Prečo je odplienkovanie také ťažké?
Prečo je odplienkovanie také tažké? Nás malý ma už 2,5 roka a až teraz ako tak chápe čo sa robí na nočník aj keď sám od seba naň ešte nejde, skôr mu pripomínam že treba ísť. Raz povie že áno ide na nočník a raz povie že nie a potom sa pociká. Kakať na nočník nechce už som naozaj zúfalá z tohoto.
Nová doba, ľudia zleniveli. Tu nejde o to že decko nechápe. Kľudne chápe už aj po roku a pol, len treba sa im venovať
viem, ze sa to lahko hovori, ale hlavne ziaden stres. este je prenho skoro, to pride samo, uvidis, neboj sa. 🙂 znamena to iba jedine - este nie je ten cas.
Odplienkovanke vôbec nie je ťažké ak mas dieta, ktore je pripravene .
@anonym_autor nenutit, mate cas.Mate nejaky deadline? Lebo nas maly to stihol do 3 rokov, za mesiac komplet. Teraz ma 5,5 a uz rok sa aj san utiera na wc, proste vsetko ako dospelaci. A hlavne po tom ako som ucila v jasliach nikomu neverim na „ my mame 1,5 roka a uz len nocnik“, hej a potom dieta v jasliach vraj odpliebkovane robilo potrebu ako steniatko na koberec 😂 Preto tym ludom neverim a nenechala som sa tym stresovat.
Nová doba, ľudia zleniveli. Tu nejde o to že decko nechápe. Kľudne chápe už aj po roku a pol, len treba sa im venovať
@anonym_6354b3 co ma chapat? Kazde dieta ma ine tempo, cize za to, ze moje vie od 4 rokov citat, pocitat do 20 plus minus a 4 jazyky, tak kazde dieta rovnako, ked nie- lenivci rodicia. Vyvin dietata sa neda pausalizovat a uz vobec nie takto. Ucila som roky prave tie male deti a mozem Ti povedat, ze vela deti moze dostat blok a potom je tazke to odstranit. Lebo 2 rocnemu zo psycholog nevysvetli tak spolahlivo. Preto opatrne s nejakou lenivostou rodicov
Neni to tazke 😅dcera bola za pol dna odplienkovana.
Musis vychitit spravny cas. Tvoj syn neni pripraveny.
Nepýtaj sa, posaď ho tam. Nie je to žiadna veda. Treba vychovávať a nie dávať na výber, či si tam chce sadnúť alebo nechce. Všetko sa dá vysvetliť alebo to zobrať formou hry a zábavy.
klud a pokoj, pockala by som chvilku a dala nohavicky na trenovanie (kym bude teplejsie.. ale teda doma sa da aj teraz), zatial ostala v tom co u nas robili v jasliach... v urcitych casoch proste deti posadli cikat kakat zaradom :DD a fakt tie deti sa naucili..D vela deti to nenatrenuje len tak rychloo rychlo za tyzden, je to take postupne, dlhsie (mali sme serbel davno doma, aj som ukazovala ponukala...) a potom sme pridali intenzivnejsie (moja mala cca 2,5+r = akurat bolo leto) a bola bez, ale aj tak sa jej nehoda sem tam stala... myslim, ze fakt som prstala riesit toto, ked sa naucila chodi na riadne wcko, to bolo pre nu aj motivacne
urcite netreba stresovat seba ani dieta... este si vyrobite nejaky problem.. proste klud, vysvetlit ze plienka pojde prec tiez pomoze a dostane velkacske slipy :DD Ja mam inak babu, a co viem, chlapcom to v okoli dlhsie trvalo...
@anonym_autor moja sa naučila v 2 rokoch za 2 dni
A nechcel by ist rovno na wc ako velky? Moj mladsi syn takto fungoval, nocnik odmietal, ale obaja boli do 2 rokov bez plienky cez den.
