Udreli by ste cudzie dieťa?
Ahojte maminky, chcem sa trosku poradit a vykecat, lebo som smutna z jednej veci...Na uvod asi tolko, ze moj maly ma 2 a pol roka a je teraz vo faze, ked sem tam nejake dieta postrci, buchne, poskriepi sa o hracku. Som z toho nestastna, snazim sa mu vzdy pekne vysvetlit co a ako a dufam ze casom a pomocou laskaveho rpistupu to prejde. Dnes sme boli v materskom centre, stala som od krpca asi na dva metre. Chcel ist na trampolinu, no nevedel sa na nu dostat, asi mu tam stal v ceste druhy chlapcek, tak ho buchol do brucha, co samozrejme neschvalujem, no skor ako som stihla zareagovat, chlapcova matka sa na toho mojho s krikom oborila a tresla ho po rucke. Neviem, ci je normalne taketo spravanie...aj nas maly bol uz par krat buchnuty, otlceny, uhryznuty inym dietatom atd ale v zivote by som nezdvihla ruku na cudzie dieta, razne by som mu povedala: Nie, toto sa nerobi, to boli! ale urcite by som ho necapla. A co vy? S tou mamickou som sa pohadala, ona mi vykrikovala, ze si nedavam na decko pozor a ze asi potrebuje lepsiu vychovu, ze JEJ dieta ine deti nebije.Je mi z toho smutno, odkedy sme dosli domov, uz tu hodinu revem ☹ Som nestastna aj zo spravania nasho krpca, ale ako mu vysvetlit aby nebil druhe deti? Fakt sa snazim, ale ako by som to hovorila zbytocne. Z domu to nema, lebo my ho nebijeme, ale chodime medzi deti, a tam to videl, ked bol mensi, otlkali jeho, teraz to robi on. Este nie je bohvieaky komunikator, nevie si povedat svoje, tak si to presadzuje silou ☹
@tinus999 ha si ma pobavila tou poslednou vetou. No ver mi to sa nezmeni to je fakt chyba vo vychove to iste u nas v rodine to dieta je tak istak stare bije vsetky deti naokolo je nepricetny, neposedi je to hrozne a na nevydrzanie. ked tam mam ist na navstevu tak zasadne vecer ked spi. Jednoducho si nenecham tyranizovat dieta a hlavne nie potom co som videla ako sa spraval ku inym detom
tie slová "on je už raz taký" tie veľmi dobre poznám, no ja chápem že aj ona je matka a nechce aby sa ubližovalo jej synovi ale ja predsa nebudem stále uprednostňovať jeho pred mojou dcérou len preto že ona si s ním už nevie rady a rezignovala lebo je sama z neho unavená...
@cawes vidim,ze mas 7 mesacne babo...nekric hop, kym ti nepreskoci 😀. Este nemate ani len vzdor, takze sa lahko hovori a kritizuje druhych. A k tomu bitiu druhych deti, zamyslela si vobec niekedy nad tym, ze tie deti za to nemozu? ze je to chyba ich rodicov? tak preco trestas deti? ak dieta, ktore bije druhe deti, zbijes aj ty, tak mu len davas zapravdu, ze byt sa je normalne. ty, ako dospelak, mas ukazat detom, ako sa to MA ROBIT a nie, ako sa to robit nema. Vsetko sa da riesit, ja som si vzdy dceru ochranila...vzdy som pri nej bola a pripadneho nasilnika zastavila a prisnym hlasom som mu povedala, aby to nerobil. Ver tomu, ze uz viackrat neprisiel. A okrem ineho, ty nemas pravo siahat na druhe dieta! ako by sa ti pacilo, keby nejaky rodic vyfackal to tvoje? tvoj je este maly, nemozes povedat, ze nikdy nikoho neudrie....a najma, ak schvalujes bitku ako vychovny prostriedok, tak sa mozes kludne dockat toho, ze aj tvoj maly bude bit druhe deti. Bitka nic neriesi, akurat sa posilnuje agresivita.
