Posádzať bábätká alebo dodržať prirodzený vývoj?
Prečo sa u nás neodporúč dieťa posádzať kým sa do sedu nedostane samé, ale v západných krajinách (napr. USA) už od 4-5 mesiacoc deti “učia” sedieť tým, že ich pasívne posádzajú a a pridržiavajú? Neposádzam svoje dieťa, chápem, že to môže byť záťaž na nevyzretý pohybový aparát, iba ma to zaujíma prečo to v iných krajinách odborníci odporúčajú? Nie je tu napríklad nejaká fyzioterapeutka čo by vedela viac? 😊
Ja som 2 podsadzala a tretie nie a videla som rozdiel . Dve aj ked vedeli sediet niekedy stratili rovnováhu a tresli si hlavu a tretie nikdy
@bokabuka som fyzioterapeutka. Čo by si chcela vedieť? Tiež ma zaujíma odkial máš, že v USA to odborníci odporúčajú.
@bokabuka poprosim studie na take odporucanie. Byvam v zapadnej eu a teda nic take sa tu neodporuca.....
@vevesh ja to neodporúčam ani nie som žiaden odborník. Len si rada pozerám videá typu “aktivity pre 3 mesačné bábätko” aby som sa inšpirovala na hru s mojim drobcom a okolo 5 mesiaca sa začínajú hlavne v USA objavovať stále aktivity na pasívny sed. Je to tam extrémne rozšírené a preto ma to zaujíma, prečo tam áno, keď tu vôbec nie. Samozrejme keď niekto o sebe na tiktoku tvrdí že je napríklad pediater alebo fyzioterapeut, absolútne neviem či to je pravda, ale proste sa mi to zdá napríklad v USA strašne rozšírené. Takisto poznám veľa maminiek čo to robia v Líbyii ale to je krajina ku ktorej si myslím že sa tu nikto vyjadriť nevie, čiže skôr spomínam to USA. Ale nikomu nič neodporúčam, ani to nerobím, tento príspevok je čisto len o mojej zvedavosti. 😁
Tiež som videla také videa, ale to neznamená, ze odporúčajú, ale že si niekto platí reklamu, aby zmagoril ľudí, lebo na tom potrebuje zarobiť.
Neposadzat, neni preco. Tiez Ta nikto nevesa na luster, len za to, ze to ide. Nemam rada ani to vlacenie za ruky ako macence natahuju tie deticky
Presne na tomto som sa včera pochytila s mojou mamou, môj syn má 7m ešte nevie sedieť a už to išlo, že ho to treba naučiť, tiež že ho mám dať do chodítka lebo už chce behať. Pri dcére nepochodili a teraz to skúšajú opäť, nejako to nevedia/nechcú pochopiť. Neodporúča sa, lebo nemá spevnené svaly chrbta, brucha, dieťa ešte neprešlo určitými vývojovými fázami ako je napr. bočný sed. Potom neskôr sa rieši skolióza, slabý stred tela, nesprávne držanie tela a pod.lakocinky. Pre mňa je zdravý sedliackym rozum viac ako videjká na tik-toku a instagrame, ktorými sa dnes každá druhá riadi.
@vevesh ja to neodporúčam ani nie som žiaden odborník. Len si rada pozerám videá typu “aktivity pre 3 mesačné bábätko” aby som sa inšpirovala na hru s mojim drobcom a okolo 5 mesiaca sa začínajú hlavne v USA objavovať stále aktivity na pasívny sed. Je to tam extrémne rozšírené a preto ma to zaujíma, prečo tam áno, keď tu vôbec nie. Samozrejme keď niekto o sebe na tiktoku tvrdí že je napríklad pediater alebo fyzioterapeut, absolútne neviem či to je pravda, ale proste sa mi to zdá napríklad v USA strašne rozšírené. Takisto poznám veľa maminiek čo to robia v Líbyii ale to je krajina ku ktorej si myslím že sa tu nikto vyjadriť nevie, čiže skôr spomínam to USA. Ale nikomu nič neodporúčam, ani to nerobím, tento príspevok je čisto len o mojej zvedavosti. 😁
@bokabuka naozaj považuješ videá na tiktoku za ,,odporúčania odborníkov”? 😀
@bokabuka naozaj považuješ videá na tiktoku za ,,odporúčania odborníkov”? 😀
@aurora33 bože nie. 😁 Použila som slovo odborník, lebo sa často jedná o ľudí ktorí sa prezentujú ako - fyzio, pediater atď. Asi to nebolo správne slovo a teraz tu z toho bude búrka komentárov, ale aspoň sa zabavíme. 😂 Ja sa tým neriadim, proste sa zaujímam. Ďalšia vec je napríklad, že pri každom “starting solids” videu deti sedia v stoličke. Neverím, že všetky tie deti sedieť vedia, často ich aj vidieť ako sa klopia do boku a predsa je to tam rozšírené. 😁 Na druhej strane je pravda, že v USA často namiesto vaničky používajú len nakliknuté vajíčko na konštrukciu, asi tam celkovo povedomie v tomto smere zaostáva.
