icon

Posadnutosť zdravou stravou ublíži viac ako sladkosti?

16. júl 2026

Viem, že týmto asi mnohých nahnevám, ale mám pocit, že sa okolo detskej stravy vytvoril až extrém. Nemyslím deti s alergiami, alebo zdravotnými problémami, ale úplne zdravé deti. Ktorým rodičia zakazujú cukor, lepok, mliečne výrobky či polovicu bežných potravín, len preto, že ich sami považujú za škodlivé, alebo to počuli na IG. Poznám dokonca jednu mamičku, ktorá svojmu dieťaťu zakazuje snáď úplne všetko. Sama celý život bojuje s obezitou a mám pocit, že je odhodlaná urobiť čokoľvek, aby jej dieťa nedopadlo rovnako. Lenže dieťa napriek všetkým zákazom aj tak nemá postavu, akú si predstavovala, a navyše býva veľmi často choré. Neviem, či to spolu súvisí, ale núti ma to zamyslieť sa, či niekedy rodičia v snahe robiť všetko dokonale nejdú z jedného extrému do druhého.. Naozaj si myslíte, že je toto správna cesta, alebo sa zo "zdravej stravy" u niektorých rodičov stala až posadnutosť?

Strana
z2
anonym_336ba3
17. júl 2026
@anonym_bac8aa

@anonym_autor ja som tiez vyrastala na sladkostiach, malinovkach a kope ovocia. Teraz mam morbidnu obezitu, s ktorou bojujem cely zivot vdaka stravovacim navykom ziskanym v detstve, kedy sa laska a naklonnost vyjadrovali cokoladkami. Tvoja skusenost nie je jedina univerzalna. Ale suhlasim, že extrémy nie su dobre. No kazda matka chce pre svoje dieta len to najlepsie.

@anonym_bac8aa Poviem to takto - v zariadeni pre seniorov mame cca 30 ludi - vacsina ma dlhodobo rovnaku stravu - co sa tyka mnozstva - par ludi ma diabeticku, vyzivnu stravu - ale +- rovnaky pocet kj 5x denne uz niekolko rokov, z vonku stravu nemavaju, max tak cez Vianoce, lebo si ich rodiny nechcu zobrat domov, tak im doneu par kolacov a salat, aby nemali zle svedomie - su vsetci tucni slebo su vsetci stihli? Nie.. najdes tam od podvyzivenych jedlikov az po vyberavych tuckov. Nie vsetko je o strave.

anonym_bac8aa
17. júl 2026
@anonym_336ba3

@anonym_bac8aa Poviem to takto - v zariadeni pre seniorov mame cca 30 ludi - vacsina ma dlhodobo rovnaku stravu - co sa tyka mnozstva - par ludi ma diabeticku, vyzivnu stravu - ale +- rovnaky pocet kj 5x denne uz niekolko rokov, z vonku stravu nemavaju, max tak cez Vianoce, lebo si ich rodiny nechcu zobrat domov, tak im doneu par kolacov a salat, aby nemali zle svedomie - su vsetci tucni slebo su vsetci stihli? Nie.. najdes tam od podvyzivenych jedlikov az po vyberavych tuckov. Nie vsetko je o strave.

@anonym_336ba3 presne tak. To, ze ma niekto nejaku skusenost neznamena, ze je univerzalna pre vsetkych a to, co funguje na autorku nemusi na niekoho ineho.

anonym_bf478e
17. júl 2026

Akurát ležím na pláži,čítam túto diskusiu,tak som sa rozhodla prispieť.
Áno, vidím tu veľké množstvo obezity,tucnoty, trasucich sa zadkov a stehien a bruch. Nie len u dospelých,aj u detí. Manžel Mi hovorí,že tu dlho nevidel štíhlu 40 - ničku okrem mňa a švagrinej. 🤣🙊🙊🙊

anonym_bf478e
17. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_bf478e ja mam 48r. a 170 cm 53,5 kila aktualne.

@anonym_autor ja 43, 170 CM a 55-56 kg. Ale som rok po pôrode,čiže to pôjde ešte dole zas. Aj keď táto váha mi vyhohovuje.

anonym_96432f
19. júl 2026

Každý extrém je zlý. Dieťa sa skôr, či neskôr dostane k rôznym potravinám a potom je ako odtrhnuté z reťaze. Ja mám špecifické stravovacie návyky ale neprenášam to na dieťa. Nechávam mu voľbu nech sa rozhodne samo keď bude staršie ako bude jesť, zatiaľ mu dávam vyvážene všetko. My máme pravidlo 1 sladkosť denne, väčšinou keď sa zje obed.

Strana
z2