sebou ťahala nohy. aj mi trhalo srdce že doma som mame nechala dieťa a išla som do školy.... moja mama s ním bola celé dni kým ja som sedela zas v škole...a dali sme to.
Ja som školu skončila, dieťa vyrástlo - už je dospelý muž a ja už len spomínam na tie chvíle keď bol maličký....

zabulienka266
11. júl 2022

@lolofa vydržať! Viem o čom hovorím. Dcéra sa narodila predčasne so syndrómom, kde zväčša lekári pokrčili plecami, pretože tých detí je veľmi málo. 4xdenne vojtovka, 3-4x v týždni nejaké vyšetrenie, alebo kontrola, k tomu 3 ročný syn, ktorému začali prázdniny v škôlke. A tá naša hviezda sa rozhodla, že bude presne také dieťa, ako tvoja. Nespala, revala, nevedela jesť (fyziologický vrodený problém), a ak mi aj manžel chcel trochu pomôcť, že ju aspoň raz uspí, revala akoby ju z kože drali, nikto sa k nej nemohol priblížiť. 3 roky som od jej narodenia, nespala celú noc 🤷‍♀️ Ale, veľké ALE! Teraz je to krásna 7 ročná slečna, ktorá je múdra a šikovná, síce živá za troch chlapcov, ale je napriek všetkému Zdravé dieťa.

dzulli1980
11. júl 2022

Len troška náročnejšie dieťa, či? ... buď rada, že je zdravá.

evaachesa
11. júl 2022

@zorana999 ja len že vám veľmi držím palce a želám hlavne veľa zdravia, nech je dcérka v poriadku. 🍀❤️🙏

majamat
11. júl 2022

fuha prave sa mi ozivili spomienky, moja dcera ma uz 11r, ale presne toto sme prezivali, akoze vedela sa zahrata le len a mojje pritomnosti. stale ma svojsku povahu,a le raz bude samostatnejsia,resp viac a viac, ako bude rast. neboj nebude to navzdy. drzim palce, ench je to co najskor.

dagmarovita
Autor odpoveď zmazal
jarmila2010
11. júl 2022

aj ja si myslim,ze mas,len velke ocakavania od seba a aj od dietata...nemusis jej stale robit program a nosit ju na rukach...postupne skusaj,nech zaspava sama...a skus vypnut... dopraj si aspon chvilu casu,len pre seba ..chod na pokec s kamoskou...na nakupy...a mna,co najviac drzalo pri zmysloch😅v tazkych chvilach,boli slova mojej sesternice,kt mi vravela,ze vsetko bude postupne lepsie...a aj tak bolo...

soldi
11. júl 2022

Myslim ze vacsina z nas chape Tvoje pocity. Ja mam deti styri, troch chlapcov a dievca. Posledna bola ako Tvoja.
Napisem Ti svoje najtazsie zivotne obdobie v skratke:
Dcera, ktora spala jedine, ked som ju hupala, prvy rok po jej narodeni som ani jednu noc nespala dlhsie ako styri hodiny, standard bol skor 2-3

Do toho najstarsi syn, ktory bol prvak, trebalo sa s nim ucit a v tej dobe mu este zistili nevyliecitelnu diagnozu - detsku reumu

Do toho narocny predskolak a treti syn este plienkovane batola.

Okrem narocnej dcery a troch malych synov som riesila agresivneho manzela ktory prepadol pervitinu.

Okrem toho som sa starala o trojposchodovy dom, dennodenne vsetkym varila a od 4 mesiacov dcery musela pracovat na home office.

Absolutne nikto mi nepomahal. S nicim. Nikto netusil v akom pekle zijem. Od totalneho psychickeho a fyzickeho zrutenia ma zachranila mantra, ktoru som si stale opakovala: toto je len obdobie, bude lepsie.

A tak je to aj v Tvojom pripade. Nech je to teraz akokolvek tazke, raz to skonci. 🫂

marlent
11. júl 2022

No tazko moj bol rovnaky...ak bol hore 15x za noc tak to bola lepsia noc...prejde to bude dobre uvidis

ankare
11. júl 2022

@lolofa vitaj v klube! 🤷 Máš náročné dieťatko,ale mysli na to,že bude lepšie. Neboj, vekom sa to utrasie a bude viacej samostatnejsia.
Držím palce!

ukulela
11. júl 2022

@lolofa moj mladsi ako cez kopirak. A to som mala 40. Starsi spal od porodnice 8 aj viac hodin v noci. Mladsi? Prvy rok som nespala viac, nez 2 hod vkuse. On permanentne na cecku. Rev ako na zabijacke... sused na nas bol ziapat, ze na nasposle socialku. Ver, ze ta chapem. Keby bol taky starsi, nikdy nemam 2 deti. Cele noci hodiny v nosici apochodovat, alebo hompalat v kociku po obyvacke. V postielke bol tak 4x, potom ma prestalo bavit toprekladaniekazdu hodinu v noci do postele. Skratka som to prijala, na okolie sa vysrala a hotovo. Nezlyhala si. Len mas narocne dieta. Musis cast povinbosti supnut na chlapa a ty mat aj priestor pre seba.