Nevsimaj si tu niektore komentare. Ja som tiez na natlak okolia chcela syna odplienkovat okolo 2. narodenin. Ano, naucil aa cikat do travy, sem tam si sadol po upozorneni aj na nocnik. Uz som sa tesila, ze ako super to ide, ale! Syn zacal zadrziavat cikanie. On sa nepocikal, resp. malokedy, vacsinou dokazal drzat aj pol dna. Vtedy som si povedala, ze takto to nemoze ist. Na jesen sa uz pocikaval pravidelne. Nechala som to tak a skusila znova na konci zimy. Bum, do 2 tyzdnov dieta odplienkovane aj na noc. Bez problemov, az som bola sama prekvapena. Sem tam este nejaka nehoda, ale fakt mozno raz za 2 mesiace. A uz sa nezopakovalo to, ze vedome zadrziaval ako predtym. Ono je aj rozdiel, ci mu vadi, ak je pocikany, lebo moj to mal sprvu na haku, nemal problem byt v mokrom. Az neskor mu to zacalo prekazat.
@anonym_autor u nás bola veľká motivácia redukcia so schodíkmi na klasickom wc, najmä na kakanie (inde nechcel). Tam syn chodil rád
Nepýtaj sa, posaď ho tam. Nie je to žiadna veda. Treba vychovávať a nie dávať na výber, či si tam chce sadnúť alebo nechce. Všetko sa dá vysvetliť alebo to zobrať formou hry a zábavy.
@lea299 však to robia z toho také haló že až . Treba naučiť to decko na WC a nie počkať kedy sa mi chce
Moja to pochopila v 19mesiacoch na 1x, zobrala som plienku dala gatky a hotovo. Dovtedy nechcela ani sadnut na nocnik. Tyzden este mala na noc plienku, a aj to som zrusila. A po 2 tyzdnoch aj nocnik, uz chodila na wc.
Chvalabohu, ze to takto skoro pochopila, psychicky by som to urcite nedala ak by sa dieta popisavalo na kazdom kroku - co som pocula od kamosiek.
Nič si stoho nerob počkaj keď bude teplejšie .ja mám pocit že tu niektoré sú super matky všetko im ide od ruky a dieťa pomaly odplienkovali už v pôrodnici a ty sa nemáš prečo sťažovať . Keď bude pripravene dieťa pôjde to rýchlo . Ja som naraz dvojky odplienkovala jednému to šlo lepšie druhého trebalo častejšie na nočník dávať .
Lebo čakáš, kedy bude dieťa pripravené, dozreté. Niektoré matky čakajú aj do troch, štyroch rokov v poho.
Trpezlivosť. Nič iné netreba. A samozrejme, pripravenosť dieťaťa. Skús "schodovy" test - vie ísť hore a dole po schodoch bez opory? Ak áno, telo je pravdepodobne zrelé. A už len citlivo ponúkať možnosť. Nerobiť z toho divadlo ani nič podobné. Len ponúkať x-krát denne.
Trpezlivosť. Nič iné netreba. A samozrejme, pripravenosť dieťaťa. Skús "schodovy" test - vie ísť hore a dole po schodoch bez opory? Ak áno, telo je pravdepodobne zrelé. A už len citlivo ponúkať možnosť. Nerobiť z toho divadlo ani nič podobné. Len ponúkať x-krát denne.
@akvi cooo to počujem prvýkrat podla mňa to je blud totálny .moj jeden dlho nevedel chodiť bez opory keďže veľa schodov nemáme v paneláku a už dávno bol odplienkovany . Naučil sa az v škôlke keď ich dali hore do triedy na druhé poschodie .
@anonym_autor nenutit, mate cas.Mate nejaky deadline? Lebo nas maly to stihol do 3 rokov, za mesiac komplet. Teraz ma 5,5 a uz rok sa aj san utiera na wc, proste vsetko ako dospelaci. A hlavne po tom ako som ucila v jasliach nikomu neverim na „ my mame 1,5 roka a uz len nocnik“, hej a potom dieta v jasliach vraj odpliebkovane robilo potrebu ako steniatko na koberec 😂 Preto tym ludom neverim a nenechala som sa tym stresovat.
