icon

Som vyčerpaná z dcéry

6. máj 2021

Baby ja som už na prášky z mojej dcéry odratávam týždne mesiace kedy už konečne pôjde do škôlky lebo ja fakt už nevladzem. Najradšej by som sa zbalila a odletela sama niekde na ostrov a nepočula nič len ticho. Od rana sa nezastavim lietam furt jak veverica po celom byte lebo to moje dieťa všade kde môže spraví len bordel. Idem na wc, vrátim sa a všade je rozsypana múka. Kým jedno upracem zas vyvedie niečo iné porozhadzuje chrumky na zem a skáče po nich. Zas môžem vyťahovať vysávač. Potom si zmyslí že ide do skrine a všetko svoje oblečenie vyhadze na kopu von. Večerné zaspávanie katastrofa vresk a rev ako keby ju z koži driem susedia si možno myslia že čo jej preboha robím. Je 9 hodín večer ja padám na papuľu ako po 16 hodinovej šichte niekde vo fabrike... keby môžem tak už o siedmej večer asi zaspim. Som na ňu sama, nemám ju komu dať postrážiť takze to len musím doslova s ňou už pretrpieť. Ráno vstávam s pocitom (nehnevajte sa za blbe slovo ) do bo*a zas to iste cely deň každodenný kolotoč normálne už nemám ani chuť sa ráno zobudiť. Vonku keď počujem ako sa mamičky rozprávajú aké majú kľudne deti že sa samé zahrajú všetko v pohode vysmiate a spokojne a predstavím si u nás ten cirkus tak mi je do placu prečo moje dieťa stále musí len zle robiť ? Prečo sa nemôžme normálne dohodnúť bez revu ? Prečo z ihriska jediné odchádzame s plačom na celé mesto? Prečo za všetko musí len pištať ? Neviem ani načo to sem píšem neviem čo chcem počuť asi že aj tu sa nájde mamina s rovnakým dieťaťom ktoré od rana do večera len vyvádza a podporíme sa medzi sebou postazujeme sa.
Prajem vam pekný večer ďakujem za prečítanie a idem si dať magnezium lebo ma už vystre🤯

bluka2
7. máj 2021

Nepotrebujes to ani teraz, len jej ponukni dostatok alternatív zábavy. Také čo iniciuje ona, nie hračky designovane dospelými, ktoré deti ani nezaujímajú dlhšie než 5minut. Pozri Montessori, pikler, hengstenberg

selest
7. máj 2021

@domak2 no ved jasne, vravim.mu ze je to preto ze urobil to a to ale on proste akoby mu to bolo jedno. Hovorit zacal len nedavno takze na tom prepac som.nejak netrvala. Ono on celkovo je taky zivy cize to nieje ze je dobry a speavy nieco zle za co ho potrestam. In celkovo sa chova tak divoko, krici ked nieco chce aj ked nechce, hned sa hneva atd. Snazime sa ho vybehat a nejak upokojit ale no je to narocne. On napriklad aj ked prideme na ihrisko tak bezi domov alebo do mesta a na cestu atd. S nim je vsetko narocne. Ja zas dufam ze ked trosku vyrastie ze sa s nim bude dat lepsie dohodnut alebo co😂aj s dr som.o tom.hovorila ale stale vraj este z toho vyrastie a ze je proste zivsi.

jaja23
7. máj 2021

Nečítala som všetko. Tiež mi dakedy vadilo, že malý jačí.Ale u nás toto vychováva ie začalo skôr. Kričal, plakal... Aj von. Potom som sa akosi obrnila voči tomu, a to preto, lebo som si predstavila, čo bude po tom, ak mu dovolím všetko. Rovno by som si to mohla ísť hodiť. Aj môj ma má ako hroznú a prísnu mamu, ale ja nepovolím.Aj pre jeho dobro. Už mi je jedno, že nás počujú susedia, alebo, že von na nás pozerajú. Aj mne sa zdalo niekedy, že hučí aj hodinu. Ale ja ostanem tam, kde som a nepovolím.Horsie je to s jeho otcom, on je ten typ, že radšej urobí, čo chce, aby ho nemusel počúvať. O to je to ťažšie, dvojnásobná robota. Moja. Ale snažím sa vytrvať. Občas mi to lame srdce, keď plače a prosí, ale nemôžem ustúpiť.
Výsledok je, že keď vidíme na ulici dieťa, čo sa mame hodí o zem, pozerá s otvorenými ústami. Ja chápem, čo sa deje a malý nerozumie, lebo by si to nikdy nedovolil.
Minule som sa svagrinej sťažovala, že malý si myslí, že som najhoršia na svete. A ona mi povedala, že to je mama väčšinou. Dúfam, že obraz o mne zmení vekom. Pretože chcem byť vždy jeho oporou, ale chcem, aby bol slušný človek, ktorý si váži to, čo ma.
Držím veľmi paste. Materstvo je najťažšie na svete. Môj bude mať v júli 3 roky.

