icon

Rozmaznané dieťa

necakajnic
5. okt 2021

Dobrý deň.
Prosím o radu skúsených rodičov, prípadne ak sa nájde nejakej detskej psychologičky. Našiel som si priateľku s dieťaťom. Malý má 5 rokov a potrebujem vedieť váš pohľad na správanie prípadne ako by ste to riešili vy. Presadzuje si svoje násilím, on svoju mamu (priateľku) capne po ruke vždy keď si chce presadiť svoje. Príklad chce ísť na Ihrisko, chce svoj džús, chce ísť domov, chce iné boty, inú videohru, inú rozprávku čokoľvek. Akonáhle nieje po jeho, capne ju po ruke a vrieska po nej, pár krát už povedal aj že ju neľúbi. Dnes sme boli na prechádzke, šli sme dole strmým kopcom on mal v ruke palicu stal mi za chrbtom a kričal že chce ísť prvý, keď som neuhol naznačil že má sotí dole. Síce naozaj veľmi jemno, ale predsa mi zatlačil do chrbta. Ja neviem pre mňa nepochopiteľné aby 5 r dieťa vôbec napadlo niekoho sotit dole kopcom zvlášť cudzieho človeka - videl ma asi 5x. Neskôr mal v ruke palicu a už ani neviem prečo, sa mi zdá že chcel ísť prvý ma s ňou jemne buchol do chrbta. Mám psíka, malého bytového, úplne neškodného. Zobral som ho von, myslel som že sa poteší ( vždy keď nás vidia malé deti, hneď pribehnú). Pre mňa nepochopiteľné, on si ho vôbec nevšímal. S priateľkou som sa rozprával a povedal jej, že toto sa mi fakt nepáči a že je naňho asi až príliš dobrá. Povedala že sa napraví a bude prísnejšia, ja teda ale pokrok vôbec nevidím. Ako by ste reagovali vy?

Strana
z2
pribinak
5. okt 2021

@necakajnic to dieťa zrejme na teba žiarli. Doteraz mal mamu len pre seba. Odrazu si tam ty. Konkurencia.

necakajnic
autor
5. okt 2021

@pribinak som sa jej pýtal a povedala že to robil vždy.

pribinak
5. okt 2021

@necakajnic tak to je chyba výchovy, ale zmenu by musela chcieť mama dieťaťa a nie ty

diusqa761
5. okt 2021

@necakajnic nehnevaj sa ale ja by som ti povedala že do môjho dieťaťa je ťa prt. Niesi rodič. Toto si musia vyriešiť priateľka a jej ex ty im nemáš čo zasahovať do výchovy aj keď tá ich evidentne zlyhala.

pininka1
5. okt 2021

No za chvilu co s nou bude robit? Mala by sa cim skor spamatat. Ale ty s tym asi vela nenarobis, akokolvek furt ti moze povedat ze sa nemas starat.

benit
5. okt 2021

@diusqa761 ked chcu mat vztah a neskor aj spolu zit, tak ho do toho aj dost.
Sestra si tak "vyzenila" 11rocneho rozmaznaneho pubertaka. Zil s nimi a nic mu nemohla povedat, absolutne ju nerespektoval, uzili si s nim.svoje. ked sa ma o neho starat , tak aj vychova do toho patri.

pribinak
5. okt 2021

@diusqa761 nesúhlasím s tebou. Dieťa treba vychovávať a formovať. Bez ohľadu či je moje alebo nie. Ak by syn robil zle a niekto by ho napomenul, bola by som s tým ok
Lebo začať dieťa vychovávať a formovať v 15tixh je už neskoro.

diusqa761
5. okt 2021

@benit až bude jej muž alebo to budú myslieť vážne a spolu žiť je niečo úplne iné ale isto kebyže si slobodná mama tak by sis nenechala frflať do výchovy od každého frajera čo budeš mať

