Uspávanie na prsníku
Ahojte, zaujima ma vas nazor na uspavanie odmalicka. Nakopla ma kamaratka, ked sme rozoberali knihu "Kazde dieta sa vie naucit spat". Ja som reagovala, ze ake kriticke reakcie vyvolava, ona oponovala, ze nerozumie preco. Po rozhovore som pochopila, ze ona vacsinu z tych problemov nepozna a preto do nejakych extremnych vyplakavani (tvrdi ona) nesla. Nebolo treba dieta lamat, ani nemuselo rezignovat. Podla nej je zaklad tej knihy, ze co dietatu ukazes to ocakava.
Moja otazka je (a zaujima ma i nazor mamin co uspavaju na prsniku, ked pozru retrospektivne, ci to nemohli robit inak) - je podla vas uspavanie na prsniku v konecnom dosledku pomoc, ci si nim pletieme na seba bic? Je to ako mnohe laktacne poradkyne tvrdia a mnohe maminy instinktivne citia potrebna vazba, potreba dietatka a treba ju naplnat? Alebo je to urcity, aj ked pochopitelny zlozvyk? Urcite je dojcenie viac ako potrava a splna nespocetne vela funkcii, ale neda sa tym, ze skratka dietatku (jedine!) zaspat na prsniku od zaciatku nedovolime predist kopcom problemov a vychovat dieta, ktore so samostatnym zaspavanim bude spokojne? Kamaratka tvrdila, ze ona malu nakojila vzdy na poziadanie, ale ked chcela dcerka zaspat tak ju chvilku zabavila a vzdy bdelu dala do postielky vo veku, ked zaspavala casto a rychlo. Bola pri nej ale trvala na postielke. Pamatam si, ze i moja ten vek mala, kedy odkvecla sama, ale odtrhanie od prsnika bolo spojene s placom, ja som to nedokazala,... Mne vsak kamaratka hovori, ze si velmi rychlo zvykla a tym padom ju nikdy nemusela oducat neskor, nechat vyplakat atd - jej dcera to povazuje za normalne a tesi sa do postielky. Prespi jej celu noc a dojcia sa napriek tomu ze v noci nedojci.
Ja sa akosi vnutorne neviem rozhodnut, ci to len u nich prebehlo tak hladko, alebo ci je to fakt nieco co funguje celkovo?
Ku mne - ja uspavam na prsniku, mala je s nami v posteli po tom co sa v noci prvy krat zobudi. Uzivam si to, ale vadi mi obcas to dlhe uspavanie. Myslim, ze je logicke, ze dcerka nevie inak zaspat kedze nic ine nepozna a na oducenie by som ju musela nechat vyplakat, co nechcem. Ked sa rozpravam s laktacnymi poradkynami hovoria, ze na prsnik som ju nenaucila, ze je to prirodzene a potrebne. Ked vravim s maminami co deti striktne naucili na postielku tvrdia, ze je to len mojim spravanim a ze som tu zavislost vytvorila ja. Urcite su i deti, co v malickom veku dobre zaspavaju a neskor sa to pokazi, ale opat by bolo pravidlom, ze im pomoct, ale neuspavat dojcenim.
Viem, ze kadze dieta je ine a pravda je niekde v strede, ale ako to vidite vy?
este dodavam, k pripadnej otazke a co manzel - ten odchadza do prace medzi siedmou a osmou, zalezi od klientov a prichadza vecer v rozpati osmej az desiatej .
@kattrin5 ahoj
chcem sa opytat,kolko ma mesiacov tvoja mala?
aj ja mam ten isty problem s uspavanim syna,ale on ma len 10 tyzdnov
skusala som ho nechat par krat plakat ,ked som ho ulozila na spanok do posielky,ale plakal velmi
aj so slzickami,nemala som srdce ho nechat dalej plakat
tak zatial sa uspavame stale na prsniku
@diana_81, vies co si myslim? Ze mate odlisne deti. Napr. su deti, ktore sa nechcu odstavit, a kamoska ma syna, kt. od 8 mesiaca prso odmietol a koniec. Cize u nej to tak fungovat moze, ale u dalsich x deti to nejde. Kazde dieta je ine. Na kazde plati ine pravidlo, iny sposob uspavania.
