icon

Prečo sa hanbí syn zdraviť cudzích ľudí?

27. jún 2026

Dobrý večer,

náš 5-ročný syn je doma veľmi ukecaný, ale keď stretneme susedov alebo niekoho známeho, neodpovie ani na pozdrav. Nechcem ho nútiť, ale zároveň ma mrzí, keď to pôsobí neslušne.

Vyrástli z toho vaše deti, alebo ste to nejako riešili? Ďakujem.

anonym_8a5967
27. jún 2026

nechaj ho tak - nieje povinnost zdravit aj ked tu na konovi ma za to ukamenuju ... moja pozdravi len ludi co pozna .. rodinu a kamaratov inak nie ... a som rada- v dnesnej dobe plnej uchylakov radsje nech je introvert

anonym_afa451
27. jún 2026
@anonym_8a5967

nechaj ho tak - nieje povinnost zdravit aj ked tu na konovi ma za to ukamenuju ... moja pozdravi len ludi co pozna .. rodinu a kamaratov inak nie ... a som rada- v dnesnej dobe plnej uchylakov radsje nech je introvert

@anonym_8a5967 introverti sú najľahšia obeť. Sú ticho, nikomu nič nepovedia, držia všetko v sebe. Tajomstvo je tajomstvo.
Takze tešiť sa že dieťa nezdravi s vyrastie z neho introvert je viac než cudne

januska12323
27. jún 2026

@anonym_autor 5 ročné decko, ktoré nepozdraví nie je neslušné len sa hanbí a to je u malých detí normálne. Nerob z toho zbytočnú drámu.

lukbe
27. jún 2026

Je to v norme.

deedol
27. jún 2026

neriesila som to a vyrastol z toho, teraz ma 8r a zdravi v obchode, susedov a pod., teda uz posobi "vychovane". netlacila som nanho, ale isla som dosledne vzorom a nakoniec sa pridal. ano, trvalo mu to mozno dlhsie ako inym detom, ale to je povahou.

loliki
27. jún 2026

@anonym_autor Veď ho nauč. Dopredu ho upozorni, že tam ide ujo sused, XY, pekne nahlas sa pozdrav, aby ťa počul.

andreatytler
28. jún 2026

@anonym_autor Lebo jeho ti ludia nezaujimaju. Ono nechape koncept small talk. Teda neviem ako sa ti susedia alebo znami chovaju ked vas stretnu, ale vacsina dospelych sa pozdravi dietatu ale potom sa bavia s dospelym. Dietata sa spytaju nejaku otravnu otazku ze "ako bolo v skolke?" ale inac sa tomu dietatu nevenuju. Zaujat 5 rocne dieta to chce si k nemu cupnut, skutocne mu venovat celu pozornost, ale zaroven ho nenutit, urobit nieco smiesne, pockat si nech sa dieta osmeli. Proste mat skutocne spojenie s tytm dietatom. Vtedy ho to dieta zarucene pozdravi pri odchode.

anonym_3fac69
28. jún 2026
@anonym_afa451

@anonym_8a5967 introverti sú najľahšia obeť. Sú ticho, nikomu nič nepovedia, držia všetko v sebe. Tajomstvo je tajomstvo.

@anonym_afa451 zas niekto, kto ma mylnu predstavu o introvertoch, introvert je clovek, ktory je rad sam, ale neznamena to, ze je ticho
ja som introvert, ale som ta, co vsade najviac rozprava

marianarem
28. jún 2026

@anonym_autor Aj moj to tak ma, ale on nema problem sa s ludmi rozpravat, len vyslovene pozdravit. Su mu nesympaticke take zauzivane frazy, pripada mu to trapne. Teraz zda sa, ze konecne zacal, ma 6 a pol. Moj otec spomina, ze to tiez neznasal a hlavne ked musel povedat "ruky bozkavam".

sulavikova
28. jún 2026

@anonym_autor mám 10r. žiaka: zásadne nezdravi nikoho, hoci nás pozná. Keď ma konečne 1x pozdravil, pochválila som ho pred jeho tetkou, tá odpovedala:” čoby ťa nezdravil, keď má za to peniaze!”. Celé zle! Fuj.
Samozrejme, že ma nezdraví a vymýšľa si výhovorky:”veď ja som do
miestnosti nevstúpil…”

anonym_1aa622
28. jún 2026

Ja mám 7 ročného a tiež nezdravi cudzích ľudí, ani suseda z ulice. No on je strašne hanblivý tichý. Kamarátov a rodinu pozdraví, no cudzích nie. Vraj aj ja som taká bola ako dieťa, tak hádam z toho vyrastie.

anonym_8a14d3
28. jún 2026

Môj bol extrémne hanblivý, nerád sa rozprával dokonca s dedom či babkou a keď už, tak len nutne otázky, už som s toho bola hotová. Teraz ma 10, je slušný, pekne pozdraví, poďakuje nemá problém s ničím.

anonym_0c6e95
28. jún 2026

Moja nikdy nemusela zdravit koho nepoznala .
Preco by mala ? Ani susedu z 1 veho , sak s nou nic nema ….
Ma 7,5r a zdravi pekne koho pozna .

Neznasam toto ,musis lebo sa to patri ……nie nepatri.
A nutit decko nebudem ,lebo je to len „naucene „

euka210
8. júl 2026

@anonym_autor moj 10r bol a je taky 🤦‍♀️ nenut ho, nic s tym neurobis, len posilnis hanblivost.
U nas bol uspech, ked sa konecne zacal zdravit pri odchode z druziny. So spoluziakmi keca, ale cudzi a dospeli nie...potrebuje cas si na cloveka zvyknut. Ani so svagrovcami nebude hovorit, len s detmi. Ked sme dlhsie, tak sa osmeli...alebo ked nema na vyber.

euka210
8. júl 2026
@anonym_afa451

@anonym_afa451 tak ona asi nema doma introverta, ktory nevie kto mal v skole narodeniny, nepovie co mali na obed, rano 10min sedi a nevieee co chce jest 🤦‍♀️, v skole asi nic nerobia a nepytali sa jej v nemocnici ci je jej dieta autista, lebo nechce s nikym komunikovat...

anonym_14d223
8. júl 2026

Ja teda uplne zasnem, ako sa dnesna vychova posunula. Kedysi to bolo povazovane za slusne vychovanie a rodicia nas cepovali, aby sme zdravili. Asi preto tie decka dnes chodia ako telce.. ani mu, ani bu a ked na ne clovek prehovori, tak nevedia, co so sebou. Tento trend sa mi teda vobec nepaci. Z dietata neubudne, ak sa obcas nauci aj nieco, co mu nie je prijemne. Ale tak co ma je po tom, moje deti to nie su, ja sa za nich hanbit nemusim...