Odplienkovanie - ako naučiť dieťa nech sa samé pýta?
Ahojte maminky.
Chcem sa opytat ako ste naucili svoje deticky pytat sa na wc samostatne, tak aby sa nepocikali.
Mam 2rocnu dcerku, ked ju davam ja pravidelne cikat, je to ok, nikde sa nepocika ale ak na to trosku zabudnem, nevie sa vypytat.
Je to takto bezne a to dieta na to casom pride alebo je dobre ju nechavat pocikat?
Dakujem
@mirkaknm myslím, že každé dieťa na to dozrie same. Moj syn ma tiež 2 roky a odplienkoval sa sám zo dňa na deň, síce tomu predchádzalo asi polročné vysvetľovanie a presviedčanie a keď som to už nechala tak, zrazu mi zahlásil, že chce ísť cikat a od tej chvíle plienku nemal. Hneď cikal a kakal na wc s tým, že mu nemusím nič pripomínať, vždy mi povie sám, keď mu treba a aj vydrží, kým dobehneme na najbližšie wc, ak nie sme doma. Sama som z toho prekvapená, ale fakt to prišlo same a hneď🤷♀️
U nás vôbec nefungovalo to, že som ho nechala pocikaneho, lebo mu to hneď vadilo a sám si to aj vyzliekol..
Ahoj, my sme čerstvo úspešne odplienkovani. Najdôležitejšie je, že keď už raz plienku cez deň nedáš - nesmieš sa k nej spat vrátiť, aby si dieťatko “nezblbla”. Na spinkanie samozrejme môžeš.
@zuzkaa1991 Zacali sme niekedy v marci ked sa zacalo korona obdobie. Plienku davam len na nocny spanok.
@29simona29 Hm tak mojej dcerke nevadi ked je pocikana a gatky ma mokre :( mozno jej ich musim nechat dlhsie. Neviem.
Plienku davam len na noc. Po obednom spanku ked sa zobudi, lahne si na mna a vacsinou ma pocika alebo ked stihnem ju rychlo zoberiem cikat.
Ja vysvetlujem a skusam vsetko mozne, ale nic. Kakat vie krasne sama ale cikat nie.
Tak to ešte necíti, nerozlišuje...netlač na pílu. 🙃
Aj my sme čerstvo odplienkovany, malý ma 1rok a 4 mesiace, začal najprv sám oznamovať že sa pokakal, tak sme sa rozhodli ho nechať bez, sú tomu dva týždne a pýta sa sám, kaká už len do nocnika, a cikanie sa stane sem tam nehoda, ale to keď je veľmi zaujatý do niečoho a už nestihne dobehnúť, ale už mal deň aj bez pocikania, plienku dávame len na noc, po poobednom spánku sa budí suchý, tak cika po ňom
@mirkaknm my sme začali na velku noc tak to je dost dlha doba uz aby pochopila my sme.take nehody malli max.2mes. asi nebola pripravená na odplienkuvavanie ja som cca polroka vysvetlovala ale kazdy ma iny systém a každe dieta inac reaguje
A ako ste to tym svojim detickam teda vysvetlovali?
Ako sa naucili ze sa maju same pytat cikat? 🙂
@mirkaknm Mam 3 deti a kazde trochu ine. Kazde dieta sa zacne citit inokedy - je to individualne. Prva dcerka cca po dvoch rokoch. Zacala som ju davat na nocnik, tam si ani sadnut nechcela, tak som ju pridrzala na zachode. Cca do dvoch tyzdnov pochopila a zacala sa pytat. Ako odmenu za uspesne vycikanie sme mali peciatku na papier na chladnicke. S kakanim mala dlho blok - bola zvyknuta kakat do plienky po stojacky. Tam sme zaviedli za kazde kakanie odmena - hrozienko v cokolade a za 7 kakani ( cca 1 tyzden) vajicko s prekvapenim. Toto u nej krasne fungovalo. Syna motivoval hrajuci nocnik, ktory si sam vybral - ale az ked mal cca 2 a pol roka. U neho som to skusala tiez uz okolo 2 rokov, ale on sa vobec necitil a pocikany sa hral aj pol hodinu - tak vtedy to nemalo ziadny vyznam. Musel jednoducho dozriet. Na noc mal plienky do cca 3 rokov a aj potom sme ho v noci museli my nosit na wc a posepkat polospiacemu sediacemu na wc, ze sa moze teraz vycikat ( on mal cas cca okolo 2-3 h. v noci). Teraz mame 22 mesacnu dcerku a ona este nocnik ani vidiet nechce. Takze kazde dieta sa citi inokedy. Pri synovi sme museli nosit plienky o cca pol roka dlhsie ako pri dcere. Na docasne obdobie su mozno dobre uciace latkove nohavicky s nepremokavym stredom.
