Negatíva Vojtovej metódy
Ahojte.
Chcem sa opýtať či ste aj vy zaznamenali akékoľvek negatívne reakcie vášho dieťatka po Vojtkovej metóde. Nás Petrík cvičil cca od 9-11mesiaca lebo bol pastozne dieťa ( narodil sa ako 5kg a na každej kontrole priberal 800-1000gr ) a spokojne si ležkal a usmieval sa na svet. Avšak po cvičení sa v 11mesiaci postavil a pred 12mes. už chodil. Teraz má 22mes a už pár mesiacov asi od 18teho je akýsi príliš živý. Stále ma síce nadvahu teraz máme 20kg ale chvíľu neobsedí. Ešte aj keď stojí skáče alebo kričí. Nič ho nezaujíma viac ako 5minut a hádže sa o zem a akoby mal posunutý prah bolesti. Viete mi poradiť?
S Vojtovkou nemam skusenost ale na margo, ze je tvoje takmer 2rocne dieta "zive", tak ti mozem povedat, v tom veku je kazde normalne zdrave dieta take. Nasa ma presne dva roky a jeden tyzdne, samozrejme nema nadvahu, skor je chuda (ale vzdy taka aj bola) a vysoka ale nezastavi sa ako je den dlhy a to odvtedy ako sa vie nejako chybat. Cize uz od pretacania sa. Ako vie chodit, to je len na odrazadle, vo vode, kludne chodit nevie, len beha, skace, vrti sa, tancuje. A taki boli aj traja starsi. Uplne normalne pre tak stare dieta.
Sice sa nehadze o zem, ale to moze byt uz u tvojho aj trucovanie atd.
silne pochybujem, že 3 mesiace cvičenia pred rokom má vplyv na správanie malého... je to pravdepodobne len obdobie vývoja... ja mám dvojičky chlapcov majú práve dnes 25 mesiacov... cvičili sme vojtovku cca pol roka... začali chodiť 14,5 mesiaca, teraz lietajú ako blázni... štverajú sa po hromade dreva, visia na plote, skáču z gauča... a 5 minút sústredenia dokážu dať len keď mi ukradnú mobil a ja na to prídem až o tých 5 minút 🙂 prešli sme si aj hádzaním o zem a buchaním hlavy o čokoľvek (jeden z nich mal bežne modrinu uprostred čela) a teraz sme dospeli k štádiu, že sa síce hodia o zem ale už si dávajú pozor aby sa až tak nebuchli... kriku je u nás ako u bláznov... a to sa hryzú, vytrhávajú vlasy, sácajú, mlátia hračkami po hlave... ticho je len keď spia... a to nehovorím o rozprávaní, to je neustále jačanie 🙂 ... a stále sú to deti, ktoré zaostávajú vo vývoji (no športovci z nich nebudú 🙂 ) nie sú ani hyperaktívni, ani mimo normu alebo čo.... a na vojtovku si už ani nespomenú...
@vevericka31 Určite to nie je Vojtovou metódou. Sestra cvičila so synom vojtovku vyše roka a to je úplne kludné dieťa. Od narodenia je to kludné dieťa, ktoré kam posadíš tam nájdeš, pokojne sa hrá, vydržal sa hrať ako 2ročný s jednou hračkou aj 2 hodiny, plakať som ho ešte ani nepočula, chodil do jaslí, tam si ho nevedeli vynachváliť, že také dobré dieťa ešte nemali. No také dieťa je ozaj skor výnimka ako pravidlo, vačšina detí sú proste živé a nezbedné v tomto veku.
Negativa vojtovej metody su skor emocneho charakteru. Do buducna ovplyvnuju vztah dieta-matka. Hoc pre dieta je to velmi prospesne, hoc si ludia myslia ze dieta si to nepamata, nie je to tak. Je to na podvedomej urovni. Dietatu je to velmi neprijemne, a sposobuje mu to vlastna mama. Casto krat hodiny, dni, mesiace. Hovorim to ako dcera trufam si povedat spickoveho psychologa. Ale to nie je na par viet. Kedze viem ake su tu mamicky, a budu tvrdit ze ich dieta to neovplyvnilo atd atd, nebudem sa uz viac vyjadrovat. To co popisujes ty mi pride ako dovod niecoho ineho, nez vojtovej metody. Pokial je moznost, a to sa v mnohych pripadoch neda, najlepsie ak vojtovu metodu s dietatkom necvici jeho mama...