@kiki68 my sme skúšali už predtým nočník ale nechápal čo od neho chcem, tak sme ešte počkali už aj viac rozpráva , na nočník sa dnes posadil sám od seba si stiahol nohavice a vycikal sa ale kakať do neho nechce 😏 a zasa mám dilemu že keď pôjdeme von či mu na ten čas dať plienku a doma potom zasa bez plienky ( nechcem ho mýliť) ale napr. Kamoška tak skúsila a neskor sa uz pýtal aj vonku sám. Pretým keď sme skúšali čo nám to nevyšlo sme išli von bez plienky ale stále cikal do gatí a nechcel do trávy ani za svet to plakal že nie
Neviem, ci tazke. Ale odplienkovala som 4 deti. Najmladsie tak uplne, tesne pred dovrsenim 3 rokov, na noc mala dlho plienku. A potom som davala nepremokavu plachtu, nehody boli a obcas ma aj teraz, ak tvrdo spi. Kakanie bolo najhorsie, to zadrziavala aj viac dni, ale uz si zvykla a chodi normalne na wc, paci sa jej splachnut.
Ale hlavne je, ze treba vnimat skutocnu pripravenost dietata, a tu ma kazde dieta inokedy. U nas to bolo okolo 2,5 az 3 rokov, chlapci neskor, prve dievca bolo sikovnejsie, za tyzden odplienkovane v 2,5 roku, druhe dievca teraz tesne, ako mala 3 roky.
Vies co, najstarsi uz chodi na 8 rocny gympel a na prijimackach to nikoho nezaujimalo, kedy bol odplienkovany... 🫣😅🤣. Ak je dieta zdrave, tak raz to pride. Netreba si robit z toho zbytocny stres.
Nasi mali poznamky, ako sa sestrina mala odplienkovala v roku. Ale dalsi rok riesili aj tak to kakanie, bol problem. Ale bola sikovna a porovnavali ju s nasou. No ale oni mali vtedy len ju a od babatka ju davali na take vedierko, pred spinkanim, po spinkani a tak. Sedel aj pol hodinu svagor s nou na stolicke a pod nou drzal vedierko. No ja pri skolakoch a skolkarovi som na toto fakt nemala cas 🫣. A hla, je samostatna, do skolky nastupila teraz v januari, bez placu, pekne odplienkovana, sikovna. Naco sa stresovat a aj to dieta? U kazdeho to pride.
@anonym_autor u nás bola veľká motivácia redukcia so schodíkmi na klasickom wc, najmä na kakanie (inde nechcel). Tam syn chodil rád
@nikolani máme aj redukciu ale na záchod ani za svet..
Neviem, ci tazke. Ale odplienkovala som 4 deti. Najmladsie tak uplne, tesne pred dovrsenim 3 rokov, na noc mala dlho plienku. A potom som davala nepremokavu plachtu, nehody boli a obcas ma aj teraz, ak tvrdo spi. Kakanie bolo najhorsie, to zadrziavala aj viac dni, ale uz si zvykla a chodi normalne na wc, paci sa jej splachnut.
Ale hlavne je, ze treba vnimat skutocnu pripravenost dietata, a tu ma kazde dieta inokedy. U nas to bolo okolo 2,5 az 3 rokov, chlapci neskor, prve dievca bolo sikovnejsie, za tyzden odplienkovane v 2,5 roku, druhe dievca teraz tesne, ako mala 3 roky.
Vies co, najstarsi uz chodi na 8 rocny gympel a na prijimackach to nikoho nezaujimalo, kedy bol odplienkovany... 🫣😅🤣. Ak je dieta zdrave, tak raz to pride. Netreba si robit z toho zbytocny stres.
Nasi mali poznamky, ako sa sestrina mala odplienkovala v roku. Ale dalsi rok riesili aj tak to kakanie, bol problem. Ale bola sikovna a porovnavali ju s nasou. No ale oni mali vtedy len ju a od babatka ju davali na take vedierko, pred spinkanim, po spinkani a tak. Sedel aj pol hodinu svagor s nou na stolicke a pod nou drzal vedierko. No ja pri skolakoch a skolkarovi som na toto fakt nemala cas 🫣. A hla, je samostatna, do skolky nastupila teraz v januari, bez placu, pekne odplienkovana, sikovna. Naco sa stresovat a aj to dieta? U kazdeho to pride.
