icon

Som vyčerpaná z dcéry

6. máj 2021

Baby ja som už na prášky z mojej dcéry odratávam týždne mesiace kedy už konečne pôjde do škôlky lebo ja fakt už nevladzem. Najradšej by som sa zbalila a odletela sama niekde na ostrov a nepočula nič len ticho. Od rana sa nezastavim lietam furt jak veverica po celom byte lebo to moje dieťa všade kde môže spraví len bordel. Idem na wc, vrátim sa a všade je rozsypana múka. Kým jedno upracem zas vyvedie niečo iné porozhadzuje chrumky na zem a skáče po nich. Zas môžem vyťahovať vysávač. Potom si zmyslí že ide do skrine a všetko svoje oblečenie vyhadze na kopu von. Večerné zaspávanie katastrofa vresk a rev ako keby ju z koži driem susedia si možno myslia že čo jej preboha robím. Je 9 hodín večer ja padám na papuľu ako po 16 hodinovej šichte niekde vo fabrike... keby môžem tak už o siedmej večer asi zaspim. Som na ňu sama, nemám ju komu dať postrážiť takze to len musím doslova s ňou už pretrpieť. Ráno vstávam s pocitom (nehnevajte sa za blbe slovo ) do bo*a zas to iste cely deň každodenný kolotoč normálne už nemám ani chuť sa ráno zobudiť. Vonku keď počujem ako sa mamičky rozprávajú aké majú kľudne deti že sa samé zahrajú všetko v pohode vysmiate a spokojne a predstavím si u nás ten cirkus tak mi je do placu prečo moje dieťa stále musí len zle robiť ? Prečo sa nemôžme normálne dohodnúť bez revu ? Prečo z ihriska jediné odchádzame s plačom na celé mesto? Prečo za všetko musí len pištať ? Neviem ani načo to sem píšem neviem čo chcem počuť asi že aj tu sa nájde mamina s rovnakým dieťaťom ktoré od rana do večera len vyvádza a podporíme sa medzi sebou postazujeme sa.
Prajem vam pekný večer ďakujem za prečítanie a idem si dať magnezium lebo ma už vystre🤯

Strana
z9
lenadka
10. máj 2021

@lunademonica chcem vidieť 3 ročne dieťa ako uprace vyhadzanú zem z kvetináča, rozsypané, podupané chrumky, vysypanú múku alebo rozliaty pohár mlieka..... Zvyčajne to po tomto upratovaní vyzerá ešte horšie ako pred ním 😂🙈😂

najk
11. máj 2021

@gleep1 ides z extremu do extremu. To, ze Ty si bola otcom psychicky a matkou fyzicky tyrana neznamena, ze kazda zena, ktora da dietatu raz za cas symbolicku po zadku ho tyra rovnako ako tyrali rodicia Teba. Niekedy dieta skusa ublizovat inym. Mam kamosa, ktoremu syn z celej sily kopol do guli 🙂 chcem vidiet rodica, ktoremu by v tej chvili nevyletela ruka, ale laskavo by s bolestami vysvetľoval, ze tatina to bolkalo a ze toto sa nerobi 🙂 po mne tiez hadzal raz lego. 3x som mu povedala, ze to nema robil. Potom mi hodil do cela tak riadne, ze som zajacala od bolesti a dala facku. Nie ozajstnu, mozno 2 prstami. Proste viac symbolicku, aby pochopil, ze ked ublizi inym, tak maju pravo mu to vratit. Nemozes to porovnavat s tyranim ake si zažívala Ty.