@susan1904 niee tvoj je moc malicky on ta este potrebuje..metoda vyplakat sa neodporuca skor ako v 4 mesiacoch..este vydrz a potom skus znovu..urcite sa nauci..ja vravim moja mala bola doteraz len na ciciku ci vo dne ci vecer inal by nezaspala..bola tazky zavislak a vidis par dni placu ju naozaj oducilo.. prave je odkvacnuta v postielke uz 2, 5 hodiny. Moja bude mat 7 m, a metodu vyplakat sme robili cca pred tromi tyzdnami odvtedy mi spinkava krasne sama v postielke. Viem si predstavit ake to mas tazke ja som tym presla..vzdy aom si s malou lahla a ona dokazala cucat cicik aj dve hodiny ale akonahle som sa odpojila ze na wecko alebo co hned bola hore...ja som mavala taaaake nervy na to..urcite odporucam babatko davat spat len do postielky
@diana_81 Nasa mala mala problemy so spankom od narodenia. Neuspavala som na prsniku, robili sme vsetko mozne, len aby spala. Cele dni som ju vozila v kociku, akonahle zastal, bola hore. Manzel ju nosil na rukach...a tak dookola. Ked mala skoro rok, rozhodla som sa naucit zaspavat na prsniku. Bolo to vykupenie!!! To, ze dieta sa da naucit spat(za aku cenu?) ti budu tvrdit hlavne tie matky, ktore problemy so spanim nikdy nepoznali. My sme nechali vyplakat, ked mala dcera 4 mesiace, ked uz sme obidvaja padali na huby. Odvtedy som si povedala, ze nikdy viac! Plakala hodinu, kym konecne zaspala, o hodinu bola znova hore a plakala uz tak hrozne, ze a vobec nijako nedala utisit. Nasledujuci mesiac sa uplne branila tomu, aby zaspala a pokusala sa robit vsetko mozne, aby sa udrzala v bdelom stave. Pichala si prstom do oka napr. U mna taketo drasticke metody maju stop a ani ked budem mat druhe, nebudem na nom podstupovat ziadnu drezuru. Ak bude mat problem, budem sa snazit pomoct a nenecham ho trapit sa s tym same.
ja ked nad tym celym uvazujem tak vzdy prichadzam k podobnemu zaveru ako vy dve. Ale mozno som ja makka a na tom to stroskotava, neviem. Potom sa na seba zaroven hnevam, ze sa necham ked vymysla vytocit. Lebo teraz mame po veceroch opat rodeo a take fazy sa striedaju s lepsimi. Len je to fakt unavne, ona nie a nie a nie zaspat... Ked uz zaspi tak ju behom 30 sekund mozem zbalit do postielky a ist si po svojom, ale ona spekuluje, spekuluje, hra sa s rukami, tlapka po mne, hmmmka si a potom z nicoho nic ako keby utol a chrrrrr - spi ako zabita. Na druhej strane tie co tu moje prispevky sleduju vedia, ze som parkrat skusila pritlacit a uspavat v postielke... lenze u nas to bolo ako pise sharlotta ine ako tvrdia okolite maminy. Ony vravia, ze 2-3 dni si dieta chvilku poplakalo a bolo lepsie. Je vyspate a stastne. Moja nespala uz duplom, a bola cez den zla/nestastna/vykolajena. Mne pomahala mama, kym bol manzel na sluzobke a po tyzdni revu co mala niekedy cez den ani nespala, lebo po hodine sme to vzdy ukoncili som si povedala, ze toto skratka vlastnemu decku robit nebudem. S mamou sme sa do krvi hadali, ona sa snazila mi byt oporou, ale ja som ju a seba nenavidela za to ze to robime... Takze teoreticky som to asi mala urobit, prakticky to neslo... Mala teraz spinka rada, ale niekedy v tej izbe travim (a roznymi "este vycikat") hodinu.
🙂 akcna rodinka 🙂 ono zase mat surodencov a mamu superzenu musi byt parada. To myslim v dobrom. Nacrtnes kratko ako ste sa k tomu dopracovali? Bolo to od zaciatku take od prveho - ci si postupne korigovala svoje ulety? Boli dojceni? A ak ano ako dlho? Ono ja nehovorim ze to nejde spojit - dojcenie a neuspavanie na prsniku,... len ze je to asi tazke odtrhnut to pokojne zaspavajuce dieta 🙂
@diana_81 Dianka nenechaj sa zvyklat maminami ktorých deti sa naučili spat...krátkym vyplakaním a podobne...lebo jednému dietatu to vobec nič neurobí a druhému to urobí traumu na celý život...
spomeniem príbeh od mojej svokry...dceru, mm sestru vraj nechala plakat na dvore ...podržte sa ... 7 hodín....
