icon

Robím, čo môžem

liave
31. aug 2012

drahe mamicky dovolim si skopirovat sem tento clanok a vytvaram diskusiu pre matky ktore sa v tomto clanku ani naaaahodou nenasli 🙂 matky a zeny ktore by rady pokecali o normalnych veciach a o normalnom dni...je to nieco ako "netabulkove" ale toto nebude len o vyzive ale o tom ako dokazeme lubit svoje deti aj bez toho by sme boli "stroje" 😉 Súboje mamičiek
Na detských ihriskách sa odohrávajú rôzne vojny. Tú najtvrdšiu bojovú líniu však nájdete v tábore rodičov dohliadajúcich na svoje ratolesti. V bitke o supermamu sú povolené zbrane najtvrdšieho kalibru.

Mestský park, príjemné slnečné popoludnie, džavot detí. Dve ženy sa nesmelo púšťajú do nezáväznej debaty. „Pozerám, že vaša dcérka už krásne džavoce. Skúšate aj cudzie jazyky?“ pýta sa prvá.

„Zatiaľ vie len päť slovíčok po španielsky,“ odpovie druhá. „Vydržte, za chvíľu bude možno rozprávať ako naša Hanka. Má len tri roky a ovláda tri svetové jazyky vrátane mandarínskej čínštiny,“ odpovedá pani, ktorá ašpiruje na titul supermamy.

Scénka pochádza z animovaného videa, ktoré pred časom obletelo celý svet. Ak ste rodičom malého dieťaťa, niečo podobné ste zrejme zažili aj na vlastnej koži. Materská rivalita sa stala natoľko rozšíreným fenoménom, že v po anglicky hovoriacich krajinách získala špeciálne pomenovanie – mompetition.

S rodičmi, ktorí majú pocit, že ich potomok má výnimočný talent, sa často stretáva aj detská psychologička Mária Tóthová-Šimčáková. „Väčšinou im obligátne odvetím – no a čo? Aj moje dieťa má na všeličo nadanie,“ hovorí. „Každý človek je jedinečný a nikto sa nevyvíja podľa jednotnej šablóny. Je len prirodzené, že niektoré veci idú deťom lepšie, v iných sú zasa pomalšie.“

Plienky miesto kariéry
Naše staré mamy to mali o niečo jednoduchšie. Svoje dieťa porodili kdesi na poli, nakŕmili, pričlenili k zvyšným deviatim súrodencom a vrátili sa k okopávaniu zemiakov. Ich rola bola presne vymedzená, boli matkami a vedeli jasne, čo sa od nich očakáva.

Dnešným ženám komplikujú život mediálne obrazy dokonalých mamičiek s perfektnými domácnosťami, ale aj nepreberné množstvo často protirečivých výchovných prístupov. Netreba sa preto čudovať, že sú pod tlakom.

„Materské povinnosti získali v rebríčku najstresovejších povolaní na svete siedme miesto hneď za lekármi, vojakmi alebo leteckými dispečermi. Starostlivosť o dieťa vyžaduje obrovskú zodpovednosť spojenú s psychickým a fyzickým vypätím, ktoré trvá 24 hodín denne. Je len prirodzené, že sa chcú matky pochváliť so svojimi úspechmi a podeliť o skúsenosti. Nič by sa však nemalo preháňať,“ hovorí Mária Tóthová-Šimčáková.

Podľa americkej psychoterapeutky a autorky výchovných príručiek Stacy Kaiser sa za prehnanou rivalitou môže skrývať aj vnútorná neistota matky, ktorá nie je zvyknutá, že sa jej svet zrazu točí výlučne okolo dieťaťa. Niekdajšie pracovné ambície a záujmy teda presmeruje na rodičovstvo a výchovu, ktoré vykonáva rovnako cieľavedome ako kedysi svoju profesiu.

Zakódované odkazy
Dokonalé matky využívajú internetové rodičovské fóra a sociálne siete. Stačí zverejniť inzerát ponúkajúci detskú chodúľku a diskusia sa zaplní plamennými prejavmi o jej škodlivosti pre zdravý vývin dieťaťa.