V takomto veku sa deticky velmi tazko diagnostikuju, vacsina odbornikov sa detom pod 3 roky preto aj nevenuje. Totiz aj nestandardne spravanie moze byt len urcite spomalenie vo vyvoji, alebo len nejaka reakcia na domace/vonkajsie prostredie, deti su velmi vnimave. A neskor sa dietatko moze zmenit, vydrzi viac pri nejakej cinnosti.
Vie s tebou alebo niekym inym udrzat ocny kontakt? Pomojkate sa spolu? Reaguje na objatia? Da ti pusu? Alebo mas pocit len ze je vzdorovity?
@liv1 no neviem, ale to co autorka opisuje je skor STANDARDNE ako nestandardne spravanie dvojrocneho dietata.
Neviem, co je na behani, skakani, kricani ale aj hadzani sa o zem nestandardne v tomto veku.
Uplna normalka. Rokmi sa toto vsetko zredukuje a v puberte (mame jedneho pubertistu a jedneho predpubertistu) bude mat doma (mozno okrem nejakeho sportoveho klubu) skor "stolickodraca" a "PC-freaka".😂
@liv1 nooo ja nie som študovaná a riadim sa zdravým sedliackym rozumom ale môj názor je, že nič tak chvíľkové v tak rannom detstve nedokáže pokaziť vzťah matka - dieťa... 🙂 vzťahy sa budujú dlhodobo a množstvom rôznych vecí... takže zvaliť vinu za pokazený vzťah matka - dieťa na nejakú formu cvičenia je čistá výhovorka... v živote dieťaťa sa určite vyskytnú aj traumatizujúcejšie udalosti ... a o cvičení len s cudzou osobou... no neviem ... len z môjho pohľadu, keď má čaká niečo nepríjemné, radšej si to dám urobiť človekom ktorému dôverujem ako cudziemu, ktorého nepoznám... je to asi také nastavenie v hlave, pokiaľ je to niekto kto ma ľúbi, viem že to robí pre moje dobro, aj keď to nie je príjemné a o cudzom človeku toto presvedčenie nemám... ale možno odborník by mi pripísal pár diagnóz 🙂 možno by som sa mohla vyhovoriť na traumu zo svojho pôrodu 🙂 to len tak na odľahčenie 🙂
@willino1
@liv1
ja si tiez skor myslim, ze je to böbost na entu. To je zase len vymysel psychologov aby mali robotu (nic v zlom samozrejme).
Ja mozem hovorit dokonca aj za seba ako dieta, ktore malo od narodenia do 14tich mesiacov nohy v remencoch a mama musela denno-denne so mnou cvicit.
A mam takmer 40 rokov, s mamou super vztah a aj vzdy mala, hovorim si stale, ze dufam, ze aj s mojou vlastnou dcerou si vybudujeme takyto vztah.
Mne ani na tele ani na dusi nc nepoznacilo. Skor mozem povedat, ze som za to vsetko, co so mnou robila, nesmierne vdacna. nebyt mojich rodicov, ktori si aj sami tymto vela vytrpeli (nie len ja), som dnes nechodiaca, popripade by som chodila velmi zle. A ja beham maratony, robim triatlon, nic mi nechyba.
A psychicky som uplne v poriadku.
Takze enstraste tu mamicku. ked sa ti nieco nezda, porad sa s tvojim pediatrom
@yanni keby si citala s porozumenim, pochopila by si ze ide o deti do urciteho veku ktore nerozumeju, nechapu ze ze je to pre ich dobro. 14 rocne dieta si to uz davno plne uvedomuje. Vojtova metoda sa bezne cvici s babatkami...
