Odplienkovanie za 7 dní
Ahojte,
skusali ste niektora tuto metodu? Ak ano s akym uspechom? Tuto metodu som objavila prvy x na MK, potom mi ju pripomenula jedna znama. https://www.modrykonik.sk/fotoblog/macocha/clan...
Zaujimalo by ma ako pokracujete od nocnika k wecku (redukcii) a ako riesite cikanie vonku. Moj krpec este velmi nerozprava (19m), takze sa nevie vypytat verbalne. Doma sa za ten tyzden naozaj naucil chodit sam na nocnik (neverila som tomu, lebo pred tym o serbli nechcel ani pocut) Ale na prechadzky musime nosit nahradne oblecko, aj ked na nom vidim, ze sa mu chce cikat, tak sa vonku nevycika, ani na wecko nechce. Dnes som ho aspon zacala posadzat po zobudeni na redukciu, aby si zvykal.
Inak plienku mame uz iba na noc, na denne spanie mu netreba 🙂
@michaela12345 drzim palce 🙂 🙂 🙂
@kukulienka4 ja som prave vcera skusila dat ju namiesto nocnika na zachod, samozrejme s redukciou lebo ona sa tam obsiva, tak reku, nech mi este do toho wc-ka nespadne a uz bude mat uplnu traumu 😀 velmi sa jej to pacilo, ale zial z vycikania sa nic nebolo. To bolo vecer. Rano sa pytala cikat sama a veru zamierila rovno do wc-ka. Daval vsak pozor na nu tatik lebo ja som odbehla do kupelky a on jednoducho neodpozoroval ani nepocul ci cikala ci nie. Potom sme sli ku starkym autom a tam sa nepytala (mozno aj preto, ze ked vbehla do kupelky, nevidela na wc-ku redukciu) takze cikala opat do plienky. Uvidim teraz, ked sa prebudi ci sa bude pytat lebo nam zaspala este v aute,tak sme ju do postele len preniesli. Skusim ist na to tou metodou odplienkovanie za 7 dni, ale uz teraz mam pocit, ze nocnicek nadobro skoncil, ze uz ju bude lakat len wc-ko 😀
@luciferkax jasne tie latkovky pomáhaju🙂
@nikina17 neboj, moj maly ma 2r6m a este sa nepyta.. ako sa oteplilo skusame chodit bez plienky, neriadim sa striktne podla tejto sedemdnovej metody ale v podstate to robime tak nejako ako je to tam opisane.. ja mam doma maleho tvrdohlavca a nemozem ho nutit, dokonca aj ked idem na neho uplne kludne tak sa hned rozculuje, teraz ma obdobie JA SAAAM, vsetko on sam.. asi po troch dnoch ked som mu nedavala plienky (iba na spanie) bolo vidiet pokrok.. ja ho potrebujem dat od septembra so skolky tak dufam ze sa naucime.. uz par dni sa mi rano vypytal cikat, ale cez den je to horsie a najhorsie vonku, tam nechce cikat vobec, ocividne sa hanbi, ale idem nato pomaly, lebo on je fakt strasny nervak.. no a dnes rano ma prekvapil, utekal na nocnik a pritom mal plienku, pekne sa vycikal a na moje prekvapenie plienka bola sucha.. akurat s kakanim bude asi problem, uvidime.. tvoja dcerka je sikovna, ked sa obcas vypyta, ked sa pocika a hanbi sa tak jej povedz ze sa nic nestalo, ze nevadi, nabuduce pojde na nocnik.. drzim palce
@magali Ahoj, tak u nas je to take, ze ona sa pyta cikat pomerne casto, teda kazdy den, len s rozdielom, ze niekedy viac krat inokedy menej. Ked jej napriklad ja poviem, ze ideme na serblik alebo velky zachod - vtedy jej davam sedatko tak sa skoro vzdy vycika. Zakazdym ju pochvalim, ked sa jej podari vycikat a dam jej za odmenu jednu lentilku. To uz je taky nas ritual. S kakanim to vsak mame ovela horsie. Kakat sa nepyta vobec, zatial sa nam podarilo len 2 krat do nocnika aj to viac menej nahodou lebo sme ju tam dali cikat a aj sa jej podarilo vykakat. Co je vsak ovela