No a výsledok? emočné problémy, rozkolísanost sklon k depkách atd atd..proste bola citlivé dieta, po rioku prišiel mm, po dalších dvoch najmladší a nebol na nu čas...do roka bola nosená na rukách potom s tým takto brutálne sekli...
@diana_81 ja tu mam este zahranicneho studenta na 15 tyzdnov, co som mu hostovska rodina a pomaham mu pripravovat sa na statnicu z angliny ( on s nami byva, stravuje sa)
Vsetko sa Ti postupne same preonaci a zorganizuje s pribudajucimi detmi. Chyby co robis pri prvom, pri dalsich detoch si uz mudrejsia a robis to inak. Nie si taka uzkostliva a tym ze si uvolnena dieta to vyciti a tiez je pohodovejsie. Deti si zvyknu odmalicka na cestovanie, tury, nemusia mat zeleznu rutinu aj ked si to mnohi myslia. Nikdy ziadne dieta nebude presne podla nejakej sablony. Jeden bude citlivejsi na zuby, druhy je viac mamickar, dcera ma zase strasne tvrdu a palicatu povahu. Ale ked vidia, ze takto nas den musi byt, vsetko sa musi stihnut, naucia sa. Najstarsi bol kojeny cez dva roky, prostredna sa odstavila v 8 mesiacoch ako som otehotnela zo dna na den a najmladsi bol kojeny 18 mesiacov. V noci som odstavila ked mali rok vsetkych troch.
@diana_81, ja bvy som ti vedela o nasom spanku pisat hodiny, ale to niekedy inokedy ak ta to zaujima do IP, dnes nestiham, V skratke, prvy pokus uspavanie podla knihy zacal ked mala 9 mes. lebo ona cakala na nas kym sme nesli spat, normalne o polnoci sedela v postielke, nonstop budenie.... separacna uzkost. 9 dni sme bojovali, bolo to strasne, skoncili sme. Povedala som nikdy viac, no ked mala mesiac ze bolo 3x za hodinu hore, kazdu noc, cely mesiac ako hodinky, to sa uz nedalo. Ja som nemohla vstat z postele a ist na wcko lebo boli take revy ze az, cez den som zdrzala moc 2 hodiny aj viac, len aby spala, bolo to peklo. Ked mala 19 mes. skusili sme zas, podarilo sa a noci sa velmi zmenili. Ona ostala v postielke v spalni a my sme odisli do inej izby, aby nemala velku zmenu, preto ostala v spalni, ale nemohli sme ostat s nou, lebo ona by zas vyckavala kym by sme nedosli spat my. Konecne nebola zavisla na mojom uspavani za rucicku, ktoru mi zmolila celu noc, stipkala a bolo to ozaj na nervy. Bola hore aj 4-5x, ale zaspala sama, vzdy ked pipla, sla som hned za nou. Od 3 rokov sme ju prestahovali do jej izby do velkej postele, mozno jej postielka bola mala, tak zacala spavat lepsie. Ale ked mala nieco cez dva roky, zacal byt nejaky problem uz neviem co presne a tak som ju zas zacala uspavat, velka chyba, lebo sa mi v noci zobudila a ja som ju po kazde ked sa zobudila musela uspavat hodinu a vezmi si ze sa mi budila 2-3 x za noc a ja som ju musela pokazde hodinu uspavat, bolo to strasne, tak som s tym sekla a to uz bolo jednoduche, asi si dala vysvetlit a uz bolo dobre. Spanok je nieco neskutocne komplikovane u niektorych deti, podla mna sa im vyvija, rovnako ako nervy, ved asi do 3 rokov sa nam mala budila vzdy s revom, ci rano, ci poobede, vzdy revala jak diva, a ked konecne uz bola vo svojej izbicke, konecne na mna zavolala a ziadne place alebo hystericke revy. Nasledky z uspavania podla knihy nemala ziadne.