daren1
11. júl 2022

Zacina najkrajsie obdobie, lozenie, behanie, prve slova proste partacka
Ten mimuly cas v slove milovala by som si opravila..raz ta tieto slova zamrzia

spuntikmathiasko
11. júl 2022

@lolofa najvacsiu chybu robis, ze s nou “bojujes” a snazis sa ju zmenit. Kym sa ty sama nezmieris s tym, ze tvoje dieta je ake je bude len zle. Prveho syna som mala takeho ako ty dceru, dlho som si sla svoje a bolo len horsie, plakal on aj ja. Zurila som, ze mi organizuje kedy mam ist na zachod. Az som prestala bojovat. Chcel spat cez den len v koci - tak som kicikovala aj 5 hodin - nereval, nejacal mala som ticho, sluchadla do uci, v lete kniha = oddych. V noci chcel byt so mnou tak bol, sice pod chvilou hore, ale bez placu. Nechcel vecer jest - tak mal len prsnik - on kludny ja tiez, lebo nezuril s kazdou lyzickou. Prestat s dcerou bojovat a chciet ju ako chces ty, nefunguje to tak. Kazde babo chce a potrebuje ine. Radsej si uzivaj aka je krasne. Rychlo vyrastie (aj ked ti to pride ako keci, je to fakt). Ten moj prvorodeny ide mat uz 11 a uz nechce so mnou spat v posteli 😉Mimochodom do 3,5 roka neprespal noc. Jeho standart bol da sa povedat v noci non stop hore, po cca 2 rokoch 6x za noc. Do toho sa mi narodilo druhe babo - dcera uplny opak jeho. Zaspavala len a len sama, nikoho nechcela, v postielke, nie s nami v postely - Cez den, v noci. A 3 je zase iny. Mojkaj, cmukaj uzivaj si ju!

miadi
11. júl 2022

Nikde si neurobila chybu len realita byva ina ako ocakavania. Mas uplne normalne zdrave trochu narocne dieta ale takych je velaaa .. pamataj ze vsetko su len “ obdobia.” Moja prvy x prespala celu noc ked mala 3.5r aj to vzdy spala menej ako priemer . A budila sa aj maly spi tak vselijak uz posledne mesiace tak ze fungujem na 4h spanku ak mam niekedy stastie tak 6h ., a popri tom cez den akcne vylety k vode alebo niekam a vela km pešo a ja to beriem ako nieco uzasne ze su nezmari ne unavne silne zdrave akcne deti Aj ked Ja som ako vyžuvana vypluta žuvačka 🤣Lebo takto je to lepsie ako Keby to malo byt naopak. Ratam ze o rok sa vyspim 😜. Musis spat ked sa da. A nechat aj muza sa starat a niekde vybehnut byt chvilku sama. S kamoskou Alebo len tak. A miluj ju ona nechce animatorku z 5* hotela chce jednoducho svoju mamu.

juliasb
11. júl 2022

@lolofa opísala si úplne bežné normálne dieťa. Chybu si urobila - vo svojich očakávaniach

godyna
11. júl 2022

Viem presne čo prežívaš… nebude to ľahké, ale zvládneš to. Niekedy som si myslela, že už viac nevladzem 🙂 kto nezažil, nepochopí.

loliki
11. júl 2022

@lolofa Veľmi krásne si to napísala. 🙂 Veď skús sa posťažovať aj pediatričke, či nenájde aj nejaký problém, čo to spôsobuje. Trávenie, alergia...

hradnapani
11. júl 2022

standardne narocne dieta v tomto veku. Tiez som to ani vo sne necakala, ze to bude takto vyzerat. Druhy polrok (samozrejme nielen ten, ale tento specialne) dietata je naozaj velmi narocny. Nikde si neurobila chybu, nemas si co vycitat. Uz len dodam okridlene (i nenavidene) - Raz to prejde! a bude lepsie ;)

vevapeto
11. júl 2022

@lolofa ja síce nemám náročné dieťa, ale občas má svoje chvíľky…keď moc vymýšľa, všade jej treba chodiť za zadkom, plače a nevie ani sama prečo….vtedy si poviem - prečo sa sťažujem? Buď vdacna, že to dieťa je zvedavé, že ti behá ….čo by dali iné matky za to, že majú zdravé dieťa?- a veru mi to pomáha. Moja švagriná má vozičkárku a ja sa budem ešte sťažovať, že musím za dieťaťom všade behať? Skus trošku poľaviť, ani to materstvo nie je vždy dokonalé.

queen_mary
11. júl 2022

Bohvie ci mas take dieta, ako ho ty vnimas, alebo to len nezvladas 😀 ja si tiez myslim, ze mam niekedy take dieta, ale je mozne, ze inej mamicke by to islo lavou zadnou 😀

majlo1234
11. júl 2022

Na ziadne prve dieta sa neda pripravit😃 je to proste pecka a treba hlavne vydrzat

nickpick
11. júl 2022

vitaj v klube nas, ktore mali o materstve naivne a nerealne predstavy, predovsetkym si treba uvedomit a pochopit, ze 8-mesacne dieta sa nedokaze hrat same, moja rada znie, neporovnavaj svoje dieta s inymi, predides zbytocnym frustraciam, vsetko je len faza, to co plati dnes, nemusi zajtra, akukolvek volnu chvilku vyuzi na spanok, prechadzku ci na nieco co ta tesi a z coho sa nabijes energiou, zapoj partnera, nech sa dokaze o dieta postarat aj sam (prebalovanie, krmenie, obliekanie, zabavanie), ak si na vsetko sama este stale ti moze pomoct rodina, opatrovatelka, pripadne pories jasle na par hodin denne, ber to ako zivotnu lekciu - dieta a rozne zivotne situacie s nim ta o tebe samej vela naucia, kde mas hranice, ci sa dokazes prekonat/obetovat (alebo nie), vyplavaju na povrch mnohe potlacane pocity z detstva, inak odporucam tuto knihu….

Strana
z7