Na sociálnych sieťach sú zasa obľúbené nevinne znejúce statusy, ako napríklad: „Petrík mal dnes náročný deň – najskôr bicyklový výletík, mňamková biojahňacinka so zelerovým pyré na obed, večer príjemná vernisáž. Kto sa pridá nabudúce?“

Podprahový odkaz je jasný: 1.) Som aktívna, športovo založená matka a v tomto duchu vychovávam aj svoje dieťa. 2.) Potomok mi nebráni v kultúrnom vyžití a čulom spoločenskom živote. 3.) Nežeriem také svinstvá ako vy.

Vražedný keksík
Dokonalé matky myslia na zdravie rodiny. Zbraňou silného kalibru je detská strava. Medzi mamičkami má každá mrkva zákonite predponu bio-, kurča musí byť z domáceho chovu. S obyčajným keksíkom zo supermarketu veľmi nepochodíte.

Svoje o tom vie aj Michaela Takáčová, prekladateľka a mamička 18-mesačného syna. „Chystala som sa s Dávidom na ihrisko. V ten deň som nestihla nakúpiť a tak som hodila do tašky obyčajné keksíky, ktoré zvyčajne používam na pečenie.

Na pieskovisku som urobila fatálnu chybu, keksíkom som ponúkla aj ostatné deti, ktoré sa hrali so synom. A začala sa panika. Od najbližšej mamičky som dostala okamžite prednášku o tom, že biela pšeničná múka je odpad medzi múkami.

Ďalšia z nich si vypýtala obal a začala z neho hystericky čítať zloženie oblátky: Stu-že-ný tuk???! Panebože, veď ten obsahuje škodlivé transkyseliny,“ spomína Michaela a dodáva: „Odvtedy mám v okolí nálepku krkavčej matky, ale je mi to jedno. Sama najlepšie viem, aký som rodič.“

Všetko pre teba
Dokonalé matky sú obetavé. Až tak, že sa pre dobro svojho potomka vzdajú vlastných záľub a snov. „Mnohé z nich chcú byť jednoducho najlepšími a nadobudnú presvedčenie, že sú pre svoje dieťa nenahraditeľné. Takýto prístup sa však o niekoľko rokov zvyčajne obráti proti nim. Výsledkom je vzdor dieťaťa a jeho odklon od neustálej starostlivosti a všadeprítomnej kontroly matky,“ upozorňuje psychologička.

Osobný priestor potrebujú nielen deti, ale aj rodičia. Pre mamičku na plný úväzok nebýva jednoduché vyhradiť si aspoň zopár hodín v týždni len pre seba. „Priznám sa, že v istom čase som takmer prestala chodiť do materských centier, pretože som komentáre a sebachvály ostatných rodičov nezvládala.

Matky totiž zvyčajne nezostanú len pri neutrálnych správach, ale rady začnú preháňať, zveličovať a prikrášľovať. A odtiaľ je už len veľmi blízko k rozpútaniu rodičovských súbojov, “ hovorí psychologička.

„Našťastie, na materskej dovolenke som bola naraz s kamarátkami, s ktorými sme si navzájom rozumeli. Dohodli sme sa, že keď sa stretneme samy bez detí, budeme sa striktne vyhýbať rodičovským témam. Len tak sme si oddýchli a v konečnom dôsledku načerpali ďalšiu energiu, ktorú sme mohli venovať rodine.“

Máte pocit, že ste sa nechali zatiahnuť do súboja matiek? Skúste vo svojom rodičovstve trochu poľaviť. Má to veľa výhod. Oddýchnete si, zlepšíte medziľudské vzťahy, podporíte dieťa v samostatnosti a nestane sa z vás nudná matróna, ktorá vie rozprávať len o vlastných ratolestiach.

A možno si aj zachránite duševné zdravie. Svoje by vám vedela povedať česká mamička Beáta Matyášová, ktorú hospitalizovali na psychiatrii v pražských Bohniciach. Dôvod? Z túžby po dokonalosti sa psychicky zrútila.

Nedajte sa zatiahnuť do súťaže o supermamu
Šesť rád, ktoré vám pomôžu prežiť rodičovstvo v plnom duševnom zdraví.

 Definujte si svoje vlastné osobné záľuby a túžby, ktoré sú nezávislé od rodiny a pokúste sa im vyhradiť aspoň zopár hodín týždenne. Výber vhodnej súkromnej škôlky ani konzervovanie príkrmov sem nepatrí.

