Odplienkovanie - postupný prístup verzus okamžité zmeny
Čaute mamky. Syn sa začal pýtať na nočník (ano sam) tak krôčik po krôčiku ideme odplienkovať. Už 5 dni doma plienku nema vobec a pekne sa pýta na nočník akurat na obedny spanok a na von mu plienku dávam. Z rodiny z okolia počúvam len ze ako to zle robím a ze by som mu mala plienku uplne zobrať a bodka. Ze to bude len pár nehôd a tým sa naučí 🫠 nehovoriac o tom aké bomby na mňa išli za to ze som s odplienkovanim na syna netlačila ale čakala naňho 🫣 v marci bude mať 3 roky a vraj mal byť dávno odplienkovany, akoze pýtam sa preco ?? Som s nim doma na materskej vobec mi nevadi ze nosí plienku 😃 ale poviem pravdu a toto píšem skôr preto, a v kútiku duše dúfam ze tu dostanem podporu... lebo tie reči sa mi uz tak zavrtali do hlavy ze sa začínam sama seba pýtať ci to robím správne, ci to je dobre takto pomaličky postupovať
@anonym_autor ked sa aspon tyzden bude zobudzat so suchou plienkou, nemusis ju davat na spanok, dovtedy kludne davaj, nic sa nestane.
@anonym_autor Netreba ho vystrašiť. Ja by som sa tiež bála vonku ísť bez plienky. A keby sa ti pýtal cikať, tak kým ho zoblečieš... Postupne pomaly a bude to super.
Ja mam syna a tiež v marci bude mať 3 roky, no my tak bojujeme s tými nočníkmi a záchodmi. Ja som napr bezradná. Sadne na nočník i na záchod ale len oblečený, robí že ciká kaká a aj si vezme papier a akože sa utrie. Ale nahého ho tam posadiť, to mám pocit že sa bijem s krokodílom.
Zaujala som vyčkávacú etapu a keď sa bude oteplovať, bude behať bez plienky. A hádam už pochopí že mu to nič nespraví.
V troch rokoch plienky? Si vies predstavit, ze si ucitelka v skolke a pridu ti tam 3 rocne deti s plienkami? Inak by ste sa na to divali, ako teraz, ked ste s nimi doma a zda sa vam to normalne. Normalne to nie je. Je to len pohodlnost matiek.
@anonym_autor na von by som dávala keďže je zima a ak sa stane nehoda niekde na prechádzke tak aby nebol v mokrom. Iné by to bolo cez leto. A na noc som obom deťom nechávala ešte cca 2 mesiace, aj keď ráno boli suché plienky.
V troch rokoch plienky? Si vies predstavit, ze si ucitelka v skolke a pridu ti tam 3 rocne deti s plienkami? Inak by ste sa na to divali, ako teraz, ked ste s nimi doma a zda sa vam to normalne. Normalne to nie je. Je to len pohodlnost matiek.
@anonym_e79564 a ako donutis to dieta aby sa pytalo, moj bude mat tiez v marci 3 roky a tiez ma stale plienku, ked ho ja posadim, tak sa vycika, ale sam od seba sa nevypyta, ked sa docika je mu to jedno, nema problem sa aj pokakat co gati, daj nam teda radu ako na to. Pri starsom som taky problem nemala, ten od dvoch rokov nemal plienku, pekne sa pytal. Kazde dieta je ine
@anonym_autor
Teraz v zimnom období plienku vonku je lepšie pre istotu dať. A postupom času, už keď sa bude aj vonku otepľovať, možno sa mu zapáči opišať nejaký ten stromček, trávu,...😉
@anonym_autor
Teraz v zimnom období plienku vonku je lepšie pre istotu dať. A postupom času, už keď sa bude aj vonku otepľovať, možno sa mu zapáči opišať nejaký ten stromček, trávu,...😉
@anonym_304bfc ďakujem. Tiež si vravím ze nech vravia ale jednoducho uz je toho nátlaku na mňa vela 😃
@viestta uz sa práveže budi dlhšie suchy ale nikdy to nestihneme 😅 tak som to nechala tak ze toto este nechám ako poistku a ze tu nočnú plienku budem riesit ako poslednú keďže ráno sme zatiaľ nikdy nestihli dobehnúť na záchod ani ked som dala nočník ku posteli 😅 on mi to ráno povie a uz aj pusti do plienky 😃
@anonym_987db7 inak toto mal aj moj syn ze len oblečený a pomohla mu knižka Kubko chce cikať 😅 to je jeho čítanie ked ide na veľkú 😂
@anonym_e79564 ty co splietas, kde som písala ze ide do skolky a este k tomu neodplienkovany ?
