Uspávanie na prsníku
Ahojte, zaujima ma vas nazor na uspavanie odmalicka. Nakopla ma kamaratka, ked sme rozoberali knihu "Kazde dieta sa vie naucit spat". Ja som reagovala, ze ake kriticke reakcie vyvolava, ona oponovala, ze nerozumie preco. Po rozhovore som pochopila, ze ona vacsinu z tych problemov nepozna a preto do nejakych extremnych vyplakavani (tvrdi ona) nesla. Nebolo treba dieta lamat, ani nemuselo rezignovat. Podla nej je zaklad tej knihy, ze co dietatu ukazes to ocakava.
Moja otazka je (a zaujima ma i nazor mamin co uspavaju na prsniku, ked pozru retrospektivne, ci to nemohli robit inak) - je podla vas uspavanie na prsniku v konecnom dosledku pomoc, ci si nim pletieme na seba bic? Je to ako mnohe laktacne poradkyne tvrdia a mnohe maminy instinktivne citia potrebna vazba, potreba dietatka a treba ju naplnat? Alebo je to urcity, aj ked pochopitelny zlozvyk? Urcite je dojcenie viac ako potrava a splna nespocetne vela funkcii, ale neda sa tym, ze skratka dietatku (jedine!) zaspat na prsniku od zaciatku nedovolime predist kopcom problemov a vychovat dieta, ktore so samostatnym zaspavanim bude spokojne? Kamaratka tvrdila, ze ona malu nakojila vzdy na poziadanie, ale ked chcela dcerka zaspat tak ju chvilku zabavila a vzdy bdelu dala do postielky vo veku, ked zaspavala casto a rychlo. Bola pri nej ale trvala na postielke. Pamatam si, ze i moja ten vek mala, kedy odkvecla sama, ale odtrhanie od prsnika bolo spojene s placom, ja som to nedokazala,... Mne vsak kamaratka hovori, ze si velmi rychlo zvykla a tym padom ju nikdy nemusela oducat neskor, nechat vyplakat atd - jej dcera to povazuje za normalne a tesi sa do postielky. Prespi jej celu noc a dojcia sa napriek tomu ze v noci nedojci.
Ja sa akosi vnutorne neviem rozhodnut, ci to len u nich prebehlo tak hladko, alebo ci je to fakt nieco co funguje celkovo?
Ku mne - ja uspavam na prsniku, mala je s nami v posteli po tom co sa v noci prvy krat zobudi. Uzivam si to, ale vadi mi obcas to dlhe uspavanie. Myslim, ze je logicke, ze dcerka nevie inak zaspat kedze nic ine nepozna a na oducenie by som ju musela nechat vyplakat, co nechcem. Ked sa rozpravam s laktacnymi poradkynami hovoria, ze na prsnik som ju nenaucila, ze je to prirodzene a potrebne. Ked vravim s maminami co deti striktne naucili na postielku tvrdia, ze je to len mojim spravanim a ze som tu zavislost vytvorila ja. Urcite su i deti, co v malickom veku dobre zaspavaju a neskor sa to pokazi, ale opat by bolo pravidlom, ze im pomoct, ale neuspavat dojcenim.
Viem, ze kadze dieta je ine a pravda je niekde v strede, ale ako to vidite vy?
@diana_81 ahoj, dobra tema, musela som sa usmiat lebo vy ste PRESNE ten isty pripad co my. maly ma 10 mesiacov, zaspava pri kojeni, prelozim ho do postielky a ked sa po 1x prebudi, vezmem ho do postele a do rana je s nami.
to prve prebudenie bolo kedysi okolo 11-12 v noci, vtedy som si hovorila ze asi robim chybu, nemala by som ho ucit na zaspavanie na prsniku. ale zrazu sa zmenil, teraz sa budi po 1x okolo 3 rano, cize zhruba po 7 hodinach spanku. to uz sa budi urcite od hladu, to je dost dlhy cas. potom je do rana hore este asi 2x, napije sa k spanku a o 6 sme hore. nastastie u nas nie je nic take ze pouziva prsnik ako cumel, ze ho musi mat v pusine, nie, ked sa naje, zaspinka aj bez neho, len musim lezat pri nom.