 Nezaťažujte svojimi radami ostatné mamičky, ak o ne samy nepožiadajú. Ani vtedy, keď to myslíte naozaj dobre.

 Prestaňte navštevovať rodičovské fóra, ak nepotrebujete súrne radu.

 Neberte múdre články smrteľne vážne. Pravdepodobnosť, že bude vaše dieťa obézne z jedného hranolčeku, je naozaj mizivá.

 Používajte zdravý sedliacky rozum.

 Narazili ste na supermamu, ktorá vás obťažuje rodičovskými témami? Začnite rozoberať vnútropolitickú situáciu, prípadne posledný album White Stripes.

natas4
31. aug 2012

No ja teda moc nemusim pieskovisko, kde je vela mamiciek...a to som velmi spolocenska osoba 😀 ..na pieskovisko chodim najradsej vtedy, ked viem, ze tam nie je naval

soldi
1. sep 2012

@minewka vidis, tak to by sme mohli kludne ist niekedy spolu vencit nase deti 😉 🙂

lubi
1. sep 2012

@minewka preeeeeeesne. to je to comu by som sa chcela naucit. mne sa to velmi paci vychovavt dieta "na volno" proste ich nechat vyvijat sa a tiez ich fantaziu. vravim - naucit, pretoze mi nejako nejde nedavat stale pozor na dieta ci sa nezaspini a stale napominanie... moj malinky je este maly a dufam ze pokial zacne pustat fantaziu na spacir sa "naucim" mu to povolovat. myslim si ze take nieco pomoze detom do dalsieho zivota.

liave
autor
1. sep 2012

no zienky ja len tolko poviem ze som na navsteve slovenska a domov do UK pojdem akurat tak z dobrym pocitom ze konecne na pohodu....podla mna slovensko ako to tu niekto psominal je teda pekne na "strunach" odkedy som tu ine nevidim a nepocujem len to co sa vsetko smie anesmie...ujo guuugle povedal a basta...mamicky su taaak preinformovane ze to je az niekedy na smiech,alebo na plac? 😒 vyrovnavat sa so vsetkym zapadu len jedno akosi zabudame starat sa o seba v prvm rade 😠
ja is nedovolim kritizovat vychovu inej matky no na ihriskach na sk vam to da razdva vela ludi pocitit 😒 ak vam to nepovedia priamo nejakym prikladom tak vam to povedia tak ze to hovoria susede ktora sedi vedla nich ale tak aby ste to poculi 😒 toz moja skusenost za posledne 3 mesiace so slovenskymi mamickami je teda bohata na vselijake pribehy...

@minewka na mna pozeraju ako na blazna ked si syn strci dudel do pusy po tom ako ho vyvalal v ppiesku 😅 nuz asi som pomala ked prave dceru hojdam 🙂 na opacnom konci ihriska 😀 a s kamaratkinou malou si bezne vymienali duddle 😀 😀 😀 😀 odkedy som tu aj ja som bohuzial zacala byt pod tlakom a preto ma tento clanok zaujal @soldi 😉 mozno s ana to pozeram trosku inak pretoze je to nieco na co nie som zvyknuta a ver ci nie vela zien zo zahranicia ti potvrdi ze slovenske mamicky teda riadne "graduju" svoje zivoty ...apropo ,myslim ze sarkasticke sa to moze zdat najme ludom ktorych sa to nejakym sposobom dotyka 😖 ze mozno si s aniekde nasla? ale to uz idem mimo temu 😉

liave
autor
1. sep 2012

@soldi ale v jednom s tebou suhlasim vsetko je o prioritach 😉 ale to este nikomu nedava pravo hodnotit moju vcyhovu a sama uznaj kolko je toho aj na konikovy ,len preto ze ma niekto iny nazor dokaze hned kamenovat a hasterit sa do spiku kosti...a dokazovat si svoju pravdu lebo iba to co on cital ci jeho skusenost je ta jedina a jedinecna...takze ano je to aj o hodnotach a o prioritach no z mojich skusenosti na slovenskcyh ihroskach ten clanok vystihuje realitu tak z 80% a zda s aze nie som jedina kto si to mysli...

