Prvá noc u babinky. Kedy začať?
Ahojte maminky, asi skôr oslovím tie so staršími detičkami...jednoducho mám dilemu kedy by mohla moja malá ostať na noc u babky...má 16 mesiacov...ale je veľmi spoločenská, nikoho sa nebojí, všetkým máva...niekedy keď nemá náladu tak sa ku mne tisne ale inak je super spoločenské dieťa...určite raz budem potrebovať aby tam spinkala...a nechcem aby to bolo s plačom...tak či ju dať skôr alebo ak je taká bystrá či kľudne aj neskôr a zvládne to bez emocií...veľmi by som vám bola povďačná za skúsenosti...Andrea
neviem ci som cudna moja ma 11 mesiacov a u babky spala uz niekolkokrat a nema problem zvykla si..mojej mame verim a viem ze sa nemusim bat ak je u nej a mala si aspon zvykla...a my s priatelom mame v tom stereotype chvilku pre seba alebo na zabavu 🙂 samozrejme nie je tam kazdy vikend ani kazdy druhy ale sem tam ano 🙂
Moje deticky od roka spavaju u babky a dedka kazdy vikend ,,,a starí rodiacia ich miluju aj jedny aj druhí... a my s manzelom si cez vikend aspon oddychneme 🙂
U nas to bolo tak, ze maly na to bol pripraveny kedykolvek, ja som k tomu dospela az minuly mesiac, ked mal 23 mesiacov 😅 😅 Takze ked budes aj ty pripravena zvladnut to bez emocii, tak vtedy 😉 Dieta to zvladne v pohode urcite 🙂
my sme zacali ked mal maly 7 mes. 😀 Nechali sme ho u svokry lebo sa brat zenil, ale odvtedy uz nie, nebola prilezitost ..
lenka0283 nie si vobec cudna, ved to su najblizsi ludia 😉
ja mám 8 ročnú a presne si pamätám ako to bolo u nás. ja som ju nemala problém nechať ako 8 mesačnú...už som nekojila. Na babinu bola naučená, nebol problém. Ja by som už vyskúšala. Ak by nastal dajaký problém, tak by som to skúsila otočiť, že 1-2x by prišla babina spať k vám a vy by ste vypadli...napr do divadla. Ale pokiaľ je taká ako píšeš, nemal by byť problém, len musí mať s babinkou veľmi dobrý vzťah a musí jej plne dôverovať.
Nasa k babke chodi pravidelne,a vobec si na nas nespomenie,ked je u starych rodicov,vobec jej to nerobi problem,je na nich zvyknuta-ked sa narodila,byvali sme u nasich.Aj ked je doma,niekedy ked si zmysli,vezme si svoju tascicku a bali si dudliky-ze ide babke 😉
my sme nechavali obcas u mojej mamy od jej 3 mesiacov,takze teraz nema problem aj 2 tyzdne tam ostat /.ked sme dorabali byt po prestahovani sa napriklad/
Ja mam troch syncekov. Najstarsi nikdy u nasich nespal, nikdy nechcel, a ani neprehovarame. Stredny ma tri rocky a sam sa k babine pyta, spava tam obcas, niekedy castejsie niekedy menej casto. A najmladsi ma zatial iba pol rocka, nad tym este neuvazujem...takze velice zalezi aj od dietatka.....
u nas je to easy.... len teraz sa budeme stahovat od mopjej mamy do vlastneho, takze mala babku miluje je na nu zvyknuta.... este som bez nej nebola cez noc...kym som ju kojila a lezala som na gynde mala som ju tam so sebou... prvykrat budeme bez seba ked pojdem do porodnice.... ale nemam strach.... u babky je doma, mama to s nou uzasne vie
ak by sme u nej nebyvali, dietatko by som u babky na noc nechala len ak nie je kojene asi ked by malo rok
cim skor- tym lepsie 😉 😉 😉 samozrejme nic nasilu...len vtedy ked, su na to stari rodicia pripavevni, dietatko ich pozna, je zdravucke a v pohode, obe strany sa tesia, nevidim problem....