Dakujem - cenim si ze mi o tom pises... Ono je to cele asi natolko komplexne a prepojene, ciastocne aj ako pise @briketa ze clovek je ako prvorodic viac ustrachany, viac nadseny a uziva si blizkost, ma viac casu spekulovat nad vecami ktore neskor nema cas analyzovat... Zazili sme podobne obdobia - o zadrziavani mocu viem svoje 🙂 A separacna uzkost bola kapitola sama o sebe. No ved nejako to uz dobojujeme, ja ju lubim ako kona 🙂
@diana_81 ahoj,ja som iba zacinajuca mamina 🙂 moje zlaticko ma 1,5roka a ja som kojila na poziadanie...vecer,po umyti sme sa napapali a zaspinkal na prsniku..dala som ho do postielky,ked sa v noci zobudil,napapali sme sa a opat zaspal a vlozila som ho do postielky...skratka....sam spinkal...lenze teraz poslednych par dni sa nejako zacal mojkat a tulit-aj cez den...a vecer po papani nechce zaspat sam a tak ho uspavame na striedacku s muzom na nasej posteli,pomojkame a zaspi...a potom sup,sup do postielky...myslim,ze kazde babo je ine a kazde potrebuje nieco ine...a urcite by som nenechala babo vyplakat...ale kazda mamina pozna svoje dieta najlepsie a vie,co na neho plati(pokial nejko specialne nerozmaznaame)...dieta potrebuje podla mna veeeela lasky a citit,ze ho mame radi...
Moja mala ma presne tak isto a mame teraz desne obdobie - ale ide jej strasne vela zubov naraz a ma druhu fazu separacnej uzkosti. Ta vrcholi vacsinou okolo 8 mesiaca a okolo 18. Takze mozno ma i Tvoj drobec presne to iste. Skratka visi na mamine, mrnci, je neista ked su okolo nas ini ludia... to prejde.
Ja som i pre toto rada ze uspavame takto, aj ked to je o drzku - viem sa prisposobit podla situacie a nemusim byt dosledne tvrda k nej. Mozem si dovolit ju pritulit, nechat zaspat pri mne, atd. co mnohe maminy co sa rozhodli pre samostatnost nemozu. Podla mna takto ovela citlivejsie vnimam svoje dieta. A zatial sa mi potvrdilo, ze ona NIKDY bezdovodne nevymysla. Vzdy za tym nieco je co ju trapi (nezavisle od toho mi obcas to uspavanie lezie na nervy 🙄 ale som rada, ze tu som pre nu ked ma potrebuje)
@diana_81 ved to,ze naozaj clovek nikdy nevie,co je placom dietata-takeho malickeho
nie je jednoduche obetovat vsetok cas babu,ale ja ho lubim...dlho som sa nacakala a nemyslim si,ze sa uz od teraz musi nasilu osamostatnovat-vsetko ma svoj cas...este mi raz bude luto,ked mi z diskoteky nezavola 😀 😀 a bude mat uz svoj zivot 🙂
nechcem tym povedat,ze deti teba rozmaznavat..ALE,to ze nas tuzia mat pri sebe nie je podla mna rozmaznavanie...ale tak kazda mamicka nech si urobi po svojom
a zase ak chceme mat pokojne dieta,nemozme ho nasilu nechavat vychovne vyplakavat
podla mna potom nasledne hapruje taka ta jemna neviditelna komunikacia a prepojenie medzi mamou a dietatkom. Ked sa prilis tlaci na pilu. Ja si myslim, ze najlepsie je co naznacila napriklad briketa - ked sa to postupne vyvinie a pri dalsom uz mas viac skusenosti a menej casu, nenechas ho vedome vyplakavat ale ono sa prirodzene prisposobi rytmu rodiny.
@terezka1947, a v noci ked sa ti zobudi, zaspi sam? Nemusis ho uspavat trebars viac ako 10 minut?
@diana_81 Necitala som diskusiu, predpokladam podla uvodneho prispevku, ze viem co v nej cakat.
Tak len skusenost mna ako dalsej z mnohych matiek jedneho konkretneho dietata (kedze kazde je ine) - moje dieta zaspalo v postielke samo presne JEDEN raz, ked som si ju tam raz polozila pred kupanim a sla pre novu plienku. JEDEN raz. Mala asi 3 mesiace. Nikdy inokedy nezaspala inak ako na rukach (do cca 6 mesiacov), v satke a v manduce (ked sme vonku alebo dakde, kde nie je postel, kde by sme si mohli lahnut), ci pri dojceni (ci uz na kresle, ze sedim alebo poleziacky vecer), prilezitostne v kociari u svokrovcov.
