icon

Prechádzka s dvomi deťmi

kacorsita
15. jan 2021

Ahojte,nechodim moc na konika ale potrebujem nejaku inspiraciu od vas...
Mam syna ktory bude mat 2r tento mesiac a dcerku ktora ma 5m. Maly spinka raz na obed 1-2h,mala ma zatial 3 spanky ale s tym,ze pomaly sa jej bdenie predlzuje co znamena,ze ju budem musiet coskoro prehodit asi na 2 spanky...a tu nastava ten problem co sa tyka prechadzky.rano vacsinou robim poriadky alebo som v kuchyni a chystam obed pripadne ine obcerstvenie (maly ma alerg.na krav.bielkovinu,takze vzdy musim vymyslat veganske jedlo prenho)...to znamena ze doobeda na prechadzky nechodime ale zato chodime okolo tej 16h na 1h,kedy ma dcerka 3.spanok.ak ju prehodim na 2 spanky,ona pojde spat vtedy ked maly bude vstavat...cize okolo 16 sa bude budit...v kociku mi nevydrzi kedze je este len v hlbokom a odtial toho moc nevidi,takze ked nespi,v kociku byt nechce....rozmyslam,ako toto cele vymysliet,aby sme mohli ist max o tej 16na prechadzku...mate nejake rady? Dakujem 🙂

Strana
z2
kacorsita
autor
15. jan 2021

@durianka1973 presne takto sa citim aj ja vecer,ze padam z noh vecer a varit sa mi moc uz nechce...ale dnes som napriklad pozametala/ umyla podlahu kym partner kupal a uspaval maleho....potom som vylozila,nalozila mycku,dala sprchu a bolo nieco pred 22,konecne som si zlozila rit...

catherinah
15. jan 2021

Mna by zaujimalo, ake jedlá varite tie, co pisete radu - varit vecer.
Pretoze 90% toho, co varim ja sa jednoducho neda uvarit vopred a uz vobec nie na dva dni ( manzel sa stravuje na obed doma).
Takze uvitam rady na aspon 10 jedál okrem gulasu, segedinu a duseneho mäsa v roznych podobach. Ďakujem 🙂

erickatt
15. jan 2021

@kacorsita preco veganske?? Ved maso potrebuje

kacorsita
autor
16. jan 2021

@erickatt veganske mu varim vacsinou ale samozrejme aj maso dostava...to len bezmliecne,cize ziadne maslo,ziadne syry,ziadne mlieko-ma samozrejme syry veganske,maslo ma avokado a namiesto mlieka dostava mandlove a pod.,ale to pouzivam len na varenie,pecenie,inak by to nevypil

bafka
16. jan 2021

@siska53
@andrea_ff môj nespí cez deň od 1r5m 🤦‍♀️ a keď zaspí poobede v aute,pol hodina, ide spať o 1:30! Takže ja mám desný problém niekam poobede autom ísť, lebo zaručene bude naspidovaný do min. polnoci a tí naši susedia ..to je zas ďalšia kapitola 🤷‍♀️

durianka1973
16. jan 2021

@kacorsita Tak to Vas obdivujem - upratovanie je dalsia kapitola pri dvoch malych detoch s malym vekovym rozdielom 🙂 Normalne, ako ste tu opisali svoj rezim - spomenula som si na seba pred takymi 6 rokmi, ked moj syn bol este nesediace babatko a dcerka cupkala popri kociku - toto bolo asi to najnarocnejsie obdobie. A u Vas este narocnejsie, kedze ma syncek alergiu na mlieko. Inak, bolo aj u mna obdobie, kedy som bola prinutena varit vecer - a to, ked moje mladsie zacalo papat prikrmy. Varenie prikrmov - to uz som fakt nevedela ako vtesnat do dna. A tak som vzdy jeden vikendovy den vecer, ked bol manzel doma, navarila prikrmy na cely tyzden dopredu, dala do nadobiek na odstriekane mlieko a zamrazila. Niekto to zavara, mne bolo jednoduchsie zamrazit. Potom, ked uz papali obaja to iste, zase to bolo jednoduchsie (u Vas, ked ma syncek alergiu, to bude ine, viem). Ale co sa tyka rezimu - uz ked bude mat Vasa malicka okolo roku, bude to ovela lepsie. Utrasie sa to, uvidite. Oni sa tak prirodzene postupne spankovo zladia, a tym sa utrasie aj to chodenie vonku. Tak nejak samo prirdozene, aspon u nas to tak bolo 🙂