horsie, ze niekedy sa stane, ze nam ani nepovie, ze je pokakana, az ked zacitim 🤐 nie je to vzdy, niekedy pride povedat, ze urobila kak a nech ju idem umyt do sprchy, ale vela krat sa stane, ze aj nepovie a to ma hneva lebo uz sa nam potom par krat stalo, ze ju z toho stipala ritka, ked sme zistili az neskor. Aj ona ma teraz obdobie: JA SAMA! Vsetko chce robit sama, aj to co nevie 😀 potom to sem tam aj tak vyzera. Ja sa vsak najvíac bojim toho, ze ak sa nam aj zacne darit, aby sa to v septembri nepokazilo ked sa nam narodi druhe babo a mala bude vidiet, ze ono plienky nosi. Bolo to tak pri kamoske, ona mala malicku a ta sa uz pekne pytala na zachod, dokonca uz asi 2 mesiace nenosila vobec plienky a potom sa im narodilo druhe babatko a ta mala sa uplne vratila krok spat. A su opat na plienkach, dokonca sa na serblik ani nepyta 😢 Ale moju nutit tiez nechcem, aj ked su mi uz niekedy neprijemne komentare okolo toho, ze mame este plienky. Clovek si potom pripada sem tam ako neschopak a pritom to tak vobec nie je. Tak aj vam drzim palce, nech sa maly do septembra pekne oduci 🙂
@nikina17 uplne ako u nas.. presne, ani nas niekedy nepovie ze je pokakany a potom ma bolavu ritku.. ale musim sa pochvalit dnes cely den od rana sa pyta cikat, cez obedny spanok mal suchu plienku a poobede sa prvykrat vykakal sam do hrnceka a dokonca nam to oznamil popredu, uplne som z toho v soku, dufam ze to bude takto kazdy den.. 😀 u nas je problem ze on nechce vonku cikat a doma len v spalni do hrnceka, nemozem ho nikam preniest, tak hadam sa to nauci aj inde robit.. ale som prestastna ze dnes sa nam cely den dari.. sice mam momentalne dva a pol balika plienok doma kupenych ale vobec sa nebudem hnevat ked ich neminieme, bola by som najstastnejsia mama na svete..
verim ze tvoja dcerka zvladne vsetko a babatko jej to neovplyvni, uz bude dost stara a ked jej to budes vysvetlovat, hadam to pochopi.. my mame teraz v rodine 5 babatiek, chodili sme po navstevach a maly sa obcas doma hra ze je babatko, ale to len tak mrnci, vobec to odplienkovanie neovplyvnilo, ale tak nemame babo doma cele dni, verim ze to zvladnete
tak ja sa musim pochvalit, drobec uz sa pyta, vo stvrtok od rana to proste ide same, dokonca sa aj vykakal, aj ked mal plienku, tak sa vypytal.. dnes po troch dnoch sa pocikal vonku, ale aj tak som stastna prestastna.. ked sme doma je to v pohode, ale vonku sa asi hanbi, nechce tam za ten svet cikat, tak aj preto sa dnes pocikal ale inak uz mu to ideeee.. jupiiiiiiiii
@magali gratulujem a tisko zavidiiim 😉
@mandarinkaa neboj, kazdeho to caka, ja tomu sama nemozem uverit.. este pred tyzdnom som si myslela ze to nezvladneme nikdy a bala som sa hlavne kakania a s kakanim prekvapil uplne najviac.. len potrebuje svoje sukromie takze ked uz vidim ze sa vykaka, necham ho sameho, lebo kym som sedela pri nom tak stale nic a akonahle som odisla, uz to bolo :D
Baby ja som dnes začala tú 7-dňovú metódu tak som zvedavá 🙂 chce to teda dávku trpezlivosti.. Ale mám troška problém s tým, že zo začiatku bolo všetko v pohode a potom sa už tak začal malý na to sústrediť, že akoby stále tlačil a každých 5 min si cvrkol do gatí.. po pár takýchto nehodách sa vycikal riadne do nočníka.. Potom som sa mu snažila riadne venovať, aby na to cikanie zabudol a posádzala som ho asi každých 15 min.
