icon

Príchod z pôrodnice - moja mama sa k nám chce nasťahovať na 3 týždne!

sfet
30. dec 2018

Ahojte, tak o dva mesiace mám pôrod a prinesieme si domov vytúžené dieťatko. A moja mama si robí plány ako bude u nás 3 týždne možno viac bývať. Prídu aj s
otcom, otcovi bude stačiť tak 4 dni, pozrie na vnuka a hotovo, ale mama mi ja chápem že chce pomôcť, ale manžel nesúhlasí a ja tiež veľmi nie. Je taká dosť rozkazovacna a manžel dominantný, to bude hrôza a do toho dieťa a ja. Keď bola u nás, tak sa jej nepacilo takmer nič. Vadilo jej kde perieme aj ako perieme, kde máme kôš, jednoducho blbosti ale aj tak. Ide o to, že mi hrozí cisársky rez a ona z toho robí horor, že budem uvoľnená, rozrezala a budem ju potrebovať a už diktuje ešte dieťa na svete ani nie je, že ako budeme variť a že kde bude kto späť a manžel pení lebo hovorí, že si bral len mňa a nie svokru.hovori, že týždeň a dosť. Tiež by som radšej bola iba so synom a manželom bez jej asistencie lebo jej rady minlezu na nervy. Ako to jemne naznačiť? Už som skúšala a bolo mi povedané, že budem rozrezala a budem ju potrebovať a nech si toho vážim. Radšej budem makať rozrezala ako neustále počúvať jej rady a tipy z doby ľadovej. Ako to veľmi jemné povedať? Stále si robí plány že 3 týždne ale to nás rozvedie.

Strana
z8
negymama
17. jan 2019

@sfet samozrejme, male babetka velmi potrebuju blizky kontakt s s rodicmi, priroda to tak zariadila, lebo po narodeni su ludske maladatka uplne bezbranne neschopne samostantneho zivota. Bola som v orodnici s mamickou , ktorej sa nechcelo spustit mlieko, tak jej same sestricky radili casto maleho vyberat z postielky a mat ho na hrudi, ze tak sa jej lahsie spusti laktacia...vidis aky osvieteny personal.. ale do toho ju otravovali telefonaty svokry ci mamy, bliakali na nu nech ho nebere na ruky, lebo ho rozmazna, neh ho nenosi, lebo si zvykne, nech ho nekoji ked dieta chce ale po troch hodinach... bola z nich uplne v strese. lutovala som ju, namiesto toho aby si uzivala dieta, ju cakla boj s " pomocou" rodiny.

maminka2710
17. jan 2019

@sfet To nemyslí tvoja mamka vážne, že ti rozpráva také veci, ako sa dieťa pri pôrode zadusí a tak... !!! Nehnevaj sa, ale ja by som na tvojom mieste tie telefonáty buď úplne zrušila, alebo obmedzila na úplné minimum a zároveň ju veľmi dôrazne požiadala, aby žene krátko pred jej prvým pôrodom nehovorila také nezmysly. Ničoho sa neboj a riaď sa len svojou intuíciou, všetko dobre dopadne, uvidíš. Mne moja mamka tiež vyvolávala a stresovala ma, že čo ak nestihnem do pôrodnice atď (lebo sme 43 km od najbližšej, kde som aj rodila) a tiež som ju s tým slušne zrušila. A stihla som dôjsť, obidvakrát, predstav si to :D Bonding je úžasná a nezabudnuteľná vec a dá sa v pohode absolvovať aj pri cisárskom (viem o čom hovorím, prvý pôrod som mala sekciu, druhý prirodzene). Niet krajšieho pocitu, ako keď ti položia na hruď tvoje dieťa ♥ Ani po pôrode si nenechaj do ničoho kecať, rob tak, ako cítiš, že je pre tvoje dieťa a pre teba najlepšie. Pri všetkej úcte k dobrým radám, lebo niektoré povedzme môžu byť naozaj užitočné, ale každá matka aj každé dieťa sú iné a vyhovuje im niečo iné ... A ty na to musíš sama prísť, čo bude vyhovovať vám, aké kojenie, aké nosenie a tak... A každá prvorodička má pochopiteľne obavy, tak sa nenechaj ešte viac a zbytočne vystresovať! Držím palce ♥

sfet
autor
19. jan 2019

@maminka2710 ďakujem. Ja viem, na to čo nám bude vyhovovať, na to si musím prísť sama. Obmedzila som telefonáty s rodinou, o mojom tehotenstve rozprávame úplne minimálne, nakoniec si všetko spravím tak ako budem chcieť ja a mama sa môže aj na hlavu stavať.

