icon

Udreli by ste cudzie dieťa?

gabika_83
28. jún 2012

Ahojte maminky, chcem sa trosku poradit a vykecat, lebo som smutna z jednej veci...Na uvod asi tolko, ze moj maly ma 2 a pol roka a je teraz vo faze, ked sem tam nejake dieta postrci, buchne, poskriepi sa o hracku. Som z toho nestastna, snazim sa mu vzdy pekne vysvetlit co a ako a dufam ze casom a pomocou laskaveho rpistupu to prejde. Dnes sme boli v materskom centre, stala som od krpca asi na dva metre. Chcel ist na trampolinu, no nevedel sa na nu dostat, asi mu tam stal v ceste druhy chlapcek, tak ho buchol do brucha, co samozrejme neschvalujem, no skor ako som stihla zareagovat, chlapcova matka sa na toho mojho s krikom oborila a tresla ho po rucke. Neviem, ci je normalne taketo spravanie...aj nas maly bol uz par krat buchnuty, otlceny, uhryznuty inym dietatom atd ale v zivote by som nezdvihla ruku na cudzie dieta, razne by som mu povedala: Nie, toto sa nerobi, to boli! ale urcite by som ho necapla. A co vy? S tou mamickou som sa pohadala, ona mi vykrikovala, ze si nedavam na decko pozor a ze asi potrebuje lepsiu vychovu, ze JEJ dieta ine deti nebije.Je mi z toho smutno, odkedy sme dosli domov, uz tu hodinu revem ☹ Som nestastna aj zo spravania nasho krpca, ale ako mu vysvetlit aby nebil druhe deti? Fakt sa snazim, ale ako by som to hovorila zbytocne. Z domu to nema, lebo my ho nebijeme, ale chodime medzi deti, a tam to videl, ked bol mensi, otlkali jeho, teraz to robi on. Este nie je bohvieaky komunikator, nevie si povedat svoje, tak si to presadzuje silou ☹

sisaka
30. jún 2012

@digysa to je sice priklad z trosku ineho sudka, ale v poriadku, nemusela si zasiahnut, deti si to vyriesili, situacia sa uz nezopakovala, ale pises, keby sa to zopakovalo tak uz zasiahnes .... no preco to nenechas, podla tvojej rady, tie deti vybavit si to medzi sebou?
Ja byt v tvojej situacii, tak si pockam na to dievcatko (jej rodicom nevadilo, ze sa predbieha?) a slusne jej poviem, nech je jemnejsia k mensim detom a nech pocka, kym na nu pride rad. No a keby to dievcatko bolo moje, tak tiez necakam, kym soti znova do maleho dietata a idem za nou a pripomeniem jej,ze nie je pekne strkat do druhych deti a ma pockat, kym na nu pride rad, podla veku dietata by som od nej ziadala nech sa tvojmu synovi ospravedlni, alebo by som to urobila ja za nu
Ja netvrdim (v tomto pripade), ze moje riesenie je to dobre a tvoje to zle, su trochu odlisne, ale podla tvojho prispevku sa nakoniec aj tak priklanas k zasiahnutiu, ked to prekroci urcite hranice, takze by si ich pravdepodobne nenechala doriesit si to medzi sebou, keby sa to opakovalo, ci zvrtlo na nejake fyzicke utoky. Aspon tak som tvoj prispevok pochopila.