Keď sa Vám už deti cikajú do nočníka ako často ich nabádate, aby sa vycikali? Viem, že zo začiatku treba často, ale potom stačí aj tak raz za hoďku, či dve? Používate niekto cestovný nočník? či ako fungujete vonku? mám si sebou brať nočník? nieje to blbé?
ahojte, chcela by som aj ja poprosit o radu. Podobne ako @kvietocek55, aj my sme teraz zacali s oducanim od plienok a nas drobec sa teraz pyta na nocnik aj kazdych 5 minut, niekedy sa vycika, inokedy vobec alebo pusti len tri kvapky a tesi sa z toho 🙂 potom sa ale chvilku hra, zabudne sa a pusti par kvapiek aj do gati... zda sa mi, akoby cikal strasne casto po malych davkach... mozno ked maval plienku, tak si to neuvedomoval a vlastne ani ja, ale teraz vidim, ze je to fakt casto... co s tym? upravi sa to?
@lulusha môj tiež tak často ciká.. každých 5 min. No museli sme sa vrátiť k plienkam lebo ochorel a bol to des.. ale tento týždeň idem na to opäť..
@kvietocek55 tak drzim palce, nas bol dnes celkom sikovny, mal sice nejake 2-3 nehody, ale hadam sme na dobrej ceste 🙂
@lulusha no prvýkrát sa nám to podarilo do 2 dní.. tak uvidíme 🙂
no ja som tiez zacala s touto metodou, mala sedavala na serbliku uz daavno a nevadilo jej to, vydrzala, uz aj na wc chodi, no od kedy som jej dala plienku, tak praveze prilis na wc a serblik nechce, akoby naschval, nechapem, ved do plienky nekakala uz vyse pol roka, zatial sa nepokakala, no pocikala sa, vzdy len trosku a ostatne docika, no ubehne, najviac ma iba stve to, ze ked ju idem dat, nechce ist, pricom donedavna v pohode isla, ako casto sa jej mam pytat maminy, co mate skusenost?
@kolinia no neviem, ci ta potesim..ae asi zacalo obdobie vzdoru... mozno si zacala moc skoro, levtedy nevedela, ze sa moze aj odporovat... a teraz v tomto obdobi to zituje..nam sa stalo to iste... cikal mi potom uz nascval kade tade...a uz ma 2aj stvrt a este stale nemam odvahu znovu to zacat... aby som na neho nekricala kv.tomu...ked to zacne robit naschval... tak tvoja asi zatial nerobi naschva...ale teda kv.vzdoru to odmieta podla mna... tak bud veeelku trpezlivost, mozno aj pol roka (kamoska tak mala, lenze ona mala jedno dieta) a ja nie, lebo som mala aj male babo...nevladala som...
