Spánok trojročného dieťaťa
Ahojte maminky, potrebujem poradiť . Máme 3 ročnú dcérku, ktorá má od narodenia nie moc dobrý spánok. Mysleli sme, že sa to bude zlepšovať ale mýlili sme sa! 😒 Od jej narodenia prestala asi len tri noci tak, že sa zobudila prvý krát na pitie mlieka až okolo 5:00, no obvykle je to tak, že ide spať o 21:00 a začne sa budiť o 23:00 na cikanie, dám ju vycikať, uložim ju a pokial jej nedáme fľašu s trochou mlieka tak sa prebere a kričí že si prosí mliečko a keď píšem, že kričí tak to je slabé slovo! A potom sa to opakuje ako u novorodenca každé 2 až 3 hodinky až do rána, čo už o 6:00 musíme vstávať , lebo ona je už vyspatá. Je proste závislá na mlieku, denne vypije liter mlieka, bez flašky s mliekom ani len nezaspí. Nemá dudlík, ale má svoje ,,mliečto" a ja neviem ako ju to mám odnaučiť, je veľmi tvrdohlavá a nedá sa obalamútiť rečičkami, v januári ide do škôlky a ani na obed nezaspí bez mliečka, tak neviem či bude v škôlke vôbec spávať 😅 Nevadí mi, že pije tak vaľa mlieka, ale tie noci sú strašné, skoro vždy sa s mužom povadíme, keď si postavím hlavu a nechcem jej to mlieko dať, keby to bolo iba raz-dva krát za noc, ale niekedy je to aj 5-6 krát čo treba nabrať aspoň 80 ml mlieka a vstávať o 6:00, niekedy som s toho na nervy. ☹ Má prosím tiež niekto takúto skúsenosť, čo by som mala s tým spraviť , ďakujem za každú jednu radu. 🙂
@mimac ide o to, že u babky nie je tatík, nech jačí koľko chce, ak teda babka nie je taká istá ako tatík. Jednoducho ja spávam tu a ty tu, môžeme sa celý deň mojkať, hrať, ale v noci sa chcem vyspať. Sľubovať ti nasľubuje aj modré z neba, ale je na tebe, aby si trvala na svojom. Ak to manžel nie je schopný chápať, od zajtra uspáva on,len on. A nepovolíš. Uvidíme, koľko ho to bude baviť.
Aj moj maly ma cez 3 roky a v noci pije (pil?) 2x po 150ml mliecka. Pije ho aj rano po prebudeni. A casom som si vsimla, ze ho pyta vzdy ked ho nieco rozrusi, ked si lahne na gauc. Bolo mi jasne, ze to nie je uplne normalne. Tak som sa pred dvomi tyzdnami rozhodla, ze to denne popijanie stopnem. Toho nocneho oducania som sa bala ako cert kriza. Precitala som si tu o tom mnoho diskusii. Bolo mi jasne, ze s tym treba nieco robit, lebo trojrocne dieta uz naozaj nemoze pit v noci mlieko. Kazdy vecer som isla spat s tym, ze dnes to stopnem. Vzdy som zlyhala. Voda nezaberala, ani caj. Tak som vzdy ustupila a dala mu mliecko.
Az som si precitala tuto diskusiu a padlo tu slovo zavislost. Vtedy mi doplo ze toto sa deje aj u nas. A toto noc som mu mlieko nedala. Reval. Prosil. Pri slovach maminka prosim prosim prines mi mliecko som sa rozplakala. Ale neustupila. Boli sme hore od cca 1:00 do cca 3:00 kedy zaspal. Chvilu v spalni, chvilku v obyvacke, zaspal v spalni... spal do 6:15. Bezny cas v poslednom case kedy vstava. Zapol si rozpravku a dostal trosku mliecka.... Ale noc sme ako tak zvladli... som na nas hrda... uvidim aka bude tato noc.., dufam ze lepsia. Lebo celkovo v poslednom case nechce ani vecer zaspat. Mal dost zly rezim. Teraz ideme do postele pred 20:30 ale do 21:30 mi zvykne pistat, ze on nechce lezkat, nebude spinkat 😊
Takze myslim, ze sa to da zvladnut. Je to podla mna psychicky narocne, ale vedomie, ze vlastne pomaham svojmu dietatu stoji za tie prebdene noci 😊
@1982zuzka ahoj, už sme s tým aj pomaličky začali, prebieha to veľmi podobne, malá má neskutočné záchvaty, na večer sa jej to vždy snažím dokola vysvetľovať, tvári sa že rozumie, no keď na to príde je to neskutočné, už som na dne, a ona tiež, je celá rozhodená cez deň nevie zaspať , potom mi zaspí napr. na nákupe na rukách a nedá sa zobudiť, sme hore v noci napr. od 23:00 do 03:00, ale včera som musela ustúpiť, lebo sme mali taký menší úraz a nechcela som aby sa moc silila plačom. Ale moc si ma utešila, že ste to zvládli a nemáme to takto iba my! 😄 Už aby sme to mali aj my za sebou!😌
Moja starsia dcera bola tiez zavislak na mlieku, ale materskom. S dennym kojenim sme skoncili, ked mala rok a pol, no takmer do dvoch rokov trvalo,kym sme ju oducili od nocneho kojenia. Boli to neskutocne revy, pretoze je velmi tvrdohlava. Nakoniec sa to podarilo postupnymi krokmi. Nieco podobne by som poradila aj vam. V prvom rade treba upravit denny prisun mlieka a definitivne zrusit flasu. Mlieko bude pit z pohara, max so slamkou ale nie z flase. A ziadna flasa pred spanim na ukludnenie. Moze si dat pohar mliecka ako druhu veceru, ale nie tesne pred spanim. Miesto toho si zavedte iny ritual na ukludnenie pred zaspavanim - citanie knizky, ci pocuvanie rozpravky z cd-ka. Predtym este umyt zuby a vysvetlit jej, ze po umyti zubov uz sa nic neje a pit sa moze len voda. Na noc jej v izbe pri posteli mozete nechat pohar s vodou pre pripad, ze bude v noci smadna (moze byt taky s naustkom alebo so slamkou, aby sa neobliala). Mozete jej tiez nechat baterku alebo zaznutu malu lampicku, najlepsie taku minilampicku na nabijatelne baterky. To pre pripad, ze by potrebovala ist na wc, moze si s nou posvietit. Takto bude samostatna a nebude vas v noci budit kvoli hlupostiam. Ona si na to casom zvykne. Aj nasa si zvykla. Trojrocne deti su uz dost velke,aby boli samostatne.

@timea7 však som skúšala všetko, plakala aj u mojej mamy aj u druhej starkej,súrodencov nemám... že ona chce iba maminku a pravdaže jej furt rozprávam, že ja tam ležím iba kým zaspinká a potom idem do svojej postieľky lebo karimatka nieje posteľ! no tatik je citlivý až moc je to jeho dievčatko malé stále, ja sa držím aj podľa pokynov psychologičky, ale tatik nie, no už sme kúpili komplet detskú a povedala mi sama od seba, že ona v novej postieľke bude už sama zaspávať, karimatky sa rušia..uvidíme