Vymysel psychologov aby mali robotu... hm, tato veta hovori mnoho skor o tebe. Ja poznam okrem svojej mamy este mnoho dalsich psychologov. Tak "ciste duse", tak dobrych ludi bezne nestretavam ako su oni. Pomahaju ludom s traumami zo straty blizkych, rozvodov, s psychickymi problemami, depresiami, vztahovymi problemami, problemami pri vychove deti a mnoho mnoho dalsich. JA osobne by som tu pracu nikdy nemohla robit. Je to nesmierna zataz. Ale je to ich poslanie....
@willino1 neda sa to jednoducho povedat ze to pokazi vztah. To nie doslova ze nebudu mat dobry vztah. Je to ovela zlozitejsie. Je to aj o vnimani sameho seba, v zmysle byt hodny lasky atd. ale hovorim je to velmi zlozite. A vojtovka je o babatkach, pokial je dieta starsie rozhodne to lepsie prijme od svojej mamy😊.
Kocky, pekny den...
@liv1 Ona písala od narodenia do 14 MESIACOV, to ty zle čítaš. 😉
@vevericka31 Nie, nezaznamenala som negativne reakcie na Vojtovku, ak neberem do uvahy plac a protesty pocas jej cvicenia (co je prirodzene). Cvicila som ju so svojim 1. synom 9 mesiacov, 2x tyzdenne rehab. sestry, denne doma ja 3x. A ano, moj syn bol neposlusny, v kuse niekde behal, skakal, liezol, same urazy, non stop na rtg, no nepripisujem to Vojtovke, ale povahe. Teraz ma 15r a je v pohode chalan, kludny, rozumieme si, v skole super a nema ziadnu "traumu" 🙂 Druhy syn necvicil Vojtovku (nebol dovod) a je 100 x horsi ako prvy, nezbednik, plieska sa o zem, nici vsetko a tiez ma a riadne posunuty prah bolesti. Je to proste dieta, kazde je ine a netreba hned za vsetkym hladat "nieco"...
@janickacrazy aha vidim mas pravdu 🙂. No na faktoch to nic nemeni...
@liv1 na faktoroch to nic nemeni? PRosim? Vies kolko deti (aj v rodine) uz veklych (skolakov, pubertiakov) ja poznam, co cvicili vojtovku a maju s rodicmi pekny vztah. To je fakt riadny blud, Sesternica s malym (teraz 8 rokov) tiez cvicila a nie den, tyzden, ale dlhe, dlhe mesiace, takmer rok so synom Vojtovku (bol dokonca predcasniatko) a chlapec je doslova na mamu "nalepeny". Ma ju neskutocne rad, je to jeho nie len mama ale aj kamoska a "butlava" vrba. Mama ho "trapila" a ma lepsi vztah s nou ako otcom, co ho "nenicil". Tak ake psycho problemy? A ano, islo tu v tomto a aj mojom vlastnom pripade o BABÄTKO. A predstav si, ja osobne si na tiadne "tyranie" mamou nepamätam, ani podvedome/nepodvedome, ani ma nic neboli, ani sa mi nic nesniva, ani nevyjavuje, ze ma "vykrucala" atd
A citaj s porozumenim.
Ja neviem, v dnesnej dobe sa uz za vsekym hladaju diagnozy a hlavne, juuuj dieta bude psychicky na tom zle atd. No vsetko psycho.
@vevericka31 urcite nemala Vojtovka na tvojho syna ziadny vplyv.... je proste neposedny.. keby ste necvicili, tak ta ziadna vojtovka ani nenapadne a bol by asi taky isty 🙂 okrem toho cvicil ju kratko....
@yanni neviem preco ma presviedcas o niecom o com nevies nic. To je ako fajcenie skodi zdraviu, vieme to uz vsetci, ale je kopec zdravych ludi ktori fajcia a budu tvrdit ze fajcenie je neskodne... Je faktom, ze vojtova metoda ma svoje vedlajsie ucinky a o tom uz skutocne nemam preco viac debatovat. Zvlast nie s clovekom ktory tvrdi ze je nieco vymysel psychologov aby mali robotu 🙄😀...
