Skoro trojročné dieťa nenávidí spánok
Ahojte zienky, chcem sa poradit ohladom zaspavania mojej dcery. Neriesim ani tak zaspavanie osamote ako zaspavanie celkovo. Moja dcera totiz spanok akoby nenavidi... Vzdy len spusti "Nie haji, prec, idem dole" a podobna atmosfera nas sprevadza kazdy obed a kazdy vecer. Minule dala rekord ze od 19:30 nezaspala do 22:30, cize tri hodiny. Celu dobu sa mrvila a rozpravala a vrtela... Nie a nie vypnut hlavu, nie a nie zaspat. Podla mna by i zvladala zaspavat sama keby jej to slo rychlo, ale kedze to tolko trva zacne nas volat a kedze je unavena tak zacne byt stale viac umrncana.
Mame problem odjakziva, neviem ci ma nejaky "zdravotny" problem, je to uzasne dievcatko ale z tohoto niekedy nevladzem. Uz sme skusali posuny casov (ten rekord bol ked som ju skusala vedome ulozit skor, inokedy sme ju davali tak 20:30 ale chcela som skusit ci to nie je prilis neskoro a uz je pretazena). Zvazujem i zrusit poobednajsi spanok uplne, ale byva unavena, chyba jej. Zmoli si oci a nie a nie zavriet usta a oci a poddat sa spanku. Zacalo to uz davno, ked sme sa este uspavali na prsniku, vtedy ju aspon ten udrzal v posteli. Ale postupne jej nepomahal zaspat, potom sa pridal vzdor, ale nech som dosledna akokolvek jej spravanie sa nemeni a aj ked z vymyslania "nic nema lebo nepovolim" aj tak nevzdava boj. Unavena vsak je, vidim to na nej.
Zazili ste nieco podobne? Co vam pomohlo? Doteraz sme boli dosledni a snazili sa nepovolit, ale niekedy mam chut ju nechat tak a pockat kym sa sama pride pritulit a zaspi. Pride mi nezodpovedne nechat ju ponocovat, ale nervy, hadky a jej kopanie v hysaku ked jej nedovolime ist z postele lebo je uz pomaly noc tiez nie su moc vychovne. Ked uz raz zaspi spi vacsinou celu noc. Zobudi sa na cikanie ci smad, otoci sa na druhy bok a spi dalej. Chcem byt jej opora, prajem si aby sa tesila na oddych a po nasom rituale spokojne a uvolnene zaspala. Momentalne je to utopia.
@diana_81 ja som mala na mysli prave to obdobie kym sa dojcia - skratka 2 min placu, kym som na wc ich nezabiju. a to vidis na tvojom mladsom synovi - on prosto nema inu moznost, musi pockat, aj ked mrauci-placka, pretoze sa venujes starsej. to je presne o tom, co si sama pisala - bola si na spagate.
do akej miery si jej ty vytvorila zlozvyk, to ti nikto nepovie, to vies alebo citis sama. osobne som toho nazoru, ze dieta ide len potial, pokial rodic popusti... nehovorim o novorodencoch, ale od urciteho veku je to tak. nejde ani o to, ze to robi cielene, ale v urcitom veku si vytvara zvyk a vyzaduje to urcite postupy skratka preto, ze je zvyknute. to su tie ritualy - ked je zvyknuta na to, ze pri zaspavani ma 2 knizky, rozprava sa a neviem, co vsetko este, nebude sa predsa toho vzdavat teraz, ked ma skoro 3 roky, ked to doteraz fungovalo.
ak ti to vyhovuje a myslis, ze to je tak ok, tak to neries, pretoze uz ti tu poradilo viacero zien, co vsetko sa da skusit a vsetko si napisala, ze bud si skusila a nefungovalo alebo to nepasuje do vasho stylu vychovy. alebo skutocne sa zamysli, ako by sa to dalo zmenit, lenze to chce potom naozaj doslednost a nepopustit.
@diana_81 Ahoj, ja Ta nepotesim, my mame toto iste - presne do bodky a maly ma uz 4,5 roka !!!!! Vyskusali sme skutocne vsetko - spanok je nas nepriatel. Je to hrozne, ale nam nepomohlo ozaj nic. Ja uz som nastupila do prace a poviem Ti, chodim zbita ako pes. Ja som nejaky film vecer po 20 hod videla asi naposledy pred porodom!!! Kazdy vecer a vikendy aj na obed len bojujeme. My sme aj pochodili neurologov a psychologov - ziaden vysledok. Ale dokedy to takto vydrzim ???
