Posadnutosť zdravou stravou ublíži viac ako sladkosti?
Viem, že týmto asi mnohých nahnevám, ale mám pocit, že sa okolo detskej stravy vytvoril až extrém. Nemyslím deti s alergiami, alebo zdravotnými problémami, ale úplne zdravé deti. Ktorým rodičia zakazujú cukor, lepok, mliečne výrobky či polovicu bežných potravín, len preto, že ich sami považujú za škodlivé, alebo to počuli na IG. Poznám dokonca jednu mamičku, ktorá svojmu dieťaťu zakazuje snáď úplne všetko. Sama celý život bojuje s obezitou a mám pocit, že je odhodlaná urobiť čokoľvek, aby jej dieťa nedopadlo rovnako. Lenže dieťa napriek všetkým zákazom aj tak nemá postavu, akú si predstavovala, a navyše býva veľmi často choré. Neviem, či to spolu súvisí, ale núti ma to zamyslieť sa, či niekedy rodičia v snahe robiť všetko dokonale nejdú z jedného extrému do druhého.. Naozaj si myslíte, že je toto správna cesta, alebo sa zo "zdravej stravy" u niektorých rodičov stala až posadnutosť?
Každý extrém je zlý. Poznám oba príprady - jednej mama nedovolila nie že sladkosti, ale kravské mlieko, lepok, dokonca aj ovocie sa v ich rodine veľmi “nenosilo”, keďže cukor. Chodila tajne jedávať k susedom. V škole zrazu mohla jesť, tak jedla všetko a veľa, plus psychické problémy. Druhý - rodičia dávali peniaze, aby si kupoval bagety v obchode namiesto obedov v škole, lebo nechcel chodiť, cocacolu pije od 10tich, zuby v prdeli 🤷🏼♀️ my s tým ale nič nespravíme, choré sú oba prípady. Všetko s mierou 🙂
@anonym_autor je to kazdeho vec, ale myslim si, ze co sa tyka zdravej stravy, tak by sa to nemalo prehanat tak ako u deti, ani u dospelych.
@anonym_autor no az taka posadnutost zdravou stravou je skor ojedinely pripad, nie plosna skutocnost, kedze pokial viem, percento deti a mladistvych s nadvahou az obezitou stupa, dokonca nikdy nebolo vyssie
Toto je vysoko individualna tema.
Mam vo svojom okoli kopec ludi ktori detom nedovolia sladkosti a ked sa deti dostanu mimo rodiny, tak idu plnym priehrstim. Zaroven rodicia to vidia ale nic nespravia (aspon tito). Taktiez tam stary rodicia hyckaju deti sladkostami.
Poznam ale aj takych co zakazuju ovela inaksie jedla... mucne (dieta nie je bezlepkove), maso (dieta nie je vegetarian, dokonca ked v skole zapise mama dceru an veganske jedlo, tak dieta krici ze nie je vegan - toto mam v blizkosti, hoci je to v zahranici).
Ono si myslim ze kazdy robi taketo rozhodnutie preto aby to dieta ochranil. Ja sa k tomu staviam tak, ze deti si tie sladkosti proste kupia ci uz v obchode, skole, naco to budem zakazovat. Urcite sa snazim ovplyvnit, ale uz nie su 2-3rocne kedy to viem ovplyvnit. Cize do extremu skutocne neidem. Snazim sa ich edukovat a verim ze dojdu do takeho stadia ze budu davat pozor co budu jest. Zatial to tak nie je. V kazdom pripade tym nechcem povedat ze kupujem pizzu kazdy den, resp deti maju po 10 sladkosti denne lebo chcu a piju este aj na desiatu v skole kofolu - nie. S mierou im povolim, ale vyslovene nezakazujem, skor sa snazim limitovat. Pre niekoho tym som benevolentny rodic. Z mojej strany je to skor to ze to radsej povolim lebo zakazane ovocie najviac chuti.
Dieta formuju rodicia, tym ze ona ma problem s jedlom to prenasa na dieta, ale kazdy potrebuje svojstravovaci navyk, kazdy sme na tom inak, potrebujeme iny rezim…a to ze niekomu je ok jest 3x ok niekomu 5x a menej porcie…sa to potom pausalizuje a tak vznika obezita poruchy atd
Toto je vysoko individualna tema.
Mam vo svojom okoli kopec ludi ktori detom nedovolia sladkosti a ked sa deti dostanu mimo rodiny, tak idu plnym priehrstim. Zaroven rodicia to vidia ale nic nespravia (aspon tito). Taktiez tam stary rodicia hyckaju deti sladkostami.