selest
11. máj 2021

@najk ja som teda proti fyzickym trestom. U nas skor da tato po riti a ja ho krotim. Ale stalo sa mi nieco podobne ked mal maly svoju hystericku chvilku, cize vrieskal ako pavian a behal po byte a do vsetkeho buchal. Ja som sa snazila vychovne podla kniziek "riesit" pekne som si cupla na jeho uroven a kludne sa ho pytala co sa stalo? prevo places?nekric povedz mi pekne atd. A ako som cupela on prisiel ku mne a z nicoho nic mi z celej sili dal facky naraz z kazdej strany. Podotykam ze ho nefackame max vynimocne capneme po plienke. V tom momente to bol reflex mi vyletela ruka a dostal facku tiez. Nijak to nepomohlo nikomu ani tej situacii. Reval dalej aj stale robi cirkusy ... len tym chcem povedat ze aj rodic je len clovek a proste taketo " zlyhania" patria k tomu ked 24/7 vychovavate dieta. Hlavne ak mate dieta ktore da zabrat. Neda sa to ale porovnavat s tym ked niekto umyselne tak dieta "vychovava" ze ho bije aj za hovadiny alebo este horsie vybija si na nom svoje problemy atd.

gleep1
Autor odpoveď zmazal
gleep1
11. máj 2021

@najk ka som nebola fyzicky a psychycky tyrana, kde som to napísala?
Ja už sa nezapajam do žiadnej debaty lebo to jak ľudia dôkazu prekrúcať slova je neskutočne.
Normalne ma mama bila tak isto ako boli bite susedky od vedla a sused oproti. Normalne ma bila ešte menej než mi môj priateľ hovoril že bol bití on, že jeho mama mávala modriny po tom a neviem čo. Vtedy pokial viem sa toto bralo za účinnú výchovnú metódu a bolo to úplne bežne že rodicia vytiahli remeň a nebolo to žiadne tyranie, si prosím ta naštuduj kým vypustíš take sracky z huby. A čo sa otca týka tak preňho bol akýkoľvek úspech samozrejmosť a čokoľvek minimálne zle dokázal tak nechutne okomentovať že mi z toho bolo na vracanie. Raz som ho v noci zobudila a prišiel a povedal že keď som sa narodila si myslel že som nočný motýľ ale že nie, ja som len upír čo vysáva z ľudí život. Vravel mi ako zo mna nikdy nič nebude pričom som bola jedna z najmúdrejšich v triede a teda aj zo mna niečo je. Keď som mala b izbe niečo rozhádzané prišiel a povedal že som horšia než cigani na hlavnej. A podobne. Ja neviem je tyranie? Nie nie je sle boli to neskutočne a boli to dlhé roky a robia to rodicia svojim deťom úplne bežne. Asi 90% deti je porovnávaných, veľa deťom sa hovorí prečo nemôžu byt taký a taký a sú taký a taký.
Ale dobre, keď ty si väčší odborník než odbornici.

simcika
11. máj 2021

@najk podla teba je teda normálna reakcia ze tvoje dieťa do teba hodí AŽ trikrát lego a ty mu môžeš facnut? Tak to potok vyzerá na ihrisku. Dieťa vezme druhému hracku alebo ho co by len nechtiac kopne alebo d9 neho hodí niečo a ten druhy príde a ukáže mu co je moc! Ale to nie je moc. To je násilie. Hovorte si tomu ako chcete, ale je to odoberanie sily. Dieťa má právo na hádzanie. Lebo je dieťa. Lebo frustrácia. Lebo je unavený.lebo ma potlaceny hnev takže normlane je zbaliť lego a povedať že takto sa hrať nebude a nedám lego....co myslíš. Vedela si s o predstaviť aj takúto alternatívu?

simcika
11. máj 2021

@gleep1 to je emočné a psychické týranie. A je to trauma. Ale ľudia si neuvedomujú, že trauma nie je len auto havária alebo znasilenenie. Ide o to pocity paralyzy, poníženia, stresu, ktorý si telo zapamätá na veky a nie dieťa to nevykaka.a nie nedá sa s rým žiť len tak a povedať : a c9 aj mňa bili a tu som.to už môžeme povedať: a co aj mňa znasilnovali a tu som. 😂😂😂😂