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
diusqa761
5. okt 2021

@dominika1988 je to jej zodpovednosť a jej ex že zanedbali výchovu. Oni sú za to dieťa zodpovední a len oni musia chcieť to zmeniť. Zakladateľ témy môže nariekať koľko len chce ak vlastný rodičia dieťaťa nemajú záujem ich dieťa vychovať tak on s tým nič nespraví .

nikyball
5. okt 2021

Nikoho do toho nič a potom tu matky vyplakavaju ze si nevedia poradiť s malým deckom. 🤣

jana_eyre_2
5. okt 2021

Poznám viac rozmaznanych deti, som len pozorovateľ, niekedy je to tazke sledovať, najmä ak sú tam moje deti a vidia take chovanie.. mám zásadu že sa nikdy nevyjadrujem k výchove druhých ak má o to nepoziadaju, ale niekedy je umenie nedať na sebe znat šok z toho čo deti urobia a rodičia to neriešia..

Ale v každom prípade čo poznám je jeden spoločný znak - mamy to nevidia ako problem.. ak by som bola na tvojom mieste, že máš o priateľku naozaj vážny záujem, bola by som iniciativnejsia - aj ja by som chlapcovi vysvetlovala čo smie a čo nie.. NIE direktivne, nie panovacne, ale kamarátsky s humorom.. ak budeš v jeho živote budes musieť byť aj rodičom a musíš si v hlave utriedit mantinely ktoré máš a podľa toho ísť.. ale naozaj nie násilne, ale jemne a detsky..

konikkon
5. okt 2021

@necakajnic chlapec ta videl 5 x. Takých ujov ešte možno za svoj zivot uvidí. Si pre neho cudzí. Priateľka ta koľko krát videla? Pre dieťa ktoré vyrastá bez otca je to ťažké, na teba žiarli a keďže mama je na neho sama a zostal jej len on, je na neho príliš mäkká. Možno ma chlapec len obdobie vzdoru, vyzerá to tak. Ty ho môžeš formovať len dobrým slovom, byt mu kamarátom, učiť ho, čo je správne. Žiadne rozkazy od teba prijímať určite nebude, nerešpektuje ta. Je len na tebe, ci budeš ten zly ujo, alebo ten super ujo. Dieťa nikdy za nix nemôže. Je odrazom rodičov. Mama by mohla byt prísnejšia.

sasitimi17
5. okt 2021

To že ju capne a kričí podľa mňa zrkadlí len ju, tvoju priateľku.
A ty skus si k nemu vytvoriť cestu, ja viem že je to ťažké, veď je to pre teba cudzie dieťa ale ak budete v budúcnosti spolu žiť tak nejako sa budete musieť znášať a bolo by fajn keby si s ním vytvoriš vzťah.
Zaujimaj sa o jeho záľuby čo ho baví a porozumej mu. Možno sa celkovo chlapec zlepší keď zisti že niesi len nejaký “votrelec” ale máš ho úprimne rad. To iste aj tvoja priateľka…

abbey1
5. okt 2021

Osobne si myslím, že z tak krátkeho, nepravidelného stretávania sa s dieťaťom a jeho matkou ťažko robiť záver a riešiť na nete, že je dieťa rozmaznané a zlyhala výchova. Deti prechádzajú určitými fázami, z anjelika je razom čert a zasa naopak. Nedovolila by som si takto riešiť kamarátku ani v súkromí a už vôbec nie na nete.
Ani autor, a my už vonkoncom , nevie, ako matka vychovava, ako sa dieťa chová bežne, aké bolo, či sa jedná o momentálne horšie obdobie a milión ďalších faktorov.
Som si istá, že drvivá väčšina z nás zažila v určitom okamihu s svojim dieťaťom chvíľu, počas ktorej si okolie mohlo pomyslieť "čo je toto za nevychovane decko a neschopnú matku".