vejula
30. jún 2012

@minewka súhlasim, až na tie geny... Podla mna zohravaju dosť vyraznu ulohu pri tak malych deťoch... Ja to vidim na vela deťoch... A my sme dosť vyrazny priklad tiež, aj ja ani starší braško sme boli takí tí otloukanci 😅 JA si pamatam jak ma v škôlke pravidlne tyranizovalo jedno dievčatko. (stiahlo ma pod stôl a tam ma bila po hlave a pod) A predstav si, že v škole si na mne riešila komplexy moja učitelka, ktora ma v 1 triede kvakala za copik(už si nepamatam prečo) a vždy sa zo mna smiala, že som cukrova babika a ked sa ma dotkne tak sa rozsypem... Ja blba som to ani doma nepovedala, asi som sa hanbila za to alebo čo....
Chcem určite zabraniť aby sa niečo take dialo mojmu malemu, tak presne ako vraviš, neriešim to tak, že z toho vynechavam moje dieťa, skôr apelujem aj na neho, že sa nesmie bať inych detičiek, že to nieje pekne čo mu urobili, a musi im jasne povedať, že sa mu to nepači a nech to už viackrat nerobia.
A poviem ti zabralo to natolko, že kolkokrat sa rozkriči, ked mu niekto niečo berie, alebo ho buchne po hlavičke, až to prehana... Ale tak vraim si lepšie, akoby mal byť stale ticho.
Napriklad kriči: Po havičke nieee, hnevaj chuapček (akože po hlavičke ma nebuchaj, nehnevaj chlapček) Alebo ked mu niekto berie hračku tie kriči, nechaj, tam maš inu 😀 😀 Ale tak čo, aspon sa v škôlke nestrati 😝 Aj ked to niekedy s tym krčianim prehana, lepšie akoby mal byť taky otloukanec ako som bola ja 😝

dejnas
30. jún 2012

@sisaka ale ja som príspevky od @digysa od začiatku pochopila v zmysle, že ona tiež zasiahne - ale nie okamžite, až ak by "hrozilo" nebezpečenstvo, resp. v tomto konkrétnom prípade, ak by to dievčatko neprestalo, opakovane by odstrkovalo jej syna, napriek tomu, že by sa voči tomu viac krát bránil 😉

vanessm
30. jún 2012

Keď sa deti udrú, tak je to úplne bežné, ale keď dá matka tvojmu dieťaťu po ruke už v poriadku neni. Ale ľudia sú všelijakí, ty sa snaž predvídať, buď vždy krok za malým, aby si zabraňovala odstrkovaniu z jeho strany až kým ho to neprejde. Poviem ti, že keby moju takto niekto udrel do brucha a vidím, že matka je opodiaľ, tak by som jej určite nadala. Zas musíš chápať iné matky, že nechcú aby ich deťom bolo ubližované, ale určite neschvaľujem aby si cudzia matka dovolila capnúť tvoje dieťa.

indiankaindi
30. jún 2012

ahojte, no my máme čerstvú príhodu z kútika. Dcéra sa hrala s jednou 5 ročnou dievčinkou, celkom pekne, ale po chvíli sa začali hádať. Dievčatko povedalo mojej dcére, aby sme z kútika okamžite vypadli, na čo moja dcéra reagovala takmer plačom a prišla mi to povedať. Poradila som jej, aby povedala to isté dievčatku ona. Spravila to a reakcia toho dievčaťa bola taká, že chytila dcéru za obe ruky a pozerajúc sa jej do očí ju na obe hnusne poštípala. Samozrejme dcéra jačala akoby ju z kože drali. Cukalo ma, najradšej by som tú malú preplesla, tak som poslala dcéru späť, nech si pýta ospravedlnenie. Dievča ju však plne ignorovalo a hralo sa ďalej. V návale hnevu som dcéru poslala, aby to dievčatku vrátila, ale ona len plakala, že to dievčatko jej bude znova robiť zle, alebo jej "rozkope hlavu". Je mi jasné, že týmto sa jej musela už skôr vyhrážať, pretože toto slovné spojenie by si dcéra nevymyslela. Nakoniec dcéra rumázgala, že ona jej to vrátiť nemôže, pretože aj to dievčatko by potom takto plakalo a pod. Neviem ako mám dcére vysvetliť, aby sa nenechala otĺkať. Aj v škôlke, ak jej niekto vezme hračku, div mu za to nepoďakuje. Neustále ju niekto buchne, sotí a ona nič. Ako vidím, deti to už začínajú zisťovať a dovoľujú si viac 😖 A ona to nikomu nechce vrátiť, aby neplakali a neboli smutní 🙄 Poraďte mi prosím, ako z nej spraviť priebojnejšiu. ďakujem

mamutovazena
30. jún 2012

vzdy lepsie akoby mala byt bitkarka,casom sa nauci presadit svoj nazor.aj my dospely sme aki..?tiez nie sme vsetci drzi a nevraciame urazku urazkou,pripadne odideme. 😎 mas zlatu dcerku,bud na nu pysna,zlate stvorenie keby vsetky deto boli take.. 🙂

