icon

Pár otázok o polročnom bábätku

arcticcode
28. jan 2019

Máme doma skoro pol ročného bubáka a poslednú dobu je to na nevydržanie. Za všetko môže jeho ustavičné mrnčanie, ktoré nám už ide riadne krkom. To nič nerobí celé dni, len vkuse mrnčí. Už sa to naozaj nedá vydržať. Jediné, čo mu pomáha (na 8-11 minút) je niečo nové. Keď ho dáme do kresielka, tak 9 minút ho to baví a zas mrnčí. Keď ho dáme na bruško to isté. V aute to isté. Proste už nevieme čo s ním. Jedine ak ho nosíme na rukách tak je tichučko a pozerá, lenže má 8kg a to nie taká sranda celé dni ho na rukách nosiť...
Druhý problém je so spánkom - cez deň spí asi tak 20-30 minút, viac málokedy. Raz za tri týždne sa stane, že spí v kuse hodinu a pol. Hovorím o dennom spánku. 4, alebo 5 krát za deň spi, samozrejme s tým jeho ustavičným mrnčaním to je o ničom, lebo hodinu ho treba uspávať aby pol hodiny spal. Nemáme sa kedy ani vysrať... doslova. A to ja ešte robím home-office, inak by sa už žena obesila dávno. V noci sa chlapček budí zhruba každú hodinu a pol až dve. Síce hneď po napapaní zaspi, ale aj tak je to divné. Iní ľudia, čo majú v okolí bábätko chodia vysmiatí jak lečo, lebo "on jak o desiatej večer zaspí, tak to siedmej je tuhý). Moja žena vstáva každú noc minimálne 5-6 razy, naozaj nepreháňam.
No a napokon, posledných pár týždňov má chlapček veľký problém s inými ľuďmi, ktorých sa o dušu bojí. Uplne očervenie, slzy potokom a hlasitý plač. Neviem, čo s ním máme robiť. U doktorky minule tak o dušu ričal a pritom mu nikto nič nerobí. To by mi až tak nevadilo, ale takto sa bojí aj babiek, dedkov, strýkov, tiet (či jak sa to skloňuje) a ostatnej rodiny. Nevieme čo s ním.

ptmt1011
Autor odpoveď zmazal
dominika6
28. jan 2019

@arcticcode no vieš pol ročné dieťa si pomaly uvedomuje ,,nudu,,v ľahu 😀..chce vidieť čo sa deje navôkol..ak je najedené,prebalené,opatrené,treba ho nechať v ohrádke v obývačke a vy si kludne robte svoje..sem tam sa mu prihovorte,usmejte,pohladkajte...nechať tak..nech si pomrnčí..dať mu tam nejaké hrkalky,hračky..bude sa za nimi naťahovať,otáčať..tieto časové odstupy si treba denne predlžovať a ono si pomaly zvykne..musí mať svoj stereotyp,presný čas krmenia,spánku,vychádzky vonku..lebo potom má z toho chaosu aj ono chaos..
nosiť ho 24/7 je blbosť..
treba prehodnotiť aj mlieko,možno mu nerobí dobre a má koliky,prípadne je hladný a zvýšiť mu dávky..

renatka100
28. jan 2019

@arcticcode mozno mu idu zubky, skuste mu aspin na vecer natriet dasno kamistadom (v lekarni) maju aj dologel ten trochu menej zabera ale je prirodny. Je to tazke obdobie ale treba to vydrzat. Ked ste nervozni vy je aj maly. Skuste si striedat sluzby aby ste sa vyspali navzajom. To spanie je fakt slabota, nemoze ho nieco boliet? Pripadne ak ste z bratislavy by pomohol aj osteopat.

beky1813
28. jan 2019

Poznam, ja som cakala ako na apasenie, ked zacme lozit a pretacat sa, dovtedy to bol des, aj v kociku mrncala, preto isla v 4,5 mesiaci do sportoveho, prikrmy dostala pred 5 mesiacom, spala len von a len za aktívneho jazdenia

romiada
28. jan 2019

@arcticcode nič s tým neurobíš, len vydržať. Ja som mala prvú dcéru takú, že prvého polroka len revala, nikomu inemu okrem mna a muža sa nedala ani popestovať. Si pamätám mojej mamy vetu, ktorá sa mi vryla do pamäte: neboj prekonáš to , bude lepšie, nič iné Ti neostáva len vydržať. Tiež som bola nie že 5-6 x za noc hore, ale 10 krát. Dojčila som v posteli, veľakrát pri mne deti aj zaspali resp.ja pri nich. Pri synovi som to už nejak dramaticky nebrala, že si často musí v noci cucnúť. Nejak to išlo už samo , nebrala som to už tak tragicky, a dokonca som si ten pocit aj užívala. Horšie boli 3 hodinové revy uprostred noci (ked mu šli zubky , alebo bolelo bruško, bohvie...), to je peklo, nevyskočiť z okna pri takom neutíchajúcom reve a decibeloch , ktoré aj susedov zobudia....