Poznam ale aj takych co zakazuju ovela inaksie jedla... mucne (dieta nie je bezlepkove), maso (dieta nie je vegetarian, dokonca ked v skole zapise mama dceru an veganske jedlo, tak dieta krici ze nie je vegan - toto mam v blizkosti, hoci je to v zahranici).
Ono si myslim ze kazdy robi taketo rozhodnutie preto aby to dieta ochranil. Ja sa k tomu staviam tak, ze deti si tie sladkosti proste kupia ci uz v obchode, skole, naco to budem zakazovat. Urcite sa snazim ovplyvnit, ale uz nie su 2-3rocne kedy to viem ovplyvnit. Cize do extremu skutocne neidem. Snazim sa ich edukovat a verim ze dojdu do takeho stadia ze budu davat pozor co budu jest. Zatial to tak nie je. V kazdom pripade tym nechcem povedat ze kupujem pizzu kazdy den, resp deti maju po 10 sladkosti denne lebo chcu a piju este aj na desiatu v skole kofolu - nie. S mierou im povolim, ale vyslovene nezakazujem, skor sa snazim limitovat. Pre niekoho tym som benevolentny rodic. Z mojej strany je to skor to ze to radsej povolim lebo zakazane ovocie najviac chuti.
@katkaseiner my sme vyrastali na sladkostiach, malinovkach kope ovocia nemame ziadne choroby, napriklad moja cela rodina sme vsetci do jedneho stihlej postavy, dokonca anilen nadvaha, ani u mna ani u surodencov ci deti.
Treba hľadať zlatu strednu cestu. Nemám rada extrémy. Poznám dievčatko ktoré nebolo začne, alw bola trosku taka guľatá, nič strašne, chodila na pohybové krúžky a inak pekne a šikovne dievčatko
Mama sa ale zlákala a tak dala tomu dieťaťu taký jedalnicek že to by nevydržal ani dospelý. Komplet cukor preč v akejkoľvek forme. Neschudla, pribrala ešte viac. Deťom v škole brala jedlo, vymieňala za šaláty, dwti sa aj zľutoval a dali jej zo čo mali, lwbo videli, že iná áno koláč ani keks nemá. niekedy aj ukradla a aj ucitelka jej dala. Až sa to škaredo prevalilo a mama musela ísť do školy. Nepochopila nič. Akurát tak doma ziapala ako zlým duchom posadnutá. Potom už zasahovala škola a kontrolovali jej desiate a chodila na obedy. Je z nej pekne dievča, ktoré vie, že jej matka si na nej cení najviac to ako vyzerá, nie jej výsledky
@katkaseiner my sme vyrastali na sladkostiach, malinovkach kope ovocia nemame ziadne choroby, napriklad moja cela rodina sme vsetci do jedneho stihlej postavy, dokonca anilen nadvaha, ani u mna ani u surodencov ci deti.
@anonym_autor Predpokladam,ze ale ako deti ste si po tej halde sladkosti nesadli do izby k mobilu na niekolko hodin,ale ste to vybehali po vonku. Nie je vobec normalne,ze dnesne deti maju ako 10r uz problem s tlakom,obezitou,cholesterolom. Jedia tak ako my kedysi ale o polovicu menej sa hybu.
@anonym_autor Ano, ale kedysi sa deti hybali a behali a od isteho veku nik nevedel, kde su a co presne robia, teraz cucia do mobilu v izbe.
v prvom rade zdrava strava ≠ zivot bez sladkosti. Ale v zdravej strave ide o to, co clovek konzumuje vyvazene dostazok vlakniny, bielkovin, sacharidov, tukov, vitaminov a mineralov. Take extremy, uplne bez sladkosti alebo bez sacharidov su chore a so zdravou stravou nemaju nic spolocne. Samozrejme nie je vhodne denne konzumovat sladkosti ale vzdy sa daju najst aj pri sladkostiach vhodnejsie alternativy a menej vhodne. Tak isto bez dovodu vyradenie lepku nie je vhodne rovnako ako inych zloziek stravy ale opat nema to nic spolocne s podstatou zdravej stravy ale s chorym myslenim ludi.
Ja si myslím že najlepšie je ísť stredná cesta, ja som bola tak vychovaná. Mohla som ovocie, sladkosti, zeleninu. A nikdy som nepotrebovala jesť na kilá sladkosti. Mala som k tomu prístup nikdy mi mama nič nezakazovala. Aj teraz v dospelosti jem minimum len keď mám na to fakt že chuť. Zase moja sesternica mama jej zakazovala jesť sladké atd. Je dospelá a keď jej dáte tanier s koláčmi na hostine za 10 minút zje všetky.