ja to berem tak, ze u kazdeho a pre kazdeho funguje nieco ine, preto nikoho nekritizujem ani sa nenecham kritizovat. kamoska uspava nosenim na rukach, dalsia nechavala dieta vyplakat kym sa naucilo same, ja na prsniku....kto povie co je lepsie??
a odpoved na tvoju povodnu otazku, ktoru ti admin zmenil, odo mna je, ze je to pozehnanie, v ziadnom pripade nie prekliatie.
a este k tomu co hovori @nezabuddka . chcela by som mat hned aj druhe ale presne kvoli tomu este pockam. neviem si predstavit dat dieta do inej izby a nahradit ho v postielke bracekom alebo sestrickou. ak by som teraz otehotnela, narodilo by sa v 19m veku prveho syna a fakt si to neviem predstavit aj ked dieta by som druhe chcela najradsej hned. potom si myslim, ze to budeme riesit tak, ze k manzelskej posteli pribudne okrem postielky aj detska postel pre prveho a budeme spat cela rodina spolu. 🙂 nemyslim, ze to bude trvat dlhsie nez 2-3 roky, krasne roky, vecne s nami spat chciet urcite nebudu. nastaste manzel tento nazor zdiela tiez .
@carodejnica sa mi paci ako sa tu na MK obhaname studiami xixi. Je ale zabavne sledovat tie studie v case co plati teraz o pat rokov uz platit nebude. Ja ti poviem z vlastnej skusenosti moja mala ma 9 mesiacov, a ja som zistila ze som opattehotna. Este ju kojim, ale uz som taka zo vsetkeho unavena, ze uz v noci sa nezobudim hned ako zaplace (ako to bolo na zaciatku), ale az ked dlhsie reve a niekedy sa uz aj sama ulozi spat, bez toho aby som jej dala prsnik, co si myslim ze je tiez absolutne normalne. Mozno ked niekto bude robit takuto studiu zisti ze aj toto je uplne prirodzene a antropologicky normalne, a potom to nam bude predkadat ako model spravania xixi.
🙂 dakujem i za vase povzbudive slova... ono ja sa malu nechystam odstavit teraz pre toto... skor uvazujem, ci si to pri druhom od zaciatku nenastavit inak, ale ako som pisala vyssie, ja som ani v tom veku ked sa to akoze ma zacat ta asociacia pretrnut nedokazala malu neupokojit hned ako bola rozospato uplakana. Nevedela som jej verbalne opakovat "je noc malinka, treba spinkat" a nebrat ju na ruky :-/ ona mi prd rozumela ak som to skusala 🙂 Ale ako vravim poznam maminy co si to zariadili inak a obcas mi to nejde do hlavy. Najma ako vravim, mam teraz mat navstevu (jednu z mala za poslednych 17 mesiacov) a je mi trochu i smutno, ze proste kazdy vecer je dlhocizne uspavanie a pytam sa, ci to nie je logicke ked som to malu tak naucila.
@diana_81 super ak si mala bezproblemove tehotenstvo ja osm prve mala take, ze osm vladaa len lezat a vracat veelmi vela osm schudla, takze teraz uz viem ze budem musiet malu odstavit lebo to inak ja nezvladnem. A to nehovrim o klasickej unave. Proste ked sa neda tak sa neda 🙂. Prajem pekny den a veea mliecka pre drobca.
Ja som takto tiez pozerala na tie "africke deti"... lebo niekto pisal ake je to v koncepte kontinua (aj ked tam to bolo o juznej amerike). Ako akceptuju ich nazor a nenutia ich do veci co nechcu, a tym vlastne ich vedu k samostatnosti. No ktore veci su u nas najproblematickejsie??? Obliekanie? V Afrike nie je. Nocnik? Tam sa cika za chyzou - to si viem tiez rychlo predstavit ze by mala pochopila, ani by si plienku nemusela vyzliekat, ziadnu by nemala. Hadzanie sa o zem v supermarkete kvoli cokolade? To ich asi tiez netrapi 🙂 Su cely den na cerstvom vzduchu, deti ako maku,... navzajom sa vychovaju ciastocne a pozoruju mamu pri praci. Zijeme v inej spolocnosti...
