Okolie sa stará do výchovy môjho dieťaťa
Zdravim zienky ..prepacte za tento vylev ale uz to fakt potrebujem zo seba dostat von..ide o to ze som netusila ze je materstvo take strasne narocne..ale nie v tom zmysle ze sa musim starat o dieta ..Ide o ten tlak a okolie: "Ako to ze tvoje dieta ešte nerobí toto ved uz ma na to vek, ako to ze ešte neovlada toto ved ine deti v jeho veku to uz davno vedia?..on to ešte nerobi ved ty v jeho veku si to zvladala uz davno..on ešte nezvladne toto? a v skolke bude akoze co robit?..vsak ho tam ani nezoberu."..a venujes sa mu vobec?..dieta treba ucit..( nie nevenujem..zamknem ho rano do izby dam mu do jednej ruky chleba do druhej telefon a otvorim mu az vecer ked ide spat 😠 ) proste mi to pride tak ze zijeme v spolocnosti kde ak tvoje dieta nieco nevie podla tabuliek v danom veku tak si hned zla matka ktora ho zanedbava..moja mama mi vytikala ze moj syn ma v 2 rokoch ešte cumel ze co ho neodnaucim a dokedy chcem aby ho mal kym nepojde do skoly?..hlavna vec ze ona ho mne nechala do 4 rokov..ku svokre s malym uz ani nechodim lebo zakazdym ked prideme? "a ty ešte nerozpravas Miško no to je hanba..ze sa ti ta mamina vobec nevenuje.."..pritom som s nim cely den okrem upratovania a varenia sa venujem len jemu..ucime sa, hrame sa..uz fakt nevladzem..dakedy..tak som sa tesila na materstvo na to ze budem mat dieta ale poviem uprimne ze si to vobec neuzivam..lebo si stale pripadam ako neschopna..ked moje dieta v 2 rokoch nerozprava vo vetach a stale ešte nezvlada nocnik..
Ja viem, ze to nie je jednoduche, ale tu sa neda nic ine, ako sa voci podobnym reciam obrnit. Moj syn si tiez dava na cas, ale nastastie mama ani svokra blbe reci nemaju. Chapu, ze kazde dieta je ine a ma svoje tempo.
Vzdy sa vsak najdu ludia, co maju potrebu sa vyjadrovat. Najskor to je a mas uz frajera? Kedy bude svadba? Este nie si tehotna? A kedy bude druhe? Preboha tretie v tejto dobe? A robi uz toto? Si si ista, ze je v poriadku? XY uz vedel to a to v jeho veku... blbe otazky, porovnavanie a montovanie sa do cudzich veci, toho sa bohuzial asi nikdy nezbavime. Vzdy sa najdu "inteligentni" ludia s potrebou starat sa a velakrat to ani nemyslia v zlom, len nedomyslia... Jedine co mozme zmenit je nasa vlastna reakcia.
neviem preco, ale mam pocit z tvojej svokri, ze ona by aj palicou ho naucila chodit na nocnik, len aby ti dokazala, ze ty si neschopna...
Mas uzasneho synceka, vazne, viac nepotrebujes.
Nauc sa svokru (kohokolvek) a jej kecy vypustit z mysle, proste sa tvar, ze si prepocula, ale si nedoslychava 😂, bola si zamyslena, alebo zanepraznena cokolvek a nemysli na to. Trenuj to a tes sa z maleho a jeho pokrokov. Ak to nepomoze proste obmedz kontakt, chod tam len raz za cas. Nemusis s nou travit cas, obera ta o radost z maleho.
Buďte rada, teraz sme na tom ešte lepšie. Naše matky to mali horšie. To bolo ako beh o preteky. Vtedy matky ako lastovičky posadané pred činžiakmi, viac stretávali, viac im záležalo. Musíte proste jedným uchom dnu, druhým von. Ja tak robím. Tiež poznám matky v mojom veku, ktoré nútili svoje deti na nočník IBA preto, lebo susedine dieťa už sedelo dávno v tom veku na nočníku. Choré. Ja sa tomu iba smejem, aké sú sprosté a vďačím Bohu za môj rozum. Ja som svoje dieťa nechala samé chodiť, na nočník v dva a pol roku cielene. O čo prišla? Chodí krásne, ciká do záchodu, do nočníka. No proste pohoda, kde sa máme ponáhľať? Život je príliš krátky na to, aby som sa náhlila či rozčuľovala. Výrok mojej svokry, že iba cigáni neučia svoje deti (sedieť, chodiť, nočník a pod.) považujem za vrchol debility. S prepáčením.
pri prvom synovi mi bolo vyhodene na oci, ze vnuk od svokrinej susedy sedi na nocniku od piatich mesiacov a podobne nezmysly. Co som sa ja natrapila, ked moj 2 rocny ani za svet vidiet nocnik. A tie debilne dristy, ze on ma plienku a uz ma 2 roky???!!!
