icon

Od akého veku si vaše deti vedeli upratať hračky?

anjika42
5. jan 2017

Môj má 14 a pol mesiaca a nie je ochotný - dve mi podá, ja ich uložím do skrine, no on potom ďalších desať vytiahne a ke´d tie hračky dím späť, spustí rev ako na cirkulárke - poznala som dieťa, ktoré už ročné si samé upratalo svoje hračky - tak prečo sa môjmu nechce? Je to skoro, alebo je to tým, že je to chalan a tí sú neporiadni aj v dospelosti? Skrátka je po 22:00, tak by sa patrilo upratať a on sa furt chce hrať...

Strana
z2
anjika42
autor
5. jan 2017

poprava preklepov - vaše deti, keď tie hračky hodím späť,

pribinak
5. jan 2017

Daj adresu rodicov co naučili rocne dieta si same upratať hracky, mam 6 ročného a upratuje asi ako tvoj 14 mesačný ;)))

viera77
5. jan 2017

moja prave dvojrocna to uz super zvlada...ale ma za velky vzor svoju velku sestricku, ta ju vela veci uci.

zltalienka
5. jan 2017

5 ročný uprace hračky, keď ma dobrý dovod. 3 ročný sa popri "upratovani" hraciek začne s nimi znova hrať a 16 mesačný "upratuje" hračky tak, že ich vyhadzuje z krabice. Takže toho najmladšieho pri upratovaní hračiek zamestnam 1 hračkou, nech nerozhadzuje ostatné.

anjika42
autor
5. jan 2017

možno keby som mala dcéru - ve´d ani dospelí chlapi si nevedia svoje veci upratať

babucika
5. jan 2017

uz je neskoro,asi sa mu nechce 🙂

veonka
5. jan 2017

ja si myslím, že také malé dieťa ťažko zvládne upratať a ak áno, tak určite nie celú rozhádzanú izbu. Napr. v montessori prístupe, ktorý teda vedie k samostatnosti sa to rieši tak, že dieťa si vezme len jednu hračku (resp. jeden košík) a keď sa s ňou dohrá, odloží ju a následne si vezme druhú hračku. 🙂 Ak je hore nohami polka izby tak sa vôbec nečudujem, že 14mesačné dieťa ju nechce upratať, a po 22.00 to zrejme ani nezvláda. Osobne ak sa dá bysom nastavila režim inak, lebo hrať sa do 22tej je už aj pre mňa teda na KO 🙂 ... to ťa teda obdivujem, môj skoro 4ročný chodí spať po večerníčku.

veonka
5. jan 2017

a hračky si na moju výzvu sem tam aj uprace, prípadne niektoré ako puzzle, pexeso, a také hry odkladá po dohratí na poličku, vláčkodráhu upratujeme väčšinou spolu, lebo to je na celú izbu, lego to je permanentne všade, to zhrabáva bagrom, ........ a najusilovnejšie a najexpresnejšie upratuje vtedy, keď idem vysávať, to už vie, že čo nie je upratané mu zožerie Zelmer (náš vysávač) 🙂

henikav
5. jan 2017

Deti su rozne, moj 16 rocny syn to doteraz poriadne nevie a bordel mu nevadi, zato 3 rocna zvlada aj upratat a potom este lesti aj od prachu aj pozameta, iba vysavaca sa boji. ale je pravda ze ked ma vysypanych vela hraciek, tak ma vola ze maminka pod mi pomoct lebo ja som uz strasne unavena 🙂

veonka
5. jan 2017

Neviem, ale ja si nemyslím, že je v tomto veku cítiť rozdiel mezdi poriadkumilovnosťou chlapcov a dievčat. Keď tak rozmýšľam, napr. môj syn sa naučil chodiť asi až okolo 13teho mesiaca a určite by som od neho nechcela aby si ako 14mesačný po sebe upratal 🙂 . Treba zvážiť či sú požiadavky aj adekvátne veku, a schopnostiam, jak fyzickým tak mentálnym. Ja by som to videla ako dobrý začiatok že má snahu si tie tri hračky... a teda upratovať spolu a postupne viac a viac on. A treba mu vytvoriť podmienky, tzn. dostupnosť, prehľadnosť, a pozrieť sa aj na počet hračiek.
V dospelosti už je to potom určite markantnejšie cítiť, že chlapci sú menej poriadkumilovní a dievčence zvládajú zastať aj náročnejšie domáce práce. To je podľa mňa v podstate zasa len o tom, že z nich raz budú matky, tak aby zastali tú domácnosť a pod. je to taká "ich rola".
Mňa čo viac štve, že chlap nikdy nič nenájde, koľkokrát nestačí ani usmernenie, aj tak to nenájde 😂

zuzi0911
5. jan 2017

Ledvom ešte chodí,,je malinký,,,postupne sa to naučí len ho treba k tomu viesť,,,moja 7 ročná neuprace izbu tak perfektne ako 5 ročná 😉

