Nasvedčuje synovo správanie nejakú diagnózu?
Milé žienky, obraciam sa vas o prosbu. Hlavne mi poradit.3 roky riešim nevyriešiteľné. So synom má 7r žijeme v zahraničí.Je narodený v Uk. Keď začal chodiť do škôlky málo komunikoval. V 4,5 rokoch keď začal školu v komunikacii pouzival 3.osobu (Alan ide, nie ja idem). Učiteľka v škole od začiatku nás "deprimovala" nevie sa obuť, nevie sa prezliecť, nevie hento tamto. Zevraj nekomunikoval ani s rovesníkmi. Taký samotár. Stres pre mňa a tlak bol obrovský. Škola začala riešiť-váš syn je AUTISTA. U lekára nebola potvrdená diagnóza. Má divne zvyky ale komunikácia je pekná, zrozumiteľná, vie povedať R, L. S písaním a čítaním žiaden problém.Za 2 týždne sa naučil na bicykli. Cez koronakrizu sme sa učili a niekedy sa mi zdalo, že je mysľou inde. Nemal svoje dni na učenie napr.utorky. Najviac ho zaujímajú hry a telka, hrať sa nechce. Väčšinou ho zaujímajú stavby, budovy, kolotoče.
@wewerka01 Píše pekne, číta plynule, pozerá do očí, verbálna, intelekt nadpriemerný, má AS. Zistili sme to od detstva, že niečo nie je ok, od roka po obede nespávala, šialene hyperaktívna, nič nepočúvala, ako malá utekala, človek musel mať oči na stopkách. Učenie na začiatku horor, napísať pár slov 1-2 hodiny, teraz už fajn. Od začiatku je domaškoláčka. Na niečo sa nevedela absolútne sústrediť a na niečo bez problénov aj hodiny, napr. puzzle skladala aj 2 hodiny v 3 rokoch. Citlivosť na pachy, zvukové preťaženie, nemohli sme chodievať na miesta s veľa ľuďmi, chytala záchvaty, hádzala sa o zem. Teraz to už zvláda. Niekedy bývala akoby duchom neprítomná. Ľahko sa preťaží, niekedy chytá z preťaženia afekty. Čím je staršia, tým je to lepšie, niektoré auti črty z detstva vymizli, ale musíme ešte zapracovať na komunikácii. Niektorým veciam nerozumie, nie vždy sa správa vhodne. Je veľmi emotívna, až výbušná občas. Kto ju dobre nepozná, zvyčajne nič nepostrehne, niekedy je za nevychované decko. Treba ísť za odborníkom, čo sa autizmu venuje, chodením po CPPP sme stratili roky času a možnosť včasnej intervencie. Dúfam, že u vás PAS vylúčia.
@wewerka01 to co opisujes kludne mozu byt priznaky aspergera je to mierna forma autizmu www.asperger.sk je tam nieco popisane, nie je to autizmus ako taky je to "vysokofunkcny" casto tieto deti maju vysoke IQ a a funguje v spolocnosti ako zvlastny geniovia s muchami 😀 diagnostikuje sa to neskor v skolskom veku az okolo 8-10r. ked sa nastupi do skoly lebo vacsinou deti funguju normalne len maju svoje muchy ako pises jedlom pachy, hluk, obliekanie, proste muchy ale da sa im vysvetlit t.j. su vysokofunkcny a miluju casto nejaky jeden obor. moj sa napr. naucil za par tyzdnov hrat na klaviri s oboma rukami (noty neovlada) podla pocutia, teraz sa uci japoncinu, predtym to bola zaluba v epypte ci zvieratach a podobne "muchy" drzim palceky (tiez sme boli diagnostikovany az v 9r.) dovtedy divne dieta a ja neschopna mater