icon

Trpi dcérka úzkosťou?

natalianm
31. dec 2019

Napisem to v skratke, mesiac byvame v ,, novom dome” prestahovali sme sa a prve tyzdne s dcerkou( 2roky) boli velmi tazke. Plakala ona plakala som ja, casto sa pytala domov spinkat, aj ked som sa snazila ju zaujat vsetkym, ozdobovali sme stromcek, piekli kolaciky, stale sa spolu hrajeme v kuse kazdu chvilu kazdu minutu venujem jej. Priznavaam ze uz dalej nevladzem. Zmenila sa... neviem ci tuto zmenu pripisovat prave stahovaniu myslim ze uz posledne tyzdne v starom dome zacinala byt takato v tom niesom si ista. posledne mesiace boli hekticke, a zo dna na den sme ju zobrali z jej domova( ktory som jej dufam vytvorila aj v novom dome) zacala vyzadovat len mna, vo vsetkom. Nemoze ist na zachod ani len s tatinom, vsetko musi robit len s mamou. obliekat moze len mama, podat dudlik, oblubenu plienku len mama, kupat len mama, drzat za ruku len mama, neviem sa od nej pohnut ani len na 10 minut... manzel varit nevie a varit musime ked nechceme jest menucka...
je to len obdobie alebo co? co robit? vydrzat? co sa tyka zabyvania este stale ma dcerka sem tam hlasky ako ,, ideme domov” ale je to lepsie kazdym dnom velmi ma to trapilo na zaciatku. No verim ze za pol roka ani nebude vediet kde byvala pred tym... ale ako zvladat tieto stavy?

yollanda
31. dec 2019

@natalianm ona nikdy v novom dome predtym nebola?

yollanda
31. dec 2019

@natalianm no, ja by som ešte pockala. Je to veľká zmena. Zavolaj k sebe jej kamosov malých, rodinu a tak. Ja si myslím že si zvykne. Ak nie, skús detskú psychologickú poradňu

bobula46
31. dec 2019

@natalianm sesternicin syn to mal presne okolo druhého roka..trvalo to asi tri mesiace. Musela ho obliekať, obúvať, musela všetko ona. Keď som jej chcela pomôcť, tak sa maličký rozreval a musela to urobiť ona. Ale prešlo to, časom.

natalianm
autor
31. dec 2019

@yollanda bola jasne asi 3 mesiace sme dokoncovali nosili sme ju do,,domu” na stavbu, ale tak stale to vnimala ako len ,, nejaky novy dom”
ale neviem ci tieto separacne stavy mam pripisovat tejto zmene v tom niesom si ista... myslim ze to uz zacalo aj v starom ale nevnimala som to tak kedze posledne tie tyzdne mesiace boli fakt tazke. az teraz mi to zacina prekazat. a presne ako pises
@bobula46 staci ze len tatino jej zapne bundu hned plac rev. musime ju rozopnut a musim zapnut ja. iba mama moze. jeden z tisic prikladov. ale asi to chce len cas a trpezlivost co ine mi zostava 🤷🏼‍♀️

veronikaszabova
31. dec 2019

@natalianm separacna uzkost. Aj nas maly ju mal okolo 2-2.5 roka. Isla som zosaliet z toho, ze len Ja,Ja,Ja ... ci obliekat, ci uspavat, krmit. Nastastie to po cca 2-3 mesiacoch same preslo.

adeladulova
31. dec 2019

Synovec to ma, separacnu úzkosť, no trva to viac ako 3m, maly ma teraz 2,5r, žiaľ, musi robit všetko jeho mama, moja sestra, a len nieco mozem ja, aj to sa musim najprv spytat ci mozem 🤔 a svagor, jeho tatino môže len ked maly nevidi mamu, resp. nie je doma

eliska13
31. dec 2019

@adeladulova niekedy to nemusí byť úzkosť len si už uvedomuje svoju osobnosť svoje slovo a skúša koľko moze😀väčšinou to príde medzi 2-3 roky a u Vás to môže byť tým presťahovaním všetko nové stratila istotu tam, kde to poznala
@natalianm

deti95060810
31. dec 2019

dcéra nikdy nevidela dom keď ste ho stavali? lebo keď sme stavali dom, tak deti chodili na stavbu a už vtedy sme im vraveli že keď sa postaví domček tak tam budú mať svoju izbu....Vôbec sme sa nestretli s takouto situáciou....možno by som sa poradila s lekárkou...