@aliza boze tolko moralky v jednom prispevku. No ano nemozem hovorit aky bude maly to mas pravdu ale od malicka ho vychovavam k tomu ze nie vsetko moze mat, a urcite ho budem vychovavat v tom ze sa treba delit nebude mi lahostajne ak bude nahodou bit cudzie deti. A ak si si neprecitala vsetky prispevky tak mamicke synceka je to uplne jedno ci bije cudzie deti, dalej neberiem bitie ako vychovny prostriedok ale myslim si ze dat obcas dietatu po prstoch aby pochopilo ked uz nic ine nepomaha zase na skodu neni. Ja nemam pravo siahat na cudzie dieta ale tiez cudzie dieta nema pravo bit moje!!! A to ze si to ty ochranila a ubranila no tak ja ked ideme z detmi von tak chcem aj pokecat a kavu vypit a nie ako sup strazit co ked nahodou. A ked neake dieta soti moje atd tak jednoducho uz nemam sancu ho ubranit. Mas deti co cakaju aby druhe dietatko zbili jednoducho si to nezazila a naozaj nevies o com presne ja a zakladatelka hovorime
@aliza neschvaľujeme bitku, to vonkoncom nie, ale asi si ešte takéto niečo nezažila, že by ti vyše roka nejaké dieťa mlátilo to tvoje, jasné že sú na vine rodičia ale tiež je pravdou to že starú kobylu novým kúskom nenaučíš, a taktiež asi nepoznáš také deti ktoré keď im niečo pekne povieš tak ťa tresnú po pisku a keď im nedaj bože niečo povieš ráznejšie tak ťa začne kopať, a keď vie že ťa to nebolí tak začne trieskať tvoje dieťa lebo vie že ti tak vie ublížiť...to sú už také vybité deti že ti rozum nad nimi zastane aké vedia byť zlomyselné a presne vedia ako ti ublížiť aj keď sú iba také malé a ako sa zdá že nevinné.... ☹
@tinus999 kopirujem tvoje slova:
pokračovanie: alebo ako vlastne reagovať na takéto situácie...už neviem čo robiť...nemôžem sa pozerať ako ubližujú mojej dcére...každí vraví že to treba vysvetliť mamičke konfliktného dieťaťa ale keď je mamička ľahostajná čo potom???
ak je mamicka lahostajna, tak budem tlct dieta? to je to riesenie? tak sa takym mamickam vyhybam, preboha. A ak sa neda, tak nadrzovku budem stat a pytat napriklad tie rukavice od chlapca dookola a budem hovorit, ako je mojej dcerke zima a budem to hovorit dovtedy, kym 'lahostajnej' mamicke nedopne alebo kym jej uz nepojdem na nervy. Ako sorry, vy si neviete narobit poriadky s dospelakmi, tak sa vyvrbite na malych detoch? len preto, ze sa nevedia branit a ze su slabsie? to je riadne zbabele 😕
Jakykoliv vychovny fyzicky "(pre)cin" Zakon neomlouva 😉
Vzpominam si ..tusim to bylo ve Svedsku....prijela na dovolenou italska rodina do Svedska a pubertalni syn se ztratil z dohledu..Nastala panika...Otec kdyz ho nasel, dal mu ze strachu pohlavek..udalost byla nahlasena...a otec zavreny na nekolik dni ve vezeni..plus financni pokuta..
@tinus999 ahojky, no chapem ta. ja som zazila dva poly tohoto apson priblizneho problemu. prvy: moj syn mal takmer 2 roky, jeho sesterka mala o 3/4 roka menej. byvali sme u nasich - aj s bratovou rodinou. dvojrocne deti su ine ako 1 a strtrocne. maly chodil uz do jasliciek od 1,5 roka. ked bol doma mala za nim stale chodila, on chcel mat priesor alebo len chcel ist prec ale ona za nim stale chodila a ona len vtedy zacala ako tak chodit a ked ju odsunul spadla, no a jej matka - svagrina si myslela ze on je dospely a robi to naschval, par krat mu aj dala na zadok - toto bol posledny krat a jediny ked som bola na blizku ja - ta dokonca sme sa aj posacali, ako som jej yvkricala ze sa nema dotykat mojho syna, hlavne ak som tam ja. ked ma nejaky problem, nech mi povie. kricala na mna ze on jej ublizuje (ani raz jej netrieskal knihou po hlave ako ona teraz jeho ked je vo veku 2 rokov) ja som jej zas kricala naspat, ze on jej neublizuje a ked nechce aby ju odsuval a teda aj padla - jasne ze amle dieta nebude davat pozor ci to druhe nespadne - tak nech az nim nejde - musela som to dohnat do absurdna, lebo absurdne veci riesila aj ona. velmi som, sa rozculila, bola som tehotna, nik to nevedel a mam pocit ze aj to prispelo k tomu ze som potratila. ale to je o inom. mala pocit ze moze trestat mojho syna. mala pocit ze dieta ktore je starsie, hoci malo len dva roky, sa ma spravat dospelo. mala zjavne pocit ze ma na to pravo. co podla mna nema. odvtedy si nedovoli na neho ruku dvihnut. a az potomto extempore moj brat pochopil ze ak nieco deti urobia, tak su zodpovedny rodicia a ked su malinke, tak oni nesu zodpovednost. . ten je tiez z inej dimenzie.