gdpr
5. okt 2021

Ja určite by som si urobila rešpekt aby sa takto voči mne nesprával jednoducho by som mu povedala, že jemu by sa to tiež nepáčilo keby som mu to ja robila a najideálnejšie v takých prípadoch je odpútať pozornosť dieťaťa napr. chce ísť prvý alebo začne kričať, biť nepomôže vysvetlenie, že nemôže tak sa zahráme hru napríklad, že budeme zbierať suché listy vonku a kto nájde najkrajší dostane lízatko alebo brumíka alebo doma sa hrať s autíčkami, stavebnicou alebo akúkoľvek tému začať - aká je jeho obľúbená rozprávka, či sa doma budeme hrať s autíčkami, čo by chcel jesť na večeru/obed čokoľvek aby si si získal jeho pozornosť. Ale rešpekt a taký zdravý vzťah aký by mal mať dospelý človek a dieťa obaja si musíte urobiť sami nebude stačiť ak ty sa budeš snažiť a priateľka nie alebo naopak.

jana_eyre_2
5. okt 2021

@abbey1 to je vlastne veľká pravda, ja som v takej situacii bola s najmladším x krát...

necakajnic
autor
5. okt 2021

@jana_eyre_2 ja som snažil, pýtal som sa prečo bije mamu a že mama bude smutná to nesmie. Povedal mi že smie a že bude ďalej. Tak ja fakt neviem.

abbey1
5. okt 2021

@jana_eyre_2 Mi hovor. Pri staršej som to nepoznala. Poklad dieťa bola a je. Mladšia je vysoká škola psychológie. Doma anjel a v určitom veku vonku neskutočné scény. Ale ako prišli, tak i odišli.

benit
5. okt 2021

@diusqa761 len aby sa ti ujovia nestriedalk kvoli tomu chlapcekovi. Ze kazdy to vzda po par stretnutiach. Kto si zoberie na krky nevychovanca ktory do neho strka a bije mamu? Skratkej cesty zdrhne.

janeninka
5. okt 2021

@abbey1 suhlasim. Takze ak samotna mama uzna ze by mala nieco vo vychove zmenit, myslim ze by sama mala hladat sposoby- citat, poradit sa.. Nie aby to riesil novy partner, ktory dieta videl 5x.. Aj tym sa preukaze ci to mama so zmenou mysli vazne...

diusqa761
5. okt 2021

@benit tak ja nechápem ľudí čo hneď prezentujú dieťaťu nových partnerov bez toho aby vedeli či chcú s nimi mať budúcnosť alebo nie. Nepredstavím predsa niekomu dieťa keď sme spolu mesiac a neviem ako sa to vyvinie. Dieťaťu len ublíži ak mu budú do života prichádzať a odchádzať "ujovia" ak sa na nich citovo naviaže. Keby som bola na takom mieste predstavím partnera dieťaťu až keby som si bola istá že je to partner s ktorým chcem ostať. A ak si našiel partnerku s dieťaťom musí počítať aj s tým že dieťa nemusí byť anjel ktorý ho bude od prvej sekundy zbožňovať, bohužiaľ tak to je.

simca06022011
5. okt 2021

@diusqa761 vies co, ak sa dieta nevie správať, pomoze aj náhodný okoloiduci. Niektori rodičia si deti proste nevedia vychovat, alebo nevidia ze niečo nie je ok. Ak by mna nejaké dieta strkalo, udieralo, tak veru sa ozvem. Rovnako ako ked sa mi v ZV stalo ze tam bol chalan co bil deti, mkjej doskriabal tvar a mamičke to bolo velmi vtipné. Proste zakrocit treba. Dakedy nebol problém ak starsi clovek, ucitel, ktokoľvek napomenul deti... Teraz sa vsetci idu poondiat ak im niejti niečo povie. Je to smutné, lebo deti formuje aj okoli, nie len mamička.
Ak by moj blízka osoba mala toto doma tiež by som to jemne okomentovala. Výchova je samozrejme na nej.