@mia18112 tak nebojuj....ja som tiez s bojom prestala....starsieho som darmo nutila spat cez den--proste od 20m nespal a to som mohla aj rozkrajat a vecer fical aj do 22h....potrebu spanku ma dodnes malu---od 8 rokov spaval od 22-23h do 6h rano a teraz ako 15r spava od pol noci do 6h rano-teda cez sk.rok.
Cez prazdniny to uz vobec neriesim- ide spat okolo 3h nadranom a spi do 10h.
Neriesim.
V skole ma vyborny prospech,doma pomaha a je to zlaty chalanisko.
Mladsi -4,5 roka- zas chodi teraz v lete spat okolo 22-23h a vstava okolo 8-9h.
A cez sk.rok spi od 20,30-21 do 7h.
Cez den nespi-jemu som to zrusila cielene lebo vobec nespaval v noci-aj 3h bol kazdu noc hore. 😖
Vecer si s nim lahnme,pomazname sa,vybozkavame -ja potom pozeram Tv on chvilu tiez a zakrako zaspi. Ale ozaj ho nenutim ist spat skoro-lebo by len robil blbiny.
Radsej sme vonku do 21h a beha s kamosom....
Ale mal obdobie ked som musela rezim dodziavat striktne,lebo ak som prepasla spravny okamih , bol ako cert zly a nevedel zaspat--to bolo do jeho cca 3 rokov. Teraz uz mozeme mat volnejsi rezim a ozaj neriesim ci zalahne o 20h ci 22h--a mam klud aj ja lebo sa stale nenervacim-ze by malo byt to alebo ono a nie je..
Radsej sme s kamoskou vonku a decka nechame sa ozaj vyblbnut a my pokecame---vsetci sme spokojni. 🙂
No a TV---pozeram ju az od 22h....
@diana_81 Ahoj, necitala som ostatne prispevky, mozno niekoho zopakujem....Prechadzala som podobnym "peklom" 😉 . Moja dcerka nechcela spavat den - noc doslova od narodenia. Trvalo to do 3 rokov. Postupne sa to upravovalo samo. Vyslovene sama zacala zaspavat az od 5r. Cize par dni dozadu 🙂).
U nas este navyse bol taky problem, ze nikdy neprespala noc. Budila sa niekolko krat aj ako 3-4r. Tazko sa radi, ja som vtedy skusala vsetko mozne. Snazila som sa neustupovat, zauzivat nejaky system, zachovat cas odpocinku, cumel, bez cumla, menila som postel, spala snou, bez, atd...Mohla by som pokracovat. S istotou ti mozem povedat len tolko, ze to vekom prejde. Treba sa obrnit trpezlivostou a v podstate by si mala urobit vsetko preto, aby si odpocinula, kedykolvek, aj mimo, podla nas "vhodného" casu. Lebo odpocinok je klucovy pre vyvin. Ja sa dnes uz len usmievam, moja dcera spi jak dudek , aj tvoja bude 😉
@bubelko ja s Tebou suhlasim, tie 2 knizky mi nevadia ale ako jej zakazem hovorit a zaspat podla Teba? Uspavali sme sa kym sa dojcila na prsniku dost dlho, trvalo to 15 minut. Ako jej to postupne trvalo dlhsie a dlhsie hladali sme ine alternativy. Lebo ja som na nu nehovorila, nerozpravali sme rozpravky, lezali sme (skusili sme aj tmu ako v rohu kedy si na nos nevidela a nemozhla nic robit lebo bolo tam tma) a ona po hodine lezanie i viac vedla mna potichu skratka nadalej nespala. Fakt ma zaujima ako viem byt v tomto konsekventna, ked som ju skusala nechavat samu bol zakazdym hodinovy boj a zaspavala podrazdena a v noci sa potom budila a ked ten boj neustaval po dlhsom case (par tyzdnov) mojho dosledneho vracania dietata naspat do izby a odchadzania tak som to vzdala.
Ako jej zakazem sa rozpravat so sebou? Odkial viem posudit ci ma len vydiera alebo ma fakt strach zostat sama?
@eviki dakujem eviki, ja sa nechcem vyhovarat ani posobit nedosledne. Mam pocit, ze sa snazim byt dosledna ale ked sa situacia nezlepsuje netrvat na tom. Moja mala zvladla vzdorovat akymkolvek metodam. Skusim na nu ist s laskou. Trosku poplakat by mi nevadilo ale hodinove sceny opakovat uz nemam nervy. Ako pises, nejako to prekoname, mozno pomoze ze je syn spac a ked bude trosku vacsi supneme ich naraz do izby a tak ani jeden nebude sam a nech sa uspia ako chcu 🙂 tesim sa ze u vas sa to zlepsilo a ze aj Ty si vies oddychnut...