via88
7. máj 2021

Ja mam takeho syna, tornado co by nespalo, keby na tom netrvam, hadam aj tri dni... Chapem kazde slovo 😁 milujeme ich, ale niekedy sa bojime rano vstat 😁 napis ked chces.

any17
7. máj 2021

Aaach, ako keby si o mne a mojej malej pisala. Presne na chlp to iste. A este mam aj druhu malu 2,5 rocnu. Talze ja som teda uplne na prasky a ano pcham sa magneziom ako blazon kedze mam aj tetaniu ( ja si myslim ze z materskej 😀, lebo teraz mi ju diagnoztikovali) . No a k tym hraniciam, hmmmm to ako nastavit to teda neviem, uz som nastudovala milion knih o vychove a teda aj tal neviem ako na to. Nuz uz len vydrzat. Drzim palce..

ivankagemini
7. máj 2021

Skús knihu Detský mozog vysvetlený rodičom, je to velmi velmi zaujimava a napomocna kniha, su tam vysvetlene aj hranice.
Dieta sa vo svojej podstate nerodí zlé, treba s ním pracovať a učiť ho. My sme mali tiež obdobie okolo 2,5 r.ze nas poculo cele sídlisko, ked sme išli z ihriska ale tak co už... Už su zase starší chlapci a zas je to ine, lepšie, držím palčeky 🍀🤗

hundroska
7. máj 2021

Ja mám dve deti a ani pri jednom som poistky nemala. Takže si to neber k srdcu. Nie si jediná 😆

evkamotka
7. máj 2021

Ja som mojmu zrusila spanok cez den. Tym padom o 19 stastne odfukuje a ja po celom dni nalievam vino a pustam serial :D

dancura
7. máj 2021

Uz to tu niektoré spomenuli...tiez odporucam nevýchova.cz. kopec veci mi vdaka tomu docvaklo. Maju aj zadarmo niektoré webinare a programy...super sú,naozaj

katarina092
7. máj 2021

@sofiella Tiež mám podobné dieťa a som cholerik. Ale to podľa mňa nezávisí ani tak od robenia programu, výchovy apod, do určitej miery áno...Môj syn je taký od narodenia, nedá sa povedať, že by som sa tomu nejak mimoriadne pričinila..je to o šťastí...jasné že sa mu venujeme, ale nemôžem povedať, že by som mala pre neho každý deň pripravený dokonalý program a žeby som bola s ním trpezlivá, alebo žeby to u nás doma bolo vždy harmonické a pokojné ...

22abigail22
7. máj 2021

Nie som expertná na deti ale možno pomôžu tieto rady 🙂 :
- namiesto toho aby Vám behala po celej byte a robila neporiadok, dajte ju do jednej izby (napr. spálňa, obývačka) a nech sa zabáva iba v tej jednej miestnosti. Ak bude chcieť ísť do inej miestnosti, nedovoliť až kým si nespraví poriadok v tej druhej
- môžete si namontovať na skrinky uzávery alebo poistky (budete mať istotu, že si neublíži alebo nerozhádže Vám celý obsah skrine)
- ako náhle začne (bezdôvodne) revať/hádzať sa o zem, treba ju ignorovať. Deti toto robia keď chcú priťahovať pozornosť rodičov, ale ako náhle zistí, že to na vás "neúčinkuje", hádam ju to po čase prestane baviť a prestane s tým
- čo sa týka toho neporiadku s jedlom alebo nápojmi - treba jej to jednoducho zobrať preč a dáte jej to len keď bude pekne sedieť pri stole, inak nedostane nič

