icon

Skríkla som na dieťa, veľmi sa zľaklo a prestalo plakať

relaxx11
27. mar 2021

dnes sme čistili zuby nášmu 16mes. synovi a stala sa nepríjemná vec.
čistíme mu ich tak, ze sedim na zemi roztiahnute nohy on ma medzi nimi hlavu, prisadnem mu ruky a "bojujem". x mesiacov sme skúšali prosit, dohovarat, vysvetľovať, trpezlivo,... nepomohli.skončilo to pri tomto. cistime jemnou detskou curaprox kefkou, jemne, ale dôsledne.
reve pri tom ako tur, netrvá to vzdy dlho, ale musím čakať kedy pri placi otvori usta a strcim mu tam kefku. keď ju náhodou nejak jazykom vytlačí, tak znova cakam 2 minúty kym otvorí v tom reve usta, a rýchlo pokračujem.
no dnes sa stala nepríjemná vec. uz som z toho tak psychicky ubita že dnes ako reval vrieskal uz mi dosla za tie mesiace trpezlivosť a zvreskla som aj ja. snažila som sa na 2 sekundy napodobniť jeho rev, ale asi pochopíte ze take zvresknutie dospelého ma trosku ine grády a iny ton.
dostávam sa k jadru veci. zasekol sa, prestal plakat, začal zajakavo smrkať, vyplašene pozeral, zlakla som sa aj ja, muz hned panika ze co s nim je. vyletelo zo mna No nič zľakol sa a bude koktat. viem bolo to hlúpe ale matky ktoré raz za cas vybuchnú a "zlyhaju", ma pochopia ze ked je zena uz psychicky vyčerpaná, tak povie a urobi aj to co nechce. muz ho hned takého vyplaseneho zajakaveho zobral na ruky, dal mu mojkaca a ukludnil ho. ja som odisla z izby.
nechcem sa tu dohadovať ci maly bude naozaj koktat (zatial nekokta), ale zaujíma ma vas názor na to ake nasledky to v ňom moze zanechať. stalo sa to uz v minulosti asi 2x bežné pocas dna ked som uz bola na konci s nervami, urobila som to zvreskla som, potom som plakala lebo mi to došlo luto aká som otrasná mater... proste nechcem to uz opakovat, ale viem ake extremne citlivé a vnímané su deti v tomto veku a zvlášť aj moj syn. zaujíma ma názor mamiciek ktore majú trebárs rovnakú skúsenost a maju väčšie deti ze si aj ty to prešli. ale samozrejme ďakujem za každý názor.

luccija
27. mar 2021

@domak2 kde píšem, že si ma dieťa robiť čo chce?určite sa deťom neumyvaju zuby štýlom prisadnem mu ruky...a nasilu

hipuska
27. mar 2021

@beata_k určite nebude. To je taká naša dohra po

dominika_sk
27. mar 2021

@berenika39 uplne. Moj mladši reve jak keby ho drali z kože aj keď ho prebalujem a musime ho držať dvaja. Mam ho nechať s prepačenim posrateho? Robil to aj starši. Takisto pri umyvani zubov nezabera spievať, rozpravka, basnička, nič. V momente ako dojmyvam je ticho. On nereve kvoli umyvaniu zubov ale preto že musi ležat. Presne tak isto ako starši. A mysliš že ma nejaku traumu? No predstav si že nema a ma krasne zuby pretože je zvyknuty že sa to musi a keď bol starši už sa to dalo vysvetliť že prečo musi chvilku držať. A viac o tom nediskutujem.

janka95
27. mar 2021

Neboj sa nic mu nebude len musíš skúsiť hravo pomaly trpezlivo. Mňa tiež išlo vystreliť do vesmíru a dodnes malý ma 5 rokov to večerné umývanie zubov =D určite umývaj. Môj malý ma pekne biele zubky a predsa v 3 rokoch šup preventivka už 6 zubov kaz už ma vsetko opravene. Boli sme aj na fluoridaciu každý deň v2-3 krát umyjeme a medzizubnu kefku používame od mala to bol najväčší boj. Ale neboj sa zvykne si.Viem prečo tak dbam o tie zubky,nechcem aby už pre ne znovu trpel 🙂

petrao2
27. mar 2021

@relaxx11 nechcem vediet ako u vas prebiehaju ine bezne cinnosti
Prestan s tym daj mu pokoj aby raz on tebe takto neumyval zuby
Je maly nerozumie ale ty si asi dost mimo

hipuska
27. mar 2021

@beata_k hádam o rok uz bude situácia iná. Neviem ako teraz ročnému decku vysvetlis

hipuska
27. mar 2021

@beata_k hádam o rok uz bude situácia iná. Neviem ako teraz ročnému decku vysvetlis

kleopatra114
27. mar 2021

Nie ,dufam , že nikto s týmto skúsenosť nemá , nastastie . A tebe Radim hneď prestan, lebo úprimne , to čo robíš tomu dieťaťu je úplne cez čiaru a zarábas jemu aj sebe na veľké problémy v budúcnosti .

