icon

Som vyčerpaná z dcéry

6. máj 2021

Baby ja som už na prášky z mojej dcéry odratávam týždne mesiace kedy už konečne pôjde do škôlky lebo ja fakt už nevladzem. Najradšej by som sa zbalila a odletela sama niekde na ostrov a nepočula nič len ticho. Od rana sa nezastavim lietam furt jak veverica po celom byte lebo to moje dieťa všade kde môže spraví len bordel. Idem na wc, vrátim sa a všade je rozsypana múka. Kým jedno upracem zas vyvedie niečo iné porozhadzuje chrumky na zem a skáče po nich. Zas môžem vyťahovať vysávač. Potom si zmyslí že ide do skrine a všetko svoje oblečenie vyhadze na kopu von. Večerné zaspávanie katastrofa vresk a rev ako keby ju z koži driem susedia si možno myslia že čo jej preboha robím. Je 9 hodín večer ja padám na papuľu ako po 16 hodinovej šichte niekde vo fabrike... keby môžem tak už o siedmej večer asi zaspim. Som na ňu sama, nemám ju komu dať postrážiť takze to len musím doslova s ňou už pretrpieť. Ráno vstávam s pocitom (nehnevajte sa za blbe slovo ) do bo*a zas to iste cely deň každodenný kolotoč normálne už nemám ani chuť sa ráno zobudiť. Vonku keď počujem ako sa mamičky rozprávajú aké majú kľudne deti že sa samé zahrajú všetko v pohode vysmiate a spokojne a predstavím si u nás ten cirkus tak mi je do placu prečo moje dieťa stále musí len zle robiť ? Prečo sa nemôžme normálne dohodnúť bez revu ? Prečo z ihriska jediné odchádzame s plačom na celé mesto? Prečo za všetko musí len pištať ? Neviem ani načo to sem píšem neviem čo chcem počuť asi že aj tu sa nájde mamina s rovnakým dieťaťom ktoré od rana do večera len vyvádza a podporíme sa medzi sebou postazujeme sa.
Prajem vam pekný večer ďakujem za prečítanie a idem si dať magnezium lebo ma už vystre🤯

tinkerbell
8. máj 2021

@lenadka ja mám úplne presne rovnakého syna, ešte aj s tým padaním zo stoličky 🙈

felicita027
8. máj 2021

Možno sa ťa týmto tu teraz nejako dotknem ale, čo tak zmeniť výchovu a režim? Ja mám 4 deti a ani jedno mi nikdy nič nerozsypalo v kuchyni ani nič podobné od útleho veku cca rok-rok a pol ich učím po sebe pratať hračky samozrejme na začiatku spolu formou hry a neskôr to zvládnu aj samé. Dieťa určite nemá byť tvoj otrok. Nehovorím, že po celom dni by som mala energie na rozdávanie ale keď deti o takej 20-20:30 zaspia ja viem ďalej fungovať. Na tvojom mieste by som všetko kde urobí bordel s ňou pratala a stále menej a menej jej pomáhať, tým sa aj unaví a nebude mať energiu robiť ďalší bordel. Ak v septembri ide do škôlky to znamená, že tento rok by mala mať 3roky tak určite to zvládne. Dieťa počas dňa potrebuje fyzické aktivity napr. prechádzkou, ihriskom a aj psychické napr. rôznymi úlohami, vyrábaním, spoznávaním.... Popravde nepoznám jediné dieťa, ktoré po aktívnom dni by v noci nechcelo spať, to ani biologicky nie je reálne, žeby človek nepotreboval alebo nechcel spať keď je unavený. Ak v noci kričí, vrieska treba ju cez deň viac unaviť poprípade skôr vstávať. Teraz je vonku pekne tak kľudne po raňajkách ísť na 2-3hod vonku na prechádzku, ihrisko, zobrať aj loptu, bicykel, kolobežku aby si mohla pobehať, potom sa venovať nejakým tvorivým činnostiam (maľovanie, kreslenie, vyrábanie, lepenie alebo nejaký pracovný zošit, časopis vypisovať...) za tým obed sa, takú hodinku hodinku a pol oddýchnuť nech sa sama pohrá alebo jej prečítaš rozprávku a opäť vonku aspoň na 2-3hod, potom doma sa môže aj sama pohrať a večer najesť sa a spať a pri takom režime alebo podobnom ani nebude mať veľa príležitostí na robenie neporiadku.

