Sebarealizácia verzus piate dieťatko
Ahojte mamičky predovšetkým - mamičky viac ako dvoch detí, mám dilemu ...mám 4 nádherné zdravé deti, čoskoro budem mať 33 rokov- čo nie je ešte najviac na tehotenstvo, aj keď viem presne,čo to naozaj obnáša a ako unavená viem byť, zamýšľam sa nad tým či mať ešte dieťatko. Keď sa dívam na naše deti prídu mi tak skvelé neskutočne úžasné až sa mi zdá , že by bolo sebecké nedať ešte jednému život !. Alebo myslíte že som sa zbláznila mám si isť zapiť tabletku a ísť spať ? Samozrejme , že všetci mi hovoria šak už sa venuj trošku sebe, na seba mysli, buduj si karieru.......ale to všetko je iba ilúzia ega- "že aká som makačka keď rozbieham biznis" ....niekde vomne hloda myšlienka , že výchova detí je dôležitejšia , že je to viac ako gelove nechty a trendy kožená kabelka......neviem sa rozhodnúť.....možno je to tym, že som cez deň sama s malým lebo prvý syn je v škole a dcérky nastúpili do škôlky a zrazu je tu čudné ticho ?!?
Môj názor je asi taký, že každý má mať toľko detí na koľko sa cíti a koľko dokáže utiahnuť aj finančne. Ja mám 2 a viac už by som nechcela, keby čo bolo. Samozrejme, že keby sa pritrafilo, nepôjdem na potrat, ale dobrovoľne určite nie. Nie kvoli tomu, že nemám rada deti, alebo čo, ja ich milujem, ale mám rada aj samú seba. Pričom nie som vôbec náročná osoba, tiež netúžim po značkových kabelkách ani značkových veciach, lebo radšej doprajem dieťaťu ako sebe. Ale tiež podľa mňa nie je na mieste podceňovať dobu v ktorej žijeme, hypotéky, všetko je nenormálne drahé, veď len sa začala škôlka a už som počítala, že len september nás stal vyše 100 eur. A to ešte nechodíme do školy. Ak má dieťa talent, ak ho rodič nepodporí sám finančne tak sa môže s jeho rozvíjaním rozlúčiť. Ja viem, že aj počas vojny sa rodili deti, že doba bola svojim spôsobom vždy ťažká. Ale aj ľudia boli iní. Pretože teraz sú detičky ešte malé, veľmi veľa okrem lásky nepotrebujú, ale oni sa tiež raz dostanú do puberty, a tiež budú chcieť mať to, čo ostatné deti. My sme vyrastali ešte v dobe, keď také rozdiely medzi finančnými možnosťami v rodinách neboli, a aj napriek tomu ako mi bolo ľúto, keď mi rodičia nekúpili niečo, čo mala viac než polovica dievčat v triede. A pričom to nerobili preto, lebo na to nemali, ale ma chceli vychovať tak, aby som si uvedomila, že nemôžem mať všetko, po čom si písknem. Tak isto chcem aj ja vychovávať svoje deti. Ale jedna vec sú materiálne hodnoty, a druhá napríklad škola, štúdium, ktoré sú tak finančne náročné, že dnes už treba dieťaťu od narodenia šetriť, aby to rodič utiahol, keď na to príde čas. A čo sa týka štúdia tak dieťaťu určite nepoviem, že nemôže mať všetko, keď v ňom uvidím potenciál. Takže treba si zvážiť naozaj všetko, a pozerať hlavne aj do vzdialenejšej budúcnosti, nie len čo je teraz a čo bude o rok o dva. Najviac neviem pochopiť, keď boli rodiny v rôznych reláciách, plakali, že im tečie na hlavu, lebo majú zlú strechu, nemajú na opravu, ale zato mali 8 detí. Toto nie je podľa teba sebecké??Podľa mňa áno. Voči tým deťom určite.
@pemasinika
@henikav , obidve to krasne pisete, uplny suhlas.