baby ja sa strasne tesim 4-den bez plienok bez nehody a mame rok a 9 m. do konca aj pocas obed. spanku na tom ide
@michaela12345 ahoj, ako ste na tom s odplienkovanim? Lebo moja mala nemala problemy ist na serbel ci wc donedavna, ked som ju zacala odplienkovat, tak odrazu prestala chciet sadnut si vobec na serbel ci wc, vratila som sa k plienke a k tomu, ze ju davam len rano pred alebo po obednajsom spanku a vecer pred spanim, no dnes uz nechcela ani to! Ide ma porazit, neviem, co mam robit, od 7 mes. sedavala na serbli a cikala do neho! ☹((
Moja má 2r 4m teraz ako sa oteplilo som prestala dávať plienky, keď sa jej pýtam nikdy nepovie, že áno. Je to taká neposedka, nemá čas ani na jedlo. Ak ju posadim, niekedy sa vycika, niekedy nie. Teraz začala chodiť na nočník sama, najprv bolo 1/2 do nohavíc a 1/2 do nočníka. Potom len cvrk ako 1 € a docikala do nočníka. Pár krát sa aj zadarilo vsetko do nočníka. Denne sme v aute a mame veľa aktivít tak to 7dňové odučenie by sme nemohli dobre dodržiavať.
Myslíte že je problém keď neoznámi že sa jej chce. Ja jej to pri kazdom pokuse hovorim že cikat aj chvalim. Ale buď sa jej podarí samej ísť, alebo vystihnem, že sa sústredí a dam ju, pripadne pusti do gatí ako včera v autosedačke - našťastie mala pod sebou položku. A mužovi sa tak rychlo vonku da dvore vykakala na trávu, že si ani nevšimol že kedy si dala dole a hore tepláky. Len mu ukázala ze kako 😀
@kolinia ahoj. ja som vo februari zrusila plienky na den (do nocnika kakala od roka) a teraz posledne dva tyzdne je bez plienky uz uplne. mala asi tri take prechodne obdobia, ze sme mali kopu nehod, ale ani vtedy nemala problem sediet na nocniku, len sa nepytala. ale ked som ju posadila, tak sedela. tak sme snad uz definitivne za vodou. drzim palce a pevne nervy 😉
ahojte, moji drobci maju 2 roky a 4 mes. a za frasa mi nechcu sediet na nocniku, sadnut este ako tak sadne aspon maly, ale mala zacne vymysla tak potom nechce ani on....bolo obdobie ked posedeli aj mozno necelych 10 min. ale teraz ked su starsi absolutne, Sotva minutu a uz bezi prec...znamena to, ze este nie su na to zreli? Inac su sikovni , rozpravaju vsetko - dokonca pol hodinove prednasky mi davaju 😀 to je fakt sranda a celkovo su rozumni., ale tie plienky ja neviem ci fakt nechu , ci na to teraz nemaju cas- ved mala mi povedala, ked som jej dala nacnik , ze mamka nemam cas a utekala prec 😀
Skusala som aj dat dole plienku ale nic v pohode pocikani chodili ani som nemala pocit, zeby im to vadilo niejak , tak nechapem...akurat mi zahlasili, ze mamka ocikala som travicku, ale cez gatky a plienky 😀
cosi myslite o tom, ze maleho odplienkovavam 2,3 roka, ale nejak sam odmieta kakat na serbli, cize v noci ked spi mi zacal defekovat do plienky. a pri cikani nevyprazdni cely mocovy mechur, len tak ucvrkava, ale je ochotny ucvrkavat na serbli.
u starsieho som nic podobne nezaznamenala, cize bol bezroblemovy.
@maca_p som nepochopila, či Tvoj malý má 2,3 roka alebo sa ho tak dlho snažíš odplienkovať a bezvýsledne 😕 Ak je to tá druhá varianta a dieťa má viac ako 3 roky, tak IMO potrebuješ pomoc odborníka. Opýtaj sa pediatričky, lebo to ucvrkávanie a zadržiavanie stolice znie dosť zle. Existujú na to poradne, známej tak pediatrička radila akúsi, kde deti škôlkovým systémom chodia a učia sa byť bez plienok.
Držím palce. 🙂
O co ale ide tím čo sa snažia odplienkovat čo najskôr. ? .. To je pre koho dobre. ? Ide o dobro dieťaťa? Alebo setrenie peňazí? Alebo o sutazivost ake šikovne dieťa máte/mame?