@nevenka náš bude mat 3 roky v Juni a v máji by sme chceli dať prihlášku do školky, ale ak nebude do mája odolienkovaný tak nám ho asi nevezmú... zasa tiež nechcem na neho tlačiť ani ho nechcem nútiť len preto že je čas lebo ide do školky
@akvi cooo to počujem prvýkrat podla mňa to je blud totálny .moj jeden dlho nevedel chodiť bez opory keďže veľa schodov nemáme v paneláku a už dávno bol odplienkovany . Naučil sa az v škôlke keď ich dali hore do triedy na druhé poschodie .
@parvinka0001 nemyslím si, že je to uplne blud, aj keď samozrejme, nie je to žiaden "vedecky" podložený fakt. Ide o schopnosť ovládať vnútorné svalstvo, čo je potrebné aj pri ovládaní zvierača. Mne sa to pri synovi potvrdilo, lebo on sa začal pýtať veľmi skoro, ešte nemal ani dva roky. Ale nehôd sa mu stavalo ešte veľa, práve preto, že telo ešte nebolo pripravené.
S dvomi cerstvo odplienkovanymi chlapcami som ja za teoriu pripravenosti😁 proste uplne som na nich videla, ze teraz to pochopia. To neznamena ze sme to neskusali od 1,5roka kazdych par mesiacov. Ale tak ano, da sa aj striktne na to ist a vycvicit to ako psika🙂 ale to je take hnusne pre to dieta.
A co mam este overene je, ze dievcatka to nejako skorej chapu. Chlapci su taki spomaleni asi vo vsetkom okrem pohybu😁
@nevenka náš bude mat 3 roky v Juni a v máji by sme chceli dať prihlášku do školky, ale ak nebude do mája odolienkovaný tak nám ho asi nevezmú... zasa tiež nechcem na neho tlačiť ani ho nechcem nútiť len preto že je čas lebo ide do školky
@anonym_autor
prosim ta, neries. Ja som s malym snad 6x skusala, do toho choroby, slavny covid. Aj sa mu darilo, potom zase teploty, sople. Ked mi skavnostne ukazal ako sa pekne vykakal na koberec a taz pocas kupania do vane, skoncila som.
Az raz mi oznamil rano, ze on plienku nechce! Vravim ale opovaz sa cikat a kakat mimo wc! Odvtedy sa pocikal len ked bol zahlbeny v hre a v skolke - mal zapal mechura. Kakal len do plienky - v pohode, pani ucitelky dali. Na noc mal plienku do 4 rokov. Kakat do vc isiel ako 3,5 rocny - motivacia v skolje od inych deti.
Nebudem dueta stresovat. Tu ti do skoljy vezmu aj s plienkou, aj riaditelka mi povedala, ze skoda cakat. Kazde dieta je ine a oni pomozu tiez, bez natlaku.
Vsetko v poriadku bolo. Mladsi ma 2,5 a ma ake ze velmi v pazi 😁 Ma mini wc, sadne si urobi ustami psss a pivie - hotovo, staci uz 😂!
Ja som bola sikilka, vraj od roku bez plienky - a veru prd mi to je platne. Na pohovore sa veru nikto nepytal 😏
Zdrave dieta sa nauci v pohode, len nie vsetky v 2 rokoch. Ja si pamatam zie spolocne posedy na nocnikoch v jasliach. Nenavidela som to!
@anonym_autor
prosim ta, neries. Ja som s malym snad 6x skusala, do toho choroby, slavny covid. Aj sa mu darilo, potom zase teploty, sople. Ked mi skavnostne ukazal ako sa pekne vykakal na koberec a taz pocas kupania do vane, skoncila som.
Az raz mi oznamil rano, ze on plienku nechce! Vravim ale opovaz sa cikat a kakat mimo wc! Odvtedy sa pocikal len ked bol zahlbeny v hre a v skolke - mal zapal mechura. Kakal len do plienky - v pohode, pani ucitelky dali. Na noc mal plienku do 4 rokov. Kakat do vc isiel ako 3,5 rocny - motivacia v skolje od inych deti.