gleep1
11. máj 2021

@simcika pocity paralýzy poníženia a strsu ma každé dieťa ktoré je bite a ktorému je nadavane. A áno presne to takéto matky čo si zastávajú facky robia: aj mna bili a čo, tu som, svoju mamu mám rada. Veď aj ja mám svoju mamu rada, volávame spolu každý deň, keď sme spolu je nám super. Ale úprimne som jej povedala že by bolo lepšie keby od otca odišla keď sme boli malé a nie len pre to že nám hovoril škaredé slova ale pre to že ich vzťah nebol v poriadku a ja si nemylsim že je okej dávať deťom za vzor že byt v zlom v vzťahu je normalne ale to tiež robi asi 90% žien ale čo už.. a že v tých situáciách kedy nás bila by viac pomohlo objatie- ospravedlnila sa mi, aspoň že to, mylsim si že väčšina mamičiek sa svojim deckám nikdy neospravedlní a práve naopak ešte čakajú ospravedlnenie a uvedomenie sa u svojho dieťaťa. Pochabé

lady_cherry
Autor odpoveď zmazal
gleep1
11. máj 2021

@simcika a ako písala vyššie- vyletela jej ruka a ani sa nečudujem. Aj mne by vyletela keby sa mi hento stalo. Lenže potom treba nájsť ten rešpekt k dieťaťu a keď je pokoj aj na jeho aj vašej strane treba za ním ísť a povedať čo sa stalo- že je unavená, že ma toho veľa, že on sa správal nepekne a že to už nezvládla a ospravedlniť sa. A presne tak naučíte dieťa že robiť chyby je ľudské a že ospravedlniť sa je normalne- lebo to je tiež niečo s čím majú ľudia obrovský problém, aj keď vedia že spravili chybu povedať prepáč ani náhodou, lebo ich ega by extrémne utrpeli.

simcika
11. máj 2021

@gleep1 presne aj ja som si poplakala za svoje preexponovane reakcie, za krik, za slova ktoré sa mi dali na jazyk, ktoré by dietatu ublížili.aj ja som dala na zadok, ale musela som začať od seba. Preto hovorím, že najlepšie čo pre seba my mamky môžeme urobiť, j3 byt k sebe láskavé a starostlivé a vyhľadať pomoc, keď sa to nás sype....

najk
12. máj 2021

@gleep1 ano, to co si opisala, je tyranie. Velke tyranie a je smutne, ze si to zazivala. A nie nebola to norma a stale to nie je norma, aj ked si to mozno nahovaras, ze to vtedy bolo ok, aby si si nemusela pripustit, ze Tvoji rodicia Ti robili zle. Pre mojho otca som napriklad vzdy bola milovane dievcatko. Spravil by pre mna prve, posledne. Nie, to co si opisala, nebola norma ani pred 40 rokmi. Kludne si hovor, ze vypustam sracky. Prave tymito reakciami ukazujes ake hlboke rany to v Tebe zanechalo. Mna rodicia napriklad nebili. Pamatam si za cely zivot asi 3 facky. A to kvoli tomu, ze som odisla, hladali ma cele hodiny a boli mrtvi strachom. 3 facky za cely zivot. Nijako ma nepoznamenali, chapala som, ze som spravila nieco velmi zle. Neutesuj sa tym, ze niekto iny bol v detstve bity viac. Tvoje rany na dusi to nezahoji :( Citit sa neocenena a nemilovana otcom. Take nieco strasne si ani neviem predstavit :( Toto rodicia nerobia bezne, naozaj nie. Rodicia vacsinou svoje deti miluju a su na ne hrdi

najk
12. máj 2021

@simcika vies, vtedy mal mozno 2-3 roky. Skusila som mu najprv hovorit pekne. Ved to tu mnohe pisu, ze treba s dietatom komunikovat a vysvetlovat :D Vyzeralo to ako neskodna hra. Lenze potom zrovna trafil celo a mna to fakt zabolelo. Sama som necakala, ze to moze tak zaboliet. Za 6 rokov som vyskusala vela alternativ ako si poradit s neposlusnotou. A bitka medzi ne naozaj patri velmi vynimocne. Aj to skor symbolicke NEBOLESTIVE po zadku ked uz nic ine nezaberalo. Vacsinou zabralo dohovorenie, takze nechcem, aby to vyznelo, ze sa bezne uchylim k bitke. Facku som mu za 6 rokov dala mozno 2x. Ja skor ale vidim na ihriskach, alebo v nemocniciach scenu, ked matka 20x povie dietatu: Nerob to. A dieta to uz ani nevnima. A ja mam chut nou zatriast a povedat jej: Nevidis, ze ta ma uplne v p...?? Totalne ziadna vychova. Tam si vzdy hovorim, ze jedna po zadku by bola fajn.