@diana_81 nepoznam tvoju dcerku, neviem kedy vymysla a kedy nie. viem to u svojich. viem, kedy je to vecerne "vymyslanie" opodstatnene - ked su napr. chori alebo ako teraz - zacal skolsky rok, starsi isiel do prvej triedy, cez den sa choval inak ako vzdy, vecer nevedel zaspat - rozmyslal stale, ako to bude a co - tak spaval v spalni, pustal si pri zaspani muziku. vcera uz bol druhy den v skole, uz vie, co, kde a ako - uz je po probleme, takze viem, ze ak teraz zacne "vymyslat" tak uz naozaj vymysla, pretoze uz je aj cez den normalny ako vzdy.
to iste s mladsim - viem, ze ked cez den zaspi, tak prosto vecer spat nebude. ale zas plati pravidlo - ja mam po 20.00 padla - skratka obyvacka je pre neho tabu, bratova izba tiez, moze si pozerat knizky alebo sa hrat vo svojej izbe, ale ja uz mu sparingpartnera na hru nerobim...
taktiez uspavanie na prsniku - bolo tak do 3m, potom uz nie... v podstate ziadne uspavanie. ulozila som, dala pusu, pustila medvedika/psika a isla von. tento ritual mame so starsim uz 7. rok... akurat teraz este obcas chvilku poklebetime 🙂
aby sa rozpravala sama so sebou, to jej naozaj tazko zakazes. to suhlasim. hodinovy rev asi tiez nie je to prave orechove, to tiez suhlasim.
mozno je pretazena z celeho dna, mozno ide spat neskoro a uz vlastne nevladze zaspat, hoci sa to nezda.
ak by tvoja dcera bola moj syn, asi by som to zacala riesit uz pri tom uspavani na prsniku...ale to som ja, prosto mne by to vadilo uz vtedy... ale tebe to nevadilo... ono je to aj o kazdej z nas. to co tebe vyhovuje, nemusi mne a to co mne vyhovuje nemusi tebe...
ked mas pocit, ze ste skusili vsetko, tak pockaj, mozno z toho vyrastie. mozno uz o mesiac-dva, mozno o rok, mozno o dva a mozno o 5...
@bubelko mne tato diskusia velmi pomohla, myslim, ze z kazdeho rozku si vezmem trosku a zacnem postupne. Nie v buducnosti, ved to nema vyznam odkladat. Hlavne mi to pomohlo sa upokojit, dokopy o nic nejde, je super ze ked uz zaspi spi ako drevo a tak ten spanok ma aj ked kratsi aspon kvalitny, neprerusovany. S dojcenim bolo pre mna dolezite dlhodobe dojcenie, mne to neprekazalo, az ked to prestalo fungovat. Teraz pri druhom dietatku som sa zacala zariadovat inak, dojcit sa budeme nadalej, ale len do polobezvedomia 🙂 lenze on ked ho dam dole neplace ako na noze ale len mrnci, necha sa upokojit inak.
S dcerkou skusim najprv vyriesit otazku poobednajsieho spanku, teraz uz treti den nespala a v podstate bola ok, len som ju ukladala uz o hodinu a pol i viac skor. Ked toto zvladneme ako kaja73 radi bez boja a s pohodovou atmosferou skusim vypozorovat cas zaspavania, ze kedy je to asi najlepsie a potom zacnem pracovat na samostatnosti. Myslim, ze s pravidlom ze citat si moze ale obyvacka/kuchyna je uz tabu to pojde. Doteraz som mala pocit, ze je to kontraproduktivne, ale tvrdli sme tam aj tak spolu... Skusim apelovat na jej samostatnost a uvidim ako dlho jej bude trvat zaspat.
Moc si cenim Tvoje rady a trpezlivost... 🙂 uz teraz je pre mna prijatelnejsie ze zaspi a my veceriame v klude az potom. Mrzi ma to len kvoli spolocnemu casu s manzelom, chodi neskoro z prace a tak sa pri takomto ukladani ani pomaly neuvidia cez tyzden... Holt neda sa vsetko naraz asi vyriesit.
Necitala som celu diskusiu... Moj synovec bol tiez taky, nevedel zaspat, dlho sa mrvil a aj v noci putoval v posteli, rano ho nasli s hlavou tam kde mal vecer nohy a podobne. A potom lekarka poradila, ze poobede a vecer ze nema uz nic sladke jest, lebo cukor zivi mozok a ten potom bezi na plne obratky. Takze na vecer davali skor slane jedla a zlepsilo sa to.