oli18
5. jan 2017

@pribinak zase budem za múdru, ale moja vnučka má 2 roky a hračky upratuje už veľmi dlho, hádam už 3/4 roka. Tiež sa učila od brata, ktorý tiež skoro začal hračky upratovať. Všetko sa dá, len treba to začať včas učiť. Ale poteším vás, vnučka až teraz začína rozprávať a tu čítam, že mnohé deti v dvoch rokoch už rozprávajú krásne 🙂

pribinak
5. jan 2017

@oli18 on vie, ale nechce sa mu. 2 hracky uprace a s 3tou sa zacne hrat. To tam musim prísť a stat nad nim ako dozorca

oli18
5. jan 2017

@pribinak alebo mu pomáhať, aj to robíme, ideme príkladom 🙂

pribinak
5. jan 2017

@oli18 ano, v kuchyni pomáha rad variť a hlavne piecť, ale upratovat jeho kráľovstvo tak to je uz ina pesnička

kacena4
5. jan 2017

mozno keby si sa na to pozrela z psychomotorickeho hladiska (moj neodborny nazor) zistila by si, ze dieta v tomto veku prave objavuje priestor - treti rozmer a zistuje, predmety sa daju schovat do "niecoho" a vybrat von a najma to vyberanie von ich v tomto obdobi fascinuje najviac!!! rozvijaju si tym jemnu motoriku prstov, ruk, zrakovu koordinaciu, sluch, ale aj dlanovy uchop, popr. pinzetovy ci kliestovy uchop, doplnene recou!
takze tu nejde o upratovanie hraciek ci rozhadzovanie, ale o trenovanie jemnej a hrubej motoriky!!! 😍 😲 😉 takze nezamyslaj sa nad upratovanim, to mas robit ty, svoje dieta nechaj nech sa ucit, nech sa rozvija a ty sa z toho tes a nebaziruj ho uz od malicka aby si po sebe upratoval 😉

6mia6
6. jan 2017

U nas prave funguje ze odmalicka museli upratovat. Ked aj zdvihli jednu dve hracky ale zdvihli. Do nejakych 3 rokov to bolo s pomocou ale teraz ked jeden ma 8 a druhy 4 uz frcia sami. Nejdu von kym nebude poriadok, alebo chcu postavit autodrahu tak ostatne hracky: lego, anglicaky, roboti a co ja viem co vsetko musi ist na miesto.

6mia6
6. jan 2017

@veonka s tym hladanim vytaca aj mňa. A vidím to uz aj na synoch ze su tym poznaceni. 😅

vejapa76
6. jan 2017

Moja keď mala 14 mesiacov ( prisambohu dievčatá ) mala samozrejme krabice kde sa hračky len nahadzali, ale mala jednu policu kde každá hračka mala svoje miesto. .a dokázala si to upratať. Vždy som pri nej sedela a ona ukladala. Odmalička som ju viedla k "poriadkumilovnosti". Teraz je z nej veľká stredoškoláka a jej izbu by ste teda vidieť určite nechceli. Keď idem okolo len zavriem dvere nech to nevidím 😒. A na moje dennodenne " uprac si tu " ...odpoveď : " veď mám ". Svatá puberto kedy skončíš???

bosoriak
6. jan 2017

@anjika42 No ja si myslim, ze ked od rocneho dietata cakas, ze si bude upratovat izbu, caka ta este vela neprijemnych prekvapeni 😀 Skor by som sa pozastavila nad tym, co robi dieta o 22:00 hore, nez to, ci ma upratane. 🙂

zuzitko74
6. jan 2017

@anjika42 Veľmi by som to nepolarizovala na chlapcov a dievčatá. Uč ho od malička dobrým návykom, nelám nad ním palicu, len preto, že je chlapec. Je pravda, že zmysel pre poriadok má človek čiastočne vrodený, ale vypestovať sa dá do istej miery u každého.
S učením upratovania môžeš začať pomaly aj teraz, ale gró práce bude ešte dlho hlavne na tebe. Uč ho aj iné veci, nielen hračky. Môže napríklad odniesť plienočku do koša, oblečenie do prania, tanierik do dresu...

janickacrazy
6. jan 2017

@anjika42 Ano, je to príliš skoro vyžadovať od takého malého dieťatka upratať si hračky. Moj prostredný začal upratovať okolo 2,5roka a ked mal 3 roky tak už vedel ozaj pekne všetko upratať. Ja mám tiež 14mes. syna a občas nahádže lego do krabice, lebo vidí aj nás upratovať, ale vačšinou ju potom obráti hore nohami a všetko zase vysype. Mna inak tiež zarazilo, že tvoj malý je hore o 22:00, moj chodí spať o 18:00, max. 19:00. Upratujú po nom staršie deti, občas mamina.

katarinamarkova
6. jan 2017

@anjika42 vieš prečo po desiatej večer neupratuje hračky? asi akosi podvedome vie, že v tom čase by mal robiť iné veci ako upratovať hračky.......napr. spať???
fakt nechápem čo je to za nápad chcieť od dieťaťa upratovať hračky o desiatej večer.....