Presne, to je druha vec... uz teraz sa desim aka budem mozno unavena, ci budem vladat... a nie kazdy ma ten benefit ze moze zostat doma. Niektore pracuju, maju dieta a su tehotne navzajom. A nemyslim, ze vychovavaju svoje dieta s mensou laskou ako ine.
@diana_81 My sme vyskúšali veľa spôsobov uspávania. Moja malá sa naučila od narodenia zaspávať na rukách - na prsníku nechcela. To bolo teda únavnejšie, kolísať ju aj pol hodiny v noci a veľa krát sa znovu zobudila, keď som ju položila do postieľky. V 4 mesiacoch som si povedala "Dosť, ideme sa učiť spať" . Keďže metódu vyplakania absolútne neuznávam, dieťa nechápe, prečo je odrazu samé a mama nechodí, použila som trochu humánnejšiu metódu Pick up/put down. Fungovalo to, za 1 deň, zaspávala sama. Ale sama som si ju zase po pár mesiacoch "pokazila", keď som ju kojila pred spaním zaspala a nechala som ju. Lenže mne zaspala na prsníku rýchlo, tak som si to užívala. Lenže asi 2 mesiace dozadu ma začala používať ako cumlík (svoj odmietla - odvtedy ho nemala) a začalo ma to najmä v noci obťažovať. Tak som ju nakojila skôr, kým nebola až taká unavená, pri svetle a držala som ju aby nezaspala. Sama ale v postieľke nezaspí, tak si s ňou sadnem do hojdacieho kresla a zaspí mi v náručí. Ale tentoraz je to do 10 minút a spí tvrdo aj po preložení do postieľky.
Ak ju uspávaš veľmi dlho, možno ešte nie je unavená, ja som sa musela naučiť, kedy je jej správny čas. Dôležité sú aj rituály, aby dieťa vedelo, že sa ide spať. Ako matka ty poznáš najlepšie svoje dieťa, nerob niečo, s čím si si nie istá vo svojom srdci. Neodsudzujem matky, ktoré nechali svoje dieťa vyplakať.Ale nie je pravda, že to funguje na 100%. Poznám dosť takých a aj tak im neprespali noc.
🙂 joj, to hej... len niekedy si vravim presne ako tu piseme s nezabuddkou, ak mas cas si precitaj - ze nic nie je len cierno-biele... takze si hovorim, ci su tie moje vnutorne vycitky, ze musim vydrzat lebo je to pre malu to najprirodzenejsie opodstatnene? Ked citam laktacne, mamilu a mnohe maminy citim len tie pozitivne uzasne vazby, lasku, spinkanie spolu... ale ptom ked ma niekto jedno male a vzapati dvojicky a nedokaze to tak nakoniec z tych deti tiez hadam vyrastu vyrovnane osobky, ci nie?
Moja má 17 mesiacov,95 percent sa uspáva na prsníku.ja som ju na to navykla,ale keď som ju nijak nemohla uspať.Spätne keď rozmýšľam čo bi som mohla ináč spraviť,asi nič.V poslednom čase sa stáva že sa nakojí,ľahne a zaspí.Dúfam že kým pôjde do škôlky tak sa odnaučíme zaspávať na prsu.Moja mama mi stále hovorí,že aj toto ju prejde.Mne to nerobí problém,tak to zatiaľ neriešim.Nenechávala som deti vyplakávať,mne to je proti srsti.