@marth16 ano presne aj toto je dôvod preco na von stale nechávam pre istotu
@anonym_92bc9b
Ďakujem za fajn komentáre 😇
Hmmm ak som videla ze cca 5-7dni mal po spani suchu plienku viac som nedala.
U nás postupné odplienkovanie nefungovalo. Boli to 4 mesiace trápenia pre mňa a pre dieťa. Na konci leta som to uťala, malej som plienku nedala a bolo vybavené. Pár nehôd bolo, s tým sme počítali, ale proste zžila sa s tým, že plienka už nie je. Inak cim starsie dieťa, tým horšie je odvykanie týchto veci. My sme okrem plienok riešili aj cumel a keď sme sa o tom radili s lekármi, sami povedali, že cim starsie dieťa, tým horšie sa odúča a často ide len o akýsi zvyk si závislosť. No ak náhodou uvažuješ o škôlke, tak určite odplienkuj cim skôr. Navyše v štátnych škôlkach naozaj pocikavanie neakceptujú, aj na nehody sú citliví (aspoň u nás).
U nás postupné odplienkovanie nefungovalo. Boli to 4 mesiace trápenia pre mňa a pre dieťa. Na konci leta som to uťala, malej som plienku nedala a bolo vybavené. Pár nehôd bolo, s tým sme počítali, ale proste zžila sa s tým, že plienka už nie je. Inak cim starsie dieťa, tým horšie je odvykanie týchto veci. My sme okrem plienok riešili aj cumel a keď sme sa o tom radili s lekármi, sami povedali, že cim starsie dieťa, tým horšie sa odúča a často ide len o akýsi zvyk si závislosť. No ak náhodou uvažuješ o škôlke, tak určite odplienkuj cim skôr. Navyše v štátnych škôlkach naozaj pocikavanie neakceptujú, aj na nehody sú citliví (aspoň u nás).
@anonym_d42daa zaujímavé, ja mam práveže z okolia práve opačne skúsenosti. Staršie dieta tomu rozumie lepsie a je tam potom menej nehôd a menej "trapenia" ale samozrejme netvrdím ze to tak je, len ze v našom okruhu mamiciek to takto neskoro fungovalo lepsie a za ďalšie každé dieťatko je predsa iné 😊
@anonym_autor presne toto teraz riešim, ale syn bude mať len 1,5 roka vo februári. Príde mi to také prirodzene že sa budeme spolu učit postupne ako na to. Rozmýšľam nad tréningovým nohavičkami, že by sle začali, predsa len je maličký…. Nepríde mi to skoro, keby šiel do škôlky určite by som sa ho snažila odplienkovat predsa len no tam to už je potrebné určite. Máte prosim vás niektorá skúsenosť, že namiesto klasických plienok tieto nohavičky?