misinka0611
19. jan 2019

@sfet Fakt povzbudivé slova od mamičky. Mne by stačilo keby len začala a hned by som povedala, vieš co musím končiť vola mi kuriér. Další telefonát a zac by začala, vieš co musím končiť uz musím vypnúť trúbu a vybrat kura.. a takto stále a stále mozno by jej doplo, ze posledne co jej dcera chce počúvať je to ako je to tam ako na zabijacke, alebo co potrebuješ alebo co nie.. aj keby si si kúpila 20 vankusov je to tvoja vec za tvoje Eura. Ja som tiez veľa veci nepotrebovala a veľa veci ktore zas ini nepotreboval mi prišli vhod 🙂 Tvoja maminka sa asi zblaznila .. :/

sfet
autor
20. jan 2019

@misinka0611 presne,robí problémy tam kde nie sú. Keď sa dozvedela, že čakáme hikala od radosti, každému sa chválila, že aj ona bude konečne babka, každú vec ktorú som brala do rúk dobreze nevážila, či nie je ťažká, nech si neublízim, čítala kade tade v knihách čo môžu a nemôžu tehotné jesť, aby mi náhodou aj z dobrej vôle nedala niečo nevhodne, ale raz sme stáli na zastávke a už neviem z čoho to vyplynulo, ale zrazu čo keď sa mi narodí postihnuté dieťa? Alebo nejaká zruda, že čo budeme robiť? Ja som povedala, že štát sa môže všeličo, ale my sa nad tým čo by sa mohlo stať ako by mohlo byť nezamyslame, lebo by sme sa asi zblaznili, jednoducho uvažujeme pozitívne, to aj musíme, a keď to naaahodou príde, tak až potom. Záleží aký stupeň postihnutia, koľko práce by s tým bolo, prognózy do budúcnosti atď. A ona hneď, že to by sme si finančné pohoršili, kopec práce, nech si kariéru neplánujem akoby tu už nejaké postihnuté dieťa bolo, akoby si ho vyvestila. A keď som jej povedala, že mi to hádam praje, však každý mi želal všetko najlepšie, hlavne zdravíčko a ostatné príde samé a mama sa pýta ako zareaguje keď bude postihnuté. Tak som to s ňou nerozoberala a povedala, že ešte som len v prvom trimestri, zatiaľ som nad tým extra nepremýšľala, zatiaľ sa teším z každej prehliadky u lekára, kde sa dozvedám ako napredujeme, mazlim sa s každou fotkou z ultrazvuku, dávam si ma seba maximálny pozor, počúvam svoje telo a svoje pocity, fakt si veľa obľúbených veci odopieram kde mám dojem, že by malému mohli čo len trochu ublizit, takže fakt teraz neviem. Ale mama je taká, to je ako s odvozom, keď bude muž v práci, sanitku mi nepošlú sa koná sa dostanem do pôrodnice, alebo pred 2 mesiacmi má bolel šialene zub v sobotu večer, že som išla na pohotovosť, aby mi tam dali umrtvovaciy vložku aspoň, no ona hneď, že čo keď budem mať doma dieťa a chytne mňa to, budem sama doma čo akoze spravím? Kde ho dám? Už rieši kde nájdem škôlku? Ako ho tam budem vodit? Či sklbim prácu so školkou? Či nebude často chorý? Jednoducho 1000 otázok, úplne zbytočných. Všetky mamičky čo ste tu ste si nejako poradili, tak nechápem prečo by som ja mala byť bezradna. Veď ja sa tak niekedy cítim ako neschopná matka.

katrin21
20. jan 2019

@nelinka2009 az teraz citam..ty lutujes moju dceru? 🤣🤣 no, nemas preco, ja som jej o tejto teme hovorila a smiala sa a zaroven sa cudovala ze preco by mi dieta tak dlho nemala ukazat, my mame dobry vztah a verim,ze to tak aj zostane a na jej deti sa uz teraz tesim, ale tak o 10r, teraz ma 18 a chce studovat.. takze..
A ze si stojim za svojim nazorom , no jasne, ved viem preco ho mam... neukazat dieta starym rodicom 3 mesiace je zbytocne a bezcitne.
A ze autorka ma sibnutu tak trochu mamu, co robi zbytocne halo je hadam kazdemu jasne, taku mamu by nechcel nikto.Ako som pisala, riesi veci,ktore este ani nie su , tym by som kazdu jej debatu zakoncila.

ukulela
20. jan 2019

@sfet zy kokso, tvoja mamina ma nejaku laktacnu predporodnu psychozu, alebo co, len sa neboj, vsetko dobre dopadne. tak bude muz v robote, ked zacne prva kontrakcia, tak ho zavolas a basta, vsetko sa da dohodnut so zamestnavatelom ... a toto je situacia, kde hadam vsetci vyjdu v ustrety, pokial muz nesluzi na medzinarodnej vesmirnej stanici .... zuby detto, atd. ved ste rodicia dvaja, tak co ta tvoja mama riesi? hlavne sa drz a nepripustaj si to.

