Nechať deti samé doma?
Dcéra 13 rokov, syn 11 rokov, druhá dcéra 9 rokov ... chceme ísť s mužom večer na 2-3 hoďky (od 19:30 max do 22:30) po rokoch konečne sami na večeru. Zvládnu to alebo to je nezodpovedné ?
predpokladam, ze tu Ti napisu hlavne zeny NIE, co maju male deti. tie co maju vacsie tak napisu ANO.
napisem, co fungovalo u nas ....
ak chcete ist od 19:30, pekne krasne deti v tom case uz osprchovane a v pyzame, kludne sedeli pri rozprávke z netflixu, disney .... pojedali popcorn.....
v kľude viete odísť...... oni spokojní aj vy .....
vsak 13 r a 11r su samostatné jednotky, sorry. to este nikdy neboli same doma?
za mna jedno velke ano, ani by som o tom nerozmyslala. a
dohoda bola, o 21:00 koncila rozpravka , umyli zuby a isli spat...... vedeli, ze ak dodrzia dohodu, maju z toho len vyhody..... mozu byt dlhšie hore, bez kontroly, proste citili sa dospelo a zodpovedne. napisali whatsapp dobru noc ....
odkedy rodičia nenosili brata do škôlky, mala som ho na starosti ja - zobudiť, dozrieť aby zjedol raňajky čo mama pripravila (mlieko som ohrievala ja), pekne ho odniesť do družiny, po škole detto spolu, kým nedošli rodičia z práce. mala som 10 rokov. keď som bola šiestačka a on druhák, presťahovali sme sa na opačný koniec mesta - cca 2 mesiace sme absolvovali rannú cestu busom do školy, nemenili sme školu uprostred šk. roka. nemuseli sme prestupovať, ale cesta trvala tak 20 minút… prežili sme bez ujmy obaja 🤷♀️
a ešte s tým umývaním zubov, že nenechávať to na staršiu - nič sa im nestane keď ten jeden večer nebudú mať umyté zuby 😏
Sama doma som bola od 8 rokov. - poobede škola , rodičia od 6 hod. rána vo fabrike.
Lenže to bolo doobeda - deň. Noc má svoju moc - ktovie ako to zvládnu - najmä to najmenšie dieťa.
no neviem, kedysi mladí od 14ich boli na internáte, prečo by sa 13ročná nemohla postarať dve hodiny o mladších súrodencov...
@anonym_65fec5 pretoze sa ma kazde dieta vediet postarat o seba a ked nie tak ho ma mat na zodpovednost rodic. A nie najstarsia sa stvat s nahananim do postele a pocuvat pindy najprv od mladsich a potom od rodicov, ze ich neulozila nacas. Urcite vydrzia, ale nech rodicia rataju s tym, ze budu na mobiloch, PC a (ne)spat pojde kazde ako chce. Vsak to bude cez vikend, tak dospia na druhy den.
@anonym_65fec5 pretoze sa ma kazde dieta vediet postarat o seba a ked nie tak ho ma mat na zodpovednost rodic. A nie najstarsia sa stvat s nahananim do postele a pocuvat pindy najprv od mladsich a potom od rodicov, ze ich neulozila nacas. Urcite vydrzia, ale nech rodicia rataju s tym, ze budu na mobiloch, PC a (ne)spat pojde kazde ako chce. Vsak to bude cez vikend, tak dospia na druhy den.
@anonym_9c89ec Suhlas. Ale vela ludi si narobi deti a potom sa ich deti musia a starat o ich deti. Mne to osobne pride chore.
To nie su deti tej 13 rocnej dcery, nie je to jej zodpovednost, takze rodicia pekne sedkat doma a starat sa o deti, ktore ste si vy sami narobili. 13 rocne dieta nema mat zodpovednost za maloletych.
Sú to veľké deti, úplne normálne prežijú aj dlhší čas sami. V 13r som ostala sama celý víkend. Normálne som si aj navarila. V 9r som bežne bývala 2-3h sama, kým rodičia prišli z práce. Naozaj nechápem, prečo sa z dnešných detí robia neschopní ľudia. Potom to tak aj vyzerá, keď ani v 20tke nechcú za seba vziať zodpovednosť.
@anonym_ca3b85
@anonym_9c89ec preboha…jedna sa o 1 večer??nerobte dramu!
tie nicky anonym su povacsine troll. malo sa tu diskutuje, MK pada navstevnost, tak povolili anonym otazky a detto aj zapajanie sa do diskusie .....
@anonym_9c89ec no boze aj keby ostali vsetci traja v obyvacke a pockali na rodicov - vsak ak to urobia v piatok, v sobotu nemusia skoro rano vstavat. Naozaj sa im nic nestane. O com to furt splietas, ze 13r ma na zodpovednost - su to velke deti, nejedna sa o 13 a jedno rocne a jedno dvojrocne dieta. Jedno ma 11 a to druhe 9r. Robite z tych deti neschopakov. Sa jedna o to aby boli spolu traja surodenci 2hodiny, sami, bez dozoru rodicov - co sa povrazdia za ten cas? Tak hadam su nauceni byt spolu a poznaju sa.
