Nočné buntošenie a pomalé jedenie 9 mesačného dieťaťa
Ahojte maminky poraďte alebo je tu taká maminka ktorá mala ten istý problém ako my?
Cca od pol roka máme nočné buntošenie.opakuje sa to asi cca raz za 3 dní tak že malý na prsníku nezaspi.prelozim do postieľky a on si tam leží alebo sa prevaluje no po novom sa postaví na kolená a kuká z postieľky.ja sa tvarim že spím.potom zaspí ale to je až za hodinu.bojim sa keďže teraz sa postaví na kolená že na budúce sa postaví na nohy a kým zaspí tak to bude viac ako hodina.
Kedy sa to napravi.ako verím že je to len obdobie ale kedy to pominie.ked bude mať jeden spánok cez deň?cez deň spíme cca 3-3 3/4 h ( ráno 1 3/4 a poobede od 1h 15m- 2h aj to ho budím)mate aj vy podobný problém?a to je jedno či pospi menej alebo viac cez deň.alebo či ide alebo nie zúbok.kedy to prejde 😞😞😞
A papanie s tým máme tiež problém že všetko nám trvá dlho.on to omiela v tej puse a to je jedno či to je kaša,jogurt...jedine obed celkom slušné spapa.tam.ma už kúsky.kedy sa rozpapa?a to ho musím ešte zabávať aby jedol.pusu na začiatku otvára no potom už nie tak to musím do neho napchať.nevypluva ani pusu nemá zastipcovanu len proste nechce otvoriť.
No prvý bol na tom omnoho lepšie.ja viem každé dieťa ine.
@mizu89 moja nechcela jesť, spať ona revala jak túr keď sa zobudila . Pokiaľ len pozerá a nereve vooobec by som to neriešila. Otočila sa na druhý bok a šťastne zavrela oči😁
Jedenie bola kapitola, že sme museli chodiť na poradne 2x častejšie kvôli váženiu. Do roka žila vlastne len na MM všetko vypľúvala akoby som jej citrón dávala. Ale priberala aj keď na hranici. Prejde to. Vydrž ak prospieva nerieš
@mizu89 tak nám okrem častejšieho prevazovania nič konkrétne nenavrhli. Ale moja bola extrémny nejedak nespac a revac v jednom.
Mne zle robili tie reči, že málo spánku a strava má zásadný vplyv na správny vývoj mozgu.
Tak po takmer 15 rokoch môžem povedať, že vplyv to malo, ale iba na môj mozog. Mozog dieťaťa zjavne nijako neutrpel😆
@mizu89 jedz s ním v kľude pomaly, jemu lyžička do rúčky tiež. Keď tá moja neumrela od hladu tak tvoj už vôbec nie.😉 Inak ja som toho MM extra nemala, napr. odsať som nevedela viac ako pár kvapiek. Takže dačo vytiahla, koľko neviem, na pocit som mala prsia mäkké prázdne. Som skákala 1,20m Keď ozuzlala jablko, a zjedla 2 kukuričné chrumky. Skúšala som kadečo všetko plula von.
@mizu89 My sme mali najhorsie spankove obdobie prave v tom obdobi, ked maly zacal byt mobilny... teda zacal stvornozkovat. Spanok ako taky sa velmi nezmenila ale zaspavanie trvalo aj 2 hodiny. Trvalo to asi 2 mesiace. Proste pohyb bol pre neho tak vzrusujuci, ze nemal chut ani cas na spanok. Zachranila nas pevna vecierka... dovtedy sme ju posuvali hore dole, podla toho ako dlho spal cez den.
Nas syn sa niekedy zobudi uprostred noci a je culy a vyspaty a trva mu min. 2 hodiny kym zase zaspi. Stava sa to vtedy ked ma prilis dlhy denny spanok.
S tym spankom je to uplne normalne, robi to vacsina deticiek. Ked sa naucila nejaky novy pohyb, robia ho cele dni/noci. Ja som v tom obdobi chodila kocikovat alebo som ju nosila v nosici aj 2-3 h v noci, inak by nespala. Bud rada, ze sa tam len stavia a ty mozes lezat. Nasa vystrajala a v posteli ani za svet. A to som o 6:30 vstavala do prace. Takze spat som sla o 23., o 2. na prechadzku, o 4. som si lahla a za chvilu budik 🤦♀️ trvalo to cca od pol roka do 10 mesiacov. Potom zacala v noci spat dobre. Aj denny spanok sa jej v tom veku upravil z 3 20minutoviek na 2 1a pol hodinove spanky.
A jedenie- nasa bojkotovala vsetky kase, jedla len obed a par lyziciek vecer, do roka a aj trosku viac bola jej hlavna strava mlieko. Inak, ma 3 a pol roka a doteraz jedlo v puse viac omiela ako je.
@mizu89 spánok je veľmi náročná téma, môžeš skúsiť huckleberry appku ale nemusí pomôcť, 9 mesiacov je väčšie vývojové obdobie (spánková regresia, separačná úzkosť, rast mozgu...lozenie stavanie a pomaly aj chodenie všetko na toto vplýva ako na dospelých keď majú noc pred štátnicami). Toto môže trvať v priemere 2-6 týždňov, tu sa začínajú robiť chyby na strane rodičov a z dobrého spáča sa magicky stane veľmi zlý spáč. Treba dodržiavať pevný režim, nevyberať z postieľky, nenechať dospávať cez deň...nejaké ideálne časy spánku sú cca 3 hodiny cez deň a 11-12 hodín v noci. Cca od 6 mesiacov dieťa v pohode zvládne prespať 10-11 hodín v kuse bez kojenia (to je vyskúmaný fakt, niektoré možno od 7 mesiacov ale od 9 už úplne každé, ak sa budí na časy kojenia v noci tak to je návyk, nie hlad, aj keď plače a mľaská) . Kojenie je od toho pol roka veľmi silný spánkový návyk, tiež nosenie, natriasanie a podobne - odporúčam si to viac študovať, v podstate máte veľké šťastie že to nemáte takto každú noc.