lenadka
8. máj 2021

@tinkerbell zoznámiť ich teda nemôžeme, lebo by možno v rámci hry vyhodili do luftu planétu Zem, samozrejme nechtiac 😂

zuzubartosova
8. máj 2021

Asi pred polrokom som mala ten istý problém, ktorý sa s nami ťahal asi dva roky, vrátane celodenných záchvatov zlosti + k tomu ešte aj nočné desy, takže sme si neoddýchli ani v noci. Už to vyzeralo, že ak niečo nepodniknem, skončím na psychiatrii, alebo aj niečo horšie. Bola som aj u psychologičky, ktorá bola v podstate strata času. Až moja známa mi poradila PEVNÉ OBJATIE, nastavenie hraníc, v krajných prípadoch po zadku a naozaj to zafungovalo. Trvalo to síce pár mesiacov kým malá pochopila, že nado mnou nevyhrá, ale teraz môžem povedať, že sa mi zmenil život a áno, stáva sa, že vyvádza a samozrejme skúša, ale je to naozaj už minimum, s tým, čo sme mali predtým sa to nedá ani len porovnať, je to možno 1 ku 100 (pre porovnanie) ... držím palce 😉

nikasaj
8. máj 2021

Určite by som dala všade klam nechcete aby chodil zámok na skrinku pripadne detské poistky bez toho to by ani u nás nešlo. Malý je tiež hyper aktívny co sa otočím niečo sa udeje takže máme ešte zámok aj na kľučka h na okne lebo už by bol vypadol z okna určite keby niet ich. To ho mam doma 24 hodín denne az do 6r takže verím ze je to náročné veľmi. Tiež mi veľmi pomáha jedálenská detská stolička pripadne kočík kde ho môžem zapnúť kým niečo urobím pustím rozpravu pred telku na chvíľu pripadne ku mne do kuchyne Ink by to nešlo... A to už bude mať v júli 4 roky. Tak toto sú moji pomocníci tak hádam niečo z toho pomôže. Samozrejme s ohľadom na to ze každé dieťatko je iné 💪😇

nikasaj
8. máj 2021

@nikasaj inak ešte pomáha aj veľa bozkov počas dňa pozornosti ci už pohladiť dat pusinku objať to robí veľa dieťa tak vie ze aj keď ma človek povinnosť na to si čas nájde vždy mamka 🥰🤗

nikasaj
8. máj 2021

@nikasaj ešte aj ako už vyššie bolo spomínané potrebuje pohyb vonku vyšantiť sa na ihrisku niekde pripadne potom poobede keď sa vyspi ak spi u nás musí lebo do večera by bol ako čert presne to z únavy sa u nás potom deje ten bordel krik rev a neporiadok inak nie. Keď je vyspinkany poobede je kľudný ako baranok a dá sa aj niečo potom tvoriť pripadne ešte ísť na prechádzku ku večeru trosku a večer musí byť pravidelne rutina a tak uloženie na spánok úplná tma občas malé svetielko nočné ak si žiada a ide sa spat bez frflania

lenadka
8. máj 2021

@nikasaj na toto som uz aj zabudla ako boli všetky šufliky a skrinky nedostupné, zaistené, tak vyhadzal aspoň zem z kvetináča 😂. Lepšie živé dieťa ako keby niekde v kúte hlavne v spoločnosti malo sedieť. Takéto deti sú zvyčajne veľmi inteligentné a robia to lebi chcú poznať, aké je to rozsypať tú múku, zmiešať piesok a vodu, čo vznikne, hoc čo urobím pred malým zopakuje a znásobí. Dala som trávu za hrsť do kompostu pre dažďovky čo chováme na ďalší deň bolo plné vedro trávy 😂 trhať burinu v záhrade som mohla len kým spal, kto vie prečo? A veľa iných vecí. 🤯😂

dudart
8. máj 2021

Kúp si zámky na skrinky... Menej upratovania = viac aktivít s dcérou... Nekrič po nej , ona si myslí, že keď ty zjapeš tak aj ona má... Dieťa koná ako jeho rodič!!!! Jemne vysvetli čo spravila zle a prejav smútok uč ju prejaviť a pochopiť emócie aby vedela že ti spôsobila smútok, hnev bolesť, a kedy z nej máš radosť = chvaľ!! ..... Ale pravdupovediac správa sa ako 1 ročne dieťa... V škôlke ti môžu povedať že ju vylúčia z dôvodov xy (keďže je tlačenica do škôlky a povinný sú vziať až do prípravky)

mariska1989
8. máj 2021

Však ale ja som napísala ako to robia iné a zábere to .našťastie ja som nemala ani jednu taku takže mne to za ušami nepišti.ak mali viac času tak som dala nejakú aktivitu ...keď nechceš prijať radu na čo potom tu píšeš .sú všelijaké veci čo ti tu baby píšu . Tak stačí vyskúšať ale treba čím skôr lebo nakoniec sa ti dieťa aj na hlavu postaví a to už bude horšie riešiť ..