@bokabuka v krajine mojho muza je normalne, ze sa dieta zviaze (ako do perinky), ale velmi na pevno a ukolisa sa hrubym drganim v koliske revom do spanku a takto sa to robi do roka.....odporucali mi to aj tetky zo 100 kolena, ze najlepsie to pre dieta a najmenej roboty s uspavanim🫣🫣🫣a najdes odporucania do haleluja na nete, ako to tiez najlepsie urobit v dnesnej dobe.....ale ako dnes nie je obmedzeny pristup k informaciam a internetu a nasla si dokonca aj MK a temy tu, tak hadam vies rozlist, co je blby kulturny prezitok a co je zdraviu a psychickemu zdraviu ako dietata tak aj matky prospesne....
Presne na tomto som sa včera pochytila s mojou mamou, môj syn má 7m ešte nevie sedieť a už to išlo, že ho to treba naučiť, tiež že ho mám dať do chodítka lebo už chce behať. Pri dcére nepochodili a teraz to skúšajú opäť, nejako to nevedia/nechcú pochopiť. Neodporúča sa, lebo nemá spevnené svaly chrbta, brucha, dieťa ešte neprešlo určitými vývojovými fázami ako je napr. bočný sed. Potom neskôr sa rieši skolióza, slabý stred tela, nesprávne držanie tela a pod.lakocinky. Pre mňa je zdravý sedliackym rozum viac ako videjká na tik-toku a instagrame, ktorými sa dnes každá druhá riadi.
ja som dieťa nikdy nepodsadzala dokonca som synovi ani len cumeľ nedala. A predstavte si, že v pohode to prežil, nikdy neplakal. No ale k téme: syn sa vozil v klasickom hlbokom kočiari, teda nie v takom, že operadlo bolo sklopene na vodorovno. Klasicka hlboka vanička = pevne dno. Ked sa začal vrtieť, tak sa obratil a "stal" na štyroch a pozeral von. To mal rad. Chrbtica -si iba myslim- sa natoľko spevnila, že sa 9.5 mesačny postavil pri nabytku a sam tak chodil. 10mes. už chodil sam, bez opory. V hlbokom kočiari bol až dokedy sa sam od seba neposadil. Myslim, že ta trpezlivosť stála za to, chrbtica sa musi spevniť
Tak mozno tam nie je taka osveta...staci ked vidim "hviezdy" ako maju malicke babatka v klokanke
@bokabuka Mas pocit, ze USA je momentalne pricetna krajina? Ja nie. Podla mna tam uz hrablo uplne vsetkym.
Tiez sledujem par mamiciek na IG, kt.deti maju vek mojho 6m, a uz ich veselo posadzaju. Tiez tomu neverim, ze dokazu same sediet… a v sportovom kociku ich zacali vozit snad od 4m
@bokabuka ja teda neviem o tom, ze by sa v USA odporucalo ucit deti sediet. Vidim, ze sa to robi skor v menej rozvinutych krajinach, kde proste nejake povedomie o zdravom vyvoji neriesia. A dovod je jednoduchy, svalstvo nie je dostatocne spevnene, aby udrzalo chrbticu, nasledne na seba stavce zbytocne tlacia, co sa koniec koncov stava aj mnohym dospelakom, ktory absolutne ignoruju fyzicku aktivitu a maju tela ako zelatinky...
Ja uz som tiez viac raz zamyslala, ze preco to v USA robia uplne inac. Tiez som videla kopec videi, kde posadzaju deti snad uz od 3 mesiacov do tej bumbo chair. Alebo vyslovene videa, ze ideme ucit dieta sediet a dieta len pada na postel. Ale tak davam to do kategorie nie vsetko je za velkou mlakou super.
@bokabuka pretože majú k telu príliš ťažkú hlavu a príliš slabú chrbticu (keďže sa samo nevie posadiť) aký máš dôvod ho nasilu dávať sedieť? Myslíš, že keď ho nebudeš posadzať, tak nikdy nebude sedieť? 🤷 Ja práveže nechápem túto mániu sedenia...
@aurora33 bože nie. 😁 Použila som slovo odborník, lebo sa často jedná o ľudí ktorí sa prezentujú ako - fyzio, pediater atď. Asi to nebolo správne slovo a teraz tu z toho bude búrka komentárov, ale aspoň sa zabavíme. 😂 Ja sa tým neriadim, proste sa zaujímam. Ďalšia vec je napríklad, že pri každom “starting solids” videu deti sedia v stoličke. Neverím, že všetky tie deti sedieť vedia, často ich aj vidieť ako sa klopia do boku a predsa je to tam rozšírené. 😁 Na druhej strane je pravda, že v USA často namiesto vaničky používajú len nakliknuté vajíčko na konštrukciu, asi tam celkovo povedomie v tomto smere zaostáva.
@bokabuka preto to robia lebo uz nevedia co s tymi detmi, myslia si ze takto ich zabavia viac, vsetko chcu urychlit

🤦♀️🤦♀️