Môže to spôsobovať aj určité jedlo (napríklad príliš veľa bieleho jogurtu a malý príjem už neviem akých látok cez deň), môže to byť príliš veľa spánku cez deň alebo aj príliš málo, môže to byť príliš skoré uloženie na spánok - no je to malé dieťa čiže to môže aj bárs čo :D ak budete robiť klasické rokmi preskúmané chyby v tomto období tak dieťa na niečo naučíte a bude to len horšie (bude sa dožadovať ísť von akýmkoľvek spôsobom, bude stáť, srdcervúco kričať mama mama, trieskať si hlavu i postieľku a tak...).
Váhu má okej, podľa mňa nie je moc hladný keď je toľko kojený v noci, mali sme to s našou malou podobné kým sme nestopli nočné kojenie. To je zase taká ošemetná téma, keď cena noc toľko kojíš tak sa budí najedený, ak mu dáš aj po zobudení ráno mlieko tak ti raňajky jesť nebude, môžeš ich posunúť ale to musíš aj obed lebo v pôvodnom čase obeda hladný nebude a večer tiež moc nezje lebo večeru má na 2-3 chody cez noc, dieťa sa na tie časy jedla nejako nastaví. Určite skús len jedno kojenie v noci a postupne to zruš úplne a viac ponúkaj cez deň, najmä na večeru napríklad do kaše nejaké tuky aj (maslo, avokádo a pod.).
@andreatytler no my name pevný režim aj kôli staršiemu
Ráno vstávame o 6:30 keďže staršieho treba chystať do škôlky
Večer dám MM o cca 19:20 a ukladám do postieľky okolo 19:30 +-.
Zaspí do pol hodiny
@amelie2017 no len dúfam že to nebude trvať večne.ved deti sa furt niečo naučia.ci to je lozenie,stvornozkovanie,chodenie,sedenie...
@deinela cez deň máme pevný režim.
Budík o 6:30(kôli staršiemu ten ide do škôlky)
Spánok o 9:30-max 11:15
Spánok o 14:00(zaspáva okolo 14:15-14:30) do Max 16:15-16:30 v podstate 2h
Večierka o 19:20 MM,19:30 ukladanie do postieľky.zaspava cca za 15-30min
Ráno ho klati už za 3,5h
Cez deň 3h
Večer ako kedy dakedy v pohode vydrží 4h no dakedy sa premaha aké to je ojedinele
@mizu89 Mate skoro taky isty rezim ako sme mali my ked sme zaviedli tu pevnu vecierku. Podla mna to mate dobre a mate idealne mnozstvo spanku.
Mas pravdu ze deti sa stale nieco nove ucia, ale tato prva mobilita je obrovsky skok. Dava im to smoznost objavit vsetko co dotraz mohli len z dialky pozorovat. Si predstav ze mas konecne moznost spoznat celucky svet. Niektore deticky su nesmierne zvedave a zhave do tohto objavovania a tak im to vzrusenie nedovoli spat.
Nas ked zacal potom neskor chodit alebo zacal rozumiet reci, tak sa to uz na jeho spanku skoro vobec neodrazilo.
Ja by som este pockala, kym sa zabeha vo stvornozkovani. Vtedy by sa spanok mal dat znovu do poriadku. Ak sa v noci zobudi a neplace, tvar sa ze spis alebo mu povedz ze je noc a este vsetci spia a aby aj on spinkal. Proste podporovat navyk, ze v noci nie su ziadne aktivity ani zabava.
Alebo mozes skusit skratit denne spanky... kedze spinka skoro 4 hodinny, urcite nepotrebuje viac spanku... mozno potrebuje menej... ako deticky rastu, tak potrebuju menej spanku a to sa odraza prave na dennych spankoch. Dlzka nocneho spanku by mala dlho ostat tych 10-12 hodin.
@andreatytler no veď čakala by som že keď štvornožkuje že sa unaví z toho a tým pádom aj pospi.ako v dennom spánku nemáme problém.musim zaklopať.len ten nočný.uz som tiež rozmýšľala že mu skrátiť denne spánky 2x1,5h ale to potom by asi nevydržal a bol by dlho mrzuty keďže ako som písala ráno ho klati už za 3,5h.cizee ideál je po 3h uložiť (kočík a von) a poobede takmer zaspí po 3-3h 15min.vynimocne po 3,5h no a ku večeru 3,5-4h ale dakedy je v pohode ale dakedy pretiera očká.kolko krat uložím o 19:35 do postieľky a do 10min spí
@andreatytler ako verím že nič netrvá večne.pamatam si že aj starší mal také obdobie že sa v noci zobudil s revom a ani prsník nepomohol museli sme ho ukludnovat a cca po 2h sa prisal a zaspal pri dojčení.toto sa opakovalo asi raz za týždeň a trvalo to ani neviem.ale nie dlho.mozno zo 2mes Max. ale neviem kôli čomu to robil.mozno z toho chodenia alebo zúbky.
@mizu89 Aj u nas bolo tak ze rano nevydrzal dlhsie ako 3 hodiny... pred vecernym spankom musel byt ho najdlhsie... presne ako u vas.
Dufam ze uz coskoro sa to polepsi.
@andreatytler bola by som veľmi rada keby bola každá nič super.ze len nočné kojenie a žiadne buntosenie

@mizu89 keď bude viac akčný, nepíšeš či už chodí alebo stvornozkuje
A keď ho nebudú tlačiť zúbky. To je tiež dôvod že prečo deťom nechuti