autor
8. máj 2021

No mne to príde tak podľa niektorých odpovedi ako keby som bola otrasná matka ktorá sa svojmu decku vôbec ale že vôbec nevenuje. 🤔

ivangeline
8. máj 2021

..oo...venujes ale nespravne. ;) Samo ti to dava najavo.

nikasaj
8. máj 2021

@lenadka áno určite 😇🤣

tinkerbell
8. máj 2021

Je to len obdobie - fáza ktorá prejde, uvidíš, nie si otrasná matka.

autor
8. máj 2021

@ivangeline všetky tie aktivity čo sú tu vymenované robíme spolu tak ja neviem už 🤷🏼‍♀️

gleep1
8. máj 2021

Vôbec nie si zla matka. Niečo vo výchove si nezvládla ale to sa stane kazdemu- niekoho deti nerobia to čo Tvoja ale zase sú závislé na obrazovke. Niekoho deti vôbec nejedia zeleninu a aj to sa dá považovať za nezvládnutie určitej časti vychovy. Niekoho deti sú doma poslušne a prídu do škôlky a začnú bit iné deti a nevedia s tým prestať- aj v takých prípadoch sa niečo stalo vo výchove.
Proste nie sme dokonale žiadne z nás. Dôležité je uvedomiť a priznať si problém a začať s ním pracovať. Ty si nastav hranice a nikdy z nich pokial nezačne byt lepsia nepolavuj- keď niečo vyvedie vždy to musí dať s tebou do poriadku. Je rozdiel nechať vyplakat sa polročne dieťa a je rozdiel u trojrocnej- ver mi, ona to zvládne. A tak isto mi ver, ona potrebuje vo svojom živote mantinely. Bude istejšia, život bude predvidavejsi. Nereaguj zlými pocitmi na zle správanie, treba venovať pozornosť tomu čo považuješ za vhodne- keď spraví akúkoľvek maličkosť čo je dobra, daj jej najavo že si si to všimla a že to oceňujes. Napríklad keď sa bude pekne hrať- povedz jej to- “všimla som si ako si sa pekne hrala” “videla som ta hrať sa s babikami, porizpravas mi o tom?”
Keď ti rozsype chrumky zober ju, úkaz kde je vysavac, zapni ho, úkaz jej ako sa používa a polovicu z rozsypaneho nechaj povysavat ju.
Nikdy jej Nehovor nič, čo nechceš aby v skutočnosti bola- deti spoznávajú svet vrátane seba a keď jej povieš že je zla alebo neposlušna, tak ona toto prijme ako skutočnosť a bude napĺňať tvoje ( a aj jej) predstavy o nej. Veď je predsa neposlusna a neposlušné deti rozhadzuju chrumky!!!
A niekto tu spomenul masu- pozeráte tu rozprávku? Nepozerajte rozprávky v ktorých sa deti správajú zle. Masa je podľa mna jedna z najhorších rozprávok ktorá ukazuje deťom veľmi zle vzory správania.
Minule som bola v dračiku a rodicia pýtali od predavačky “tie Monopoly v ktorých sa podvádza” ja som na nich ostala pozerať a spýtala sa že či vážne chcú deti učiť podvádzať. Zasekli sa a chvalabohu tie Monopoly nezobrali. Nie vsetko čo je určené pre deti je naozaj pre deti vhodne.
Neboj sa, zvládneš to, len to chce hlavne pokoj z tvojej strany. Nedávaj hnevu energiu- silne pocity- ako pozitívne tak negatívne- sú veľkými zracmi energie a keď vravíš že si unavená, šetrí si tu energiu na niečo produktívne- napríklad na vymyslenie a skúšanie Toho, čo na ňu platí- a ešte raz, venuj pozornosť drobnym pozitívnym (a možno aj neutrálnym) veciam. Deti chcú pozornosť, veľa pozornosti. A je pre nich negatívna pozornosť vo forme kriku a hnevu lepsia, nepozornosť rodiča. Treba si to uvedomiť