@nezabuddka
Toto som nedávno čítala, že nie je celkom prirodzené pre človeka tak skoré obnovenie plodnosti po pôrode, bacha, nebavíme sa o horizonte 100-200 rokov, aj naše prababičky a prapraprababičky, mali deti rok po roku, zrejme prispôsobenie sa sťaženým podmienkam, proste stratégia prežitia druhu, čo najviac potomkov aj za cenu strát... niekde v pralese, kde ľudia žijú štýlom ako naši predkovia v jaskyniach, majú ďalšie dieťa až po tom, čo sa prvé ako tak osamostatní, respektíve odstaví - teda k obnoveniu plodnosti dôjde až po odstavení....
@diana_81
Jasné, že nežijeme v džungli, máme iný životný štýl, ale tie príklady z prírodných kultúr nám pomáhajú pochopiť to aký sme, pretože naše biologické korene sa nedajú tak ľahko vytrhnúť, evolúcia nie je o mesiacoch, či rokoch, ale o tisíckach, či desať tisíckach rokoch a generáciách...
Toto je známy a super článok.
Proč africké děti nepláčou
http://www.lpp.sk/index.php?option=com_content&...
presne ako u nas, stale sa to menilo a ja som sa snazila prisposobit dietatu. Neviem spatne asi ako pise @disala, ci som mohla nieco urobit inak, lebo vlastne som sa snazila a nezaberalo tak som malu prestala trapit ked to neslo. A tie metody som prave preto prestala riesit, lebo po kazdej horucke, hnacke a podobne by som to asi musela opakovat a ja neviem nechat napriklad dieta co ma hnacky a horucky spat v postielke, to som rada ze je na mne nacucnute a ma moje mliecko aby sme predisli dehydratacii... No a po takom tyzdni choroby si viem zivo predstavit tu prvu noc v postielke zase, vsakze?
Odporúčam inak aj túto knihu 😎
http://www.martinus.sk/?uItem=128872
@diana_81
O tej plodnosti som pocula tiez... asi to suvisi s dojcenim a tym kedy je telo i mama pripravena na dalsie dieta, ale u nas to celou tou antikoncepciou a umelou vyzivou zrejme uz nie je take. Aj ked ja som napriklad dostala menstruaciu uz po 9 mesiacoch (ci i ovulaciu neviem).
@diana_81
tak, tak... inak ja som pri dcére dostala menstruaciu až keď mala 14 mesiacov... a teraz stále nemám... 😕
mozno sa to nabaluje 🙂 este jedno dieta simozes dovolit skoro, ale ak napriklad dojcis tandemovo tak to telo povie stop 🙂
@diana_81 pytala si sa co v pripade ze spite mimo domova. my chodime k svokrovcom, k mojim rodicom (svokrovci uplne ine mesto a moji rodicia na dedine) a nikoho ani nenapadlo ze je nieco neprirodzene na tom ked idem ukladat maleho kojenim. aj ked sme na navsteve a maly si nejako ublizi a chce sa mojkat jednoducho sa opytam ci mozme ist do inej izby. ja osobne sa nevnimam ako chudera a ak by mi niekto nieco take naznacil moze si byt isty ze tak skoro na navstevu nepridem 🙂
k teme "africke deti" by som dodala len tolko ze podstata je niekde inde. v afrike tie jednoduche zeny nevnimaju prsia ako objekt urceny pre muzov ale pre deti. ja som sa uz velakrat stretla ze mi kamosky povedali ze "och a ja by som nekojila lebo by som si znicila prsia... " trapas. preto sa kazdy snazi co najrychlejsie odstavit dieta? a pripadne este urobit z neho male teliatko aby pilo kravske mlieko miesto ludskeho? no ja neviem, kazda mame na vlastnom svedomi co do deti investujeme. moj nazor je ze kojenie je prirodzene a drobec sa odstavi ked bude chciet.