benit
5. okt 2021

@diusqa761 tak nevies v akom stadiu su oni dvaja. Pise len, ze dieta vidrl 5x, nie aj maminj dietata

sense
5. okt 2021

Bije mamu lebo mu to ona dovolí, pravda je ze vychovávať nemôžeš keďže nie si ani rodič à ani zatiaľ spolu nezijete, ale jej môžeš povedať svoj názor ale najlepšie keď tam syn nebude. Chyba je jednoznačne vo výchove rodičov, neexistuje aby dieťa capalo rodičov... Druhá možnosť ze robí len to co vidí, mama aby dosiahla svoje tak capne. A dieťa urobí to isté... Ak by ale caplo mňa tak by som zakrocia rázne chytila ruku a povedala razne stop, nezabudnúť očný kontakt, a palicu by som zobrala a nedala, à podľa reakcie matky by si potom hneď videl klna com si ak by si zastala syna, tak. By som odišla z takého vzťahu z kratšej cesty

diusqa761
5. okt 2021

@simca06022011 čítaj , vyššie som povedala že ak nemienia vlastný rodičia dieťaťa zmeniť výchovu tak zakladateľ témy sa môže aj na hlavu postaviť , sám nič nezmení. Rodičia si sú isto vedomí správania ich dieťaťa a ak deteraz nič nespravili tak evidentne nemajú najmenší záujem čokoľvek meniť 🤷

zuzitko74
5. okt 2021

Podľa mňa máš právo riešiť akékoľvek zlé správanie dieťaťa voči svojej osobe, alebo majetku. Žiadne také, že ťa do toho nič, ako sa tu niekto vyjadril.

eternity24
5. okt 2021

@necakajnic Samozrejme mama by mala zakročiť a dieťaťu nedovoliť, aby ju udieral. Niekedy ale kym dieťa začne rešpektovať želanie rodiča je to dlhodobý proces, velmi dlhodobý. K tomu, ze jej povedal, ze ju nelubi: ja si myslim, ze to počul od nej. Možno ked ju nepocuval , mama mu povedala, si zlý, nelubim ta uz. Samozrejme chcela, aby prestal. No dieťa si zapamätalo tu vetu a používa ju aj on. Sam by na take nieco neprišiel. Vy, ak ste s nimi si jasne vymedzte pravidla. Povedzte nerob to! Dost! Skúste si k dieťaťu cupnut. Niektoré teórie tvrdia, ze dieťa vníma iba vo svojej výške a vsetko co ide nad ním uz nevníma. Klaknite si, vypnuté si k nemu aby ste boli rovnako vysoký, poprípade ho môžete chytiť za rúčky a jasne povedat: dost! To nesmieš. Ak sa jeho spravanie zopakuje, môžte mu povedat, este raz a zoberiem ti tu palicu. Dost! Ak to zopakuje, konajte co ste sľúbili, vezmite palicu. Samozrejme dieťa treba aj pochváliť a nie nad ním držať iba pevnú ruku. Tak ho za nieco pochváľte, ked rýchlo bežal alebo inú maličkosť ….

sono2
5. okt 2021

@necakajnic klasika, toto a iné robí každé dieťa, viac alebo menej.
Nemal si možnosť s dieťaťom, to sa každému bez deti zdá toto, že deti sú choré alebo čo, treba k psychológovi, pritom nevieme ako ho ona 5 rokov viedla, nepoznáme jeho povahu.
Ja som prečítala začiatok a ďalej nejdem, lebo je to úplne normálne.
Veď si to pomenoval sám.
Vyrobija si.
Funguje to. Tak to robí 5 rokov
Bodka

1katus1
5. okt 2021

@necakajnic skús sa priateľky skôr opýtať či jej nevadí správanie jej syna. Mám doma 7 ročne dievča a jak by si toto dovolila tak skúsila by len raz.
Otec malého sa aj dáko angažuje do starostlivosti a výchovy či je to klasický darca genetického materiálu ?

Strana
z2