beata_k
Odpoveď bola odstránená
elementissa
27. mar 2021

Podla mna bude mat traumu akurat z toho, ako mu cistite zuby. Ste normalni??? Ci ti MK tak vymyl mozog, ze nechapes, co je dietatu este prijemne? Ved cistenie zubov v tomto veku je iba o tom, aby sa dieta zoznamilo s tym ukonom paneboze. Prestan tolko studovat internety a zacni pouzivat zdravy rozum . apropo, synovi nic nebude. Nie je snehova vlocka, co sa rozplynie, ked skriknes.

h_petra
27. mar 2021

@hipuska ak sa ročnému dieťaťu robia kazy, chyba bude zrejme v zložení stravy. Normálne to nie je.

hipuska
27. mar 2021

@h_petra má tie medové zuby. Problém bol, že jemu vyšli zuby príliš skoro. Ako 4 mesačný mal už 4, no a to vtedy fakt sa čistiť nedalo. Nepije sladké čaje,iba čistú vodu, v noci mlieko nepije, neje sladkosti. Nie je to moje prvé dieťa, a takýto stav zažívame prvý krát.

domak2
27. mar 2021

@luccija ty píšeš že by si jej radšej zuby nechala zhnit ako toto. A keby to teda nešlo plysakmi a rozpravkami tak by si robila čo?
Na 90% nejde u deti o problém samotny, (dnes sú to zuby, zajtra niečo ine) ale o vzdor , skusanie hraníc a koľko toho rodičia znesú. Stále len ustupovať, aby dobre bolo tiež nie je ideál. Treba nájsť zlatý stred, ako vravím, bez hnevu, ale pevne. Na niečom sa môžeme dohodnúť, ale na niečom proste ako rodič trvám.

jarnajar
27. mar 2021

@panelacikova ja trochu od veci k tomu umývaniu vlasov... Prešlo to samé alebo ste našli niečo, čo zafungovalo? U nás je to už skoro rok (dcéra má vyše dva). Skúsila som už asi všetko, hrnček, krhličku, rôzne hračky, spev, pripraviť vopred, nepripravovať a len rýchlo konať, atď. Trikrát zabralo, že sme si umývali spolu, myslela som, že máme vyhraté, ale odrazu pri štvrtom raze to isté. Scéna obrovská. Už aj rozpráva, všetko chápe, pýtam sa jej prečo? lebo si nechcem umyť, budem plačkať. Povie to kľudne a potom pri umývaní dráma. Inak je pomerne kľudná povaha. Už som prišla do štádia, že toto je raz do týždňa proste tak, ale mrzí ma to, chcela by som jej pomôcť.

luccy89
27. mar 2021

Boze moj, precitala som prvu stranu komentov len. Tak ja ti poviem takto, najprv nebol problem s cistenim, po par mesiacoch ani za svet zase, nic nepomahalo, nesilili sme, cistil si sam a ja len tak narychlo co dovolil. Vies jak to dopadlo? V 2r mu museli dva zubky vytrhnut co boli znicene polorozpadnute od nedosledneho cistenia!! Odvtedy cistime rano vecer, su dni kedy bez problemov a dni kedy tiez musim kolenami drzat! Cisti mu ich za kazdu cenu! Nestoji ti to potom za ten strach u zubara ked musia davat oblbovak, resp narkozu ked nespolupracuje. A dalsia vec pokazene zuby bolia. Ciste zuby sa nekazia. Takze? Budem tu pocuvat mamicky, ze tyram dieta? Akoze chytam sa za hlavu kolke ti to napisali🙄 hlavne urcite kopec z nich nechavali vyplakat babatko v postielke, to nebolo tyranie?! K tomu kriku, neboj nebude koktat. Len sa zlakol, ze nielen on, ale aj ty to dokazes. Doteraz krical len on po tebe. Nebudte taki precitliveli aj s muzom. Nic sa nestane ak obcas nanho zvysite hlas. Mne ked sa nechce bojovat s cistenim, tak sa maleho opytam ci ho mam chytit nasilu a drzat mu hlavu alebo si lahne sam a bude to v klude. Ale je pravda ze je o pol roka starsi od tvojho takze uz to inac chape.