Normálne treba ich učiť zodpovednosti a keď si nebudú vedieť poradiť zavolajú.
Veď nemusia obriadiť hospodárstvo, podojiť kravu, nakŕmiť zvieratá, navariť večeru len spolu pokojne vydržať 2 hodiny.
Podľa mňa by v pohode to zvládli,ale ty si musíš poznať deti.Ved keby dačo , zavolajú vám, určite má minimálne tá najstaršia mobil.
Prípadne choďte skôr na večeru, trebárs 18-21 a zistíte,ako to zvládli. A tam budete aj do budúcnosti vedieť.
nie, peeboha!!!3 deti...aj najstarsie je este male...urcite nie...
@anonym_adf208 veď rodičia nejdú na týždennu dovolenku,len na večeru 🙈🙈 však hádam to deti prežijú ...
Zase nerobit z detí úplných "truľkov"že nezvládnu byť pár hodín samy. Už to nie sú škôlkari,aby vytopili dom či podpálili kuchyňu...
Sú to veľké deti, úplne normálne prežijú aj dlhší čas sami. V 13r som ostala sama celý víkend. Normálne som si aj navarila. V 9r som bežne bývala 2-3h sama, kým rodičia prišli z práce. Naozaj nechápem, prečo sa z dnešných detí robia neschopní ľudia. Potom to tak aj vyzerá, keď ani v 20tke nechcú za seba vziať zodpovednosť.
@anonym_a14bbe nejde o to, ze by boli neschopni, vytopili dom alebo podobne. Len my, ktori sme mali o dost mladsich surodencov na krku, vieme, aki su z nich spratkovia, ked ich mama nevidi. Furt pisete ze ste vydrzali byt sami. Ano, aj 10 rocne dokaze uplne v pohode vydrzat hodiny same. Ale pre 13 rocnu to bude peklo, ked jej budu vyvadzat, nadavat a robit napriek ti mladsi "anjelikovia". Ako trinastrocna dakujem pekne za taky sobotny vecer. Urcite by sa radsej zavrela do izby a mala pokoj.
@anonym_a14bbe nejde o to, ze by boli neschopni, vytopili dom alebo podobne. Len my, ktori sme mali o dost mladsich surodencov na krku, vieme, aki su z nich spratkovia, ked ich mama nevidi. Furt pisete ze ste vydrzali byt sami. Ano, aj 10 rocne dokaze uplne v pohode vydrzat hodiny same. Ale pre 13 rocnu to bude peklo, ked jej budu vyvadzat, nadavat a robit napriek ti mladsi "anjelikovia". Ako trinastrocna dakujem pekne za taky sobotny vecer. Urcite by sa radsej zavrela do izby a mala pokoj.
@anonym_9c89ec boze ty si to musela prezivat. Ja ked som nechala moje dve deti same lebo my sme si vyrazili na veceru tak boli cele stastne, ze budu gazdovat same doma. Nemaju z toho ziadnu traumu ako ty. Asi je to tym, ze sme sa im venovali pocas celeho tyzdna a ked mohli ostat surodenci doma a byt sami tak si to uzivali. Dodnes maju vynikajuce vztahy. Si tu fakt niektore pletiete dojmy s pojmami.
@anonym_9c89ec strala som sa aj o mladšieho súrodenca, občas aj o starších, keď to prehnali 🤣. Neviem ako ty a tvoji súrodenci ale my sme boli všetci happy, keď rodičia vypadli a mohli sme byť sami. Áno, najstarší brat sa zvyčajne zavrel v izbe a ja so sestrou sme pred odchodom poprosili mamu, nech nám nakúpi blbosti na beauty večer a do dnes na to spomíname, lebo sa nám to darí už veľmi sporadicky 🤷🏼♀️. Myslím, že tvoja trauma je tvoja a iné deti, iná rodina nemusí mať traumu zo “stráženia” súrodenca, lebo úprimne zrovna 11 a 9r deti strážiť nijak zvlášť netreba.
Ty si poznáš svoje deti, moja takmer 13 áno., od 19 bývalá od 20.00 do Max 22.00 u ex sama kým prišiel z práce.Ma aj kameru keby dačo. A osobné by som šla na večeru skôr., ale to som ja.
Ako 12 rocna som mala na starosti 2 ročného brata na cely den. A este som musela urobit jednoduchý obed
@anonym_9c89ec Suhlas. Ale vela ludi si narobi deti a potom sa ich deti musia a starat o ich deti. Mne to osobne pride chore.
To nie su deti tej 13 rocnej dcery, nie je to jej zodpovednost, takze rodicia pekne sedkat doma a starat sa o deti, ktore ste si vy sami narobili. 13 rocne dieta nema mat zodpovednost za maloletych.