sfet
autor
27. jan 2019

Teraz bola hrozne hádka s mamou cez telefón. Akoze s prepáčením hovno vie, ale do všetkého sa stará. V piatok sa mi začala hrozna bolesť zuba, aká ma s prestávkami sprevádza od začiatku tehotenstva. Mŕtvy zub, ktorý mi v decembri 2017 trhali, tak zacala tam tá diera akoby bolieť a rozšíril sa mi zápal na ďalší zub, takže mám tam otvorený zub a pod ním zapálený nerv. No nejem a nespím od piatku, lebi začalo to bolieť v taky super deň, pred víkendom, tak chodím každý deň na pohotovosť. Konečne dnes tam dali vložku, uvidíme kedy trochu zaberie. Mama mi volala, začala s tým, že je na mna nahnevaná, lebo som si zuby nedala spraviť, mala som turné po vyšetreniach v BA len som sa žiaľ dostala k úplnému imbecilovi, ktorý nedal tu námaha spraviť mi rengen, porobila naslepo zuby a jazyk tam rástol veselo ďalej skryto, potom v Prešove, vysolila som tam 1000 eur za zuby, výsledok je ten, že 2 predné vrchné mi chýbajú a mám medzerník, potom v Košiciach a potom na Záhorí, kde tiež čo spravili, to sa jednoducho pokazilo vždy. Teraz tuším bolesť trochu Paralenom, nie veľmi, tak 3 až 4 za deň a mama zase, že dieťa bude postihnuté, že bude z tých liekov narušené a že doktorom je všetko jedno, ich dieťa to nebude. Jasné, gynekológ ničomu nerozumie, pôrodná asistentka nerozumie, pôrodník nerozumie, zubár nerozumie, všeobecný doktor nerozumie, len ona všetkému rozumie. Ja nemôžem zato, že vkuse sa mi zuby kazia, že nech robím čo robím tak stále nie sú v poriadku a že teraz riešim problém, ktorý tehotenstvo komplikuje. Teraz som hodinu po telefonáte plakala ako korytnačka, ako od mamy by som čakala inú podporu, navyše nemá pravdu, ja som mala zuby hotové komplet minimálne 3xzial nie vždy kvalitne. Ale nezodpovedná si myslím, že nie som. K zubárovi alebo na pohotovosť som išla vždy pri prvom príznaku, lepšie zastaviť vcas ako nechať to zájsť ktoviekde. Tak nech sa hnevá na koho chce, mne je to už jedno.

yoxinka
27. jan 2019

@sfet
Už som Ti to písala skôr. Ja na Tvojom mieste s mamou kvôli svojej pohode prestanem minimálne do pôrodu komunikovať. Veď nie je možné, aby Ti vkuse hovorila, že sa Ti narodí postihnuté dieťa!!! Ona je psychicky ok? K zubom. Mám strašne zničený chrup, ale odkedy som našla dobrého zubára a 2x ročne profi dentálna hygiena, namám už 10rokov nový kaz. Sem-tam mi niečo staré škaredé zubár prerobí, všetko poopravoval pred tými 10rokmi, odvtedy dôsledná starostlivosť a je pokoj. A to mám za sebou 2tehotenstvá a som v 7.mesiaci a so zubami pokoj pcas tehotenstiev, ale teda dentálna hygiena na začiatku a tesne pred pôrodom, u zubára každý rok preventívka. Pokiaľ si nejako vážne nedupneš, tvoja mama ti spraví zo života s novorodencom peklo.

nika_m
27. jan 2019

@sfet suhlasim so vsetkymi babami, ktore ti radia prerusit trochu s mamou kontakt...lebo tie jej reci uz nie su normalne...ako moze babka na vlastne vnuca povedat ze sa narodi postihnute lebo si davas paralen alebo co ja viem co! Nedvihala by som jej telefon a je to mozno krute ale fakt ju ignorovala...tebe to na pohode vobec neprida taketo hlupe reci pocuvat...namiesto toho aby ta podporila psychicky atd tak len blbosti rozprava...odstrihla by som sa od nej na cas nech sa spamata

liduska12
27. jan 2019

@sfet tak ako ti radia baby, niekedy sa to bohuzial inac neda. Ja ked som bola so svojou casto v kontakte som byvala taka zdeptana, znechutena z jej reci, ze jedine obmedzenie kontaktu mi pomahalo akotak udrzat svoju psychicku pohodu...mozno neskor ked aj ja budem viac v pohode, oddychnutejsia, vyrovnanejsia s vecami okolo domacnosti a deti budem moct byt s nou castejsie v kontakte, ale teraz je to skor kontraproduktivne. Co telefonat, to nasledna depka, mozem to ozeliet, fakt. Si tehotna, mas dost svojich starosti, nepotrebujes este aj mamin psychicky naklad znasat, ale byt ako tak v pohode. V tehotenstve je to velmi dolezite...

Strana
z8