jana_eyre_2
Autor odpoveď zmazal
domculik
27. mar 2021

@relaxx11 Aj ja takto umyvam zubky malemu ako ty. Na zaciatku som nechala jeho, vselijako skusala, ukazovala, ale sama som videla, ze si tie zubky samozrejme umyje zle. Po tom, ako zacal nariekat, ze ho boli zubok - kaz cez pol zuba a zacinajuci kaz na prednych zuboch, ktory vyzera ako povlak, som vec vzala do vlastnych ruk a poriadne mu tie zubky docistujem. Snazila som sa postojacky, ale odmieta, takze tiez takto poleziacky. Niekedy si da pekne vysvetlit, ze pekne umyjeme zubky aby neboleli, niekedy tiez reve. Ale potom mu pekne vysvetlim ze uz zubok nebude boliet ked sme umyli a necham ho, aby si docistil on sam pred zrkadlom, to ho bavi 🙂. Kazdopadne dost sa to u nas zlepsilo s tym streckovanim, takze verim ze casom si da docistit bez cavikov normalne postojacky. Starsi si dava od zaciatku v pohode docistovat zubky, takze verim, ze su to take tvrdohlavejsie povahy. Skus ist kazdopadne naho miernejsie, nachystaj si co najmedovejsi hlasok a dokola mu vysvetluj ze bude mat krasne zubky, krasne umyjeme atd. A stale sa ho pytaj, ci si chce pekne s tebou postojacky, verim ze postupne sa k tomu dopracujete 🙂. Z toho, ze si nanho zvrieskla, traumu isto mat nebude, ale urcite ostal dost zaskoceny. Treba sa vsak vzdy krotit, chce to viac usilia, ale dobrym slovom u deti vzdy dalej zajdes ;). Drzim palce.

gabika128
27. mar 2021
gabika128
27. mar 2021
chrumka120
27. mar 2021

@relaxx11 no chudák

maybemom
27. mar 2021

Normálne mi je z toho smutno 😓 mám 15mes. syna a nikdy by som niečo takéto neodpustila. Rozumiem, že si sa snažila skúsiť aj iné možnosti, ale vždy je cesta.. toto je skutočne týranie. Môj syn nemá rád strihanie nechtov a vyriešila som to tak, že 2x týždenne po 5 minút kým mu ich ostrihan pozerá rozprávku. Možno skús aj ty.. aj keď po týchto zážitkoch by som nečakala zázraky zo dňa na deň. Len mu už prosím prestaň ubližovať..

panelacikova
27. mar 2021

@dominika1988 kde ja píšem o násilí? kde píšem o horúcej vode prosím ťa? dieťa som umývala-kúpala normálne od narodenia. proste prišla do obdobia, kde jej "detsky" preplo a začala vystrájať pre umývanie hlavy. umývala som jej ju normálne, rovnako ako rok predtým, akurát ju jej otec musel podržať, aby sa dal opláchnuť šampón. ja som dávala pozor, aby šampón netiekol zbytočne do očí, nosa či úst. ak máš nejakú traumu z detstva, tak si ju, prosím ťa, reklamuj u svojej matky, nevypisuj mne a neporovnávaj ma s tvojou materou. ďakujem

lolita555
27. mar 2021

Inak k tym zubom kamoška umyva zuby od 1 vylezeneho uz ten 1 jej drhla.mala ma 6 a pol zubov vypadnutych a ostatok kaz za kazom
Ja umyvam obom maju nadherne biele zubky starsi ma skoro 7 bez kazu a vsetky ani 1 vonku.podotykam ze sladke jeu nas na dennom poriadku.takze netvrdim ze umyvanie nie je dolezite,sama si na nom zakladam ale niekedy proste genetiku neprestiš