pietra
16. jan 2021

@catherinah mozno je to len o zvyku alebo o postoji. Mnoho jedal, ktore ja robim a jeme ich aj tie dva dni, su pre niekoho nepripustne zohrievane. Napr. tento tyzden boli marinovane morcacie prsia (prvy den s opekanymi zemiakmi, druhy den som k nim urobila cerstvu ryzu, ale to je 20 minutova zalezitost, to ani nepokladam za varenie), rizoto, palacinky. Jedine tie palacinky sa jedia len ten jeden den. Niekedy sa vsetko zje v ten jeden den, ale casto jedno jedlo jeme dva dni a je jedno, ci su to francuzske zemiaky, masove gulky, pecene maso, dusene maso, rozne omacky, privarky, zapekane jedla, .... Co neodkladame na druhy den su cestoviny, bryndzove halusky a podobne. Ale aj pri tych cestovinach omacky urobim viac a na druhy den len cerstve cestoviny urobim, kedze to sa vari samo.

jana_eyre_2
16. jan 2021

@catherinah ja síce nevarim vopred (mne sa večer fakt nechce venovať vareniu, iba občas mi vyjde že navarim toľko aby mi vyšiel obed na dva dni.. alebo sa mi podarí urobiť len viac polievky a tak na druhý deň musím už len hl.jedlo spravit ), ale odložiť sa dá väčšina veci.. mäso jeme malo, tie zeleninove sú veci čo robievam častejšie.. ak čosi ostane hneď to ide po vychladnutí do.chladnicky..

- rôzne polievky, zeleninové, krémové, husté (napr.hokkaidova, fazulovo zeleninova, cesnaková so zemiakmi, kapustová, paradajková, minestrone)
-rizoto, zeleninové - cuketove, cviklove, hraskove - ide o to aby bolo správne zohriate, ak sa je druhý deň - čiže pridávam ešte maslo.pri zohriati, troška vody..
- omáčky, napr.koprova, zemiaková, zemiaky s červenou sosovicou a mrkvou (to neviem ako nazvať, vymyslela som to ja a najmladší syn to nazval ajaj) zemiakový paprikáš..
- rôzne zeleninové karbonátky, mrkvove, brokolicove, hraskove.. k tomu urobím len prílohu..
-ak mäso, tak napr. Kuracie na zemiakoch zapečené so sl. smotanou, sviečková..

kacorsita
autor
16. jan 2021

@pietra vy ste fungovali 24/7? Lebo ja vecer okolo tej 21 (ked uspavam maleho ja,alebo o pol hodku skor ked uspava partner) som fakt rada ze zlozim rit konecne...fakt si neviem oredstavit este vecer vyvarat po celom dni...je pravda ze nie som "manazerka" a mozno si neviem den lepsie zmanazovat,ale toto by som ozak nedala...niekedy sa ledva dokopem k tomu,aby som vybrala 2.ci 3.varku pradla z pracky o tej 21,pripadne pozvesala uschnute pradlo...mozno budem donutena alebo mozno to raz vyskusam a budem tak fungovat aj ja a rovno spred hrncov pojdem do postele...co nie je,moze byt... Uvidime...v kazdom pripade dakujem za rady kazdej z vas 🙂