@diana_81 nechce sa mi citat, co pisali baby predomnou, lebo maly bude urcite o par minut hore...🙂 ale aj my zaspavame na prsniku. Najprv som bola z toho cela nestastna, hlavne ked ma svokra "zvozila", ze co ho nenecham sameho zaspat, ze ved uz sa to musi naucit a bla bla bla...citala som aj tu knihu Kazde dieta sa moze naucit spat"...a aj som zvazovala, ze sa do uspavania podla nej pustim...ale nejak mi to srdce nedovolilo. Kazde dieta je ine, niektore deti si ani nevsimnu, ze su same v postielke a zaspia a niektore proste potrebuju pritomnost rodica....a zalezi aj od veku. Po precitani clanku http://dojcenie.wordpress.com/2010/10/22/nepres... som si este viac utvrdila, ze som sa dobre rozhodla, ked som neucila Misinka buvat podla tej knihy. No co, tak vecer si pri nom polhodku polezkam, pocucka si, pomojkam si ho a buva... a v noci to iste. Buva s nami v posteli, len vystrcim prsnik a do 3 minut zase spinka..... DOjcenie je dar, je to nieco uzasne....tak asi tolko v skratke...prepac, ak to nedava zmysel, ale odbiehala som k malemu 😀
ja som na tej navsteve to myslela tak, ze ja som z toho tie dva tyzdne tiez nic nemala. Keby slo o jedno poobedie, je to asi ine. Vsetci sedeli vonku na terase a ja som travila hodiny a hodiny hore na poschodi v dome kedze mala vtedy este spavala 3x denne a nikdy nevedela normalne spat ani zaspat.. Vonku bolo prilis rusno a mala sa nevedela upokojit, na posteli som ju lezat nemohla nechat a pri preklade do postielky sa zobudila... aj sa nezobudila, tak sa zobudila do pol hodiny na to ze nie som tam... Mozno to bolo prave zle obdobie. Len som to brala ako priklad.
@suz2
dik za koment, diskutujeme tak rozne 🙂 snazime sa byt otvoreni a baby mi tu pisali uz rozne skvele skusenosti. Mne hlavne neslo o nechanie vyplakat dieta co uz si za rok na prsnik zvyklo. Na druhej strane je otazka, ci to pri mladsom nie je to iste, len je to dieta este slabsie a nevladze tolko plakat, tak sa vlastne unavi a zaspi skor a rodic ma pocit, ze to slo "lahko"? Asi je to najma o dietati - u nas to skratka neslo, mala ma strasne potrebuje. A ja mam pocit, ze je to najma dojcenim a tym, ze sme od jej porodu stale boli spolu, rooming-in v nemocnici a odvtedy furt. Asi ak ma niekto babatko, co bolo v inkubatore a na umelom mliecku hned, tak sa tam ten proces nastartuje a ono sa nauci ignorovat okolie, zaspat same, ved co ine mu zostava. A potom mozno mamina vravi, ze ved jej syn nikdy nemal problem s postielkou... Mne krpana prave zaspala, odkedy ma len jeden spanok je to fajn... uz sa to da prezit. Som zvedava ake to bude s 2. Aky mas nazor na to? Teda ked je viac deti? Baby tu oponovali, ze vtedy to len tak nejde, taky luxus ze cucky-sem a cucky-tam.
@kattrin5
Tiez som pocula, ze to je take to vhodne obdobie na to. Ako mas v plane riesit zdravotne problemy a tak? Teda u nas vzdy ked ma mala horucku, ci hnacky mala a tak tak sme furt na prsniku, aj sa na nom uspavame, lebo ine nepomaha. Nebojis sa ze sa vam to zase pokazi a bdes ju musiet nechavat vyplakavat zas a znova?