@ellit krasne nazory 😉 a asi si tiez zazila nejednu "vy mu davate uz arasidove chrumky" 😖 😖 😖

soldi
1. sep 2012

@liave nie, nenasla 🙂 ako som pisala, nestretavam sa s tym. resp. to ignorujem 🙂
vsak ked sa niekto chce hasterit, nech sa hasteri, nie je nic lahsie ako odist 😉 🙂

natas4
1. sep 2012

@liave my sme boli minule v Horskom parku s kamosmi, ktori maju dcerku v rovnakom veku ako je nasa.Ja s kamoskou sme prave vtedy sedeli, kecali a pili kofolu a oteckovia davali pozor na nase dve baby 😀 ...No a prisla tam jedna "mamicka" a zobrala si svoje dieta z piesku, kde sa nase baby normalne hrali, so slovami: "Pod Lukasko prec, tu su DEBILNE deti" ?!?!?! 😠 jedno stastie ta dotycna mala...ze som tam prave vtedy nebola 😝

liave
autor
1. sep 2012

@soldi niekedy sa tazko odchadza ,najme ak dojde na konflikt...priklad moja mala sa hrala s chlapcom a ten ju viac menej bil a robil jej zle tak som jej povedala ze nech ide prec odtial kde jej ublizuju a nech sa tam nehra 😖 a mamicka nereagovala na to ze jej syn bije ine deti..o nieco neskor sa nasa napokon branila ked on prisiel za nou!a to uz si mila mamick avsimla 😠 jasne ze som dostala zhubovane na cele ihrisko ake mam nevychovane decko a ze sa mam postarat o to aby nebilo ine deti!nooo to ste mali vidiet jasne ze som sa branila ,a to si mila mamick avsimla ovela viac veci ako toto a nezabudla to tam vytahovat!nestacila osm sa divit co vsekto su zeny na ihrisku si vsimnut...ja tu nezijem a nemam tu ziadne priatelky z ktorymi by som sa vykecavala ale uz som pocula v akom som kurze 😉 takze odist sa da no pripravit svoje deti o pozitok z hrania to by ma asi mrzelo viac...no tlak to bohuzial vytvara

soldi
1. sep 2012

@liave ale tak to je uplne nieco ine, nez o com sa tu bavime 🙂
ucit dieta asertivite a slovne celit sutazivej matky je diametralny rozdiel 🙂

liave
autor
1. sep 2012

@natas4 nataska ked sme boli u vas na ihrisku tak po tom co si odisla si filipko pozical jednu trojkolku ,mamicka prisla za nim chlapcek vrat mi prosim motorku...a filipka som musel aist ukecavat netrvalo mi to dlho,stacilo povedat motorka ide hajat domov papaaaa ...aj som bola presvedcena ze ide...no neviem ci to je na smiech alebo na plac ale ked som s apo 10 minutach otocila ...mamicka sedela na lavicke a trojkolku si drzala tuho pri sebe aby naaahodou 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 no co dodat 😎

a sa divim manzelovy ze to neriesil 😒 alebo mozno aj dobre vsak 😠

liave
autor
1. sep 2012

@soldi nooo ten clanok je tu vsunuty na to aby bolo jasne ze "ziju" medzi nami 😀 😀 😀 😀 ale realita je bohuzial takato...ta sutazivost tu je ...a nie len v takychto formach ,ale to by som tu naozja stravila celu noc a to sa mi dnes nechce bo idem pokecat aj o inom ako o detoch a plienkach 🙂

a este som kcela reagiovat @evkakorcek ze tema zdravie nasho dietata tak to je kapitola sama o sebe 😖 tolko vysetreni co dostanu slovenske mamicky na poziadanie v ziadnej inej krajine nevidno!ked pocuvam kamaratky alebo staci precitat nejaku temu na MK tak mam dost...stat nema peniaze na zdravotnictvo no kazda mamicka dostane hned vytery,odbery,saturacie a co ja viem co este 😅 te buuuh...a staci ked otvorime nejaku otazku typu...maly ma uz dva dni horucky myslite ze to moze byt virus???a spusti s apalba...bez k lekarovy!co si to za matku z enechas dva dni dieta v horuckach???!!! a pod...takze tlak tlak tlak !