Nebudem dueta stresovat. Tu ti do skoljy vezmu aj s plienkou, aj riaditelka mi povedala, ze skoda cakat. Kazde dieta je ine a oni pomozu tiez, bez natlaku.
Vsetko v poriadku bolo. Mladsi ma 2,5 a ma ake ze velmi v pazi 😁 Ma mini wc, sadne si urobi ustami psss a pivie - hotovo, staci uz 😂!
Ja som bola sikilka, vraj od roku bez plienky - a veru prd mi to je platne. Na pohovore sa veru nikto nepytal 😏
Zdrave dieta sa nauci v pohode, len nie vsetky v 2 rokoch. Ja si pamatam zie spolocne posedy na nocnikoch v jasliach. Nenavidela som to!
@svetlonos tak je možnosť že by mi ho zobrali do škôlky aj keď napríklad nebude chcieť kakať do nočníka ale len do plienky? Praveze ja som tiež toho názoru že ho nechcem tlačiť do ničoho a ani časovať že teraz pôjdeš na nočník a hotovo. Ďakujem ty si veľmi zlatá
@kiki68 my sme skúšali už predtým nočník ale nechápal čo od neho chcem, tak sme ešte počkali už aj viac rozpráva , na nočník sa dnes posadil sám od seba si stiahol nohavice a vycikal sa ale kakať do neho nechce 😏 a zasa mám dilemu že keď pôjdeme von či mu na ten čas dať plienku a doma potom zasa bez plienky ( nechcem ho mýliť) ale napr. Kamoška tak skúsila a neskor sa uz pýtal aj vonku sám. Pretým keď sme skúšali čo nám to nevyšlo sme išli von bez plienky ale stále cikal do gatí a nechcel do trávy ani za svet to plakal že nie
@anonym_autor na von asi este plienky, je zima, jedine, ze mate nieco, co viete hned stiahnut. Alebo dat trenovacie nohavicky. A je super, ze to takto ide. Nas of tohto momentu, co popisujete bol do mesiaca odplienkovany. Presne takto to islo, sam si sadol, sam dal plienku dole a bolo. Tiez som vyuzila tie plienky nohavickove a tie isli vonku stiahnut. Naucil sa tak ocikat kriky 😂🙈 Ja mam dojem, ze ste na dobrej ceste, iba motivovat a hotovo
@anonym_autor na von asi este plienky, je zima, jedine, ze mate nieco, co viete hned stiahnut. Alebo dat trenovacie nohavicky. A je super, ze to takto ide. Nas of tohto momentu, co popisujete bol do mesiaca odplienkovany. Presne takto to islo, sam si sadol, sam dal plienku dole a bolo. Tiez som vyuzila tie plienky nohavickove a tie isli vonku stiahnut. Naucil sa tak ocikat kriky 😂🙈 Ja mam dojem, ze ste na dobrej ceste, iba motivovat a hotovo
@kiki68 ja som si tiež hovorila že by som mu na von tú plienku dala lebo predsa ešte nosíme aj overal, takže nič nepokazím keď mu dám na von tú plienku?
Jooooj ani neviete ako ste ma povzbudila Ďakujem Vám veľmi pekne 🙂🙏
@kiki68 ja som si tiež hovorila že by som mu na von tú plienku dala lebo predsa ešte nosíme aj overal, takže nič nepokazím keď mu dám na von tú plienku?
Jooooj ani neviete ako ste ma povzbudila Ďakujem Vám veľmi pekne 🙂🙏
@anonym_autor neni zac 😀 Ono ja som odplienlovala 100 cudzich deti predtym, cize nemala som iluzie a viem ako sa tazko ide z overalu po nehode. Hlavne ked som videla, ze uz plienku nemali a na total pretiekli.

@anonym_autor nebud zufala... pride jar, kupis nohavicky na ucenie a nauci sa... neboj nic... kazde dieta je pripravene v inom veku