kacorsita
autor
16. jan 2021

@durianka1973 vy mi hovorite z duse...som rada ze ma niekto chape 🙂 velmi to potesi.niekedy si vravim ze uz aby bola malicka velka a nech mame toto tazke obdobie za sebou,ale zas potom ma chyti nalada,ze vzdy sa vsetko da zvladnut aj ked padam od unavy kazdy vecer,chcem si uzit kym su male,lebo ved ten cas tak hrozne leti...verim tomu ze sa to polepsi,vcera som ju dala do sportoveho kociku,pekne vydrzala,trosku videla von tak sledovala a potom zaspinkala,aj vcas vstala takze ai rezim nepokazila co ma tesi velmi...uz len vyckat kym sa zladia 🙂 dakujem za podporu

mily7
16. jan 2021

@kacorsita športový kočík,mierne nadvihnúť,aby dieťa videlo. Tak sme to robili my.

mily7
16. jan 2021

@kacorsita po prečítaní všetkého mi znies ako dobrá ale vystresovaná mama. Máš malé detičky. Ja som mala väčší rozdiel a bol to koľko x zahul. Uvoľní sa,bude dobre. Sú malé,chces všetko stíhať,to sa nedá. V pohode si pories priority. U mňa to bolo teplé jedlo, lebo som ho potrebovala aj ja,kojila som a aspoň raz denne vonku. Neskôr to bolo 2x. To znamenalo,že vyzeralo to u nás aj akoby tanky u nas padali,ale boli sme von,bolo navarené a bol kľud. Nemôžeš mát aj poriadok stále aj každý deň variť,venovať sa im,oddýchnuť. Skús vážne, navariť na viac dní,zamraziť, nájsť si trocha času na relax. Si dobrá v tom čo robis,tá láska ide z tých riadkov. Klobúk dole pred mamou s tak málymi deťmi nie každá z nás to zvláda.

pietra
16. jan 2021

@kacorsita nie, nefungovala som 24 hodin 7 dni v tyzdni. Preto moj prispevok odpovedal na otazku, ake jedla varievame na dva dni. Ja mam medzi detmi rozdiel 2,5 roka, mamu aj svokru blizko, cize mi mal aj kto pomoct. Hlavne prve tyzdne, potom sme si uz nasli nejaky system. Prechadzky sme robili dvakrat denne, aj preto, ze mame aj psy a aj s tymi bolo treba ist von, takze som to spajala. Von sa islo po desiate, na obed deti dostali len polievku a isli spat, kazde v inej izbe, ale boli nauceni zaspavat sami a spavali dost dlho, aj 2 - 3 hodiny. Vtedy som stihla navarit a ked sa zobudili, dostali druhu cast obedu. To fungovalo aj za predpokladu, ze ostalo jedlo z predchadzajuceho dna. Zaroven som vtedy stihla aj co to poupratovat, ozehlit a podobne. Deti ako malicke chodili vecer spavat skoro, medzi 19 - 19,30. A vecer bol volny.
Nepamatm si presne uz tie prve mesiace, ked syn spaval viackrat denne, teda to casove rozlozenie. Ale davala som ho spat do kocika na tu prechadzku, cize dcera sa vonku hrala, behala atd. a on v kociku spal. Ked sa zobudil, nechcel tam byt, tak to sme sa vacsinou vracali potom domov. Lenze mala som to jednoduchsie, pretoze poobede mi mal kto pomoct, niekedy babky zobrali dceru na ihrisko, niekedy sme isli von s mm. Takze neviem poradit. Preto moj prvy prispevok odpovedal len na tu otazku o jedlach na viac dni.