najk
12. máj 2021

@gleep1 ja bezne mojmu synovy vysvetlim, ze som unavena. NIkde som nenapisala, ze nie. My sa vzajomne respektujeme. Dokonca mam teraz male babo a obcas mu hned rano poviem: Tuto noc som zle spala, budem dnes strasne unavena, nebudem vladat sa Ti venovat a mozno budem podrazdena. Prosim dnes posluchaj.. a ono to funguje. Maly je naozaj zlaty. Takze si nemyslim, ze tie dve facky, ktore som mu za 6 rokov dala, mu sposobili ujmu. Bolo to v case stanovovania hranic, ked naozaj skusal, kam az moze zajst. Matky, ktore to nestopnu hned na zaciatku, maju vysledky v podobe nezvladatelnych deti..

najk
12. máj 2021

@selest s tym musim absolutne suhlasit

katarina092
12. máj 2021

@najk Suhlasim. Treba rozlisovat vek, situaciu apod.. mamicky, ktore zastavaju nazor v ziadnom pripade fyzicky netrestat skodia sebe aj detom..fyzicka vychova je prostriedok, ktory treba vediet pouzivat. Svoje deti mam rada a prirodzene ich nechcem trestat, ale dat po zadku v urcitych pripadoch treba...treba sa vediet do nich vcitit.. na mojho 19 mesacneho synceka nefungovalo nic, 100x som mu mohla niektore veci zakazat a robil to nadalej, nic nepomahalo...potom som si uvedomila ze v jeho pripade treba skor odputat pozornost na nieco ine namiesto kriku, zakazovania, davania po zadku apod..chcel na seba uputat pozornost a rad ma videl vytocenu, skusal kam moze zajst...tu pomohli ine taktiky..

najk
16. máj 2021

@katarina092 mna najviac bavi, ako sa tu niekto pohorsuje jednou vychovnou na zadok a pritom kamoska je psychoterapeut a ta by vedela rozpravat co sa realne deje v rodinach :( to je ine psycho. Nie iba voci detom, ale aj medzi partnermi a deti to velmi poznaci. Jedna vychovna ziadnu traumu nespravi. Dieta vidi, ze aj rodic je iba clovek a ze nemoze skusat kam az moze zajst, lebo rodic sa tiez nemusi vzdy ovladnut.

mia781312
16. máj 2021

Nervózna mama nervózne dieta

simcika
16. máj 2021

@najk áno rovnako to vnimam aj ja. Len mala chuť dodať k tvojmu postoju že je vždy dobre prosté sa poučiť alebo opraviť sa zmysle opravy svojho správania ne usilovať sa k tomu že prosté chápať je správne, ale ja som.dala tiež, keď už sa nezmestil do koze.Ale potom neskôr som si uvedomila že musím hľadať iné cesty spracovávania tých emócií.... A určite to nie je že dieťaťu 1000 krát poviem na ihrisku že ideme domov a on si bude robiť čo chce alebo sa budem prizerať že je lakomy ( v prípade, že od druhých chce a chce a on sám nedá...samozrejme v závislosti od veku) alebo egoista to určite nie lebo presne toto vidím na ihriskách aj ja. A keď si to spravila a zmenila to čoby len trosku a zistila si presne príčinu, že chce pozornosť, tak ti je super. Ako mama si cítila ze to pomôže....Lebo ktovie možno keby si to vtedy neurobila hádzal by veci aj do deti jednoducho si to cítila že musíš zadať hranicu lebo čo sa týka tvojho dieťaťa to malo zmysel...takto mi to dáva zmysel.

Strana
z9