Treba jej ukázať kto je "pánom", naučiť rešpektovať a poslúchať. Nastaviť hranice. 👊
Treba s tým začať ihneď pretože roky utekajú a vy o pár rokov zistíte, že vaša dcéra je nezvládnuteľna ale na riešenie bude neskoro. 😐

A pokiaľ má na to vek, tak dať ju do škôlky nie je zlý nápad. Aj keby nie každý deň alebo len na pol dňa, podľa mňa to bude mať skôr výhody. Tam ju učiteľa tiež môžu ukázať "ako sa má a ako sa nemá správať" a uvidí na vlastné oči ako sa správajú iné deti v jej veku. 👍

mirisaj
7. máj 2021

mozno bude nadpriemerne inteligentná 😂 nepisem to v zlom, ja som so synom pochodila kade tade, a neurologička mi povedala, ze zrejme bude nadpriemerne inteligentný, ze si mame dat pozor na vyber škôl a pedagogov, aby s nim vedeli pracovať..inak, vela z toho, čo píšete robi aj moj..ma 2r a 4 mesiace. niekedy by som sa tiez najradsej zbalila a sla na mesiac niekam, kde je ticho 😄🙈

gitusmezeiova
7. máj 2021

No ja mám skoro podobny problém ale riešim to tak že ho vezmem von. Žiadny kočík alebo odrážadlo nie! Pešo až na koniec dediny a späť! Dieťa sa len nudí pokiaľ hľadá niečo ako si písala že rozhadže múku a podobne. Aj mne by to malý robil keby sa nudil.. Nastavila som si to tak že varím hneď zrána aj o pol 6 ( v deň predtým si pripravím aj skočím do obchodu čo treba). Zobúdza sa 8.30 až 9 a ja mám uvarené, vyprate a môžem sa venovať jemu. Kým ho unavim.. Potom pred obedom je vyčerpaní trocha si ľahne na posteľ pije čajík a ja dokončujem domáce práce ( vysavam a umývam podlahu, kúpeľňu) Niesol sama na neho ale on je tak moc pripútaný na mňa že až. Musíš si to nastaviť tak aby to vyhovovalo tebe aj jej. Napr sesterka má tiež živého syna. Ona si to nastavila tak že večer sprace všetko ráno rýchlo varí a má pokoj venuje sa mu ( veľké upratovanie urobila večer ráno hneď ako navarila Všetko upratala a pokoj je.

zamivana
7. máj 2021

Tiež mám doma víchricu prestala som si pmatvhlavu nad trochou neporiadku,mane čisto, ostatné neriešim 🤣až keď večer zaspí. V prvom rade to chce kľud a rozvahu,keď kričíš a si zúfalá,bude ona robiť to isté.ja som moju "upratala"tak, že som ju začala zapájať do všetkého čo robím, keď varím,varí aj ona,ak mibheoimaha rak má na sporáku svoj hrnček a hádže si doň čo ju nápadne,cestovinu,strukovinu, korenie,supy zo zeleniny čo mi vystanu a tak. Keď skladám prádlo skladá aj ona,veľmi pomáha že ju za každú činnosť chválim,snaží sa potom ešte viac. Keď sa sprchujem,ona umýva v umývadle bábiku. Skrátka vždy na nejaku činnosť a keď je všetko v poriadku ,za odmenu ideme von,na zmrzlinku,na dzusik,na Ihrisko a robí lme to čo chce ona.ked si nechcela upratať hračky,tak som jej ich prvý krát zabalila do vreca a vyhodila,to bolo plaču.... Druhý krát to isté,tretí krát si to rozmyslela a upratala aj bez toho aby som jej to kázala. Keď trucuje a hádže sa o zem,prinesiem jej zrkadlo aby videla že to nie je pekné.ak neprestane ide trucovat za roh na stoličku nech sa na ňu nemusím pozerať,vtedy radšej prestane trucovat.ty si musíš sama premyslieť čo chces dosiahnuť v jej správaní a rozmyslieť si ako n auto a neustupit.0rve dní, týždne budú pre teba asi ťažké,ale ona sa to naučí.pochopi. hlavne jej daj priestor aby sa mohla realizovať,ukáž jej že ak robí to čo chces ty,tak potom môžeš robiť chvíľu ja ty to čo chce ona. Určite máš doma šikovné dievčatko a určite si dobrá mamina🙂 chce to hlboký nádych a výdych, urob niečo pre seba by si sa cítila lepšie a potom pokračuj s dcérkou. Niektoré detičky majú skrátka ťažšie povahy a sú náročnejšie🙂 verím,že nájdeš spôsob ko z toho von a užijete si krásne leto ❤️