dcerka- spavala u nasich sama, asi od 3m (zial, nebola kojena, byvali sme dovtedy u nich, po 3m sme sa odstahovali, poznala, ich, oni ju...) nemava problem, s novym prostredim
syncek- az, ked som lezala s malou v nemocnici (jednu noc ked mal 5m), potom az v roku a pol....ten ma vecny problem sa "odmaminkovat" 😒 ani v skolke nechce byt....zalezi od dietatka
malý spal u babky sám keď som ešte kojila,mal 7 mesiacov,nechala som odsaté mliečko a bolo v pohode,dokonca prespal celú noc 😉 Tiež mojej mame verím a malý je na nich zvyknutý,nemá problém zostať tam spať.Veď aj my potrebujeme občas chvíľu pre seba 😉
dcéra spala 1.krát u mojich rodičoch,keď mala 17 mesiace a bola tam asi 2 týždne v kuse.Musela,lebo som bola v porodnici s bračekom 😀 ale brala to v pohode.vobec som jej nechýbala,za to ona mne straaaašne.aj som si poplakala v porodnici,že jej vobec nechýbam 😉 a syn tam spal zatiaľ len raz,keď mal 3 mesiace,lebo sme boli na svadbe.odvtedy tam nespal a to má už 17 mesiace.ale inak sú naučený na mojich rodičov,lebo občas deti u nich necháme,ak potrebujeme niečo vybaviť,nakúpiť a pod.myslím si,že by nebol problém aj vtedy,keby u nich spali.viem,že dcéra by s tým určite nemala problém,ale u syna neviem...
podľa mňa ,ak je tvoja dcéra na babku zvyknutá,tak ani ona by nemala mať problém tam spať.horšie to budeš zvládať ty,mať doma prázdnu postieľku 😉
Čím skôr, tým lepšie, presne to aj mňa napadlo 🙂 Moja dcéra bývala od 9 mesiacov laryngitídová a keďže mávala ťažké záchvaty, tak sme sa báli ju niekde nechávať. Dovtedy sme bývali u mamy, takže zvyknutá na ňu bola. A neskôr, keď si už veci uvedomovala, tak nechcela ísť nikam preč spať. Raz bola s mužom u svokrovcov pár dní, keď som bola na operácii. Ale bola tak naviazaná, že musela mať aspom jedného z nás pri sebe. Syn je taká moja prísavka, ten ma nechce nikam pustiť ani cez deň, nie to ešte, že by išiel niekam na noc on. Mala som ho veru ja dávať od miminka k babkám na noc 🙂
Tak my to vyskusame na bud. vikend, mala ma 14 mesiacov, ideme s muzom na firemny vianocny vecierok mimo mesta. Ale babka a moja sestra pridu k nam domov. Natka ich velmi dobre pozna a maju sa straaaasne radi, tak dufam, ze to bude OK.... DUFAM...... 🙂
Náš Mišiak je akurát teraz prvú celú noc bez nás.. čo celú noc :D Je tam od včera do nedele, a vraj to berie super :D Hrá sa a ani si nespomenie :D Aj spinkal pekne- 23.12.bude mať rok 🙂
Prve dva roky som si nevedela predstavit byt bez mojej dcerky... do troch rokov spala Mirka u mojich rodicov iba par dni... vzdy vsak musel byt pri nej niekto z nas dvoch... potom dlho nechcela spavat inde ako doma (ked bolo nutne, prisla k nam spat moja mama)... az ked som bola nutena nastupit v 34 tt do nemocnice na rizikove a nasledne po porode... spala zakazdym tyzden u nasich... po asi troch dnoch, ktore zvladla uplne bez problemov - mi pri navstevach v nemocnici zacala trosku mrnkat (mala uz takmer pat rokov)... ale to bola skor jej tvrdohlavost, snaha vymrnkat si svoje, ako skutocny smutok... lebo ani na telefon ma nikdy nechcela, ked som volala, tak sa hrala... od mojho druheho porodu uz bola jeden vikend u nasich - a uz sa tesi na dalsi 😵 ... aj ked mne bude chyyybat... u Karinky to mozno skusime skor...