vejula
30. jún 2012

@indiankaindi tak každopadne by som ja osobne neposielala dieťa aby to vratilo. Podla mna netreba učiť nasilie oplacať nasilim, ale to je len môj nazor... Ja by som toto riešila už osobne, kedže to dievča bolo drze jak opica, agresivne, tak by som mu pekne slušne povedala, že ak ju ešte raz štipne, tak zariadim, že sa v herni už dlho nepohra.... Ale zrejme tu viac kočiek s mojim pristupom nebude suhlasiť, s tym, že to treba nechať riešiť deti, ale tvoja dcera mala ztoho jednoznačne mindraky, zrejme bolo to dievčatko staršie, drzejšie a priebojnejšie a necitilo sa dostatočne silne tento konflikt riešiť
Čo sa tyka tvojej dcery môj braško bol celkom ako tvoja dcera. Mama často spomina ako sa vonku pred barakom hral so susedmi na vojnu.. Akože dole dole dole. A môj braško nestrielal. Prišiel za nim ten sused a pyta sa ho prečo nestriela. Môj braško odpovedal "ja do teba nebudem strielať, ty si môj kamarat." No a mily kamarat v tom momente strelil braškovi facku, s tym, že musi strielať, lebo sa tak hraju. Mama to videla z balkona a bola v momente dole s tym, že milemu susedovi povedala, či by sa mu pačilo, keby mu tu facku vratila ona. Vtedy sa môj braško rozplakal a mamu prosil aby mu facku nedavala lebo to by ho bolelo. Ale tak ti poviem, môj braško na svoju dobrotu tvrdo doplatil už ako dospely, kamarati ho využivali, nakoniec prišiel pre svoju dôverčivosť o vela penazi, o ktore ho obral tiež kamarat... Takže žiaden extrem nieje dobry...

dejnas
30. jún 2012

@indiankaindi máš zlatučkú rozumnú a dobručkú dcérku 🙂 kiežby boli všetky deti také... 😵 žiaľ, v živote je veľa detí (a ľudí), ktorí sa správajú, podobne ako to druhé dievčatko a vtedy sa môže stať za istých okolností, že tí dobráci na to častokrát doplácajú ☹
mne sa páči, ako sa snažíš viesť dcérku k tomu, aby bola trošku priebojnejšia... konkrétne v tomto prípade sa mi páči, že si dcérku poslala 2x za tým diavčatkom, aby sa to pokúsila vyriešiť s ňou bez násilia... to je veľmi dobrý prístup... bohužiaľ, keď je protistrana až natoľko agresívna, že ubližuje naďalej, vyhráža sa, štípe a pod., ten tretí krát - ako si sama písala - v návale hnevu, keď si dcérku poslala, aby úder / štípanec vrátila... ja už by som v takej situácii zasiahla... zo strany tvojej dcérky bol pokus o riešenie potýčky (i keď iniciovaný tebou) a keďže to bolo bez úspechu, navyše "agresivita" na druhej strane narastala, už bola adekvátna reakcia dospelého...
na tvojom mieste by som asi pokračovala v snahe naučiť ju byť priebojnejšou aj bez fyzického kontaktu / násilia... aby sa naučila vyjadriť svoj postoj, nesúhlas, a nie len ticho všetko "strpela"
btw, matka toho dievčaťa nereagovala nijak?