zuzikak
7. máj 2021

nestiham citat vsetky komentare ale mam za to, ze ak je dieta neposedne, nie vzdy "nevychova" pomaha. Ano dieta vonku unavit je idealne. Ale ak sa ist von neda, nie je to jednoduche. Treba nastavit hranice ako pisu dievcata. Nieco rosypes alebo rozlejes - juj moja tak podme to spolu poutierat. Treba nam povysavat - pod pomahat. Sme tu len my dve, musime si pomahat a spolupracovat aby maminka nebola velmi unavena a mohla ti precitat rozpravku naviac, prip. sa s tebou dlhsie hrat. Tak isto si rozpravat o tom, co ideme robit a ked to dorobime, co bude potom. To ze robi neplechu nie je o tom, ze by ti chcela robit naschvaly. Ona je len velmi zvedava a skuma tento svet. Ty ho poznas neviem kolko rokov. Ona je tu len tri.....Ak vysvetlis raz, potom druhy krat- ako reaguje ? Nepocuva ? Co takto sa s nou skusit dohodnut, ze pockaj prosim, toto musim dokoncit a ked budes trpezliva a chvilocku sa sama zahras mozme nieco spolu spravit.....Byt sama na takto zive dieta musi byt naozaj velmi vycerpavajuce no skus robit len to najnutnejsie. Kedze ste doma same, nemusis mat vyglanceny byt na 100%. Upratat len to nutne, uvarit len to nutne a skusit s malou sa dohodnut.

bluehorsee
7. máj 2021

@kkovacovak presne tak, ked zacne vyvadzat, skuste to ignorovat a zacat robit nieco ine, alebo
odist od nej. Ked zbada ze nieje stredobod pozornost a jej hulakanie bavi len ju, mozno prestane. Inak trestami akoze nebude labkova patrola asi neuspejete, este sa to len zhorsi. Deti su vsetkymi mastami mazane, ale nemaju na nas matky z MK😃Moooc vam drzim palce. Nebojte prejde to🍀

21anjelik19
7. máj 2021

No moja sestra má 4 ročnú a od 2och rokov je takáto a v jej prípade je to tým, že je príšerne rozmaznaná, skáče rodičom po hlavách, vždy má čo chce, poslúchať nemusí, nič jej nie je vysvetlené , nemá žiaden režim, nemusí jesť za stolom, a mohla by som písať ďalej ......... treba tvrdšiu výchovu a ukázať kto je rodič ..... a samozrejme moja sestra keď je vyšťavená tak ju potom bije a vreští po nej ...... takže tak .... treba vychovávať a nie potom byť zúfalý

selest
7. máj 2021

@gitusmezeiova moj napr vstava medzi 5-6 cez den uz nespi( ak nahodou ano tak vecer nevie zaspat a budi sa v noci) von chodime tiez ze prejdeme peso mesto tak hodku plus ihrisko kde dlho nechce byt parkrat ho muz otoci od branky a prideme domov, my ako matohy a on este aj pri uspavani skace ako mala koza😂a potom sa zrazu vypne a spi

myrusiatko
7. máj 2021

Dokiaľ dovolíte! Pravidlá, pravidlá a nepovoliť. Mám to odskúšané na 3-och detvakoch. A prvorodená dala zabrať poriadne.