autor
8. máj 2021

@gleep1 ja o sebe netvrdím že som zlá matka ani si to o sebe nemyslím, len iné ma tu tak vykresľujú. Asi to vyznelo namyslene ale nech.. pretože 99% matiek ktoré mi tu komentovali nemajú sajnu aké je to byt matka ktorá zastupuje aj rolu otca, je samozivitelka, starám sa o všetko úplne o VŠETKO sama, nemám manžela alebo partnera ktorý mi s deckom pôjde von, alebo nejako inak pomôže s dcérou alebo v domácnosti. Je na mne či nás uživím alebo nie. A keď chcem dcére zabezpečiť lepši život tak sa musím veru obracať v mojom biznise... nemôžem si dať ani ten podrbany pohár vina (aj keď ja nepijem vobec) pretože chodím spat v neskorých nočných hodinách. Toto pochopia jedine slobodne matky bez akejkoľvek pomoci, ale jasne nemôžem to brat ako výhovorku za to že moja dcéra ma nerešpektuje.. veľa som si z tvojich slov a aj slov ostatných vzala musím povedať že dnes som bola naozaj kludna a s dcérkou sme mali pekný deň a výlet bez stresu nervov a kriku. A vždy keď ma bude chytať amok prečítam si tuto diskusiu. Amen a ďakujem 🙏🏻

felicita027
8. máj 2021

Nerozmýšľala si nad tým, že ju dáš skôr do MŠ? Síce neviem aká je tvoja finančná situácia ale určite by sa aj tebe uľavilo a viac by si sa venovala svojmu biznisu, ona by sa celý deň pohrala s deťmi a nerobili by ste si zle navzájom. Každopádne ak popri nej máš aj prácu tak možno má pocit, že sa jej málo venuješ a chce ťa viac pre seba a svojim správaním na seba púta pozornosť.

taga
8. máj 2021

Podla mna si skvela mama a zvladas toho min o 50% viac ako kopa dokonalych mam, co ti tu dali dokonale rady o hraniciach a ako im deti nikdy nic nevysypali 🙈 vcera som mala dlhy prispevok, ale vybil sa mi mobil a ja som ho nedopisala 🤣
A uz neviem co vsetko som ti chcela napisat, no velmi ti chcem odporucit knihu Respektovat a byt respektovany - da ti uplne iny pohlad a kopec tipov, ako reagovat na dcerku tak aby ta vnimala a aby ste nebojovali ale spolupracovali. Si skvela mama, robis co mozes, skus trosku zlavnit voci sebe aj dcere. Bud k sebe laskava a bud laskava k nej, oplati ti to ❤

taga
8. máj 2021

@felicita027 prepac, tvoj den ma kolko hodin? Po ranajkach von na 2-3 hodiny, ok, cize dajme tomu 9- 12 vonku.. obed 12.30 - 13 tak? Oo vlaatne, zabudla som ze este predtym stihas kreslit a tvorit. Potom 13-14.30 volno, oddych. 14.30- 17.30 zas von? 18.30 vecera? Hygiena a do postele tak? A ak sa mozem opytat, v tvojom svete kedy varis? Upratujes, hodis do pracky, umyjes riad? Lebo ten tvoj dokonaly rozpis mi pripada ako uhananie dietata, neviem si predstavit, ze nejakemu dietatu take tempo vyhovuje a uz vobec nemoze nikto povedat, ze pri takomto programe nie je rodic otrokom dietata! Ano, chodime von doobedu aj poobede, ale ked ide muz, ja varim a upracem. Ale autorka JE NA VSETKO SAMA! kedy ma mat cas na bezny chod domacnosti?? Po nociach??

felicita027
8. máj 2021

@taga 3 deti chodia do škôlky takže celý týždeň mám doma len 1, tento režim zvykneme mať cez víkendy. Moje deti ak spia aspoň do 6:30 tak to je zázrak vonku ideme väčšinou o takej 8 okolo 10-10:30 sa vrátime potom robíme nejaké cvičenia alebo si kreslia alebo sa samy hrajú, sú na záhrade... potom o 12 obedujeme a o takej 14 max 15 sme vonku do takej max 17 potom sú deti spolu samé alebo niekedy aj večer niečo robíme o 18 večerajú a začne večerný kolotoč, ktorý sa končí o takej 20. Každý deň u nás vyzerá inak niekedy tvoríme ráno a až potom prídeme domov a rovno sa ideme najesť alebo niekedy sme vonku celé doobedu a poobede len doma a na záhrade.... Pratám a varím cez týždeň keď mám "voľný" dom, nerobí mi problém niekedy už o 6-7 variť obed alebo pustiť práčku keď aj tak ma deti zobudia 😂 okrem toho mám 4hod prácu popri materskej kedy s najmladšou je doma aupair, ktorá niekedy mi pomáha aj so staršími ráno do škôlky. Taktiež nejaké práce porobím aj večer. Ja na rozdiel od autorky nie som samoživiteľka tak s deťmi mi pomáha aj manžel podľa toho ako mu vyjdú smeny (ide s deťmi do škôlky, vonku, uloží spať...). Stále existujú aj opatrovateľky alebo jasle alebo MŠ, ktoré berú deti od 2r, vždy sa dá nájsť spôsob len treba chcieť 😉 Ale na druhej strane autorka má len 1 dieťa ja už ich mám 4 s každým som na materskej bola 6mesiacov a potom som sa vrátila na čiastočný úväzok do práce a s 1 dieťaťom stíhať prácu alebo domácnosť naozaj nemôže byť problém a keď je tak škôlka, jasle aspoň na pol dňa sú tiež riešenie.