(Toto je myslene v dobrom nechcem žiadne konflikty len ma to zaujíma)
žijem v zahraničí, tu sme asi "pozadu" Od 2 rokoch mal serblik v izbe ale nechcel. Tak som pockala. A začal od 2,5 roka keď som ho posadila tak išiel. Chapal už o čo nám ide. Ale stale nosil plienku a mal 2 roky aj 10 mesiacov skoro 3 roky zacal sam bez plienky a aj v noci bez plienky. Maval už týždeň suchu plienku tak som vedela ze je ok. Vysvetlila som všetko a trvalo to 2 dni. Už ma 4 roky (aj par mesiacov) a mal 2 male nehody za rok a pol. To je všetko. Ja si myslim ze to bolo v pohode. Proste na to dozrel sam. Tu je normálne oducovat dieťa aj medzi 2-4 rokom a Kamosky všetko 4 ročne deti ešte dávajú plienku na noc a jednej syn stále plienky len na veľkú. Už 2 roky sa ho snažia oducat. Už maju nervy a aj maly cely nervózny. Robia mu stresy Ze nejde kakat vôbec zo psychiky a musia mu dávať sirupy na zriedenie stolice.
Podľa môjho názoru nicneni na tom ked dieťatko aj neskôr začne. . V pohodicke pozvolna. RozUmel všetkému 100%.
@nikina17 vôbec si nic z toho nerob. Každé bábätko je ine. 2,2 roka vôbec nie je neskoro. Preciťaj si mna tu hore. O trosku vyššie. Vôbec nejde čo ti kto povie. Ide o zrelost. A chapanie. Každé je ine. V niečom napreduje v niečom pozadu a v 3 -4 rokoch sa všetci vyrovnajú a všetko dobehnu.
2,2 roka ak nechápe a pocika sa je v pohode. Môj maly mal skoro 3 a všetko pochopil a trvalo to 2 dni.
Teraz Mame to sedadlo na wc čo sa dá. A sám si ho tam dá splachne a úmyje si ruky. Bez problémov.
@mariuskaa dakujem za povzbudenie, tak nam sa to uz podarilo, sme uz vyse mesiaca a pol bez plienok i ked na noc este preventivne davame, ale aj to uz prestaneme lebo mame v poslednej dobe suche plienky a pyta sa cikat aj v noci, niekedy vydrzi do rana 😀 myslim, ze potrebovala cas, aby si to sama uvedomila. O to viac sa teraz snazi n a my sa o to viac tesime z jej uspechov 😀 sedatko mame aj my, ale zatial sama bez pomoci nedociahne vysadnut na wc-cko, tak bud sa vypyta nech jej pomozeme alebo ide sama na serblik 🙂
ahojte , ja som dnes zacala 7 dnovu metodu ale iba s jednym. Tak uvidim ci to naozaj funguje ako pisu. Do vcera sme mali asi tak 3-4 uspesne cikanie do serbla, ale inak stale plienku . Ani som ich do toho netlacila, lebo som sa chystala na tuto metodu. Len mame taky problem, ze ked cika mimo serblika, tak iba cvrka, hned zbada , ze cika a zastavi sa. Ale ked ho posadim na serblik, uz nepokracuje a pritom tam sedi aj 15 minut. Zas sa postavi na 5 minut a vtedy spravi zas male cik. Ked sa rano vycikal do serblika, tak bolo toho moc a na jeden krat. Myslite, ze to deti tak cikaju na drobno, alebo , ze by nebol pripraveny udrzat v sebe moc ?

@kukulienka4 chora nebola. akurat sme boli dva tyzdne u mojej mamy, ale bola som s nou a fungovali sme rovnako ako doma, pekne sa pytala ziadny problem nebol. a ked sme sa vratili domov, tak to zacalo. ale mam pocit, ze uz sa to zlepsuje (dufam ze to nezakriknem) 🙂