indiankaindi
1. júl 2012

@vejula ja som dcérku dlho viedla k tomu, aby násilie neoplácala násilím. Vždy sa ma pýtala, že prečo ju niekto sotil, alebo buchol a prečo ona nemôže buchnúť niekoho. Ja som jej to vysvetľovala tak, že to druhé dieťa to tak nemuselo myslieť, možno to bolo nedorozumenie, možno nemalo svoj deň a reagovalo takto a za to ho nemusí biť, pretože tak, ako to bolelo ju, bude to bolieť aj to druhé dieťa. No a takto sa mi to teraz vrátilo, že nechce riešiť nič a iba ticho drží ako hluchý dvere 😖 A nevedela som, či je v poriadku, ak to budem riešiť ja, nie ona, aby z nej zase nevyrástol bojko, za ktorého bude problémy riešiť mama.
@dejnas ako som písala tuto vyššie, ja nie som za riešenie násilia oplácaného násilím, ale bolo mi zo strany našej rodiny vytýkané, že si z dieťaťa chovám obeť neskoršej šikany. Preto som pritvrdila, ale nepáči sa mi to. Bohužiaľ, ako sa pozerám okolo seba, tak všetky deti riešia všetko bitkou. A moja jediná tam stojí a nikomu ani len necapne po prstoch. A čo je horšie, ona aj to vyjadrenie nesúhlasu robí tak, že sa síce rozčuluje, ale potichu a každé dieťa ju ignoruje ☹ Čo sa týka matky, toto dievčatko chodí vždy iba so starou mamou, ktorá je ďalej od kútika, číta noviny a podriemkáva. Nikdy ani nepozrie na vnučku, nech by robila, čo by robila. 🙄

dejnas
1. júl 2012

@indiankaindi niekedy slovom (nemám na mysli vulgarizmy) spacifikuješ omnoho efektívnejšie, než násilím... ale to bude účinné asi až v neskoršom veku...
byť ticho a "strpieť" každé jednanie nie je dobré... preto by som na tvojom mieste pokračovala aspoň v snahe naučiť dcérku, vyjadriť nesúhlas a svoj postoj.... ono je to určite na "dlhšie", nemôžeš čakať, že sa to dieťa "naučí" za chvíľu... ani dospelí nie... niektorí ani za celý život 😒

tinus999
18. mar 2013

ahojte, nečítala som všetky príspevky ale dnes aj ja hľadám pomoc ale kvôli presnému opaku...moja dcéra je v kolektíve veľmi milé dieťa, veľmi rada vidí a hrá sa s ostatnými deťmi...bez škriepky, bez hádania, pekne sa podelí o všetky hračky...je jednoducho po tatovi že by každému zniesol aj modré z neba, nemá potrebu nikomu ubližovať, ani sa biť, ani kradnúť iným deťom hračky z rúk....je jednoducho taká povaha...také niečo malé a milučké...jednoducho ju vedieme k tomu aby sa vedela podeliť...a tu nastáva problém, v našom okolí, niektoré detičky mojich kamarátiek sú také že jej trhajú hračky z rúk, keď sa im niečo nepáči tak ju udrú alebo zbijú po hlavičke, chrbte, bruchu...no proste všade kde sa len dá...a veľmi sa musím prekonávať aby som ich zato nebuchla naspäť...moja dcéra má len rok a 9 mesiacov ale bolo to takto vždy...preto možno chápem mamičky ktoré to už nevydržia a capnú aj cudzie dieťa keď sa musia denno denne pozerať ako iné deti cápu to ich (moje), aj ja čakám kedy vybuchnem, a možno si to nechtiac zlízne aj dieťa ktoré uvidím prvý krát...a mohli by ste mi poradiť ako naučiť moje dieťa aby bolo priebojnejšie? aby si tú hračku nenechalo vytrhnúť z rúk??????????????????????

tinus999
18. mar 2013

ahojte, nečítala som všetky príspevky ale dnes aj ja hľadám pomoc ale kvôli presnému opaku...moja dcéra je v kolektíve veľmi milé dieťa, veľmi rada vidí a hrá sa s ostatnými deťmi...bez škriepky, bez hádania, pekne sa podelí o všetky hračky...je jednoducho po tatovi že by každému zniesol aj modré z neba, nemá potrebu nikomu ubližovať, ani sa biť, ani kradnúť iným deťom hračky z rúk....je jednoducho taká povaha...také niečo malé a milučké...jednoducho ju vedieme k tomu aby sa vedela podeliť...a tu nastáva problém, v našom okolí, niektoré detičky mojich kamarátiek sú také že jej trhajú hračky z rúk, keď sa im niečo nepáči tak ju udrú alebo zbijú po hlavičke, chrbte, bruchu...no proste všade kde sa len dá...a veľmi sa musím prekonávať aby som ich zato nebuchla naspäť...moja dcéra má len rok a 9 mesiacov ale bolo to takto vždy...preto možno chápem mamičky ktoré to už nevydržia a capnú aj cudzie dieťa keď sa musia denno denne pozerať ako iné deti cápu to ich (moje), aj ja čakám kedy vybuchnem, a možno si to nechtiac zlízne aj dieťa ktoré uvidím prvý krát...a mohli by ste mi poradiť ako naučiť moje dieťa aby bolo priebojnejšie? aby si tú hračku nenechalo vytrhnúť z rúk??????????????????????