teraz z ineho sudka. mal yzacla chodit do jasliciek ked mal 1,5 roka. zhodou nahod sa dostal do treidy ktora je sposlednou - on mal ist do dojcenskej a medzi tymito triedami je este jedna trieda. tam videl ako sa deti par krat sotili a jemu sa to pacilo - vsak doma sa zozadu nesacame, tak ot nemal kde vidiet. a nechapal pohnutky takmer 3-rocnych deti, ked sa sotili a preco to nerobia stale. tak on to robil stale, lebo sranda. aj im zlotu takto zacal robit. 2 tyzdne trvalo, aby sme to s ucitelkami medzi detmi nejako dali naporiadok - teda aby ho nezavrhli. bola som ale dokonca svedkom toho ako moj maly sedel na lavicke a prislo dievcatko o 1,5 roka starsie. ako ho uvidelo - maly sa o nu absolutne neinteresoval, pribehla k nemu a sotila z predu do neho - a nieco skarde mu hovorila - potom som sa dozvedela,ze ona je taka hlavne bitkarka. vtedy mi svitlo, ze nie je vsetko cierne a biele a aj ine deti maju dost zajvne vplyv na to, ako sa drobec tam sprava. no ale bol medzi nimi jeden chlapcek, ktory taketo neico zvladal horsie ako iny - nie ze by mu moj maly nejak viac robil zle, len on to horsie znasal. az raz zacal tento chlapcek za malym chodit - sledoval ho ale k nicomu sa nepridal. prisiel vsak cas, kedy sa nedal a vratil mu to. a tu bol bod zlomu. odvtedy boli kamosi na zivot a na smrt. zobrali jedneho do partie a volali ich v jaslickach svata trojica 🙂 boli jednoducho zivi. bitkari ako to dievcatko neboli, ale vymyslat ako deti vymyslali. poznala som aj jeho mamicku - bola dokonca psychologicka poradkyni pre male deticky 🙂 vedela som ze jeho mamina je velmi mila a bolo mi trapne ked som take nieco pocula, ze jej chlapec zle reagoval na vycinanie mojho. nic mi nevycitala. malemu som dohovarala, vselico sme riesili aj s ucitelkami. ale niekde vzadu mi daco vravelo, ze mozno treba len pockat ako si to chalani medzi sebou vybavia. neviem ako na to ten chlapcek prisiel, ale asi bolo pre neho velmi dolezity moment, kedy sa postavil tomu mojmu. a to moj nie je ziadny bitkar. nikde inde som ho nevidela robit veci o ktorych som pocula od sestriciek. treba nejakym sposobom podporit deti, aby si za seba bojovali. nie len vybavovat vsetko za nich. nech sa naucia trochu bit za svoje a mna najviac potesil fakt, ze sa z nich stali najlepsi kamosi 🙂 treba pozorovat tie nase ratolesti a podporovat v nich nejak to sebavedomie a najst spravnu rovnovahu medzi sebapresadzovanim sa a "pozicaivanim". ono to je aj vo veku deti. viem ze deti okolo jedneho roka sa velmi nehraju s inymi detmi, aj ked su vedla seba. mozno aj v tom veku a vnimani bude nejaky rozdiel.
uprimne ti poviem, casto neviem ako mam reagovat alebo nieco podobne a len dufam, ze to ako sa sanzim vychovavat dieta mu bude na osoh a bude dobrym a stastnym clovekom.