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
domculik
27. mar 2021

@gabika128 No ja poznam tiez viac takychto pripadov, ktore skoncili podobne.. takze u mna nie je o com. Docistovat, docistovat, docistovat... a pracovat uz len na tej psychologii a podani... ;)

panelacikova
27. mar 2021

@janka0509 chvalabohu, s obliekaním nebol problém nikdy. čiapku či šiltovku si dá sama aj dnes a to už je slečna 😀 to som bola fakt šťastná, že v tomto neprotestovala. sama neviem, či to bolo tým, že od bábätka som v ničom "nepopustila", proste čo som pokladala za dôležité pre jej vývoj, výchovu a zdravie, na tom som skrátka trvala... neviem. pravdou je, že v živote si nedala čiapku dolu. ani rukavice... dnes si dá sama šiltovku na hlavu (keď páli slnko), lebo cíti zbytočné teplo. ale možno je len taká, že proste jej to vadí, tak to chce, netuším 😀 ale som rada, u nás s obliekaním nebol väčší problém... teda bol, okolo roka, ako každé dieťa, tiež pri obliekaní vrieskala. ale ja som si to nevšímala. obliekla som a hotovo. aj keď som 1000x tie rukavice navliekla. možno tam je to zakorenené. nerobila som cirkus, ale donekonečna som to tomu dieťaťu dávala (obliekala, čistila, atď...).... asi som bola trpezlivejšia než ona a vzdala to, netuším 😀 😀 pravdou je, že som šťastná, že má dnes už 11 a sama dbá o svoje zdravie a hygienu 🙂

thoughtfulweirdo
27. mar 2021

Ja som mojej tiež umývala zuby "drasticky". A nie, naozaj u nás nefungovali ani rozprávky, ani mobil, ani hra, ani nič a to mi môžte veriť, že som skúšala naozaj všetko. Nie je to nič prekvapivé, deti nie sú bábiky od Matela a to, že na pár detí funguje jedna vec, na ďalší pár druhá a tak ďalej ešte neznamená, že niečo z toho funguje na všetky. V ničom, ani v umývaní zubov alebo vlasov alebo prebaľovaní plienok alebo obliekaní. A traumu nemá. Od cca 2 rokov si zuby umýva vyslovene rada, aj sama, aj úplne ochotne bez jediného problému drží otvorené ústa každý večer, kým jej ich vyčistím a to to robím ozaj dôkladne 🙂 postupne ten boj slabol a slabol, až zrazu nebol žiaden. A ako hovorím, bez traumy, umývanie zubov je už zrazu obľúbená aktivita. A čo sa týka skriknutia, určite to nie je ideálne a vhodné, ale každému rodičovi sa stane veľa zlyhaní, aj teba ich čaká ešte mnoho. Nemá význam utápať sa nad každým jedným, skôr to zobrať ako poučenie a do budúcna si pripraviť iné varianty zvládania takých krízových situácii. Ja napríklad od mojej odchádzam. Keď cítim, že už som na hrane (z akéhokoľvek dôvodu), vždy volím radšej vzdialenie sa na pár momentov, než by som riskovala neprimeranú reakciu. To som odkukala od muža, on tak odchádza odo mňa 😂 dlho ma to strašne štvalo, ale čím je dcéra väčšia, tým viac tomu rozumiem a praktizujem vo viacerých situáciach. Niekedy je naozaj lepšie vyhrotenú situáciu opustiť, než sa ju snažiť zúfalo vyriešiť.

anjelaa
27. mar 2021

@panelacikova ahoj, neda mi nereagovať. My sme si presne s týmto prešli. S tým, že si maly odmietal umývať vlasky. Raz som to urobila nasilu, reakcia malého hrozná... muž ma za to riadne zvozil! Áno, zamyslela som sa nad tým a našli sme metódu, ako to robiť bez takýchto scén. Trebalo na to celkom veľkú kreativitu a je pravda, že sme mu vlasy často neumyvali. Vsi rozhodne nedostal, vlasky sme pravidelne kontrolovali. A je zdravý ako buk. Zas netreba robiť ani z tohto veľkú dramu. Takze keď sa chce cesta sa nájde, aj bez násilia a traumatizujucich zážitkov.

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
panelacikova
27. mar 2021

@jarnajar vieš čo, pravdu povediac, ani si to už veľmi nepamätám. určite viem, že spolu s ňou sme si vlasy neumývali... akože - nemali sme na to veľmi priestor a ja ani nervy a čas 😀 proste sme umyli a hotovo. keďže aspoň v tomto mi bol bývalý oporou - že držal dieťa a nehučal - tak to šlo rýchlo. ona ryčala, on držal a ja som rýchlo opláchla hlavu (opatrne, aby zbytočne nenatieklo do očí, nebodaj do nosa, lebo moja sa "zachádzala" - rozumej, zabehlo jej aj zo sliny, čiže som dávala veľký pozor). pár mesiacov to trvalo a potom sa upokojila. asi prišla na to, že ju nejdem trýzniť, len ju umývam 🙂 nič som nemenila na svojej taktike kúpania od jej narodenia až podnes (ale to už si rieši sama, samozrejme 🙂 )