deti95060810
31. dec 2019

@natalianm teraz som si prečítala aj čo si napísala troška nižšie...Tak takéto šikanovanie zo strany decka sme zažili a aj zažívame...lenže my máme diagnózu....

lula313
1. jan 2020

My sme mali takéto obdobie okolo 1,5 roka, že všetko len mohol robit manzel(obliekat, prebalovat, utešiť, keď spadla, zobrať na ruky, uspavat,..), mne to prišlo celkom vhod, aspoň som si oddychla. Trvalo to do dvoch mesiacov.

miadi
1. jan 2020

Jasne mà separacnu uzkost vyvolanu stahovanim. Ved je este malinka to je normalne. V tomto veku ju mozu mat aj bez vacsieho dovodu nie to este novy domov. Musis len vydrzat mojkat ju a prejde to same.

natalianm
autor
1. jan 2020

@deti95060810 vies co niekedy mi to uz prislo na diagnozu lebo nasa dcerka je strasny perfektcionista ale to ma po mne... viem ze takato nebola a vedela som ze moze prist aj separacna uzkost. este ked bola malicka mozno rok som si myslela ze sme v tom ale az teraz som pochopila ze co to vlastne znamena. tak teda jedina motivacia ako vydrzat je odpocitavat dni tyzdne nech to teda netrva viac ako tie dva tri mesiace lebo asi skoncim s uzkostou aj ja... tieto stavy ma prinutili rozmyslat o nastupe do prace a supnut dcerku do skolky ale asi by som jej tym velmi ublizila.... momentalne. stale som mala v hlave 3 roky budem s dietatom doma aj keby som mala len rozky jest ... situacia sa vie rychlo zmenit🤭...

natalianm
autor
1. jan 2020

@veronikaszabova tak nastastie to netrva rok. lebo som sa tesila na posledny rok mojej rodicovskej ze si ho uzijeme na plno ale takymto stYlom😁nastastie uz len v najhorsom pripade mesiac dva. uz jeden mame za sebou

fiafia
1. jan 2020

@natalianm to je len obdobie.moja bude mat tri a uz bola len mamka,len tato,len babka 😊 dost sa to menilo ale aj teraz ma take chvile ako napr len mama moze zapnut bundu, len mamaobut...jeden cas som ani do kupelne nemohla sama

natalianm
autor
1. jan 2020

@fiafia 🙂🙄🤦‍♀️

lucyluv
1. jan 2020

My sme sa tiez stahovali do domu a to z dna na den a mala si to akoby ani nevsimla, vobec neriesila stary byt, tiez mala akurat 2r. Za to to, co popisujes, to mame aj my, u nas vsetko moze robit iba tato, prebalovat, kupat, uspavat. Ale prislo to az neskor ako sme sa prestahovali, u nas to trva uz par mesiacov, ale tak ked nie je tato doma, da sa prebalit aj mne, ale ked je tato,tak sa jej nemam ani dotykat 🙂

natalianm
autor
1. jan 2020

@lucyluv tak to je ten lepsi pripad aspon si mozes ,, oddychovat”

amelie2017
1. jan 2020

To stahovanie mohlo spustit separacnu uzkost, ze sa mala upla na teba, ako na svoj zachytny bod, svoju istotu, ale podla mna to prejde a na stahovanie zabudne. Kamaratka sa teraz stahovali zo dna na den, musela sa vystahovat z podnajmu a dcerka ok, asi 2 tyzdne sa jej rozhodil rezim, ze chodila spavat neskor, ale potom vsetko ok.

lucyluv
1. jan 2020

@natalianm mne to dobre padlo, lebo som bola tehotna, uz som vela toho nevladala a teraz uz po narodeni druhej dcerky zostala stale naviazana na tatinka alebo aj babku. Mna to teraz uprimne aj mrzi, mam pocit, ze sme si neni take blizke zrazu :( a ani nemam vela casu venovat sa jej, hoci sa snazim. Podla mna to nebude ziadna diagnoza, keby chcem, na tej mojej by som hned nasla adhd :D skus si to uzivat, ze chce len teba, hoci je to narocne, verim

deti95060810
1. jan 2020

@natalianm nemyslím žeby si jej tým ublížila.... troška by som počkala a krátko pred 3 narodeninami cca 3-4 mesiace by som ju skúsila dať do MŠ....