akirlu
Autor odpoveď zmazal
akirlu
9. máj 2021

@staskadexter taky vybuch uz viac nemala. Obcas kvoli niecomu zacne jacat, ked ju brat zbije a podobne, ale uz sa nikdy viac nemetala po zemi a nejacala na cele mesto. Myslim, ze to objatie nas viac zblizilo a posunulo vpred. Nemusela som jej vysvetlovat, ani ju karat a napominat, aby mi uz taku hanbu nikdy viac nerobila. Sama od seba sa mi zacala ospravedlnovat a videla som na nej ako strasne sa hanbi za to ako sa spravala. A celkom som zabudla, este som pouzila fintu od Zdenka Matejicka, a snazila som sa ten hnev odosobnit od dietata ako keby to bolo nieco co na dieta prislo ako choroba, ale uz to odchadza. Nie vinit dieta, ze je zle. Hovorila som jej pocas toho pevneho objatia, ze do nej vosiel velky hnev a treba ho poslat prec.

sashenocka007
9. máj 2021

Neboj sa nemáš len ty také dieťa aj ja mám také čo zle robia aj vrieskaju led idu z ihriska a ziadme dieta nieje len dobre dieta nech si mamly vravia co chcu. Treba byt prisny ked to situacia vyzaduje, nastavit hranice. V prvom rade kupit detske poistky a vserkycskrinky sufliky zatvoriť mne to velmi ulahcilo zivot. Potom sibspravit ritaly pre teva a malu vies napr. Pol hodinu ked sa budes venovať iba jej, nic ine robit nebudes popri tom. Ja som mala cely den plne ruky prace aj ked som bola doma a stale som len vydrz, za chvilku a potom boli zlý teraz ma pol hodinku jeden polhodinku druhy vecer rozpravku pred spanim a nevyvadzaju lebo su spokojny nemusia na seba uputavat pozornosť robenim zloby a neziarlia na seba. Mozno moja skusenost je ina ako tvoja ale mozno ti to pomoze. Aha a zabudla sommiesto vina magnezium ma blahodarne ucinky na nervy. Drz sa

lunademonica
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
9. máj 2021

neobviňuj sa, každá z nás sa byť matkou učila za pochodu. Iné je byť matkou dieťaťa, ktoré kde položíš, tam ho o hodinu nájdeš a iné dieťaťa s "vrtuľou v zadku". Nemáš to ľahké, keď si na všetko sama, snaž sa všemožne uľahčiť si to varením na dva dni, ignoruj žehličku a keď sa cítiš unavená, vykašli sa na upratovanie a objednaj si donášku. Viem, lacnejšie je navariť doma, ale raz za čas. Pretože si vyčerpaná, stále v jednom kole, vidíš veci inak, ako by si ich videla, keby si niekto dcérku na tri, štyri dni zobral a ty by si si od nej oddýchla. Ale pokús sa naozaj skľudniť, nekrič a buď dôsledná. Nie musí znamenať nie. Keď začne dcéra jačať, pošli ju do kúpeľne, nech jačím tam. Drž sa.

teleskop
9. máj 2021
simcika
10. máj 2021

@syslik81 aký si si nasla systém ty?

snehulienka99
10. máj 2021

Mame 4 ročného. Naozaj od cca 3 rokov som bola na maslu, akurat covid... Doma s nim, cele zle. Uz som plakavala ako ma dokazal psychicky vynervovat. Prisli na rad karticky, vystrihli sme z vykresu, namalovali na zlto, cerveno, fialove. Za dve zlte karty jedna červená co znamena, nema tv, tablet. Ked si chce opravit musi ziskat fialove karty.. Uprace nieco, poutiera si prach, pomoze vylozit mycku.. Akonahle vidi karty skrotne. Teraz sme uz chvilu nepouzivali, ale musime sa k nim vratit. 🙈

tinkerbell
10. máj 2021

@snehulienka99 super nápad