@diana_81 Ako pises, uzivas si to a tebe to vyhovuje... tu je tazko nieco riesit... 😉 Pokial ty to nebudes chciet zmenit, tak to nemen. Len je potrebne uvedomit si jednu vec, neviem, ake stare mas dietatko, pride cas, ked vasa postel by mala patrit len vam, aj dietatko potrebuje svoj priestor a potom citova zavislost - tvoja a dietatka. Cas, ked materske mlieko uz nebude az tak potrebne, len to cucanie, ktore ukludni babatko a teba... preto sa o tom tolko hovori a pise. Mne tiez zaspavali pri kojeni, ale akonahle som uz vycitila, ze sa prebrala, par krat si cucla, aby zaspala, stopla som to cuckanie - vtedy vzal malu manzel, inak na tom nevidim nic zle, mne zaspala pri prsniku a prelozila som do postielky, nie do postele - som sebecka? ale je to nasa postel, ktoru mame s manzelom pre seba. Inak rano do nej naskacu obe baby 5,5 a 1,5r a pomojkaju sa, postiskaju, lahnu si k nam, ale kazda ma svoju postel 🙂 Ked sa starsia pyta, preco my mame postele spolu a ona sama, vysvetlim jej to, lebo my mame kazdy sam, ale pri sebe, lebo sme manzelia. Az ty budes mat manzela a budes chciet, aby bol pri tebe, date si postele spolu... A doplnim, sama vravis, ze ti vadi, ako tatko chrape, ze? Ja sa uz na to nebudim ,alebo sa prestahujem do obyvacky... zasmejeme sa a je to OK 🙂
Uz bola chora a spala v postielke🙂
🙂 ja mam v sebe tu cast co si to uziva a i tu co si obcas vravi ci si nekomplikujem zivot zlozvykmi. Ale momentalne napriklad zaspala behom 10 minut a keby to takto bolo staaaale, tak tu ani nie som 🙂
Nam to s manzelom v podstate az tak nevadi. Lebo malu davam po zaspani do jej postielky (len boli casy a i teraz su ked je napriklad chora, ze to nefunguje) a spi pokojne v poslednej dobe do 2:00 rano, aj dlhsie. Cize ak chceme mat chvilku tutu-mutu pre seba, tak to vieme kym krpata spi a potom ked si ideme lahnut tak si ju ja vezmem predtym ako vsade zhasnem. Povodne som ju nechavala ze nech sa zobudi sama. Ale zbytocne plakala a ja som podvedome nevedela dobre zaspat, lebo som "cakala" kedy ju zacujem.
Skor ide o tie dlhe uspavania. Ze skratka umyjeme zubky, dame pyzamko, do spacieho vacku, pusu hrackam... a mala sa tesi, zmoli oci a potom aj hodinu nie a nie zaspat. Ona je zlata, vacsinou ani nevymysla, ze by zliezala z postele, a podobne, proste lezka ale nemozem odist kym pevne nezaspi. Skusala som ju i viacej unavit, ze mozno nie je dost unavena, ale bola ptom umrncana, lebo ocividne spat chcela. To su tie momenty, ked sa citim ako v pasti, lebo nechcem v tej chvilke odist a nechat ju tam. To ju nicomu nenauci tak narazovo.
No to ju vzdy nakojim a dam naspat do postielky aj ked je 10 krat hore nedavam ju ku sebe vzdy len do postielky.
cize presne co som pisala v uvode, dojcenie ano, ale nie na spanie... Tak som zvedava ako vam o pojde dlhodobo 🙂 ak Ta napadne ozvi sa pripadne priebezne, budem zvedava..
Inak mala je cez den v pohode? Lebo moja bola po tom co som nieco take na nu skusala dost mimo. Proste agresivna, resp nesmiala sa a tak. Citila som, ze ju to stresuje.
Nieee moja mala je praveze omnohooooo lepsia, pozri si moje statusy pred tym kazdy den som tu mamicky zufalo prosila o rady lebo som vo svete nevedela co uz mam robit ako dat malu spavat a ona bola cely den nervozna ja som ani na zachod nemohla ist, akonahle som sa vzdialila hned vrestala a teraz? Chodim von, do kostola a mala je v pohode s manzelom. Praveze od kedy mi pekne spinkava tak je omniho lepsie babo. A vies ci ja som bola aupairka pre 4 mesacneho chlapceka a on bol tiez nauceny zaspavat bez cicika, jeho mama ho dojcila ked bola doma a ked nebola odsavala, a ja somnemala problem ho ulozit..a nas caka to iste kedze ja Iidem do prace bolo pre nas nevyhnutne malu naucit spat bez cicika a som rada ze sme to zvladli lebo sa nebojim ze ked budem chodit do prace mala mi nebude spavat. Ja som pred tym nemala vobec cas na seba ani len sa najest mala v kuse uvrestana alebo zavesena na mne, fakt je vidiet veeelky rozdiel ked je babatko pekne vyspane a kes je nevyspane.