@mirkaknm Ahoj, pridavam cerstvu skusenost. Od aprila do konca leta som nechala pocas teplych dni maleho dole bez. Behal po zahrade a zoznamoval sa s fyziologickymi pochodmi. V oktobri bude mat 2 roky. Vzdy, ked sa vycikal na zem, sme len pokojne skonstatovali, ze ano, vycikal si sa, a nabuduce by di mohol uz do nocnicka.
Neskor vramci srandy som mu opakovala, ze co zakricis, ked budes chciet cikat? A naraz sme spustili, ze cikaaaat! A kakat? Kakaaaat.
Potom sme pridali nauku o stahovani si teplacikov. Ked som povedala kukuuuuk, tak sme si vsetci stiahli teplaky. To ho bavilo a v ramci sranfy sa naucil byt samostatny vo vyzliekani a obliekani.
Parkrat, ked prisli chladnejsie dni, si doma cikol do teplakov a poiritovalo ho to, hned bezal za nami, ze cikal. A to uz bol len krocik k tomu, ze si spojil reflex cikania/kakania s tym, ze zadrzi, upozorni nas, ze ma ist na nocnik a pomozeme mu dat dome gate a cika/kaka.
Vonku sme ho motivovali, ze cika pekne ako velky chalan... a zo dna na den sme sa definitivne odplienkovali. V prienehu tyzdna aj v noci. Tesne pred spanim sa este vypyta cikal a potom ma plienku suchu celu noc. Este tyzden dva mu ju ako zicher nechame na noc a potom ju uz dame prec aj v noci. Tolko nasa skusenost a grify nanho 🙂
@mirkaknm aha a ps...odpozorovala som, kedy interval medzi cikaniami sa zvysil na hodinu a viac. Teda, ze sa naucil zadrzat obsah mechura a vyptrazdnil ho naraz. Dovtedy cvrkal kadych 15 min po malo, nemalo zmyselist napr do ZOO bez plienky. Zbytocne by sa tam zahanbil pocikany. Az ked som si bola ista, ze to zvladne, dali sme plienku prec.
Je to o dozrievsni nervovej sustavy, ovladani zvieracov panvoveho dna. Ked ich dieta este nema zrela, nevie vopred povedat, ze uz cika. Zbytocne ma stres zo zlyhania. Ked je zrele, a vydrzi hodinumedzi 2 cikaniami, tak sa odplienkuje zo dna na den. Drzim paste
Ja som nič neučila. Odsudzujem toto učenie detí.
Dcéra začala sama zahadzovať plienku asi v 2,3 mesiacoch v noci bola suchá tak ráno som ju dala hneď na záchod. Mala plienku, niekedy sme nestihli, ale proste zadržala všetko.
Cez deň na spanie tiež tak isto v 2,5 mesiacoch bola úplne suchá. S kakanim do plienky mala blok tam sme ju museli trocha donútiť, nechcela sa jej vzdať pýtala na veľkú.
Ja som to cikanie nechala na ňu. Odmietala som čistiť doma mlaky. Nehody neboli nikdy. V noci možno trikrát čo večer fakt veľa pila. A možno sa jej niečo snívalo neviem.
Ináč mala fľašu s vodou dlho dlho pri sebe a nehoda nebola nikdy.
Ja som nočnik nepoužívala
@sono2 ako pise Sono, dieta da musi chciet plienky vzdat, kym iniciativa (aspon vyrazom plena prec, plena dole, hola ritka, holy, a pod) nie je z jeho strany, neodplienkuje sa bez traum. Straumatizovane dieta sa potom ukaze o tok, dva, desat s problemamy so zapchou, tabu ohladom kakania atd

@mirkaknm zalezi v akej dobe ste ci ste zacali odplienkuvavanie alebo uz dlhsie....nam trvalo 12 dni az kym pochopila ze sa ma pytat ano nechala som ju 2-4min pocikanu a vysvetľovala som kdemsa cika a kde nie keďže je tvrdohlavá som chcela po týždni skoncit ale je pravda ako ine mamičky pisu trpezlivosť je dôležitá plus nedavat vôbec plienku Max na spanie