@liv1 no ani ja ta nejdem presviedca. Vlastne ta ani nepresviedca. Ale zda sa, ze ty o tom tiez nevies aaaaz tak vela.
Nepoznam ani jedno dieta, ktore cvicilo bud Vojtovku alebo inu metody, ktoremu by to uskodilo a bolo nejak "psychicky nerusene" a dokonca sa muselo liecit u nejaeho psychologa/psychiatra.
Nejapem, preco sa v dnesnej dobe "hladaju" diagnozy tam, kde ziadne nie su, len ab "nejake boli".
Dohovorila som.
cvičili sme - dlho
Tieto stavy ako si písala poznam....niektorí lekari nam píšu - autistické spravanie....Z cvičenia to nema dcéra - to nenapadlo ani jedného lekara ešte.....Skončili sme na detskej psych. - to nam veľmi pomohlo, stav sa ukľudnil....ale dcéra ma aj jednu veľmi zavažnú diagn., ktora lekarov metie....
@vevericka31 uz dlho som nepisal do fora, ale poznam jedno negativum vojtovky. Pisala som to kedysi v inej teme. Moj syn sa narodil o mesiac skor a automaticky ho neurologicka poslala na vojtovku, aj ked pediatricka sa vyjadrila ze nevidi dovod, aj mi raz povedala ze ak nechcem nevh s nim necvicim.V cakarni nasej neurologicky sme sedeli viacere a vsetky sme chodili na vojtovku, vseliek- dohoda neurologicky so zariadenim? Neviem, viem len to ze som jej povedala ze mame v rodine epilepsiu a deti s epilepsiou nesmu cvicit vojtovku, a ona mi povedala ze moj maly nema epilepsiu. Civicili sme niekolko mesiacov a ja som sa stale pytala naco ma robit to, ci ono v com ho to posunie a ona ze bude vediet nejake pohyby- ale podla tabuliek tie pohyby mal vediet ovela neskor. Nepacilo sa mi ze chcu aby robil to co ani normalne deti nemusia. Potom nas drobec dostal zachvaty epilesie a zacali sme chodit na neurologiu do nemocnice. Komedia ale bola ze aj ta prva neurologicka si nas dalej veselo objednavala aby mala biznis. Ked som povedala detskej dr. Ze mame vlastne 2neurologie tak mi povedala ze stracam zbytocne cas. A ja som si povedala ze ta prva neuro nam v nicom nepomaha a jednoducho som tam prestala chodit. Uz je sledovany len v nemocnici a obcas sa pytam ci sme si to mohli usetrit, nebyt tej vojtovky. Ked sme boli v nemocnici kvoli zachvatom bola tam este jedna mamicka, jej drobec mal viac diagnoz, kvoli ktorym tiez cvicili vojtovku ...a pridruzila sa aj epilepsia.
tazko je niekoho o niecom presviedcat...ked vacsina ludi nema predstavu o vyvine osobnosti a aky velky vplyv ma nato prave vyvoj a spravanie opatrovatela ( co ja vacsinou matka) hlavne v prvom roku zivota dietata. odporucam video od tejto psychologicky...lepsie pochopite preco je vojtovka z hladiska psychologickeho negativna...
https://www.katarinaontkova.sk/audio-video/
@liv1 ahoj, prosím ta vieš mi poslať nejaký odborný článok, kde by som si o nežiaducich účinkoch mohla prečítať viac?
@kaatuusiik ahoj. Nad tvojim komentarom je link, mozno povie viac. Odborny clanok ti nedam, nevenujem sa tomu, na tuto temu najlepsie s psychologmi. Princip vo “vedlajsich ucinkoch” je vztah matka/dieta. Bez ohladu na prospesnost je to bolest, ktoru sposobuje dietatu pravidelne matka. Ktore nechape a dlho nebude, ze su tam vyssie ciele

Vojtova metoda nam pomohla,mala sa nechcela hybat,
negativa neboli