29simona29
28. jan 2019

@arcticcode okolo pol roka sme to mali podobne aj my, malému vtedy išli zuby a bolo to nekonecne, tiež 5-6c v noci hore, tiež potreboval viac papat, nestačilo mu mlieko, potreboval väčšie dávky príkrmov za den, potom aj v noci lepšie spal- ak vo vašom prípade to neni ani jeden z týchto dôvodov, ostáva jedine len vydrzat, všetko trvá chvilu...My mame doma 10mesacneho, tiež veľmi náročné dieta, ale ako sa naučil lozit, staviat a stvornozkovat, vie sa aspoň na chvilu sam zabaviť tým, že objavuje veci okolo seba- tiež neznášal ležať, v aute tiež mrncal, teraz už sedi, v sedačku v aute mame v smere jazdy, tak sa to dosť zlepšilo, kým bol vo vajicku a v sedačke proti smere, mali sme to iste- čoskoro to pominie, prajem pevne nervy!!

lucyluv
28. jan 2019

Tak u nás toto bola tiež bežná denná prax, myslela som, že skončím na psychiatrii :D od 8m sa to u nás mierne zlepšovalo, okolo roka sa to už dalo vydržať a teraz keď ma malá 1,5r tak je to občas aj super :D u nás ozaj nič nezaberalo, niektoré deti su asi také cholericke od povahy.

arcticcode
autor
28. jan 2019

Zubiky má dva. Spodné. Ale to zrejme nebude ten problém. Dávame mu všetko, bruško ho už nebolí, takže sab simplex sme prestali. Už papa aj zemiačik, asi týždeň na obed. Teraz už aj vrešti dakedy, normalne až v ušiach zaľahne. Ale usmieva sa pritom. Ta ktoho vie.

bleblu
28. jan 2019

Su deti, ktore mrncia viac a ktore menej, su deti, ktore spia a su take, co nie, no a vy ste "vyfasovali" akurat mrncaveho nespaca. Neviem, ako ti to napisat, ale je to proste take dieta mrnci vzdy a vsade a vzdoruje a vy musite vydrzat, nase mrncadlo bude mat 4 roky o chvilku a mrnci po dnes den, hoci samozrejme menej, ale mrnci a stale sa budi v noci aj 3x, ale minimalne raz. Tiez som myslela, ze sa obesim, ako bolo napisane v tvojom prispevku, prve 2 roky uplna katastrofa😉. Nic s tym neurobis proste "narocne" dieta. Treba sa obrnit a najst si cestu k nemu....

luckamorka
30. jan 2019

@arcticcode hlavne never tomu, že všetkým okolo ich polročné dieťa prespí celú noc a cez deň sa samo tíško hrá.. to je scifi a ojedinelé, to čo popisuješ je žiaľ úplne bežné, treba len vydržať 😳. Keď sa budeš porovnávať s inými "dokonalými" deťmi na okolí, akurát budete ešte viac nervózni a bábätko potom z vás tiež

dominika_sk
30. jan 2019

Moj maly bol rovnaky a veru prešlo to až teraz keď je školak v siedmich rokoch. a ten sa veru nechal ponosiť aj tridsaťkilovy 😀

arcticcode
autor
30. jan 2019

No kamaratka má chlapca. Teraz už má vyše roka a chodí, takže svet gombička. Ale keď mal 9 mesiacov, síce nespal bars cez deň, ale aspoň bol tichučko. Hovorí, že keď ho dala do kresielka, tak 5 hodin ani nemukol, pomedzi to podriemal a hral sa. Toto keby náš tak vydržal, ta chodím vyškerený jak lečo a chcem das aj sto deti mať.