vanilka83
7. máj 2021

Hlavne klud a z hlboka naaaaaadych. Nepocuvaj mamicky na ihrisku ak ti to vadi... Ved materstvo nie je sutaz kto je lepsi kto viac zvlada kto ma vacsi poriadok zdravsiu stravu krajsi makeup atd atd.... Si tu len ty a tvoja dcéra, zavri oci a predstav si ze by tu nebola asi by si to nechcela.... Po prve zacni myslieť konecne na seba a neupratuj furt len to najnutnejšie a odstran z jej dosahu vsetko nebezpečné co by mohla vyliat rozbit vysypat roztrhat všetko treba zamknut niekde do skrine do komory dat na najvyssie police to ti vazne usetri kopu casu ziadne obrusy vazy kyticky sosky... Kym je mala a robi toto zabudni.Ked cez obed spi sprav si vanu a kavu oddychuj urcite neupratuj. Treba zvolnit zrovnat si priority takto sa ustves budes ty aj mala nešťastna lebo si tu frustraciu budes vybijat na nej jednoducho ju nekontroluj furt nebehaj furt za nou neupratuj stale upratujem zasadne hracky všetky az vecer ked ideme spat inac to nema zmysel a nezabudni rob len to najnutnejšie teda navar vam na 2-3 dni nakup oper aby ste mali co nosit umy riad to je všetko vazne a kompletne upratovanie len raz za týždeň aj to len ak vladzes urcite k vam nechodi na návštevu cele mesto tak sa na to vykasli. A treba radsej chodit na prechádzky s nou ako na ihrisko ked ta tam mamicky irituju a ty si aspoň vyvetras hlavu večer ju skúšaj dat spat skor nezabudaj rezim a rituály! A potom nalej vino a relaxuj drz sa!

luccy89
7. máj 2021

Ani my sme nikdy nemali poistky na nicom. S cim si moze ublizit som dala hore a ostatne mohol skumat. Aspon sa zabavil a ja navarila. Ale robil to okolo 1-1,5r, netrvalo to dlho, prestalo ho to bavit. Ked rozsypala muku, ukazala by som jej ako do nej prstom pisat pismenka, kreslit a ma aktivitu, ty robis ine, neskor by si to musela upratat. Nas ma 2r4m a ak nieco vyvedie(rozleje vodu, vysype tycinky) a ja to nevidim, tak mi krici mami nic nestalo sa. Vtedy viem, ze nieco vyviedol. Ale teda hned uteka pre uterku a poutiera to po sebe. Od zaciatku si musel vsetko co vylial aj sam utriet. Lebo velmi skoro zacal pit z pohara. Ked vysype, musi upratat, ked neuprace, berem vysavac a dalsie nedostane. Ono je pravda, ze ak uz ma skoro 3roky, treba byt tvrdsia a vydrzat ten piskot, stat si za svojim. Moj sa vobec nevie hrat sam, jedine lietat na odrazadle hore dole po dome. Ked som chcela zacat cvicit hodinu a mat trochu klud, vzdy vecer som tvorila aktivity, podla montesori tipov na instagrame. Pomalovala som stipce, na karton kolieska a priraduje stipce podla farieb, pritom trenuje jemnu motoriku. Rozne aktivity s obalmi od vajicok. Na zem deku, misky rozne a prelieva vodu, ale len v ramci deky. Vzdy budes mat co upratovat, ale ked das dve tri aktivity, tak je to rychlejsie ako upratovat zaradom vsetky izby. Ale neboj taketo dni ako si napisala mame obcas vsetky😃
Vonku mi nikdy neutecie, nikdy nejde na cestu, vie, ze ak to skusi v tom momente sa tocime a ideme domov. Ale toto vie odkedy zacal chodit, pred prvym rokom.

selest
7. máj 2021

@vanilka83 presne👍

luccy89
7. máj 2021

A veru nepocuvaj mamicky na ihrisku! Nie nemaju take dobrucke deti, to len tak prezentuju(neviem preco). Tiez som mala v okoli take kamosky, ale po castejsom stretavani a roznych situaciach som si nakoniec povedala, ze vlastne to moje nieje az take zle. To len ja ho tak vidim a ocakavam, ze sa bude spravat ako 5rocny napr

elizabet173
7. máj 2021

@luccy89 sú deti a deti. Písala tu pred časom jedna mamička, že nechápala ostatné, čo to rozprávajú že pri dieťati nič nestíhajú. Ona dala dieťaťu na koberec hračky a dieťa sa hralo. Potom pozbieralo hračky a išli von. Dieťa dala do pieskoviska, vysypala mu tam hračky, sadla si na lavičku a čítala knihu. Dieťa sa hralo, len sem tam sa pribehlo napiť. O dve hodiny mamička knihu zatvorila, zobrala dieťa a išli domov. Takže aj takéto deti existujú, no potom sa jej narodila dcérka a ona pochopila. Pri nej si na lavičku pri detskom ihrisku ani nesadla, nie že by si dovolila otvoriť knihu.