@tinus999 presne tak hovoris mi uplne z duse. Kto naozaj nezazil nevie o com hovorime. Nejde o to ze dieta pri hrani nechtiac buchne moje ale o to ze to dieta nerespektuje nic a nikoho. Ked som bola tehotna vyliezol na sedacku a skocil mi po brusku. Ked k nim pride este jedna kamoska tak jej maleho sotil surovo zo schodou, mojho maleho (po vysvetleni ze babetko je male a musi spinkat a ma ho nechat) isiel vyklopit a vyhodit z kocika.
@cawes pri 7 mesacnom este veru musis strazit ako sup 🙂 aj na kavicke... deti v 2 rokoch, aj tie kludnejsie sa sspravaju niekedy nebezpecne pre take batola... chapem ze niektore deti su konfliktne a nevyhladvas ich ale porovnavanie ze tvoje 7 mes je flegmaticke s 2 rocnym je neporovnatelne, to su ine svety....ved uvidis casom...
@tinus999 ved prave, ze tie deti su uz take vybite....myslis, ze dalsia bitka im pomoze? ze je spravne risit nasilie nasilim? u takych deti uz bitkou nic nedosiahnes, len podporujes to ich skreslene vnimanie, ze bit sa je normalka a ze sa bitkou riesia problemy. Jasne, ze som sa stretla s takymi detmi, co kusali, sacali, bili sa....ale ja som bola dcere za zadkom, nonstop a kazdy utok som razne zastavila. A hlavne, ak viem, ze nejaka kamoska/ rodina ma taketo dieta, tak obmedzim kontakty. A ty pises, ze rok? a to ste spolu museli byt, ci? Ja som takto prerusila kontakty s najlepsou kamoskou. Sice nase deti uz boli starsie a nebili sa, ale jej dcerka zacala byt strasne kruta a zakerna k tej mojej (skolkarske moresy) a kamaratka to neriesila, tak som kamaratsvo ukoncila. Nevideli sme sa viac ako 4 roky. je mi to luto, ale nemala som na vyber.
@deny81 to co hovoris tak uplne s tebou suhlasim len netreba zabudat ze je rozdiel ak dieta chodi do velkeho kolektivu lebo vzdy sa najde niekto kto soti jeho a koho soti on. Obrazne povedane. Ale je ine ked ides na navstevu a tam kamoskyne dieta zbije tvoje. Sorry ale ja to neakceptujem, nie ked sa pozhovaram z mamickou poviem jej to a nehovorim o jemnom soteni, alebo tahani za vlasy to vsekto mi nevadi a hovorim si aj moj maly musi ukazat sam ze sa vie obhajit hovorim o inych, horsich veciach. O tom ako sa obe pozerate na deti a jej bucha moje lopatou po hlave a kamoska nic nepovie a moje dieta place a krici mama mama? Ma slzy ako hrachy a modriny lebo to druhe mu naozaj ublizuje. No tak to ptoom neviem ako by si reagovala. Je ine obcasne sotenie skrepenie ale je ine ked naozaj dospely clovek nedokaze udrzat dieta a ho naucit ako tak slusnemu spravaniu
@leishmania viem ze si myslis ze asi vobec neviem o com hovoris ver mi dlho som sa o deti starala, ci uz o zdrave ci o postihnute takze aspon maloco viem. Ked poviem ze je moj flegmatik tak ano je rozdiel ma 7 mesacne a 2 rocne co beha a vymysla. Myslela som to skor tak ze ked mojemu nieco zoberies je mu to jedno, kamoska co ma tiez 7 mesacne tak tej zacne mala plakat ked jej hracku zoberies. Skor tak som to myslela
@tinus999 inak ked je mamicka lahostajna, ked za nou dojdes, tak tazka rada. jedine bud malu nejako nabudit, aby sa branila /ale zase ucit sa bit?!!!? ) alebo ju stale strazit a ked sa budete to druhe dieta rutit zastqavit ho, zbit nie ale zastavit....alebo zmenit ihrisko, co je ale blby system, kedze preco by sme mali utekat. alebo zbit potom lahostajnu mamicku :D (ale nie to by neriesilo nic)
@aliza ale vidis ja si myslim aj ked to tiez praktizujem ze to nie je najlepsie riesenie. jednoducho ked niekoho poznam od malicka tak teraz kvoli detom sa prestanem stretavat? Ostatne veci tiez nejdem obmedzovat ci? Ano viem su ludia ktori kvoli detom obmedzia uplne snad aj zivot ale ja taka nie som. Mam dieta, snazim sa byt dobrou matkou vychovavat ho tak aby bol v zivote dobrym clovekom ale nenecham sa obmedzovat
