Škôlka a balená strava z domu
Ahojte, od malicka vediem moju dcéru k stravovacím návykom podľa Medical Medium. Cela rodina sa takto stravujeme. Žiadna škôlka ani škola neponúka takýto jedalnicek. Nestretli ste sa niektora maminka s tým, že ste balili dieťaťu na cely deň do škôlky jedlo a iba mu ho ohriali a servírovali? Bol s tým problém? Vybavím aj papiere že ma intolerancie ak to bude potrebné. Ja jednoducho nedovolím aby moje dieta konzumovalo tie granulovane caje, chemické jogurty, atd atd veď vieme ake sú jedalnicky v školách a škôlkach. Skusenosti? Mudrlantky nie som zvedava na vase názory, poprosim k veci maminky so SKÚSENOSŤAMI S TÝMTO PROBLEMOM dalujem
Môj syn ma intoleranciu - ale naozaj, nie len na papieri - a nosíme stravu na cely den. Podľa požiadaviek škôlky by mala byt strava čo najviac podobná jedálničku v škôlke - cize ak majú napríklad perkelt, neurobím mu napríklad palacinky. A mne to problém nerobí, ak nieco vyslovene nemam ako urobiť, tak mu spravim nieco ine. Všetko je o dohode so skolkou. Co je vsak dolezite a škôlka to nema ako ovplyvnit, sú normy, ktorými sa musia riadiť - napríklad na popoludnie nemozem doniesť nátierku, pretože podľa normy ministerstva či koho môžu skladovať urobenú nátierku najviac dve hodiny. A všetky prebytky vyhodiť, neodkladať. Takze aj na toto treba myslieť.
Však si vybav papier od Dr. , neviem či reálne má intolerancie. A informuj sa v škôlke či s tým nebudú mat problém..
Zase ale treba brat do úvahy že jej to budú zohrievať v mikrovlnke čo asi tomu tvojmu zdravému jedlu nepridá na hodnote práve naopak…
Aby potom nebola smutná že papa iné jedlo ako ostatný…
v našej škôlke z hygienických dôvodov bolo zakázaníé nosiť vlastné jedlo či už do jedálne alebo do triedy , ale pani kuchárky boli ochotné jedlo prispôsobiť individuálne pre dieťa s intoleranciou.
Bežná strava v škôlke nie je pre dieťa žiadny jed, skôr ublíži dcérke psychicky, to že bude mať iné jedlo ako ostatné deti
Bol s tym problem, pokial si nemala "odklepnute od lekara" ze nemoze....Vlastne ti asi nikde v statnych nedovolia nosit TVOJU VLASTNU stravu, pokial nebudes mat od lekara,ze nemoze toto a toto.....Budu to odvovodnovat z hygienickych dovodov, kontrola.... A tym, ze tvoje dieta ma inu stravu a ostatok inu...Ze ine deti budu sa pytat preco ma tvoje inu a oni inu...Ci mozu aj oni to co ma tvoja dcera...Cize urcite si vybav od lekara a informuj sa ci pani kucharky mozu vyhodit toto a toto.....
V našej skolke sa pije cista voda a jogurty sú smotanove. Ale v zásade ti rozumiem. Tiež nemusím veci zahustene záprazkami.... keď si deti donesú vlastnú stravu , musia ju v kuchyni mať uskladnenú napríklad v osobitnej chladničke, nesmie prísť do kontaktu s inou stravou. Rovnako dĺžka skladovania, ako uz niekto písal, natierky a podobne. Majú normy a predpisy a môžu dostať pokuty. Aj za tvoje jedlo. Musíš to komunikovať s konkrétnou jedálnou.
myslím, že budeš potrebovať potvrdenie od lekára, aj od hygieny, otázkou je, či ti to škôlka umožní, lebo oni musia skladovať donesené potraviny mimo tých ostatných, skús sa najprv informovať.
Veľa som čítala že majú s tým problémy, jednoducho hygiena nedovolí .neviem či poschodia, veľa škôlok má zakázané brat stravu a potom ju ohrievať
treba papier od lekara, my sme mali od koznej, dcera mala atopicky ekzem, dr. odporucila stravu bez " E-cok". V skolke sa vyjadrili, ze to nemaju ako zabezpecit, tak mi povolili nosit stravu do skolky. Kucharky boli mile,ale nebolo to jednoduche obdobie,hlavne ked ju pod chvilou niekto lutoval, ze nemoze papat "normalne" jedlo....
Z hygienickeho hladiska to nepovoluju, jedine mozno sukromna za 300 eur bude ochotna, co sa tyka skolky davaju cistu vodu alebo nesladeny caj, a jogurty normalne smotanove
Záleží od danej škôlky, nemusia s tým súhlasiť keďže by to jedlo malo byť v samostatnej chladničke...Hygiena nepovoluje aby bolo "dovezené jedlo"v chladničke s potravinami a jedlom pripraveným v škôlke, lebo nikto nevie zaručiť v akom stave dané jedlo je - teda či napr.nie je zdrojom salmonely.....takže sa treba informovať v konkrétnej škôlke, ale nemusia s tým súhasiť
Mna by zaujimalo co je to za stravovanie. Uplne uprimne, nerypem 🙂 Len tak v skratke napisane, ak by sa ti chcelo 🙂 muz uz o tom nieco pocul. Mozes aj do spravy 🙂

Ak budeš mať papier od lekára, nemal by s tým byť problém. Príp. možno súkromná škôlka to bude menej riešiť, ale aj tie sú rôzne..