Treba dať dieťaťu aj cukor ale vždy s mierou. A vždy aj zeleninu, ovocie. Ja si dám ak mekáč. A čo že je nezdravý🤷🏼♀️ raz za čas ako odmenu prečo nie. Inak doma varím domáce jedlo, radšej si urobím aj domácu knedľu, a viac menej preferujem domáce výrobky.
Zakázané ovocie chuti najlepšie nie nadarmo sa hovorí.
@anonym_autor ludia nevedia comu verit. Aj ja som sama na sebe skusala “zdravy stravu” a nedopadlo to dobre. Deti sice nejedia denne horalky, nepiju sladke vody a ano skor maju ovocie, ale ked je vikend daju si kolac, v lete zmrzku, aj na mikulasa cokoladky.
Ziadny extrem nieje dobry, ani denne horalky ako sme jedli v detstve my, ani to, ze dieta 7 rocne v zivote nemalo keksik.
Žiaden extrém nie je v poriadku. Aj keď je pravda, že rafinovaný cukor naozaj nutný k životu nie je. A dá sa na ňom vybudovať rovnaká závislosť, ako na cigaretách či alkohole
Ovela horsi pripad su obezne deti. Tie preco nerozoberas? Chod sa pozriet na kupaliska na tie tony tuku. Male deti maju brucha ako dochodci, mali chlapci maju 2-ojky prsia. Ich matky maju jatocnu velkost a veseli si daju minisuknu a k nej cropp-top, tangace a podobne chutovky. To je extrem. Nie matka, co neda svojmu dietatu kilo cukru denne.
Tu sa ideme tvarit, ze obezita je choroba a nie bezbreha lenivost a prezieranie. A cisla su narastajuce. Mlade nasť rocne dievcata maju 70-80kil. Keby matky tychto dievcat boli posadnute zdravou stravou, tak by tie mlade zeny vyzerali normalne, bez komplexov a chorob. Toto je katastrofa a nie deti, co nedostanu lizatko.
@anonym_autor ja varím 15 mes ešte stále zvlášť , minimum soli len čo je prirodzené, žiaden pridaný cukor, veľa zeleniny , ovocia, lepok je za mňa normálna vec. Necitim sa preto zle. Ja som v 6 mesiacoch jedla cukru pridaného toľko že dnes zvadzam boj so sladkým , ale taký reálny nie na oko. Takže áno chcem uvarovat dcéru pred týmto. Ani ovocia jej nedám kýbel len preto lebo je zdravé. Pomaly upustam ale pridaný cukor jej dávať nemám v pláne vôbec.
Robím s deťmi a teda nemám pocit, že by sa to so zdravou stravou preháňalo - naozaj je detská obezita dosť problém. A zdravou stravou nemám na mysli vylučovanie skupín potravín - to nie je zdravá strava. Ale je fakt, že dnešné deti majú veľmi veľký prístup k sladkostiam - my ako deti sme mali max 1 denne a mama varila, mali sme robené desiaty. Čipsy sme určite neladovali denne. A ultra spracované potraviny tiež neboli ako v dnešnej dobe. Takže neporovnávaj nás a dnešné deti - lebo sa to nedá. Čo majú dnešní prvostupniari na desiatu je často na zaplakanie.
@anonym_autor “my sme vyrastali na sladkostiach a malinovkach a nemame ziadne choroby”. Pozri sa, nemate choroby zatial. Co nie je dnes, zajtra moze byt. Nasa generacia sa uz doziva menej ako nasi rodicoa a prarodicia. Preco asi… ovela viac rakoviny a autoimunitnych ochoreni. Ziaden extrem nie je dobry, ale ale zas tvarit sa ze priehrstia cukru je ok, to je blbost. Venujem sa strave, viem o com hovorim. Moje deti jedia vsetko, ale bola by som rada keby jedli sladkeho menej.
@anonym_autor najsmutnejšie je, že veľa ľudí ani nevie čo zdravá strava obsahuje. V škole na biológii by mali zaradiť vzdelávanie o zdravej výžive, ale toho sa nedočkáme, keďže všade vidíme reklamy len na junk food a lieky. Dnes máme dostup k informáciám ako sa zdravo stravovať a ten kto chce si ich dohľadá.