@deny81 ani si nevieš predstaviť ako sa aj ja snažím moju dcéru vychovať tak aby som mohla byť na ňu hrdá a nehanbiť sa za to že je zle vychovaná alebo čo, ale vidím že aj dobrý úmysel nie je vždy to pravé a ako som ju učila nebiť sa o hračky a podeliť sa pekne o ne tak ju budem teraz asi musieť naučiť ako si zvýšiť sebavedomie a ako ukázať ostatným deťom aby jej neskákali po hlave...v dnešnom svete je asi priebojnosť viac ako byť milý a dobrý k ostatým...lebo sa to potom veľmi zneužíva
@tinus999 my sme mali podobny problem a hoci boli deti len s mesacnym rozdielom moj je do seba uzavrety a ten druhy chlapcek z rodiny prave naopak a tak odkedy zacali chodit tak bol stale v nom, ale az tak ze som ich musela nasilu oddelovat a doslova zaryvat dietatu prsty do ruky, lebo nechcel toho mojho pustit, sem tam vytrhal vlasy, doskriabal do krvi kozu.... tak sme sa prestali stykat, kedze mamicka nemala zaujem si spravit so synom poriadok a vzdy ked boli spolu som ho na 110% strazila, aby mojmu neublizil.
ty si hlavne straz svoje dieta nech mu nik iny neublizuje a ak ano tak to vysvetli danemu dietatu tak ako by si to vysvetlila svojej dcerke a "vezmi mu to" napr tie rukavicky, ci jej hracku, kazde dieta sa musi naucit ze ked mam nieco v ruke neberie mi to nik a naopak v skolke to bude mat tazke. a ak mamicka je blba jak.... tak to s nou vzdaj a vzdy chodte od jej dietata prec hoci aj kusok dalej na ihrisku ci pieskovisku a vysvetluj dietatu nepomoze ked mu capnes nepochopi preco dostal, sak to robi bezne a nikdy ho nikdo za to nepotreslal, ale ked mu to vysvetlis a vezmes skor to pochopi ale urcite nie hned
a neboj sa ked dcerka pride do "svojho" veku - obdobia vzdoru bude rovnaka 😀 😀 vsetky deti tym presli neboj tvojej sa to nevyhne 😉 😉 dolezite je ako ju vychovas, ci je jto budes tolerovat alebo ju naucis spravat sa podla pravidiel
@cawes prepac, ale ako chces pri dietati sediet a kavu pit? ty mas teda riadne skreslene predstavy o vychove 😕. Takze kvoli vlastnemu pohodliu budes bit cudzie deti, ci ako to mam pochopit? A zabudas, ze dieta niej stroj na baterky a nebude plnit tvoje prikazy. Kazde dieta si musi prejst urcitymi vyvinovymi stadiami a nepoziciat hracky je jedno z nich. Neda sa na to dopredu dieta vychovat, takisto vzdor a podobne.
@cawes ja som ale nevravela ze ked jej trha vlasy nemas nic urobit, vzdy ked som bola niecoho takeho svedkom som zasiahla, ked to presiahlo urcite medze - a trhanie vlasov je uz za hranicou, jasne ze by som zakrocila. zbit nie, lebo to si nik nesmie dovolit. aj ked na to ma neviem aku chut. je to este male dieta, a nebudem sa pozerat na dvojrocne dieta ako moja svagrina - ze ked je starsie je dospele. zastavim ho a poslem prec, mozem aj nakricat, a vtedy si mozno dvihne rit aj mamicka a kludne si s nou pokricimn, ked vidim ze nereagovala. ja som to riesila, nech som bola v jednej ci druhej pozicii. ale urcite by som enzasahovala, vtedy ak si beru lopatky. to urcite nie...ak by aj to strasne sralo, a neodolala by som nutkaniu zasiahnut, tak by som mu nebrala tu lopatku ale spytala by som sa ho ci ked si on pozical nasu lopatku, my si mozeme pozicat jeho lopatku ci auticko......teda zvolit adekvatnu reakciu. viem ze to nie je lahke a lahsie sa ot napise ako urobi, ale bit druhe dieta........musela by som byt velmmi nahnevana a presvedcena o tom, ze to urobil naschval a mal pri tom dostatok rozumu aby si uvedomoval nasledky - teda nie 2-3 rocne dieta
@cawes a preco to beries ako obmedzovanie? ved ty pises, ze ine dieta ublizuje tvojej dcere uz rok! ty si rodic a mas situacie riesit, aj keby si musela na cas prerusit kontakty. Co je na tom? tak vadi ti, ze tvojej dcere niekto ublizuje alebo nie? ci si myslis, ze bitka to vsetko vyriesi a ty si budes moct nadalej kecat a pit kavicku? no takto to nefunguje, zial. Ved si najdi inu kamosku s menej agresivnym dietatom.