marion09
30. jan 2019

@arcticcode akoby si písal o mojej malej.....nepoteším ťa,u nás to trvalo do 2r

ukulela
30. jan 2019

@arcticcode no aby decko v kresielku 5 hodin vydrzalo? tak je chybne to, a nie vas umrncany maly ... ozaj. moj prvy bol cez den narocny, od pol roka si zdriemol tak dva krat denne, od roka pomaly uz len raz hadam. ano, preslap celu noc, ale ten den ma ubijal. a teraz druhy, budi sa aj v noci (nie casto, len raz), a cez den tiez - nestiham ani umyt riad bez toho, aby sa nerozreval, kazda navsteva wecka je vykupena detskym placom ... no na slucku. ale tesim sa, ze mam krasne zdrave dieta (teda deti) - a da sa to 🙂 prvy bol zrezimovany, tento druhy - zdriemne si kazde dve hodky par minut a dlhsi spanok len von, takze bud idem za kazdeho pocasia s kocarom von, alebo mi place.
inac jedna pravda - ked je rodic nervozny, dieta to citi. tak sa skuste ukludnit, necakajte od babatka zazraky, ved ono inac komunikovat ako placom/revom este nevie ...

katulienkax
30. jan 2019

Najradšej mam rady typu vydržať a vyrastie z toho ale z čoho. Každý vek ma svoje špecifiká. Najprv babatkovske , potom pride súrodenec začne žiarliť, potom skolka nechce tam chodit, choroby, skola - nechce sa ucit, potom problem v puberte atd atd. Proste s dietatom je stále cosico robit. Niekto ma šťastie na tzv dobre dieta iný ma dieta náročne . Ked je dieta náročne tak sa napočúvala ze to je vaša vina vaša výchova. Poslat vsetkych s tými rečami dokelu.

deedol
30. jan 2019

ahoj,
ad spanok, je to uplne normalne, niekto ma doma spaca, niekto nespaca. moj ma 9m a od 4m ma presne tieto super 30-40 minutove spanky. tiez spaval 4-5x denne, teraz uz nastastie len 2x (a obcas da aj hodinovy spanok!). 6m uz vydrzi nejake 2-3 hodiny bdely, tak mu to mozete zredukovat na 3-4 spanky denne podla toho, ako sa podari. moj aspon spi v noci, ale to preto, lebo uz nie je kojeny. vas je?
ad cudzi ludia - je to normalne. mozete ho postupne zvykat. my chodime casto k nasim, takze tych uz pozna a vie s nimi byt zo 2 hodinky, ak si potrebujeme nieco vybavit. to ze u lekarky reve je zas len normalne 🙂
ad zabava a nosenie - skus viac rozpisat, co s nim cez den robite. polrocny by sa uz nemal hnevat na bruchu, mal by sa skusat plazit, pivotovat, mozno aj davat sa na styri... ked mu date nejaku hracku, tak co robi? kde ste vy? sedite pri nom ci ste niekde dalej? moj sa napr. hra aj sam, vydrzi aj 15 minut, ale ma rad, ked sedim na zemi pri nom. nemusim sa nutne s nim hrat, ale chce ma mat na dohlad.
ad mrncanie - nasmu idu zuby v podstate v jednom kuse od 4m, uz ich ma osem. par dni pokoj, par dni mrnci (casto sa hra a z nicoho nic mrncanie/rev/iny hlasny prejav). takze aj u vas to mozu byt aj zuby. treba to pretrpiet. nam zabera na par minut dologel, ktory tu niekto spominal, a potom sa ho snazime zabavat. paralen/panadol davame, az ked je hardcore rev, ze nevie zaspat.
inak moj muz tiez ma vela HO plus mame nasich blizko a esteze tak, lebo inak by som sa niektore dni ani nenajedla 🙂

luckamorka
31. jan 2019

@arcticcode och bože, 5 hodín v kuse v kresielku?? Chúďa malé.. jednak to vôbec nie je normálne, že 5 hodín vydrží sám byť ticho, a jednak to vôbec nie je ani zdravé na jeho chrbát ho tam tak dlho nechávať.. deti si nerobíme preto, aby sme ich potom na celý deň strčili do nejakého kresielka a mali od nich pokoj! Buď rád že tvoj je normálny.. viem je to náročné, ale prejde to.. u bábätiek je všetko iba obdobie

arcticcode
autor
10. feb 2019

No tak sa ozyvam znova. U dedkov a babiek uz neplaceme, na stryckov a tetky sa usmievame 🙂 spanie je stale zle a namiesto mrncania teraz najnovsie "prdi" pusou, takze nam k nemu treba parizol. Inak sa to da celkom prezit 😀

janusfrncova
12. sep 2024

@arcticcode ked to citam sice starsi prispevok,smejem sa u nas teraz to iste 😀😀😀 a ak sa smiem opytat ,,vyrastol z toho ,,? 😀😀