u nás:
- hračky sa upratujú počas dňa, v noci sa spí
- akonáhle deti vedeli chytiť hračku a položiť ju niekam - čo ja viem rok? cca.....spolupracovali na upratovaní - učili sa - ale žeby šlo o upratovanie? asi fakt len skôr o učenie sa a spoluprácu 🙂 lebo jedna dnu - dve von 🙂
- vekom 2r. niečo to bolo už asi štýlom dve dnu - jedna von 🙂
- takže také to samostatné upratanie - na prosbu- treba upratať to a to - vo veku cca 5r.???

siska53
6. jan 2017

@anjika42 Ak mas na mysli,ze zavelis a ono uprace,tak to by som.presunula na skolsky vek.. Pamatam.si "ochotu" svojej o 4,5r.mladsej sestry..este hadam ako prvacka,ked sme mali upratat hracky,si lahla,ze ju boli hlava a pod.

Od takeho maleho nemozes chciet,ze si samo bude upratovat. Treba upratovat s nim,aj ked uprace len zopar kuskov.
Dalsia vec,aj vlastny priklad.. Ked je tatko ci matka bordelar,nemozes chciet,ze dieta bude upratovat (netvrdim,ze vy ste,hej). Rovnako aj komentujem,,ked nieco neviem najst,ze vidite,ake je dolezite dat veci na miesto? Potom ich hned najdeme a nestracame cas hladanim namiesto casu straveneho hranim a pod. Od dvoch rokov som skusala hrackopraca..prosto ak sa neupratalo, ani za mojej spoluprace nebola ochota,hracky zmizli. Lebo sa s nimi hra hrackoprac.

Ako s tym.upratovanim je to stale boj,no zas casto pomahaju upratovat aj sami od seba aj veci nase..

P. S. Moja sestra,co nechcela upratovat,je dnes dospela poriadkumilovna osoba. 🙂

moni244
6. jan 2017

@anjika42 ty fakt nie si v poriadku, ale gratulujem, dlho si ziadnu temu nezalozila, ale toto, co si dala teraz, klobuk dole. Nechces od neho, aby rovno aj povysaval, umyl okna a utrel prach? A o desiatej ma byt uz v posteli a spat a nie sa hrat a nutit ho upratovat

tina1988
6. jan 2017

Nas bude mat o chvilocku 3 roky a uz si vie upratat pekne sam. Pocas dna, ked vidim, ze ma povytahovanych vela hraciek, poviem mu, ze si musi upratat a vsetko si pozbiera. A vecer, skor nez ide spat, si uprace izbu. U nas mame take pravidlo, ze vsetko co ostane porozhadzovane na zemi a neodlozi sa na miesto - zoberiem a odlozim ja - to znamena, ze sa s tym uz nebude hrat. A u nas to funguje 🙂

laila22
6. jan 2017

@anjika42 keby si mala dceru, ta by to isto zvladla uz v 10-tich mesiacoch. Lebo dievcata su sikovenejsie.. V dospelosti upratuju, varia, peru.. :😂

sabina1975
6. jan 2017

Za 1. dieta nema co byt po 20.00 hore tak male dieta potrebuje spanok a hlavne rezim mam tri deti dvaja su uz dospely namladsia ma 3 roky ale kazde moje dieta spalo o 20.00 za 2. deti treba ucit od malicka hram sa s jednou hrackou ked sa dohtam odlozim a vezmem si druhu toto dieta efektivne pochopi az vo veku 2,5-3 roky moja dcera je teda riadne tvrdohlava ale ked chce napr. pozerat rozpravku na pocitaci musi si upratat hracky inac pocitac nezapnem zo zaciatku sa jej nechcelo ale ked videla ze s nami nevybabre a pocitac nebol tak teraz pride za nami ze upratala hracky sama bez toho aby sme jej to musrli povedat

hettinka
6. jan 2017

@anjika42 moji boli takí, že 2 hračky upratala začali sa hrať a bolo po upratovaní ... to tak postupne sa vyvíja, nedá sa povedať, že od roka, alebo od 2 rokov ... dieťa sa učí, nemá vždy náladu na upratovanie a mala by mu asistovať dospelá osoba s tým, že postupne naň prenáša tie činnosti. Ak je neporiadok už príliš veľký, vlastne si s tým už neporadia sami.
Okolo 6 rokov si už upratať vedeli obidve moje deti ... ale ak chcem, aby bol naozaj poriadok, musím to aj teraz skontrolovať a niekedy "opraviť", prípadne ich k tomu vrátiť a ukázať im detaily. Apropó, mam dcéru a syna, ale upratovať musia obidvaja rovnako, tam nepoznám pardón.

anjika42
autor
6. jan 2017

abina, tak mu to príď vysvetlit - ked ho dám do postielky skor, tak bud plače,alebo trieska dvermi od skrinky, atd....

Strana
z2