natas4
1. sep 2012

@liave on je u nas v rodine diplomat 😀 povedal ze bol v takom soku co pocul, ze nestihol zareagovat...
no mne sa minule stalo, ze prisla mamicka za Adel a zobrala jej lopatku a loptu z ruky, ta samozrejme vreskot na cele sidlisko, ved ja takemu malemu dietatu nevysvetlim..no a tiez som si myslela, ze mamicka bali hracky, lebo ide domov..heh ake bolo moje prekvapenie, ked tu lopatku hodila o dva metre dalej od nas naspat do pieskoviska 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 ja hracky co bravam na pieskovisko vobec neriesim, vysypem a ked odchadzame pozbieram...a pravidelne sa mi stava, ze polovica veci chyba, lebo ich zbalil niekto druhy 😅

janano
1. sep 2012

@natas4 @liave u nas hracky ostavaju na pieskoviskach stale, nikto ich domov neberie. Lopatky, kybliky, formicky, furiky, nakladiaky, dokonca aj velky traktor. Nikto to neukradne, ved aj naco. Doma sa s tym deti aj tak nemaju ako hrat.
Ale to je tu. A kazdy si berie, co chce, nikto nikomu z ruk nic netrha. Niektore su podpisane, ale vsetci sa hraju so vsetkym.

evkakorcek
1. sep 2012

@liave ja som to preto napísala, lebo minule som niečo podobné aj ja zazila. moj malý nechcel piť, mal hnačky a zvrackal, napísala som to na MK a hned som zvozená, že prečo som už neni na pohotovostosti a sedím pri pc a chatujem, že čo som to za matku, že moje dieťa je také dehydrované, že mu ani kanylu nenapichnú a bla bla........takl som bola vystrašená, že sme šli na tú pohotovosť a tam nás poslali domov........že bábo je ok, len má virozu.... 😎

soldi
1. sep 2012

@natas4 u nas si mamicky hracky podpisuju 😉

@liave tak ono je pekne, ze zoberu stery hned a urobia vystrenia, ale je Ti to na dve veci, ked ten doktor nevie vysledky spravne interpretovat. a to je v nasom zdravotnictve ten hlavny problem 🙂

lubi
1. sep 2012

@liave takto sa uci deti aby sa delili o hracky. potom sa cudujeme co z nich vyrastie ked nemaju ziadny priklad. 😢

janano
1. sep 2012

Ja uz na Slovensku nezijem dost dlho, uz tam nie som doma, my sme uz doma tu. A uz som si riadne odvykla od tej slovenskej mentality. Mne staci parkrat precitat spravy na nete a hned mi tlak stupne...no nie je mi to treba 😉 sa nervacit. A Slovaci v zahranici si nie su moc napomocni, darmo, nasa mentalita.

soldi
1. sep 2012

@evkakorcek a vies, kde si spravila chybu? ze si to napisala na mk, miesto toho, aby si sa riadila svojim vlastnym sedliackym rozumom 😉
zober si, ze by Ti vsetci napisali ze v pohode, o nic nejde a Tvoj maly by nedajboze umrel na dehydatraciu. to si nikto na triko nevezme, tak Ta radsej postrasi. nic viac za tym nehladaj 🙂 99% tych, co to pisu, by reagovali uplne inak, keby to dieta videli na vlastne oci. 🙂

natas4
1. sep 2012

@janano tak by to malo byt 😉 len tu sa mamicky trhaju o sprostu malu lopatku za 10 centov 🙄

macamac
1. sep 2012

baby- som sem práve prišla- a že 4 stranyyyyyyy 😕 😀
musím ísť čítať-aby som nebola odveci 😀 😀 😀 😉

lubi
1. sep 2012

@janano uuuuplna pravda.tiez tu nemam sa da povedat ziadnu kamaratku. ked stretnes na ulici nejakeho slovaka a sa prihovoris tak na teba kuknu ze co od neho chces, tak som to uz prestala robit. ozaj uuuuuuuuuuuuzasna natura sme. ani v zahranici si clovek nevazi ze stretol niekoho domaceho ale radsej sa chrbtom obrati. takze potrebujem aspon takto cez net nejake spriaznene dusi na kus reci. 😉