@anonym_ca3b85 sorry, ale toto čo ty splietaš je úplne choré! Deti treba od malička motivovať k samostatnosti, k tomu, aby vedeli aj iným pomôcť, ak je treba, aby neboli len JA-JA-JA, ja mám práva ale žiadne povinnosti! Deti žijú v nejakej rodine, kde sú vzťahy, ktoré treba aj budovať, starať sa o ne, ten vzťah dieťa-rodič-súrodenec, musí nejak fungovať. Toto čo píšeš ty, je sebecké, lebo nevidím dôvod, aby sa starší súrodenec nepostaral o mladšieho, z dôvodu, že nie je jeho rodič a on si ho neurobil???🤦♀️
Veď to nie je každý deň predsa, ale výnimočne. Teraz vyjdem rodičom v ústrety ja, potom výjdu rodičia mne! A o tomto sú vzťahy, o tom, že si navzájom budeme pomáhať, a nie že to nie sú moje deti, ja som si ich nespravil, tak vám nijak pomáhať nebudem! To čo je?? A neskôr, v dospelosti tu kopec ľudí vyplakáva, že aké majú na h*vno v rodine vzťahy. No nech sa páči, aj tu odpoveď!
Co tu ja splietam? Sa pozri na tvoj vytok 🙂
Ja suhlasim nech deti pomahaju rodicom s mladsimi surodencami, ale za pritomnosti tych rodicov, ktori su za vsetky vlastne deti zodpovedni. Oni su za svoje deti zodpovedni a nie jedno z ich deti, vo veku 13 rokov. Kapito?
A nie ze sa rodicia vyparia na nejaku nepodstatnu veceru a 13 rocne decko sa musi starat o 2 mladsich surodencov bez pritomnosti rodicou v nocnych hodinach.
Normálne treba ich učiť zodpovednosti a keď si nebudú vedieť poradiť zavolajú.
Veď nemusia obriadiť hospodárstvo, podojiť kravu, nakŕmiť zvieratá, navariť večeru len spolu pokojne vydržať 2 hodiny.
@anonym_5cfd12 Ucit zodpovednosti treba, ale nie tak, ze sa ja ako rodic sa zbavim zodpovednosti za 2 male deti (vo veku cca 10 rokov) a hodim ju na krk 13 rocnemu dietatu. A bavime sa tu o nocnych hodinach.
@anonym_autor isteze zvládnu.
Ja by som asi nechala. Ale nasi su samostatni, maju 12, 10, aj jest si spravia, ale kedze mame este mladsie deti, tak to nie. Maju telefony, vieme si zavolat...
@anonym_5cfd12 Ucit zodpovednosti treba, ale nie tak, ze sa ja ako rodic sa zbavim zodpovednosti za 2 male deti (vo veku cca 10 rokov) a hodim ju na krk 13 rocnemu dietatu. A bavime sa tu o nocnych hodinach.
@anonym_ca3b85 no nasa 10 rocna je este zodpovednejsia ako 12 rocny syn, toto je velmi individualne a nie je to tak, ze 13 rocna sa ma "starat" dajme tomu o 5 a 3 rocne, ako mame este my. To nie. Ale 13 a 10, 9 - to mi pridu uz velmi rozumne deti.
Ale u nas aj ucitelky v skole, v skolke, ma chvalia, ze su velmi samostatne, ze ich dobre vedieme tie deti, ze to sa dnes uz nevidi tak casto.
Nasi boli doma sami na cely bozi den,na obed sme im doniesli gyros a na veceru tiez cosi.Potrebovali sme prestahovat mamu,a to mali 12,11,8,a 4r.
Dnes bezne su sami,ked potrebujeme riesit veci,ale uz maju pomaly 18,16,14,10 a dokazu v pohode postrazit aj 3r,alebo ist po neho do skolky ked my nemozme.
Kazdy sa zavrie do izby,mame 6tv a kazdom net a kukaju si v izbach kazdy svoje.
Ja suhlasim nech deti pomahaju rodicom s mladsimi surodencami, ale za pritomnosti tych rodicov, ktori su za vsetky vlastne deti zodpovedni. Oni su za svoje deti zodpovedni a nie jedno z ich deti, vo veku 13 rokov. Kapito?
A nie ze sa rodicia vyparia na nejaku nepodstatnu veceru a 13 rocne decko sa musi starat o 2 mladsich surodencov bez pritomnosti rodicou v nocnych hodinach.
@anonym_ca3b85 našťastie ja žiadne výtoky nemám😂😂😂😂 Som zdravá ako repa😂😂😂
@anonym_ca3b85 a douč sa prosím gramatiku, ty ,,výtok”😂😂😂😂
Ja sa skôr čudujem, že ešte neboli doma sami. Veď sú to veľké deti a jeden večer bez rodičov prežijú aj bez sprchy a umytia zubov.
Aj podla mna su to velke deti a zvladnu to. Ten vecer je trochu osemetny, ci by boli ok s tym, ze idu same spat. Nas starsi ma 10 a bezne je sam doma. A rad. Sam si vie ohriat obed. Ale vecer by sam neostal

no neviem, kedysi mladí od 14ich boli na internáte, prečo by sa 13ročná nemohla postarať dve hodiny o mladších súrodencov...
@anonym_65fec5 presne, ja od 14 na intraku, ráno som odišla do školy, zo školy na tréning a večer o 20 som prišla na intrak. Sama MHD cez celú Bratislavu 3x prestupovanie. Úplne samostatná jednotka som bola, ako aj všetci ostatní z intraku.