@vililienka , rob, ako citis, v súlade aj s manzelovym citenim.
Ahoj,nečítala som predchádzajúce komentáre,ale presne tak isto do bodky som rozmýšlala aj ja po 2detoch.prečo nedať život ešte jednému?S tým rozdielom,že ja som takto rozmýšlala po 2detoch.Plánovali sme 2,rozum stále vravel,že stačí a nič ma nedokázalo naplniť viac ako vynosiť a porodiť a starať sa o malinké bábo.Samozrejme viem ,že aj staršie ma potrebujú ,ale je to iné.Rozum stále vravel,že nie koli vela vela veciam až som povedala,nechame to tak a ked sa pošťastí tak sa budeme tešiť,žiadne plánovanie nič.V mojom prípade to bol doslova zázrak ,lebo o prvé 2sme sa dosť nasnažili,bola to makačka 🙂Ale mám aj kamarátku ktorá má 5detí anebránila by sa ani 6mu.to už by som ja nezvládla,chcem mať prehlad čo ktoré kedy robí čo všetko potrebuje aký má problém atd,to už by bolo na mna vela a neverím,že pri tolkých detoch má matka prehlad o všetkom.ale ak sa cítiš na to a máš sistém tak prečo nie 🙂
@vililienka Len taky moj nazor po precitani vsetkych prispevkov. Tym ze budes mat xy deti na vysokej naraz by som sa urcite teraz netrapila...po prve, vsetky nemusia chciet studovat, niektore mozu odist do zahranicia a osamostatnia sa skor, ako sa mozno nazdas, za druhe, mozu si na studium privyrobit...a vlastne kto vie, co bude o xy rokov...ved to tu uz ani my nemusime byt, no nie? Niekto moze mat trebars len 2 deti a moze mat s nimi ovela viac problemov ako iny rodic s 5 detmi. Alebo ako tu niekto pisal, ze potom keby ste sa rozviedli...?? Ale ved to keby sme stale len rozmyslali nad vsetkym negativnym, co nas v zivote postretne, tak by sme svoje zivoty prezili zatvoreni v jednej izbe...to myslim obrazne. 😉 Ano, dnesna doba kazdemu serviruje, co patri do standardneho zivotneho stylu...dom/byt, auto (najlepsie 2), vysokoskolsky vzdelane deti, moderne zariadena domacnost, mobily, tablety, raz rocne dovolenka (najlepsie niekde v exotike)...kto by to nechcel?! Ja len ze ak velmi tuzis po babatku, manzel nie je proti, mate tolko, aby ste vsetky deti nakrmili, ošatili, mali na ich bezne zakladne potreby...tak preco nie? Ja cakam teraz druhe, ale viem, ze este jedno dame (ak budem zdravotne moct)...a to mame tiez hypo a nemozem si vyskakovat...len akosi stale si vravim, ze to materialne ja docasne. A to ja som prave ten typ, ze by som chcela tie luxune kabelky, co sa tu stale dookola spominaju 😀 ...ale holt, niecoho sa musim vzdat, ak chcem mat vacsiu rodinu. 🙂
@vililienka mas moj obdiv, ja mam 2 deti a do prace sa tešim, 3 by som nezvladla
@vililienka Ahoj ja ťa úplne chápem a pociťujem to isté na roudiel od teba ja už viem že dtei sú určite viac ako kariéra za ktorú ti nikdy nikdo nebude vdační zostarneš a v robote ťa odkopnú a ženy čo robia karieru potom v starobe v starobinci rozmýšlajú kde urobili chybu že ich deti ich tam nechali,ale však tie deti nevideli iný príklad taže nemôžu ináč robiť len tak isto ako ich rodiči samozrejme česť vínimkám.Myslím že si úplne v pohode a máš poriadne usporiadaný rebrížek hodnôt t akže sa neboj ak to tak cítiš a tvoj manžel tiež môžeš mať aj 12 detí . No s porozumením okolia určite nerátaj.Ja osobne mám 5 detí a 6 čakám a všedci si klopkajú na hlavu,ale ja viem že boh sa o nás stará tak prečo nedať deťom šancu len zato aby ludia povedali že som normálna v ich očiach.Mna raz bude boh súdiť za to čo som urobila nie zato čo som sa páčila ludom.No to je len môj názor dúfam že som nikoho nepohoršila .