acim
1. sep 2012

Evitka, parada, pozicala som si to tiez na fb,okrem ineho, ja ked pocujem priponu BIO- pred potravinami, tak sa mi jezia chlpy 😀 😀 😀, obavam, sa vsak, ze sa par ludi za toto na mna nas...e, no co uz 🙂 😎, ale dakujem, pravdive, vystizne xxx

liave
autor
2. sep 2012

@lubi
@janano no baby ja uz som tiez dost dlllho z domu a poviem vam ze domov odchadzam pokazde znechutena ...domov!!!myslim UK... ☹ naozaj slovaci teda riadne "vyrastli" a to som bola velmi hrda na svoje milovane slovensko ...teraz sama v sebe sa hambim obcas 😒 a to co som tu zazila posledne dni a najme na ihriskach no maaaam dost ...obcas pokecam na ihrisku ale tak skor o kapuste o fazulkach 😒 nevytvaram priatelstva lebo by to asi bolelo ...a v zahranici som si tiez uzila slovakov az az...ale musim povedat aj mile stretnutia a necakane priatelstva 😉 nuz ale aj tak sa nas maly narod ma stale co ucit od cudziakov 🙂 ako empatia a tolerancia su nam naozaj cudzie 😖

janano
2. sep 2012

@lubi @liave ono, casto byva, ze ked aj clovek niekomu pomoze (myslim v zahranici), tak nakoniec aj tak sa to obrati proti tebe ☹ Najlepsie nikomu nevnucovat svoj nazor a starat sa o seba.

janano
2. sep 2012

mne osobne nevadi bio, eko atd. ale netraposim, ze ked zjeme nieci nezdrave, tak predsa z nas neubudne, nie. Ja sama mam rada dobre veci, najlepsie domace 🙂, ale to tak extremne neprezivam.

Aj pri tej vychove, detom treba nechat aj volnost, ze skoci do mlaky ci sa vyvala v piesku, na to sa neumiera. U nas su deti vonku za kazdeho pocasia, do dazda maju gumenne overaly + gumaky. A su stastne. Ked prsi, kapucna na hlavu a ide sa. Ved detmi su len raz, ked budu velke, tak sa uz v mlakach valat nebudu 🙂. A mimochodom, su tu zdravsie ako na Slovensku, to dam aj ruku do ohna.

lubi
2. sep 2012

@liave tak ja uz ani nepamatam ked som naposledy poriadne zila na sk tiez 😀 . to ked pridem domov tak bud ja na ludi pozeram aky su divny ale oni na mna ze asi ja som spadla z niekial 😎 ale zatial som doma vzdy doma- na sk. my sme z manzelok uz ako cigani. stahujeme sa zo statu do statu a momentalne ani irsko na nejeko uz nevyhovuje 😝 tak rozmyslame nad inou krajinou.

lubi
2. sep 2012

inak baby dnes mame 6te vyrocie svadby 🙂 . taaaaak velmi sme rozmyslali ze pojdeme niekam na vykend ale tu v ie sa da ist niekde iba autom. vlakom sa pomaly nikde nedostanes a busom by to bolo trochu komplikovane kedze kociar a tak . hmmmmmm takze sme doma jak take kocky a strasne sa mi chce spat. tak tolko nasej oslavy ☹ . snad si aspon zakusocek pojdeme dat - to ja mozem vela vela.

liave
autor
3. sep 2012

@lubi taaak lubi ako ste napokon oslavili vyrocie?a sice trosku oneskorene no predsa prajeme dalsich mimimalne 60 rokov v laske z dravi 😉

lubi
3. sep 2012

@liave jeeeeeeeej dakujem. tak da sa povedat ze nijako. sli sme ze pojdeme na ten kolacik a kedze to nie je slovensko tak sme nic nenasli. tu v nedelu su skoro vsetky cukrarne zatvorene a viem ze keby sme sli do restiky nenasli by sme tam nic co mame radi. no nie je to slovensko. z domoviny mam kolaciky najradsej 😀 . takze sme si dali romaticku prechadzku a bolo po oslave 😀 😀 😀 . a ani pit nemozem teraz 😝 . ale nevadi hlavne ze sme spolu a hlavne ze tento rok konecne neoslavujeme sami ale s drobcom 🙂

liave
autor
8. okt 2012

nejako tu skapal pes zienkyyy 😒