reni1512
7. máj 2021

Frustrovana matka nemoze mat kludne dieta si zapamataj, ak sa ukludnis ukludni sa aj mala... pravdepodobne to je ako prva pricina a potom skus zmenit o 180st pristup, ak na nu pojdes inac tak to mozno chvilu potrva ale pochopi to.. inac co robi muka v dosahu dietata 😃ak vies ze ju dokaze vysypat tak ju vyloz na luster kam nedociahne.. Bud je rozmaznana a cvici s tebou alebo opacne chyba jej pozornost jej zrutenej mamy..

modravlna
7. máj 2021

@luccija ja som nedala po riti a nenechala vyrevat súčasne.

Po riti dostal, ked 500 krát mu nieco poviem, a vobec ale vobec nepocuva, je to skôr vyvrcholenie po 2 týždňoch, po 5 týždňoch ked sa drzim, ale on ma vobec vôbec nepocuva, az tak, ze sa neda fungovať. Ale po zadku nefunguje u nas, preto sa snažím tomu vyhnut, lebo lebo je to zbytocne. Ja som to napisala práve kvoli tomu, ze niektoré mamičky pisu, akoby dat po zadku všetko vyriesilo a dieta zacalo posluchat. Vo chvilach ked som zlyhala, som to urobila, ale zazrak sa nekonal.
A vyplakat ho nenechávam v tom zmysle,ze rev si kolko chces po tom co dostal po zadku. Ale ked vôbec nereaguje na opakovane prosby. Napriklad pod vyzlec sa, ides sa kupat... O vsetko ho prosim 20 minut. Ked ho ja sama vyzleciem, zacne nahy behat, a nechce ist do vane. Ja mu poviem ok, behaj, ale nebudes sa kupat ale iba sprchovat. Ked uz je vo vani, tak začne plakat, ze on sa chce kupat. Ja poviem, nie dohodli sme sa,ze chces behat a budes sa tym padom iba sprchovat. A on kričí, vrieska, ze sa chce kupat. Ja ho osprchujem a je schopný kricat a rozculovat sa do nekonecna... Aj ked mu poviem, vysvetlujem,ale jemu je jedno..

via88
7. máj 2021

@modravlna boze, to tak poznam, tieto vymyslanky, vydumky, pred kazdym takym ukonom sa musim rozdychat a pripravit, naprikld do vane ho presviedcam aj 20 min. Na silu to sa neoplati, tak 20 min prosenia a pytania a vymyslania si, ze preco sa ludia kupu. a to furt svoje si ide... uz ma 4 roky, neviem dokedy toto je normalne :/

kristina28918
7. máj 2021

@maminkadeticiek Ja tiež pozerám 2.tyzden. odporúčam. Určite pomôže. A mamička by si mala vedieť na seba nájsť pár minút čas cez deň. Není to zbytočne, potom budete vedieť fungovať. Držím palce

modravlna
7. máj 2021

@via88 je to narocne na trpezlivost. A on je vo všetkom takyto. Ma jest, dvihne lyžičku dá do ust, polozi, a pozera, rozmýšľa, hovori, pripomeniem mu, prosím jedz, znova da jednu lyzicku, a znova to iste, pokial mu znova nepoviem, prosim jedz. Ideme von, nez sa konecne obuje, a oblecie to je hrozne na dlho. S mikinou, bundou mu pomáham este aj to ho musim nahanat s tym. Ja neviem ako mu vysvetlit, ze potom.nasledne nebude cas na iné.

brendaa
7. máj 2021

Nečítam celú diskusiu, mne to pripomína malého tyrana. Nastavit pravidlá na ktorych budes trvať a bodka. Ake zas nie vojna....
Nezabudnut pochvalit, motivovat, ist na nu figlom, striedať fázy oddychu s aktivitou. Pouvažovať mozno nad zmenou jedalneho listka, vylúčiť éčka..... A objatie, láskavosť a nech vie dcerka ze ju lubis...zobrat na ruky, pomojkat.... Drzim palce v ms sa snou nebudu maznat