katty2012
1. jan 2020

@natalianm deti taketo zmeny prezivaju ovela intenzivnejsie ako dospeli. akoby zrazu sa ocitla pre nu v uplne cudzom prostredi, jej pocit bezpecia je z hladiska jej prezivania ohrozeny, potrebuje mat s tebou neustaly kontakt, lebo si pre nu najvacsim zdrojom bezpecia. chce to len cas a trpezlivost

mogaa
1. jan 2020

@natalianm nespájala by som to s presťahovaním, separačnú úzkosť mávajú deti v tomto obdobím.....nemusí to vôbec spolu súvisieť......

eliska13
1. jan 2020

@natalianm popracuj na tom perfekcionizme nie je to dobré ani pre teba ani pre ňu, dávaš jej ťažký náklad do zivota😀a vôbec by som ju teraz nedávala do škôlky musí sa ukľudniť a nájsť istotu toto by bolo už veľa zmien na tak malé dieťa.Uz vydrž na jar si užijete dvor všetko bude lepsie

natalianm
autor
1. jan 2020

@mogaa ved prave to niesom si ista myslim ze to uz bolo par tyzdnov aj pred prestahovanim co som uz aj vyssie pisala... len vtedy som nemala cas sa nad tym ani zamyslat preco je taka..

natalianm
autor
1. jan 2020

@eliska13 ked mi vies poradit ako sa zbavit toho mat vsetko perfekt dokonale ako monk tak ti budem vdacna. ja s tym bojujem roky. proste neviem sa zmenit viem ze to je zle obcas to vadi aj manzelovi ale co mam robit? neviem sa v tomto zmenit. alebo som neskusala...

natalianm
autor
1. jan 2020

@deti95060810 ano to mam v plane vyskusat od septembra sukromnu skolku uvazujem ci len na pol dna alebo rovno cely den. co je mensie zlo

eliska13
1. jan 2020

@natalianm bola taká aj tvoja mama, otec?lebo to sú odpozorovane veci z rodiny väčšinou.Pocit mať všetko pod kontrolou a tak ako ja chcem, všetko dokonale.Tito ľudia nie sú nikdy spokojní a nevedia si oddychnut čo je nebezpečné a su prisni na seba a druhych.Latka je postavená príliš vysoko
Ja mám takú kamarátku a je to zle už jej 2,5 r dcérka zbiera prstom zo zeme omrvinky a napráva podusky, topánky iba presne uložené odkukala od maminy😅...neviem poradiť iba dobrý psychoterapeut trocha som do toho smrncnuta aj ja, ale v iným veciach nie poriadku😀Je to dlhá cesta, ale možno Ti to ešte tak nevadí, ak by už išlo o zdravie nervozitu úzkosť začneš to riesit

natalianm
autor
1. jan 2020

@eliska13 nie praveze rodicia neboli taky skor su uplny opak, mozno prave to vo mne zanechalo to ze chcem mat stale vsetko tip top. ja viem ze je to na hlavu ja si to praveze aj uvedomujem presne ako pises ja neustale nieco robim riesim zamyslam sa nad hlupostami ( preco ta zaclona je kratsia o 1cm atd) moji rodicia su uplny opak su to motorkari takze vietor vo vlasoch prazdna hlava a super lahky jednoduchy zivot. aj ked par rokov dozadu som skoro o maminu prisla aj to ich este viac zmenilo a riesia len dolezite veci. ale nemala som to od koho obkukat sme traja surodenci a len ja som takato,, chorá” 😁ale ma to ak vyhodu ked prideme na navstevu ku kamosom tak im dcerka aspon nerobi taky neskutocny bordel ako ine deti ked pridu k nam to idem zosaliet ale takto si tym cibrim aspon tu moju divnu povahu. trenujem to

eliska13
1. jan 2020

@natalianm zaujímave, tak si ber príklad trochu z rodičov😀veľa rozmýšľať je niekedy na škodu.Dobre je, že si to uvedomujes