Ale to ze v 1,5 roku vedel oznacit cislice od 0 do 9 a poznal uz niekolko pismenok, to bolo akoze nic. Jaj ale som zurila. Potom som to nechala tak, a na blbe kecy reagovala, "hej ma plienku, a co? ale za to pozname skoro celu abecedu." (aj keby sme ju nepoznali, tak by mi to uz bolo jedno). Nakoniec, ked som sa prestala "snazit s nocnikom" pekne krasne vsetko pochopil nejak ked mal tesne pred 3 rokom. A bolo.
Pri druhom synovi, sa scenare s opakovali ale to uz som bola imunna a uz som vedela odpalkovat kecy typu, ze 5 mesacne dieta uz sedi na nocniku. ..."ale prosim vas, ved 5 mesacne nevie este ani sediet, tak uz vidim ako si vysedava na nocniku😅" a bolo. Alebo: " po skusenostiac s prvym synom, viem, ze nic nezameskame a este si uzijeme nocnik." A aj tak bolo. I druhy synator sa pekne naucil nocnikovat, tiez nejak tesne okolo 3 rokov.
A este perlicka...svokra vzala do parady vnucku svojej dcery. Dopadlo to tak, ze dievcatko v 2 rokoch dostalo taky blok z kakania a cikania, az s nou utekali do nemocnice, co az odpadavala, a pchali do nej laxativa. Teraz bude mat 3 roky a plienka je zrazu uz norma.
Môj syn začal rozprávať ako 3 a pol ročný, čo som sa napočuvala, s odstupom času beriem všetko s nadhľadom . Najviac zabolelo keď nepozdravil a otázka, ,ty nemáš jazyk,,? Dnes má skoro 11, plieska ho puberta a pusu nezavre.
Možno sa máš naučiť ignorovať reči, okolie, svokru. držím palce
Obrň sa jednoducho voči tomu, mame to presne takto vytkni s tým cumľom, že ty si ho mala do štyroch, svokre si priprav tiež niečo uštipačne, nech majú dôvod sa rozčuľovať a tiež by som tam ku nej nepáchla.. Alebo každému hovoriť- má čas, dobehne..ešte sa mu ústa nezastavia..a pod. "Len s úsmevom, len s úsmevom to dáme...."- tá pieseň od M.Čekovského??!
Jediná múdra žena je tvoja starká" starka mi neraz povedala ze v dnesnej dobe sa vsetko prehnane riesi..hlavne okolo detí robia matky strasny rozruch.."
Dnes je plný internet kto čo s deťmi, robí, vari, čo deti vedia, kde sú na výlete, čo ženy napiekli druhá hneď rozmýšľa ako to stíha tak asi som lenivá a pod....
Daj si pravidlo, že hneď každého zahriahnes, keď Ti budú dieťa kritizovať.Kazda mama je haklivá na svoje dieťa je to jej pýcha a ťažko berie kritiku.Ale tu je neopodstatnena.Kazde dieťa je iné a hotovo
Môj začal úplne sám chodiť v 15 m rozprávať v 2,5 r vôbec si to nevšímaj a mamu a svokru treba trocha uzemnit.Ved im povedz uvedomujete si to, že ma to môže ranit, že mi to je nepríjemné?lebo toto bude pokračovať xy nakreslil krajší obrázok, xy má v škole samé jednotky, ten hra futbal, susedka povedala, že je vnuk si už sám spraví večeru tieto porovnávacky a múdre rady pôjdu ďalej ako bude dieťa rast.
A tvoja svokra si veľmi dovoľuje až teraz čítam ďalšie perly z jej úst.Ano voľakedy deti sedeli ešte pred prvým rokom na serbli tak to bolo.Od pol roka jedli všetko, v noci spali, nikdy nevyžadovali pozornosť ...jedným uchom dnu druhým von.Ale musíš sa za svoje dieťa postaviť aj ty.Ved už si konečne otvor pusu a ohrad sa, že to prehanaju.