@vililienka Ahoj,neviem čo písali ostatné...No pri čítaní tvojich riadkov sa tak trocha hanbím 😒 Ja mám 27 rokov a za chvíľku sa má narodiť náš 3. poklad...No priznám sa, že keď som ostala tehotná, mala som dosť problém sa s tým vyrovnať, dokonca som si pripadala ako rómka, ktorá nemá problém do 30-tky porodiť aj 5 detí a istí čas som sa hanbila to aj priznať ☹ No ako čas plynul uvedomila som si, že sa nemám za čo hanbiť ale práve naopak, veď je to neskutočný pocit darovať život...
To či máte mať ešte jedno dieťatko je len a len na tebe a tvojom manželovi...Viem, že niekedy je to ťažké a drobci dajú zabrať, no keď sa tá krásna tvárička na teba usmeje a povie ti "mama" máš zrazu pocit, že nič na svete ťa nezlomí a zvládneš úplne všetko aj to čo sa zdá byť nemožné...
@1257 Máš tam uvedený vek 18 rokov a čakáš šieste dieta? Nejak mi to nesedí 😀
@janickacrazy no to je čo? Ale nie len som sa tak priživila na dcerin modr.koník takže tak ja mám 37 😀
je to vase rozhodnutie s manzelom, ak chcete a citite sa na to chodte do dalsieho dietata, vy sa budete starat a zivit ho, vy sa rozhodnite...
podla mna je utopiou mysliet si ze mozes ist trhat karieru s tromi detmi do styroch rokov ... resp. do siestich ked ti skonci tato RD a plus dalsie v puberte ... nerealne ... jednak vzhladom na logistiku, skolku a pod.
Osobne poznam maminy, teda niektore moje kamaratky maju 3 a viac deticiek su dlhodobo doma ... a venuju sa rodine ... manzel pracuje tak to maju zariadene a je to uplne v pohode ked im to vyhovuje ....
Ja osobne nie som ten typ, potrebujem aj inu sebarealizaciu (robila som aj z domu ale to ma tak nenaplnalo) ale tak kazdy sme iny a je super ze tebe to vyhovuje ... a ked to vladze manzel utiahnut financne tak preco nie ...
@vililienka ak je otazka ci ist budovat karieru so 4 princatkami, alebo planovat 5 princatko- tak jednoznacne to piate- lebo z mojich skusenosti pracovat naplno pri viacerych detoch je utopia ... resp. da sa to-ale ten sposob by asi neoslovoval maminu, ktora ma asi trocha ine priority ak sa uz dopracovala k 4 detom 😉 Lebo aj ked si vsetko dokonale naplanujem, zarucene v ten najnevhodnejsi den niektore zacne teplotovat a podobne, a moje plany sa razom zmenia.