@simca06022011 haha 🙂 teda ono to asi az take zabavne nie je, tie atomove vybuchy 🙂 som zvadava ako to pojde u nas. Myslim, ze ked jej dam na vyber (dat na vyber VZDY pomaha) tak to hadam pojde. Ze bud si bude pekne pri svetle citat alebo ak nie a bude zliezat z postele svetlo zhasnem a knizky schovam. U vas take nieco nejde? Aj ked teraz v lete je asi dost svetlo aj tak. Ale tak nieco v tom zmysle... Aj ked moja si svetlo vie zapnut sama... Ono je to tazke ked uz su sikovni, ale prave preto toto nechcem riesit v afekte a hysaku, ze kto z koho ale v spravnom momente bez boja sa porozpravat o pravidlach, spravit dohodu. V pretazenom roztatarenom moduse nefunguje u nas vobec nic a len jej ukazem, co vsetko dokaze a napadne ju to ako so mnou vybabrat 🙂
@diana_81 no ona si vyberie vsetko sama, ma 112 cm a dotiahne viac menej vsade ( o svetle ani nehovorim). Ked nema knihY tak si robi telocvicnu a skace po posteli a z perin si urobi trampolinu na zemi atd ;) ziaaaaadna sranda 🙂)) ona si vyberie iba z tych moznosti co sa jej paci momentalne... ukludnujem sa tym, ze je to iba "obdobie" :P dnes napr uz o siestej robila divadielko ze chce ist spat... okupala som ju, najedla sa este pretym, cize nic... dostala cajik a no co myslis ze teraz robi? Atomovy kryt v spalni so vsetkymi hrackami :P zachvilu tam idem a ideme upratat a spat... vybrala si rozpravku tak uvidime 🙂)) Ja som uz skusala aj inokedy jej "dohovorit" napr doobeda, ze vidis Sisa nevysoinkali sme sa alebo vidis maminka vcera nestihla toto a hento musime to teraz robit, keby si pekne zaspinkala vecer tak sme mohli sme uz byt von... ona na to "uz budem maminka pekne spinkat" alebo aj odmenu ze moze ist i starkej spinkat ak bude dva dni oekne sama zaspavat 🙂) no ona na to ryyyyychlo zabudne ;)
@simca06022011 kamoska mala taku dceru, ked som bola na navsteve vzdy som si vravela ze s takym dietatom nechcem skoncit. Bola zlata ale robila si co chcela, respekt ziadny... No poviem Ti sme na najlepsej ceste 🙂 aj ked verim, ze nie. Moja mala je vlastne skvela, len ju treba respektovat a tiez nenutit, inak sa stavia na zadne a napadnu ju veci, ktore uz potom nejdu zastavit. Teraz uz obaja od 20:00 odfukuju. Bola som tam necelu hodinu co je u nas vlastne super. Teraz sme u svokrovcov, tuto viac riesit nebudem ale doma ideme na dalsi level.
@diana_81 no u nas az o 22 hej... ale. inak my nemame ine problemy s nou, iba toto zaspavanie... na navsteve napr zaspi ovela lepsie.... este skusim ten cukor vylucit na minimum 🙂))
@simca06022011 no pre zmenu sa zobudila o 6:00 rano... Ach jaj...
@diana_81 :P
@simca06022011 Uz spi. Bola som tam 45 minut. Cez den od unavy zalomila na 40 minut v aute. Uvidime ako budicek zajtra.
@diana_81 no my sme vcera zaspali obe za 15minut a este pred 8mou.... asi pocasie🙂 zavrela dom vsetko, zatemnila a lahla spat a nemala onu sancu len spat ;)
@diana_81 ahoj Diana. Prečítala som si celuuuuuu túto diskusiu spred 10r. Vieš čo....čítam o mojej dcére. Doslova. Pane bože, všetko do bodky.... Dokedy to u vás trvalo? 🙏

@bubelko jasne. V tomto veku uz tiez, mam na mysli skor take tie prve mesiace a babatko co treba prebalovat po kazdom dojceni a dojci sa takmer stale a nezaspi bez nosenia a podobne. Syn to ma teraz ovela tazsie, musi pockat, prvorodena nemusela. Ale nemyslim si ze preto nedokaze zaspat, ak by sme vraveli ze som jej vytvorila zle navyky a tym navykom je moja pritomnost malo by to fungovat. A co sa trpezlivosti tyka cim je starsia, tym viac sa s nou da dohodnut. Vyvadza vlastne majma ked je unavena, cim sa kruh spanku uzatvara 🙂 ale ja aj keby som tu radu v porodnici bola byvala dostala som si nevedela pomoct, jej plac vo mne rezonoval, nevedela som robit ine ako k nej utekat. Aj syn dokaze tak plakat, pouziva ten plac vsak len zriedka, ona tak revala vzdy akoby jej slo o zivot.