naša malá (2,9mes) spáva u svokrovcov už vyše roka a pol a nikdy sme nemali s tým problém, skôr teraz ho máme lebo domov sa jej veľmi nechce, je tam strašne rada a viem že je o ňu dobre postarané 😉
malý ešte bezo mňa na noc nebol, má ešte čas a k tomu je kojený
Podľa mňa nie je nejaká hranica kedy by sa malo dieťa od Teba nejako odlúčiť či na noc alebo na deň. Ja som od syna, teda prvé dieťa nedokázala do jeho 15 mesiacov ísť ani proti cez ulicu do obchodu. Teraz ho už nechám pri kámoške alebo pri rodičoch ak potrebujem ísť s malou do poradne, ale inak ho nenechávam. Nevidím nejaký význam v odlučovaní. Som veľmi rada s mojími deťmi a necítim sa na to, aby som ich nejako chcela na noc dávať preč. Hádam aj napriek tomu sa raz budeme vedieť skôr či neskôr od seba odlúčiť ... či ??? 😀
Ako tu už niekto napísal, čím skôr, tým lepšie. Napíšem skúsenosť s mojou neterou. prvýkrát u nás spala (sama) ako sedemročná. Prvé dva dni zvládla v pohode, no tretí už plakala za mamou a museli ju odviesť domov... Takže treba dať, čím skôr, aby si dieťaťko zvyklo, lebo môe prísť niečo(operácia, pôrod), kedy musíte dať dieťa niekomu postrážiť.
môj syn spal prvýkrát bezo mňa u svojho tatina, keď mal tuším 13 mesiacov. odvtedy spával pravidelne u tatina a cca. v 15 mesiacoch spal prvýkrát u dedkovcov a v pohode. momentálne spí mimo domu každý piatok (buď u tatina, alebo u dedkovcov), keď je chorý, nie je problém a je u dedkovcov aj 3-4 dni. mne to veľmi pomáha, viem, že piatky si môžem urobiť sama pre seba program - relax. a celkovo to pomáha aj vzťahu medzi synom a dedkovcami a aj vo vzťahu mňa a syna. vždy sa na seba tešíme, oddýchneme si od seba a vieme si viac vychuťnať spoločné chvíľe. 😎
ak sa bojíš toho, ako by malá zvládla zrazu iné prostredie na noc, skús pár krát spať u babky s ňou aj Ty. ak budeš mať pocit, že je to ok, skús ju nechať u babky na noc samú. dôležité je, aby dieťa s Teba cítilo, že je to ok, že babina sa postará a bude to sranda. 😎
ahoj, my sme zacali hned v zaciatkoch, ja som s malou prespavala u mojich rodicov cez vikendy ked manzel nebol doma. teraz nemam problem ju tam nechat a ona je v pohode, dokonca jej ani velmi nechybame. vie sa tam zabavit, prespat a vsetko co len treba. horsie je to uz so svokrovcami, ktori sice byvaju s nami v spolocnom dome, ale s nimi tak rada nie je. dokonca si ani neviem predstavit ako to bude u nas vyzerat ked odidem do porodnice. ale kedze oni ani na zaciatku nejavili zaujem napr. o kupanie malej a pod. tak teraz sa ani necudujem, ze mala u nich nechce byt a vecer ked pride cas kupania tak zahlasi ze ide domov (na poschodie) a dokonca dedka upozorni ze tam nema chodit, lebo ona uz sa ide aj tak kupat. 😝
teraz cakam dvojicky a planujem potom zase z casu na cas prespat u rodicov, nech im to prostredie nie je cudzie ... i ked neviem ako sa budem zakazdym pratat s troma detmi 😀
My mame 17,5 mesiaca a ešte sa na to nechystam. Na noc dam prespinkať asi až o dosť neskôr..