@anonym_autor robila by som to tak isto ako ty, na rady okolia sa vykašli. Keď sa pociká v tejto zime vonku, nikto z okolia s ním po lekároch behať nebude, ak prechladne. Keď sa oteplí, nebude už treba plienku na von, na noc plienku zoberieš, keď bude viac nocí po sebe ráno plienka suchá. Trojročnému dieťaťu sa dá už predsa vysvetliť, prečo mu plienku na von dávaš, neikedy ľahšie, ako okoliu a valstne okoliu nie si povinná nič vysvetľovať
@anonym_d42daa zaujímavé, ja mam práveže z okolia práve opačne skúsenosti. Staršie dieta tomu rozumie lepsie a je tam potom menej nehôd a menej "trapenia" ale samozrejme netvrdím ze to tak je, len ze v našom okruhu mamiciek to takto neskoro fungovalo lepsie a za ďalšie každé dieťatko je predsa iné 😊
@anonym_autor mam dve deti a so staršou išlo všetko horšie.. mladšia isla na nočník sama ako 1,5r, teda boli to skôr pokusy.. ale mladšiu sme všetko oducili skôr ako staršiu.. pri staršej sme nechávali vsetkemu čas, do ničoho netlačili.. mladšiu sme chystali na tieto míľniky postupne a fungovalo to
@anonym_autor nemyslím si, že je to o veku, ale o zrelosti dieťaťa a tá v tejto oblasti nemusí s vekom súvisieťm ani s celkovou vyspelosťozú dieťaťa. Moje dieťa sa pýtalo v 18 mesiacoch, nie preto, že by som bola taká úžasná matka alebo preto, že dieťa bolo výnimčne nadané. Jednoducho na toto dozrelo skôr, všimla som si, že sa zarazí, keď ciká alebo kaká, tak si to uvedomuje, potom si začalo ťahať plienku dolu (nevedelo ešte rozprávať). Nočník poznalo, lebo sme sa naň posadili vždy po zobudení, aby sí vytvorilo návyk, tak ako si vytvorilo návyk si umyť ruky pred jedlom. Ale ak by si dieťa odmietalo naň sadnúť, tak by som to určite nerobila. Ani by som sa nenervovala tým, aby som ho každú pol hodinu naň posádzala, alebo držala na ňom s knižkou do nemoty, to už u mňa hraničí s týraním. Tiež neuznávam odplienkovávať dieťa, ktoré si ani nevšimne, že ciká do plienky, nevadí mu, keď má v nej naložené, jednoducho dieťa nie je ešte na to pripravené. A behať s mopom a utierať mláčky, tepovať a prať dookola? Prečo by som si mala takto znepríjemňovať chvíle na RD, ktoré sa napríklad u mňa už nezopakovali?
Vôbec okolie nerieš, máme v rodine dvojčatá, každé odplienkované inokedy. Čo robila tá mama pri tom jednom zle? No nič, nebol drobec ešte na to zrelý, to je celé, Dnes chodía do školy, myslíš, že niekoho zaujíma, do kedy mali plienky? Opakujem, že na tvojom mieste by som to robila tak isto, ako ty
@anonym_e79564 a ako donutis to dieta aby sa pytalo, moj bude mat tiez v marci 3 roky a tiez ma stale plienku, ked ho ja posadim, tak sa vycika, ale sam od seba sa nevypyta, ked sa docika je mu to jedno, nema problem sa aj pokakat co gati, daj nam teda radu ako na to. Pri starsom som taky problem nemala, ten od dvoch rokov nemal plienku, pekne sa pytal. Kazde dieta je ine
@anonym_02cf19 v troch rokoch nijak. Zmeškala si vek, keď s tým treba začať.
@anonym_autor Uraz sa, neuraz sa, ale na co cakas? 3 rocne dieta malo byt odplienkovane od leta. Tolko horucich dni ste mohli trenovat. Si velmi pohodlna. Ja by som sa hanbila chodit s takym velkym dietatom a ono plienku na ritke. 🙉
@anonym_autor presne toto teraz riešim, ale syn bude mať len 1,5 roka vo februári. Príde mi to také prirodzene že sa budeme spolu učit postupne ako na to. Rozmýšľam nad tréningovým nohavičkami, že by sle začali, predsa len je maličký…. Nepríde mi to skoro, keby šiel do škôlky určite by som sa ho snažila odplienkovat predsa len no tam to už je potrebné určite. Máte prosim vás niektorá skúsenosť, že namiesto klasických plienok tieto nohavičky?
@katusik456 co to su tréningové nohavičky? O tom som ani nepočula 😀
@anonym_02cf19 v troch rokoch nijak. Zmeškala si vek, keď s tým treba začať.
@anonym_e79564 jaj ze na to je presne určený vek, dobre 🤣 staršie generácie si to este myslia, chápem
@anonym_autor Uraz sa, neuraz sa, ale na co cakas? 3 rocne dieta malo byt odplienkovane od leta. Tolko horucich dni ste mohli trenovat. Si velmi pohodlna. Ja by som sa hanbila chodit s takym velkym dietatom a ono plienku na ritke. 🙉
@anonym_ad0dfe no ano ked pozeráš na to co si kto mysli 😃 ja žijem pre seba nie pre druhých a slo to ako malo. Syn ide do skolky až od septembra takze ani to ma netlačí.