Najdolezitejsie je to mat vyjasnene s partnerom, a ostatne uz zalezi na pocite- po com viac tuzite..... mna by od dalsieho dietata odradzali mozne zdravotne komplikacie, lebo tie deticky co uz su tu, tu mamu budu este dlho potrebovat 😉 No neviem si predstavit zivot bez malickeho vonaveho batozka ... tak som si to zariadila takto ako to mame 😀 A ja som velmi spokojna a myslim, ze aj deti a samozrejme manzel. Ci si nebudem niekedy hovorit ze som to prehnala netusim .... ale myslim, ze lutovat nebudem 😉
@1257 ja nechcem hodnotiť, ani riešiť ľudí, ktorí sa rozhodli mať viac detí. Je to každého osobná vec, ja nie som neveriaci človek, ale som takisto trošku realista. Boh ti požehná aj 20 detí, ale dá ti ten Boh peniaze aj na ošatenie? stravu? krúžky? školu? Trošku sa na problém treba pozrieť aj svetsky. Nie len svätsky. Ja nechcem odsudzovať ľudí, ktorí majú aj 12 detí, ja ich živiť nebudem. Ale tu sa rieši otázka sebarealizácia verzus deti. V prípade viacerých detí podľa mna v dnešnej dobe sebarealizácia je nemožná. Ja mám 2 deti, 30 rokov a pocítila som aký je to problém sa zamestnať v dnešnej dobe. ano, viac detí ano, ale tak, že žena bude len ženou a matkou, ale to je všetko. Jej vlastný život ide bokom, ak sa takto rozhodne, aj jej toto vyhovuje, nevidim v tom žiaden problem a nech majú aj 8 detí. Ja práveže také mamičky rešpektujem. Len nemám rada ked sa do toho ťahá viera. Pretože viera je viera a realita je realita. Nad tým sa treba zamyslieť. 😒
@daniela77 Ja si myslím, že treba mysliet trochu aj na budúcnost, stat sa može všeličo, nikdy nevieš. Akože nechcem strašit, ale napr. ked sa stane nejaký úraz alebo otec rodiny s 5-6 detmi nebodaj zomrie, z čoho budú potom žit, ak sú deti ešte malé? Ked má žena 2-3 deti tak ich aj sama uživí, aj ked na SK dost s tažkostami, ale napr. 5-6 detí a náhodou zostat na ne sama to už si vobec ani predstavit neviem.
@daniela77 No to čo tu píšeš vo vela veciac stebou súhlasím ale viera od reality sa rozdeliť nedá,lebo svet ti čo slubuje?A ktomu áno môžem povedať že boh sa stará o stravu,peniaze,krúžkyatd...Ano sebarealizácia pracovní to nieje bohvie čo ,ale ked to ženu baví realizuje sa pri detoch.A ešte moja skúsenosť mám 5 detí a môžem ti povedať že všetky nosia "nike" dcera študuje na vysokej škole syn na strednej a niektorý čo majú jedno dieťa majú s tým problém tým som myslela že peniaze by nemali určovať počet detí,lebo dnes je tak a zajtra už nemusí byť.Pá mira 🙂
@janickacrazy Presne tak, ani ja si to predstaviť neviem, a prave preto mam na to nazor taky aky mam. Ze respektujem, ale mam na to svoj nazor. Plne s tebou suhlasim.
tak my máme 4 deti, čakám piate a ešte nikdy v živote som nebola taká zrealizovaná 😀
chodím do práce na znížený úväzok, som lekárka a svoju prácu milujem.
Niekoľko krát do týždňa aktívne športujem, donedávna som chodila aj po pretekoch, učím sa fotiť... a mám ešte toooľko plánov. Takže sebarealizácia a väčší počet detí sa vôbec nevylučuje. 😉
Ale zas je pravda, že medzi deťmi máme relatívne veľké rozostupy, 3-4,5 roka a pravda je aj to, že sú obdobia, keď som riadne unavená, napríklad v taký prvý septembrový týždeň. 😝 😀
ja mam jedno a staci mi zatial a ci sa to niekedy zmeni neviem.... 😉 ale pokial sa ty a manzel citite obaja fyzicky, psychicky ale aj financne este na jedno, dve tri styri...je to len a len na vas....nakolko vy ho budete vychovavat a zivit....a niktora ina z nas na konikovi...
@pemasinika PRESNE dakujem 🙂
Mozes to vyriesit aj tak ze sa das na profesionalne rodicovstvo, rozveselis nejaku smutnu tvaričku z detskeho domova a budes mat dobry pocit.. 🙂
@1257 máš môj obdiv, si velkým príkladom
@daniela77 realitu si kazdy svojou vierou v nieco vytvára.