zavisi od povahy dietatka a aky vztah ma vytvoreny so starymi rodicmi.Moja starsia dcerka 1 krat spala u babinky ako 8 mesacna a ziadny problem nenastal.Doteraz sa k nej stale pyta.Mladsia este nespinkala,ale babina k nam pravidelne chodi,je na nu naucena a ked my s manzelom ideme na cely den prec,tiez nie je ziadny problem.Takze uvidime 🙂
my sme zacali ked mala rok. dovtedy som tam par krat spala s nou. potom som ju nechala u babky na jednu noc a ked sme zistili, ze je to v pohode, zostala aj na dve. teraz ma dva a pol a nevie sa dockat kedy pojde spat k babke. 🙂
Aj naš synček zostal u mojej maminy cca od roka ked bolo treba,dokonca ked bol starši tak ani nechcel ist domov a sam sa pytal že tam chce zostat. 😉
zalezi od povahy dietatka a tiez od toho ako starym rodicom doverujes...mnohe maminky maju problem s rodicmi ci svokrovcami, ze budu detomd davat to co oni nechcu, alebo robit to, co sa im nepaci...scasti je to aj moj problem, tak ja mam 22 mesacneho chlapceka, ale sam u nasich este nespal...
Moj syn ma 4 a pol a este u babky nepal, mozno aj tym ze mame rodicov daleko a ja si neviem predstavit ze by som ho mala 200 ci 500 km daleko od seba... no ani doveru nemam velku, este nasi ako tak ale so svokrovcami je to horsie maju problem trochu respektovat co a ako vo vychove robime a ak by sa mali spravat k malemu ako s svojim detom tak ho tam asi nenecham nikdy.. a okrem toho svokra aj povedala ze maleho na prazdniny nechce ze mozme prist spolu takze tym to u mna odpisala... Keby ale boli nasi napriklad v tom istom meste dala by k nim dieta okolo 3 rokov, skor asi nie.. toto uz je vek kedy zacinaju deti chodit do skolky a zacinaju byt pre nich dolezite aj sirsie vazby, dovtedy dieta potrebuje hlavne rodicov. A samozrejme zalezi od konkretneho dietata a konkretnych rodicov- napriklad mame mojej kamosky by som maleho s kludom zverila, je to skvela zena 🙂

ahoj sischa. To je asi individuálne. Podla toho, aka je mala, myslim, ze to sama vycitis. Podla mna nie je ani dobre, aby si ju dala spat ku nej ked uz bude velka, aby sa sem tam naucila u nej spinkat 😉 Nam malicky spal u starkej (svokry) ked mal cez pol roka. Isli sme na svadbu rodine a este sme tam boli aj za svedkov, cize ist sme museli. Ale ja mam so svokrou vyborny vztah s malym sme u nej skoro kazdy den a vela krat sme tam spali aj s malym-mal tam svoju postielku 😉 Teraz tam chodi spat aj castejsie. V lete tam buval 2noci po sebe-maju dom, velku zahradu, bol tam bazen, pieskovisko a sam sa pytal, ze tam chce zostat spat 😀 K nasim siel spat ked mal cca rok to sme mali pred sebou druhu svadbu 😉 Aj tam sa velmi tesil, lebo s nimi byva sestra a zboznuje ked sa s nim jaší a hrá. Takže dáme ho spať buď k našim, alebo k svokrovcom, keď niekde potrebujeme ist. Je to asi tak raz za mesiac/za dva ked tam ide spat. A velmi sa tesi. Čo mam niektore kamaratky, tak tie dieta spat k svokrovcom nechcu dat ani za svet-zrejme nie dobre vztahy, obavy atd...A zase kamaratka od mala kazdy den bola s malym a ked mal rok a pol chcela ho dat na jednu noc k rodicom-tiez niekam isli a maly robil taky cirkus ze koniec sveta. On dokonca nechcel zaspat ani s ockom, ale len mama,mama, mama. Ani to posla mna nie je dobre, len ucit sa na mamu, lebo su situacie ked mama musi odbehnut a jednoducho dieta nevydrzi byt ani s tatom. Takže musis ty vediet kedy je mala pripravena ist k vasim spat, na to nie je ziaden vzorec 😉 😉