kacorsita
autor
16. jan 2021

@pietra rodicov mam 150km daleko a svokru mam nablizku viac nez dost...kedze sa mi nominovala bez oznamenia,zazvonenia,opytania sa ci sme alebo budeme doma a ci nemame nahodou program a to kazdy 2.max 3.den,tam nejaku chvilu sa mi chlpy stavaju ked ju co i len pocujem...nehovoriac o tom,ze maleho ucili so svokrom blbosti,za ktore som sa hanbila...co sa tyka spanku,maly mal tiez chvilku ked zaspaval sam,ale po urcitom case sa to zmenilo,mali sme aj chvilky ked zaspaval na rukach,zaspaval aj tak ze som capkala po zadocku....momentalne zaspava sam vo svojej izbicke ale s nasou pritomnostou...dost velky zlom nastal,ked par tyzdnov pred porodom sme sa nastahovali z 2i bytu do domu a dali ho do svojej izbicky,to este bolo vsetko ok,potom som sla do porodnice,cize 1.x stravil niekolko dni bezomna (mal 1r 7m -neratam to,ze sme ho nechavali u svokry ked sme boli cely den na bakupoch a pod.),dalsia "rana" prisla ked hladal mna alebo partnera vnoci a dostavila sa svokra-kedze partner zapijal asi 2dni,a posledny soo bol,ze som prisla domov s malou...to co sa udialo za tych par dni kym som bola prec,bola jedna velka katastrofa,absolutne ziadny rezim,katastrofalne noci a o zaspavani ani nwhovorim-predtym zaspaval asi 10min,ked som sa vratila,zaspaval hodinu s tym ze vkuse kontroloval kto je s nim v izbe...jedol krizom krazom,nevedel ani to co ved ked som odchadzala do porodnice...proste pre mna ako pre matku,co som 1r a 7m "budovala" sa za 4 dni totalne zrutilo kvoli svokre...nehovorim o tom,ze dodnes ked si ho vezme na 4h kazdy 3.den (aj to jej je malo) tak si vyzaduje pozornost,lebo ked je u nej,tak mu lozi za zadkom celu dobu a to potom ocakava aj odo mna co neprichadza do uvahy... Moja svokra je jedna dlha kapitola,alebo skor kniha,niekdy mi ani neveria co im rozpravam,ze to zdravy rozum neberie....momentalne som najstastnejsia na zemy ze je lockdown,co im tiez nerobil problem,chodili k nam na striedacku,jeden den svokor,dalsi den svokra (teraz je svokra chora tak som im to zatrhla,lebo malu caka ockovanie,tak si to uzivam...)tymto som chcela povedat ze som na to sama a radsej sa budem trapit so spankami nez ziadat svokru o pomoc,to by u nas bola opat varena pecena...nejak ai to budem musiet zorganizovat,ale mali ste dobry vekovy rozdiel,lebo 2,5r rozdiel a 1r7m je dost...mozno za pol roka to opat bude ine a bude to jednoduchsie nez to je teraz...co sa tyka varenia,snazim sa aj ja minimalne na 2 dni navarit,lenze ked maly zacal vymyslat,nikdy nemam istotu,ze to co navarim zje,lebo co zjedol 3 dni dozadu,nezje dnes ako napriklad prazenicu,krupicovu kasu s rast.mliskom...vsetko ho zacalo napinat...take ako svieckova alebo nejake hokkaido -sladkaste jedlo mi nezje od zaciatku...skusam stale,len niekedy dochadzaju napady...v kazdom pripade si vezmem urcite nejake poucenie 🙂 dakujem

kacorsita
autor
16. jan 2021

@mily7 dakujem krasne za pivzbudzujude slova,je zaujimave,lebo oartner mi tiez tvrdi ze som v strese,pritom si tak ale nepripadam....snazim sa byt v klude lebo viem ze to prechadza aj na deti...jedine z coho som v strese je svokra :( a s tou nic nenarobim,partner jej nevie dohovorit a je aj on sam "medzi dvoma kamenmi",kedy mne chce vyhoviet a jej tiez... 😏
Co je pre mna podstatne je spokojna rodina a mozno je pravda ze chcem toho vela stihnut,lenze ked nepostiham co si myslim ze by som postihat mala (ze to stiha kazda jedna matka) tak mam pocit zlyhania zo seba :(

ysseba
16. jan 2021

@catherinah Francuzske zemiaky, plnená paprika, sviečková na smotane, rizoto, fašírky so zemiakovou kašou, zemiakový prívarok, kľudne aj rezne (na druhý deň nechám len obalené a vyprážam v ten deň čerstvé), knedlo-vepžo-zelo, perkelt, pečienka. Vlastne my všetko robíme na 2 dni. Okrem cestovín 🙂