vies mozno ze by som to ani ja neriesila keby ma zivot nedonutil ju nechat vyplakat ale...Na zaciatku mala moja dost silny reflux, takze som ju musela zakazdym kojit po sediacky a potom aspon 20 min nosit inak by sa zobudila a plakala. Takze bolo jedno ci spi so mnou alebo v postielke a tak spala v postielke. Potom si na postielku tak navykla ze uz nevedela spat so mnou v posteli (velmi skoro zacala stvornozkovat a postavila sa). Vzdy ked som ju dala k sebe do postele tak zacala stvornozkovat po celej a vedela preliezt aj cez prekazky + do toho sa nejak naucila zaspavat na prsniku. Tak sa mi stavalo ze celu noc som nerobila nic ine len som vstavala prikladala ona si dvakrat cucla zaspala a o pol hodinu sa to zopakovalo. Rano sme boli obidve nevyspate (ona to potom ako tak dohanala v kociku). Jedneho dna som si povedala ze uz staci a nechala som ju poplakat. Teraz vie zaspat sama, aj doma (uz mi v kociari nespi). Rano sa zobudi vyspata a vecer je nas s manzelom. Myslim ze v tej knihe na zaciatku je to pekne napisane, ze ak nemas ani najmensi problem so zaspavanim na prsniku a ak to nepotrebujes riesit tak to proste neries. Nasli ste si system ktory vyhovuje vsetkym a to je podstata, aby ste vy ako rodinka boli spokojni. Mne taky stav nevyhovoval tak som to poriesila a to je vsetko. 🙂
@kattrin5 presne ako vravis, a pri druhom budem sa snazit neucit na zaspatie na prsniku
Inak sranda, tieto paradoxy... môj malý nevedel zaspávať na prsníku, kým bol menší , len som ho musela uhojdať na rukách, ja po skúsenostiach s dcérou, som ho naopak cielene učila aby na prsníku zaspal.
Teraz mi takto krásne večer zaspí v mojej posteli, počkám kým sa neodpojí, a idem si po svojom. Potom si už len k nemu ľahnem a spíme do rána. Viem dojčiť a spať, takže nočné dojčenia nerátam. 🙂 🙂

@nezabuddka
Dakujem Ti za nazor 🙂 ved presne pre toto tu temu otvaram. A presne vidim i ten Tvoj pohlad, aj ked suhlasim i s @danjelca ze neda sa dieta "teoreticky vychovavat akoby uz malo surodenca"... Presne o tomto sme sa bavili s manzelom. Ked bude druhe, bude ta atmosfera doma ina. Prve, ak sa bude este dojcit v case tehotenstva a potom ked sa druhe narodi sa nechystam odstavit, cize nebude musiet mat pocit, ze mu beriem vsetku pozornost. Ked sa bude dojcit krpec moze sa pridat, alebo hrat pri nas. Budem sa snazit uz apelovat na jeho vek - bude mat viac zodpovednosti ale i viac volnosti oproti krpcovi a mama tu bude ak bude chciet. Myslim, ze i to male dieta bude vnimat, ze je okolo neho viac ruchu, ze je niekto kto mu robi sasoviny (mna niekedy najviac vycerpavalo "zabavat" dieta, so surodencom sa zabavia navzajom. Spinkat bude asi viac za pochodu, v satke, v nosici, ci kociku... a uspavat budeme asi na etapy - babo prve a potom druhe dieta. Alebo jedno tatko a jedno mamina ak budeme obaja vecer doma. Ale prave pre vsetky tieto dimenzie vo mne tie otazky vznikaju. Mozno napisu i maminy co maju dve a nevidia v tom problem...