Nechať deti samé doma?
Dcéra 13 rokov, syn 11 rokov, druhá dcéra 9 rokov ... chceme ísť s mužom večer na 2-3 hoďky (od 19:30 max do 22:30) po rokoch konečne sami na večeru. Zvládnu to alebo to je nezodpovedné ?
@anonym_autor syn byva od 10r.sam tak 2-3h pocas dna.
@anonym_5cfd12 Ucit zodpovednosti treba, ale nie tak, ze sa ja ako rodic sa zbavim zodpovednosti za 2 male deti (vo veku cca 10 rokov) a hodim ju na krk 13 rocnemu dietatu. A bavime sa tu o nocnych hodinach.
@anonym_ca3b85 prosím Ťa. Keď som mala 13 a moja kamarátka 11, strávili sme cez prázdniny samé v dome jej babky s našimi dvomi psami niekoľko dní. Dom bol v dedine cca 5 km od mesta kde sme bývali. Hneď po svitaní sme vzali bicykle, psov, ruksaky s vecami, potravinami a upečeným koláčom a išli na prázdniny. V tom veku sme sa úplne samozrejme zvládli postarať aj o seba a psov, varili sme si jednoduché jedlá typu lečo, krupicová kaša, ten dom sme dokonca pomáhali upratovať, tj. pozametali sme dom aj dvor, poumývali dlážky, okná...
30 rokov dozadu bolo bezne, ze sme dostali prvaci klucik na krk a po skole prisli autobusom domov, a pockali na rodicov zo 3 hodinky, kym rodicia pridu domov. Mobily sme nemali, proste sme urobili, co nam bolo povedane. Myslim, ze taketo velke deti by to fakt mali zvladnut. Pravdepodobne sice budu na internete, ale dom sa nezruti a oni preziju.
@anonym_ca3b85 prosím Ťa. Keď som mala 13 a moja kamarátka 11, strávili sme cez prázdniny samé v dome jej babky s našimi dvomi psami niekoľko dní. Dom bol v dedine cca 5 km od mesta kde sme bývali. Hneď po svitaní sme vzali bicykle, psov, ruksaky s vecami, potravinami a upečeným koláčom a išli na prázdniny. V tom veku sme sa úplne samozrejme zvládli postarať aj o seba a psov, varili sme si jednoduché jedlá typu lečo, krupicová kaša, ten dom sme dokonca pomáhali upratovať, tj. pozametali sme dom aj dvor, poumývali dlážky, okná...
@zuzanaam ešte dodám, že to bolo pred 32 rokmi, žiadne mobily, ani pevná linka, nikto nás nekontroloval. V tom veku sú už predsa teenageri za normálnych okolností mladí zodpovední ľudia. My sme boli a vediem k tomu aj svoje dieťa.
Veď na večeru môžete ísť aj od 6 do 9. Toľko sa im nič nestane, počkaju. Alebo chodte na obed. Nechápem prečo práve tak neskoro večer to má byť 🤷 kľudne aj do kina poobede. Za 3 hod sa im nič nestane
Starší syn bola doma sám od 10r ale večer nie. Ale keď najstaršie má 13 to by som ich nechala a kontrola cez mobil alebo ako píšu susedku poprosiť nech skontroluje. Ja som bola ako decko sama doma od 6r 2-3hodiny ale cez deň po skole tak to je iné.
Dcéra 10-11rocna musela zvladnut aj noc samu, ked nam vyšla s manzelom nočná. V dnešnej dobe, ked su mobily, videohovory alebo aj interierove kamery, by som sa nebála. Ak to nie su deti odtrhnuté z reťaze, pohodicka.
Ja tak neskoro nie. A nezatazovala by som 13 rocnu dceru zodpovednostou za dvoch mladsich surodencov. To ich ma aj skoordinovat na sprchu, umytie a ulozit do postele? Nie, je este mlada na takuto zodpovednost a nie su to jej deti.
@anonym_ca3b85 to nejaké 9 ročné dieta bez handicapu potrebuje asistenta na umytie zubov a ist do postele stále?
@anonym_autor no sú baby ktoré už v 13 behajú po vonku pijú a chodia na prvé diskotéky a majú prvé lásky, takže podľa toho ako je tvoja dcéra na Tom psychicky, ja som už ako 15 ročná bola sama s kamoškou v Prahe na týžden v hoteli a samé sme chodili po Prahe do aquaparku metrom takže tak 🙂
príde mi, že v minulosti boli deti vedené k samstatnosti a zodpovednosti oveľa skôr. Pamätám si ako dnes, keď som bola prváčka na ZŠ a boli sme menovaní za iskričky, "veľkí pionieri" nám z času na čas museli robiť nejaký program. Čiže dvaja, traja žiaci 7.-8. ročníka ZŠ (13-14 rokov) vzali celú triedu prváčikov (cca 30 detí vo veku 6 rokov) niekoľko km za mesto na lúku a organizovali nám nejaké aktivity, hry. V tej dobe to bolo úplne normálne. Nedávam to ako vzor, chcem tým len povedať, že deti sú schopné zvládnuť omnoho viac, než sa od nich v dnešnej dobe očakáva, ak sú k tomu od detstva adekvátne vedené.
príde mi, že v minulosti boli deti vedené k samstatnosti a zodpovednosti oveľa skôr. Pamätám si ako dnes, keď som bola prváčka na ZŠ a boli sme menovaní za iskričky, "veľkí pionieri" nám z času na čas museli robiť nejaký program. Čiže dvaja, traja žiaci 7.-8. ročníka ZŠ (13-14 rokov) vzali celú triedu prváčikov (cca 30 detí vo veku 6 rokov) niekoľko km za mesto na lúku a organizovali nám nejaké aktivity, hry. V tej dobe to bolo úplne normálne. Nedávam to ako vzor, chcem tým len povedať, že deti sú schopné zvládnuť omnoho viac, než sa od nich v dnešnej dobe očakáva, ak sú k tomu od detstva adekvátne vedené.
@zuzanaam Ja som uz nebola iskricka, som r.'84, ale v 90tych rokoch sa tiez fungovalo stylom- si velka, zvladnes to. Nevravim, ze vsetko bolo super, ale teraz sa to podla mna prehana. Potom tu mame 28-rocne deti, ktore ziju s rodicmi a cakaju, kedy pride mama domov a spravi im jest (poznam viacerych). Celkovo su dnes mladi ludia nesamostatni.
Podľa mňa v pohode, tá 13 ročná už postráži súrodencov
@anonym_autor Áno, môžeš ich nechať samých doma. Nie sú malí.
Ja tak neskoro nie. A nezatazovala by som 13 rocnu dceru zodpovednostou za dvoch mladsich surodencov. To ich ma aj skoordinovat na sprchu, umytie a ulozit do postele? Nie, je este mlada na takuto zodpovednost a nie su to jej deti.
@anonym_ca3b85
Od 6 rokov sam do skoly rano vypnut plynove kurenie pesi do skoly kilometer , na kruzky sam autobusom kluc na krku
Teraz sa mi zda smiesne ta nesamostanost, len ofukavanie, co spravila jedna generacia oblbovania.

keď som mala 11 tak som mala na starosti dve sestry, jednu som vyberala z družiny a druhú zo škôlky, prišli sme domov, dala som im jesť a počkala na mamu kým príde z práce
@anonym_65fec5 Ja podobne. A tuto sa riesi, ze nechat na par hodin doma taketo velke deti...ja som myslela najprv podla nadpisu, ze 7 rocnych alebo tak 🙄