didi2102
16. jan 2021

@kacorsita ahoj ja mám 2.5r a 10m dcéru,od kedy má ona len 2spanky tak syna cez obed nedávam spat,nedá sa to potrebuje aby som si k nemu ľahla a keď mala ostáva sama kvici jak pavian čiže nula bodov

didi2102
16. jan 2021

@kacorsita ale zato syn býval hore večer dlho a dlho zastával,keď nespí cez obed odkvecnr s malou na rovnako o 20:00,manžela mám v zahraničí a svokra mama nič takže som sama bez pomoci,treba si nájsť systém,každý deň máme čo jesť aj upratané poprate atď hlavne kľud a pokoj ♥️

luccija
17. jan 2021

@kacorsita tiez sa mi zda, ze chces vsetko🙂 aj mat navarene, upratane, ist von, venovat sa detom...cely zivot je o.prioritach tu nie si na nejakej sutazi o matku roka.u mna to bolo, ze musu byt navarene a ist von.Nikdy som nezehlila a upratane bolo, ale urcite nie umyte dlazky kazdy den a urcite nie ani kazdy druhy.Volny cas bol cez obednajsi spanok a to som bud varila, alebo spala tiez aj, ked len 30 min.
Troska prehanas ved tomu drobcovi sa nemohol zmenit cely rezim za 4 dni.vadi Ti svokra chapem))a si upata na rezim a jedlo.
Pred par dnami chcel prazenicu a teraz nie, no tak mu daj jogurt.Ak zacne za chvilu mala vymyslat s jedlom a syn v obdobi vzdoru, tak sa zblaznis.Viem, ze je to tazke su to 2 male deti s malym vekovym rozdielom, ale zvolni troska.

luccija
17. jan 2021

@catherinah necitala som co pisali ostatne mozno sa opakujem....rizoto, sosovicova omacka, perkelt s haluskami, bolognske spagety, ryzovy nakyp, zemlovka u nas sa praveze vela vari to maso na stavach a k tomu len obmienam prilohy.Raz maso v rure s ostiepkom, raz v kuchte maso na hriboch, raz sote na 2 dni....Zapekane veci vzdy na jeden den, varim ako karfiol, zemiaky...ci minutky detto a to ja som typ, ze zemiaky na druhy den nezjem.Ryby mas rychlo, nejake cestoviny s makom ci s omackou detto,

karibasicova
17. jan 2021

@kacorsita ja mám tiež detičky s malym vekovým odstupom. A toto obdobie spinkania sa zmení, skús si ich neskôr uspavat naraz, keď budú mať po jednom spánku. Budeš mať čas na seba, buď na kávu, alebo spánok s nimi. Ja som toto obdobie milovala. Ta poobedna zaslúžená káva pri tv 😂😂😂. Teraz sú moje deti už vecie, ale zato sa hrajú spolu a sam. Parťáci ...
Žena má toľko toho na starosti, že až nechápem ako to skvelo zvladame.👍
Držím ti palce, a netráp sa , my sme nechodili každý deň von. Raz jeden chorý raz druhý, alebo ja😀

mily7
17. jan 2021

@kacorsita áno cítiť stres. Ale ty si musíš začať verit. Si dobrá mama. Aj s bordelom. Neboj.Ono sa to utrasie a neskôr bude aj upratané aj deti spat budú aj režim bude. Neporovnávaj. Zober si,že tak ako sme každá super v niečom inom,jedna maľuje,druhá hra na hudobný nástroj,tretia navrhuje budovy tak máme každá svoj štýl aj čo sa materstva týka. A to neznamená,že ten tvoj,či môj,či susedin je zlý len preto,že je iný. Áno sú maminy s pokojnými bábätkami majú upratané porobene. A sú maminy s nekludnymi deťmi a tam sa nedá všetko stíhať. So svokrou to isté. Postavis sa a pekne ale pevne si určis hranice odkiaľ pokial.

Strana
z2