cawes
18. mar 2013

@tinus999 myslim si ze to sa tak male dieta naucit neda

pingu1
18. mar 2013

s radostou by som flakla nejakemu spratkovi, ale len v mojich predstavach. necapnem ani neteri

tinus999
18. mar 2013

pokračovanie: alebo ako vlastne reagovať na takéto situácie...už neviem čo robiť...nemôžem sa pozerať ako ubližujú mojej dcére...každí vraví že to treba vysvetliť mamičke konfliktného dieťaťa ale keď je mamička ľahostajná čo potom???

tinus999
18. mar 2013

@cawes celé dni nad tým premýšľam, ako to urobiť alebo čo vlastne robiť v týchto situáciách ale fakt neviem... ☹

terezka1947
18. mar 2013

@gabika_83 neudrela....moj chlapcek je este malicky a snazim sa ho uz ucit,ze deti okolo ma pohladkat...no ale tiez je dost akcny,takze ocakavam kadeco 😀 ...zatial ho uz parkrat sotili vacsie deti,aj poskriabali....ale vacsinou ich rodicia hned zakrocili a ospravedlnili sa(donutili svoje deti).....niektori rodicia su asi az prilis citlivi na niektore detske "reakcie"....samozrejme si dieta otlkat nedam,ale zase hned reagovat krikom ci bitkou cudzieho dietata,to nie,to by som si nedovolila...ked uz,riesila by som to s rodicmi.

cawes
18. mar 2013

@tinus999 ked je mamicka lahostajna tak capni malemu co udrie tvoju dcerku po rukach, a ked ti nato mamicka nieco povie tak jej na drzovku povedz ze co mas asi tak robit, ked tvoje dieta je jejim len bite a ona to dietatu nevysvetli. Ako sorry ale aby mi vecne niekto dieta otlkal a mamicke to bolo jedno no to je sila

tinus999
18. mar 2013

@cawes no dačo mi o tom hovor 🙂 , už som zúfalá a ľutujem moju dcéru až mi je do plaču, ale napr. pri jednom chlapčekovi asi nepomôže nič, aj mu capnem a na druhý deň je to isté...je to diabol v detskom telíčku, ani z oka mu nič dobré nepozerá...

cawes
18. mar 2013

@tinus999 no mas take deti zopar ich takych poznam a viem co myslis. Mozno mu to nepomoze ale aspon tebe sa ulavi a ked tak mu das facku kazdy den

tinus999
18. mar 2013

@cawes no on má toľko energie že teraz ho capnem kvôli tomu že bije Leu a za 10 minút jej už kradne rukavičky z rúk...a jeho mamka to rieši tak že nechaj mu ich troška lebo bude vrieskať a hodí sa o zem....a toto je denno denne, jemu treba všetko dať, nechať, kúpiť lebo bude vrieskať...no dnes ma to už dosralo...lebo pred mesiacom som Lee zabudla doma rukavičky a chlapcova mama nám chcela požičať jej, no museli sme jej ich vrátiť lebo bude vrieskať a hodí sa jej o zem, no a dnes Lee stiahol rukavičky z rúk a zasa len mu ich nechajme aj keď mojej dcére odmrznú ruky lebo sa hodí o zem...no prečo mám ja stále prihliadať na jej chlapca na úkor mojej dcéry?