@aliza no pit kavu pri dietati chcem uplne normalne. Mam neter ktora tiez bola takto vychovana ze sa pri nej dalo robit vsetko. O tom ze su rozne vyvojove stadia ma nemusis poucovat ja to velmi dobre viem,aj to ze k nim patri vzdor, truc atd. ale to aby mi niekto isiel zabit dieta k nim urcite nepatri. Da sa precitat aj na nete o tom dost clankov kde sa pise ze treba z detmi od malicka komunikovat a od malicka im vsetko vysvetlovat co mozu a co nie. Moj maly je takto vedeny, ma 7 mesiacov a presne vie co znamena ked mu poviem ze nemoze niekam ist. (mame doma irobota, a dost nizko polozene dvd a ine boxy) nezdvyhnem si byt do vysky meter a pol len preto ze ma fazu. Som nazoru ze dieta sa da vsetko naucit len treba trpezlivost.A netreba ma chytat za slovicka ja som nikdy nepovedala ze budem tlct cudzie dieta, napisala som ze jednoducho ked kamoska neviem povedat nie, tak jej poviem ze sa mi to nepaci, ze bud s tym nieco urobi alebo jednoducho mu dam po zadku (ked mi uz naozaj vybuchnem alebo sa mi nepodari ustrazit situaciu) kedze je to dieta od kamosky tak neni cudzie ja nejdem bit deti ktore vidim prvy krat. Naozaj netreba vytahovat len slovicko z kontextu
@cawes
..ani ja jsem nemusela NIKDY davat pozor na ubrusy a stehovat policky do vysky.. 😉
Ani dvojky mi nikdy nic neshodily a to chodily kazda na jinou stranu ... 😎
...proste existovaly detske hracky a maminy "hracky".. 😉 tak jako i ted vi, co a kam muzou sahnout a kde uz to neni jejich "objekt"..
Nikdy se mi nestalo,ze by mi sly deti napr. do kabelky nebo mi sahaly na mobil 😉
@deny81 no ved za branie lopatky nikoho tlct nejdem, ale vies ked to urobi raz diskutujes, druhy krat diskutujes, xy krat diskutujes ked uz je to ale xxy krat a nic nepomaha a tvoje dieta je fakt uz ,,dobite,, tak ti rupnu nervy. A to mi moze hovorit kto chce co chce. Ja som udrela toho maleho raz, ptoom co mi jeho mamicka povedala ze ho mu mam dat po riti ze oni ho ucia tak ze dostane od ludi ktorym nieco urobi. Takze som posluchla a dala mu po plienke naco ma vysmial oplul, kopol takze vidis nepomaha nic
@aliza ak ma chces kritizovat tak aspon zato co je pravda, ja nemam dcerku ktora je rok bita! Mam syna. Pisala som uplne nieco ine v uplne inom spojeni. Potom co sa kavy tyka alebo pokecu z kamoskou, no sorry ale ja mam tiez narok byt raz za cas zena a nie len matka, kucharka atd. Ja mam kamosky ktore svoje deti vychovavaju tak ako ja. Mam len v rodine niekoho kto dieta vychovava stylom sak zivot a ulica ho nauci.

@ivv
@terezka1947
@cawes chlapček má 2 roky a 2 mesiace a moja dcéra má 1 rok a 9 mesiacov...no len pripomeniem že to bolo takto odkedy si pamätám stále...ale takto netyranizuje len moje dieťa ale aj iné, no musím poznamenať že keď má dobrý deň čo je možno raz do mesiaca tak je bezkonfliktný ...jedna pani povedala že by sa nemal liečiť len chlapec ale aj jeho maminka... 🙂 🙂