Pohyb,pohyb,pohyb, zelenina,kvalitné mäso,polievky.....A môžeš každý zjesť aj čokoládu. Ako ja. Po 40 ke mám 55 kg pri výške 170. No sme naučení z domu jesť normálne a hýbať sa.
@anonym_autor ano, niektorym ludom uz prepina, no nazvala by som to este krajsie...
Pohyb,pohyb,pohyb, zelenina,kvalitné mäso,polievky.....A môžeš každý zjesť aj čokoládu. Ako ja. Po 40 ke mám 55 kg pri výške 170. No sme naučení z domu jesť normálne a hýbať sa.
@anonym_bf478e navyk z detstva si vobec nemusis preniest do dospelosti...to tak pomimo...ale kazdy z nas sa snazi detom vstepit tie najlepsie navyky, ake pozname...chapem...
a myslim, ze najhorsie co je , ze decka v maju paprci mobil a nehybu sa, lebo rodicia chcu mat od deti pokoj, tak to vyriesia takto..Velmi zle..Takze slaby pohyb a sladene napoje. U nas sa mamicky hraju na hrdinky, chodia robit nordic walk, pichaju ozempik, dietuju, ale detickam na ihrisko daju Chipsy 🙂 na jednu stranu sa matere pretekaju do plaviek a detom daju jest patoky, len aby mali od nich pokoj 🙂..aj take pozname
@anonym_bf478e ja mam 48r. a 170 cm 53,5 kila aktualne.
@anonym_autor moja babka jedla všetko a dožila sa 99 rokov 😉
Takto, sama som bola obézna a nedovolím, aby to museli zažiť aj moje deti. Ale, doprajem im všetko. Pečiem im koláče, chodíme na zmrzlinu, kupujem im mňamky, dcéra si dá aj výpek s chlebom. Ale dbám na dostatok zeleniny a ovocia, bielkovín, pijú len čistú vodu občasne džús. A majú veľa pohybu. Snažím sa im vštiepiť zdravé základy do života. Ak by som im len zakazovala, v dospelosti sa utrhnú z reťaze.
@anonym_autor to je vysoko rozdielne vsade. Ja som bola vzdy s trochou nadvahy... a vypapkala som sa riadne. ale si myslim ze to ani nebolo len cisto sladkostami, skor to bolo uz to obdobie puberty kedy toho pohybu bolo menej. V tom case nikto neriesil nic bio eko, ziadne ovocie, zeleninu.. co bolo v zahrade,, to sa jedlo. Ked detom poviem, ze sme jedavali aj mastny chlieb, dokonca do skoly sme si nosili mastny chlieb s jablkom ci hroznom (jasne ze len v sezone) tak len zvrastili tvar...
Nie je zdravy ani jeden extrem. Moje deti nikdy v strave obmedzovane neboli, aj ten mekac bol, aj pizza, aj sladkosti... cim boli starsie, tym som viac povolovala. Ale dnes su uz velki a sami si varia, jedia zdravo. Sladkosti maju na dosah, daju si len obcas. V lete si nanuky daju. Obaja su stihli
@anonym_autor ja som tiez vyrastala na sladkostiach, malinovkach a kope ovocia. Teraz mam morbidnu obezitu, s ktorou bojujem cely zivot vdaka stravovacim navykom ziskanym v detstve, kedy sa laska a naklonnost vyjadrovali cokoladkami. Tvoja skusenost nie je jedina univerzalna. Ale suhlasim, že extrémy nie su dobre. No kazda matka chce pre svoje dieta len to najlepsie.
@anonym_autor osobne takých ľudí vôbec nepoznám. Iba mi občas vyskočí na instagrame niekto taký, ale podľa mňa je to úplna menšina. Oveľa viac rodičov poznám čo 8-mesačné dieťa kŕmia termixom než takých čo by nedovolili dieťaťu bezdôvodne lepok a cukor v žiadnej podobe. Čo ja robím je, že “nedémonizujem” potraviny. Nerobím drámu keď si dá dieťa na oslave čipsy. Ale na zloženia potravín pri bežných týždenných nákupoch si dávam ozaj pozor. Sladkosti a ultraspracované potraviny nekupujeme takmer vôbec. Ale viem, že ak by som ich dieťaťu úplne zakazovala, tak príde po škole s vreckovým do potravín a nakúpi si kvantá blbostí a ešte sa bude báť mojej reakcie keby to zistím. A tam sa nechcem dopracovať.

@anonym_autor ak zakazuje všetko tak nejedia nič? Či?
Prečo sa montujes cudzícm ľuďom do stravovacícj návykov?