cawes
18. mar 2013

@tinus999 no toto by som ze neakceptovala, povedala by som jej ze ich beriem a hotovo nech sa hodi aj o zem aj o aneviem co uplne by mi to bolo jedno jezis ako ja neznasam taketo dzeci. Musis sa s nimi stykat? ja sa zasadne takymto detom vyhybam a ich mamickam duplom

ivv
18. mar 2013

@cawes uff.. toto nemyslis vazne.. ci hej? 😠

@tinus999 v tvojom pripade asi plati "predvidat, predvidat, predvidat"
neviem, do akych kolektivov chodite, ale tvoja malicka je naozaj este babo, od ktoreho by si sa nemala vzdialit a teda zachytit akekolvek "nasilie", predpokladam od cca rovnako starych deti.. v tomto veku naozaj staci povestne "no-no-no", zdvihnut ukazovat, ale kedze take male deti nedokazu ovladat svoje spravanie a racionalizovat ho, tak idealne odist od takych deti a hladat si priatelstvo s menej "agresivnymi" detmi..
neviem, nepises, ako stare deti biju tvoju malu.. nechcem ta strasit, ale pockaj casu a uvidis, ako sa vyvinie aj tvoj maly anjelik 😅 my sme tiez mali takeho doma, a prislo obdobie vzdoru, sebauvedomovania sa a bac, zrazu bolo treba napominat ju a nie deti okolo nej 😝

cawes
18. mar 2013

@cawes mame v rodine takehoto chlapca, no poviem ti zasadne sa nestretavam nechodim. jednoducho ked si dotycna nevie dat doporiadku vlastne decko tak ja to trpiet nebudem. U nas je este problem ze ten ma vyse 2 a je ako obor krizeny s totalnym neadrtalcom a moj maly ma 7 mesiacov, takze sa branit ani nevie. Moj je flegmatik a ked mu niekto nieco zoberie je mu to jedno takze to beriem este sportovo. No ale to ten uff ked si len spomeniem no presne ako tvoj pripad, hadzanie o zem, krik, rev, neznasam to ked idem na kavu a nepocujem ani vlastne slovo lebo ine dieta sa nevie spratat do koze

cawes
18. mar 2013

@ivv co presne mas namysli co nemam mysliet vazne?

terezka1947
18. mar 2013

@tinus999 toto ti asi nepomoze,ale mozes tak v duchu lutovat tu uzasnu mamicku...a co ju este caka,ked jej maly despota vyrastie 😀 a urcite by som ju diplomaticky ignorovala..

tinus999
18. mar 2013

@cawes ja si už myslím že je to aj výchovou, lebo on má všetko aj sa k nemu pristupuje tak že dajme mu všetko čo chce lebo bude vystrájať a jeho mama to takto rieši aj s celým okolím, no chudáčikovi dajte lebo bude zlý a hodí sa mi o zem, niektorý to akceptujú a podvolia sa na úkor svojich detí len aby chlapčekovi vyhoveli a nehodil sa o zem, no ja som to dnes nedovolila (otvárať a zatvárať moju dcéru za dvere) ako hračka, a začal ma biť a dcéru tiež...skoro som ho zabila, do mňa vošiel taký jed že až...ale ovládla som sa a dala som mu iba po riti...tak sa hodil o zem...no a toto je stále...je to syn mojej kamošky ktorá je naj už od našej škôlky čiže už 27 rokov...ona je typ ľahostajnej mami kým sa nejedná o ubližovanie jej synovi, lebo do vtedy len kývne plecami že nevie čo s ním robiť ale keď sa jedná o ubližovanie jej synovi tak sa vie postaviť...

ivv
18. mar 2013

@cawes "no mas take deti zopar ich takych poznam a viem co myslis. Mozno mu to nepomoze ale aspon tebe sa ulavi a ked tak mu das facku kazdy den"
😖

cawes
18. mar 2013

@tinus999 tak ked ste kamosky tak tym lepsie, ved jej teda povedz ze ti to vadi a ze ked mu neda ona nech sa na teba nehneva das mu ty.
Co sa tyka ostatnych prispevkou tu tak kto to nezazil nech radsej nehovori, zazila som to na vlastnej kozi a ten diabol mi skocil na tehotenske brusko a skoro mi vyhodil 7 tyzdnove babätko z kocika. A mamicka??? joooj no vies on je taky neposeda. No sorry ale co je vela to je vela

cawes
18. mar 2013

@ivv no tak to myslim uplne vazne! Asi si nic take nezazila ja hej a ver mi tam nic nepomoze, lebo bohuzial rodicia to nevidia a je im to aj jedno a moj prispevok vid vyzsie jednoducho inak sa to neda