@anonym_autor nemyslím si, že je to o veku, ale o zrelosti dieťaťa a tá v tejto oblasti nemusí s vekom súvisieťm ani s celkovou vyspelosťozú dieťaťa. Moje dieťa sa pýtalo v 18 mesiacoch, nie preto, že by som bola taká úžasná matka alebo preto, že dieťa bolo výnimčne nadané. Jednoducho na toto dozrelo skôr, všimla som si, že sa zarazí, keď ciká alebo kaká, tak si to uvedomuje, potom si začalo ťahať plienku dolu (nevedelo ešte rozprávať). Nočník poznalo, lebo sme sa naň posadili vždy po zobudení, aby sí vytvorilo návyk, tak ako si vytvorilo návyk si umyť ruky pred jedlom. Ale ak by si dieťa odmietalo naň sadnúť, tak by som to určite nerobila. Ani by som sa nenervovala tým, aby som ho každú pol hodinu naň posádzala, alebo držala na ňom s knižkou do nemoty, to už u mňa hraničí s týraním. Tiež neuznávam odplienkovávať dieťa, ktoré si ani nevšimne, že ciká do plienky, nevadí mu, keď má v nej naložené, jednoducho dieťa nie je ešte na to pripravené. A behať s mopom a utierať mláčky, tepovať a prať dookola? Prečo by som si mala takto znepríjemňovať chvíle na RD, ktoré sa napríklad u mňa už nezopakovali?
Vôbec okolie nerieš, máme v rodine dvojčatá, každé odplienkované inokedy. Čo robila tá mama pri tom jednom zle? No nič, nebol drobec ešte na to zrelý, to je celé, Dnes chodía do školy, myslíš, že niekoho zaujíma, do kedy mali plienky? Opakujem, že na tvojom mieste by som to robila tak isto, ako ty
@anonym_e81a0b súhlasím. Ďakujem za dobry komentár 😇
@anonym_e79564 jaj ze na to je presne určený vek, dobre 🤣 staršie generácie si to este myslia, chápem
@anonym_autor nezávisi to od generacie, ale od schopnosti matky.
@anonym_e79564 pod anonymom sa dobre určujú neschopné matky 😊 tu sa v každej téme nájdu nejake co si potrebujú ventilov at frustráciu ukážkami miernym k druhým, snad ti raz bude lepsie želám vela šťastia a dobra v živote
@anonym_e79564 akože keď jedna odplienkuje v roku, druhá v 3 tak tá druhá je neschopnejšia? To už je aká blbosť. Mám teda len 2 deti, ale pri oboch som začínala rovnako a v rovnakom veku. Prvé sa odplienkovalo v roku a pol a druhé 2 roky a dva mesiace. Dokonca mám pocit, že druhému som sa viac venovala a aj tak mu to trvalo dlhšie. Ja neviem, aj deti sú ľudia. A tak ako sa dvaja dospelí naučia rovnakú vec v inom čase, tak isto je to aj pri deťoch. Rodičia môžu ovplyvniť výchovu, nie to kedy sa dieťa začne pýtať na nočník. Obom deťom som dala priestor na to aby pochopili ako veci fungujú, nemusela som 30x za deň prezliekať a vytierať podlahy.
@anonym_autor s takých komentárov kde dieťa v 3 rokoch už má vedieť všetko si nevšímaj... Vždy sa nájdu tí čo si potrebujú pichnúť. Kým pôjde syn do škôlky už si ani nebudeš pamätať, že nejaké plienky mal. Času ešte dosť

Moja dcéra má tiež skoro tri roky a ešte nosí plienky.Mala obdobie keď chcela na nočník ale teraz zase že nie .Netlacim nenutim ju .Keď na to bude pripravena príde to .Nech si hovorí kto chce čo chce .Tiež niektorý ľudia majú na mňa reči hlúpe a už som ich za to poslala a aj mienim poslať niekam nie pekne . Najlepšie sú také čo sa vystatuju ako oni toto a tamto vtom a vtom veku už učili deti hlavne že znich vyrástli spratkovia (už dospelí)