Jejda toto pocuvam aj ja furt od rodiny ale neriesim to absolutne , niesom tabulkova matka takze mam to u zadku vsetko😀 presne ako vravis iba to zle vidia ze nevie spajat slova do viet, ma cumel a este furt ma aj plienky... ale to ze mi decko zacalo chodit uz v 9tich mesiacoch to nic to nevidia... to ze vie pohladit, dat pusu, ukazat aspon co chce a povedat zakladne slova mama tata pit ham ham havo a pod., upratat sama po sebe hracky, opakuje po mne ked upratujem tak aj ona akoze upratuje tak to nikto uz nevidi... niektori by boli najradsej keby prides z porodnice a dieta uz vie robit kotrmelce a plynulo rozpravat v troch jazykoch🤦♀️🤦♀️🤦♀️ kasli na blbe reci kazde dieta ma svoje tempo ktorym si ide... nepoznam ziadne dieta ktore by malo cumel a plienky do maturity 😉 a praveze ani nieje dobre venovat sa dietatu uplne na 100% lebo si prilis zvykne ze si mu furt za zadkom a nebude samostatne. Dieta sa musi trosku aj nudit a dokazat sa aj same zahrat.
viete dost casto som pred porodom pocuvala ako si mam vychutnat ešte tieto chvile lebo ked sa malý narodí uz sa moj svet bude tocit len okolo neho..nebudem moct nikam chodit, mozem sa na nejaky cas rozlucit so spankom..a stale som pocuvala ake to bude narocne..ono to aj je narocne ale nie v tom zmysle ze sa musim onho starat a pdoobne ale v tom ze su v okoli ludia ktorí sa zo mna zakazdu cenu snazia spravit neschopacku ktora sa nevenuje dietatu..
Tak sa nedaj😊
Plne ťa chápem. Ja som mala 2 spolužiačky, čo boli tehotné ako ja zo strednej. Jedna rodila týždeň po mne a druha 2 týždne po mne.. Maju chlapcov, obidvaja sedia. A majú zuby.. Moja nič a tiež ma to trápi ale čo už, neriešim.. Ex o mne hovorí, že jej na upokojenie púšťam rap a keď ju videl zvijat sa od bolesti bruška som jej nedala kvapky. Takisto tvrdí, že výživné míňam na dráhe oblečenie na ktorom som chorobne závislá.. Bolo by mi jedno, že to výprava po celom svete asi ale trápi ma, že to napísal aj na súd a tým pádom sudkyňa mala o mne peknú mienku.. Buď rada, že malý je zdravý a na reči sa vykašli.. Pise sa to ľahko a robí ťažko, ale si silná a dáš to 🙂
Dupni si a vrat to arogantnym utokom...ako oni do teba ty do nich tiez tak isto....znama takto tiez dopadla nastavohovala sa k priatelovi teda aj k jeho mame a otcovi zobrala...ked sa tam nastahovala aj s malou a este ktomu aj s morcatom v akvariu tak nielen ze jej pindali do vychovy ale este potajme sa zbavili zo dna na den toho morcata (nemaju radi hlodavce) a este klamali ze muselo samo vyliezt zo 100l akvaria v ktorom zilo 3 roky este predtym a to bol klinec do rakvy...zbalila sebe veci malej veci a dovidenia
Trochu staršia diskusia, ale pre mna dosť aktuálna, úplne súhlasím, ja mám najradšej, keď vznikne nejaká krízová situácia, že malý sa rozplače, lebo ide o novú situáciu pre neho a napr.moja švagrina ma pocit, že je najväčší odborník na všetko a útočným spôsobom- jej vlastným, ma začne kritizovať čo mám a nemám robiť, alebo cudzí ľudia- doktorka atď. Napríklad moja mamina, ktorá mna aj malého pozná najlepšie, lebo je s ním dosť často a ktorá ma pri všetkej skromnosti ukážkovo vychovala- nemala ani raz potrebu kritizovať moji výchovu a som si istá, že keby to bolo potrebné, tak to urobí. Ale ľudia, ktorí nepoznajú povahu môjho dieťaťa, vidia situáciu vytrhnutú z kontextu, nevedia, čo na neho zaberá a čo nie, majú strašnú potrebu kritizovať a radiť, čo mám robiť, najmä, keď ich o to vôbec nežiadam. Naozaj nechápem, prečo si druhí myslia, že vedia najlepšie, ako ma matka vychovať svoje dieťa..Ono to začalo už keď sa maly narodil, keď sa ma neznámi ľudia začali pýtať, či ho kojím alebo nie🙈Tam som pochopila, čo ma ešte čaká...

ozaj ešte som zabudla spomenut jednu perlu od svojej svokry..: ze ona si ho zoberie na tyzden alebo dva a nauci ho na nocnik kedze ja niesom schopna..