Ja mam 29rokov, cakam stvrte babatko, a....verim, ze este nekoncime 😀 reakcie okolia su mi ukradnute, zavistlivi a neprajni ludia ma nevytocia a ti normalni sa tesia s nami 🙂 ....
@mracik si riadna makačka, páči sa mi to ako si ideš 🙂
bohuzial vo svojom okoli, co poznam viacdetne rodiny, maju ich len pudovo a maju problem ich uzivit a nastavuju ruky celemu okoliu...treba si to zvazit a zapojit rozum...ak na to su aj predpoklady, prostriedky preco nie, inak sa treba postarat o deti co mame...
@henikav Ano , tiež dobrá stránka veci....viem presne čo hovoríš, 13ročný syn chodieva na gitaru do jedného mesta na karate do druhého mesta , takze tiez som občas mamataxi....a dievcata na anglictinu . byvame v novom domceku na dedine, ale kedze deti su male tak aj k doktorovi tam tam tam, vsade cestujeme varit nakupy , zahrada kacice mam.......... ale najhorsie uz mam za sebou, najtazsie bolo trom detom v plienkach vyhovovat miminko spalo 4x denne medzi tym kojit vždy ked som kojila niekto sa pokakal ci nieco rozlial rozbil spadol..., rocna dcerka este nechodila ked som prisla z porodnice z miminkom, potom sa u neho zistila vazna vrodena vada , jedna dcerka spala iba raz druha 2x a kazdy mal iny typ stravy , odnaucala som dcerku od plienok a mala som zlomene styri stavce th chrbtice...takze o bolesti nespani a praci viem svoje , ale uz za rok budem na dieta stara som zahradná a krajinná architektka a venujem sa permakulture, popri RD robim projekty a tym si privyrabam, ale teraz vsetky deti jedia to iste a spolu chodievaju na obed spat okrem 13rocneho 🙂 a su zlate lebo sa spolu hraju, a tak mi to prislo ze sla by som do toho este, neviem sa s tym rozlucit ze koniec materstva....deti rychlo vyrastu
@vililienka ano, materstvo je krasna vec Dodala by som nie len materstvo ale aj otcovstvo 😉 dokaz, ani my sme neodolali, ja mam 44, manzel 50 a mame krasnu 17 mesacnu babulku, ktora je nasim slnieckom. a o rok stara nebudes, ak nemas vazne zdravotne problemy. Ako som uz pisala, vela deti je fajn, ak je o ne postarane, zas naopak su rodiny ktore by nemali mat ani jedno
@amouramour ano , ako moja sestra hovori "detma nezatopíš " 😀 chápem , nie sme nejak bohaty , ale nic nam nechýba, obcas spanok 😀 , ale nevieme co bude , 2000km odtialto je vojna....podla mna sa mame tuna jak prasce v zite, mame vsetko , ano su aj take rodiny ktore maju aj 8 deti ale peniaze nemaju nie preto , ze maju 8 deti ale preto, ze hadzu do automatu fajcia piju alebo proste nechodia do prace, a taky su vacsinou odpojeny od elektriky a urcite sem nepisu 🙂
@el6 no v skolke byvaju iba krátko a su tam len preto, že sú už vo veku že potrebuju byť aj chvilku s niekým inym - s detmi nielen s mamickou , bývame na okraji dediny takmer na samote a moji rodicia byvaju daleko , a stale deti boli len somnou a aj su , skolka je unas len do tretej a maju tam anglictinu a nechodia tam kazdy den, je to koly ich socializacii aby videli aj inych ludi, vies.

Ked su na to peniaze, moze byt aj 10 deti... ine je to, ked prichodom kazdeho dalsieho dietatka sa rapidne znizuje standard pre kazde dieta a rodica.
Ja sama mam tri ale netrpim nedostatkom... nicoho.
Ale s prichodom dalsieho uz by sme to nedali, preto dalsie nebude...