Take tie fotky spiaceho dietata na zemi, ktore zaspalo pri hre alebo podobne su pre mna science-fiction. Moje dieta sa bude radsej potacat ako opilec, revat sediac na zemi, ale nezaspi len tak ani za nic - ani v postielke ani niekde inde. Uspavanky, prso a je tuha kym dospievam siestu (vacsinou stacia tri-styri). A nie, nemyslim si, ze je to zlozvyk, myslim si, ze je to zvyk. Aj ja mam svoje zvyky pri zaspavani a nerada by som ich menila. Neviem preco ho nasilu menit malej, kym to netreba a kym je to pre nas obe pohodlne (lebo radsej ju uspim na prse za 10 minut ako akokolvek inak za xy minut s neistym vysledkom - a v noci ked sa zobudi, ju uspim rovnako a ani sa pri tom nepreberiem, takze rano vstavam oddychnuta).
@diana_81 Ahoj, moja dcéra má 26 mesiacov a stále zaspáva na prsníku..keď sa chystá spať tak poviem "mama didi" dostane ju do pusy a spí, jasné že sa mi budí aj v noci, spí druhý mesiac vo svojej izbičke v novej posteli, ale aj tak si ju zvyknem preniesť. Možno ma tu mnohé odsúdia že čo robím, ale je to tak, nedokázala by som ju zavrieť do izby a nechať tak, ani za ňou neprísť a nevziať si ju na ruky ako píšu v tej knihe. Teraz som v 10 týždni a mám dosť citlivé bradavky, každé jedno prisatie ma bolí, a pravdupovediac sa obávam termínu pôrodu že čo s malou bude lebo nik okrem mňa ju neuspí. teraz začalo v noci zaberať to, že pred spaním jej poviem že v noci sa mliečko nepije, iba ráno, a keď sa zobudí tak si ju vezmem na ruky pohojdám ju, ticho jej zaspievam a uložím ju..zaspinká, síce trošku pomrnčí tak uvidíme. V každom prípade mne to doteraz nevadilo, ani mi to nevadí aaj tú bolesť znesiem zatiaľ, pre mňa bolo pekné keď ma v noci hľadala a chcela piť
@ninison nemusi dat dolu satku 😉 len prehodi na bok, strci prso a robi dalej 😀 ale to len tak pomimo. Ked sa nedalo, tak sa nedalo, 5 minut pred zaverecnou na poste s krpatou v satke som vyberala dolezity balik a ona sa pritom veselo krmila - nikto si nic nevsimol. Lepsie ako vrestiace decko pred zavretou postou a ja bez balika.
@diana_81 tak za mna konkretne - zaspavanie na prsniku a spanie s nami (pred porodom som bola presvedcena o opaku)
Tiez si obcas kladiem tieto otazky ako Ty, ci je to tak dobre, ci by som mu nepomohla viac inym sposobom, ze ako to bude s dalsim dietatom. Ci nie su lepsie sposoby tie okolo mna (dieta od roka samo v izbe, v postielke, zaspavanie samostatne, dojcenie parkrat denne, pevny rezim),..
A vies, co ? nie su lepsie sposoby, tento som si vybrala a tento mojmu dietatu vyhovuje...
(Inak vies kedy ma toto uspavanie zacalo unavovat? Ked ma vsetci okolo zacali lutovat a "dobre" radit, ze sa nevyspim, ze maly sa nenauci zaspavat. Vtedy som nejako zacala pochybovat. Predtym som to tak nejako prirodzene prijala a bola som nabita energiou.
takze nieco o nasich detoch a ich uspavani. prva bola kojena do 9 mesiacova a potom sa sama odstavila lebo som bola znova tehotna. takze ako som kojila tak zaspavala na prsniku, ked uz prsnik nechcela tak zaspavala s prstom v ustach. ale nemali sme ziaden plac ani ine sceny. takze sa naucila spinkat nejako sama. druhu som kojila vyse roka, znova to iste - kojenie a zaspavanie na prsniku alebo s dudlom. tiez nejako prirodzene presla na samozaspavanie.
teraz dvojicky - clovek by si myslel ze budu rovnake ved su obe naraz. ale kdeze. kojim obe naraz. mala zaspi pri kojeni, dam dudlik a bude spat dalej. maly zaspi pri kojeni, pokusim sa dat dudel a on niekedy ho zoberie bez problemov ale zvycajne bude odmietat takze sa potom prebudi a mam krik veliky. uz som ho skusala i nechat vyplakat (mala sice spi vedla neho ale sa nastastie nezobudi) a po hodine ci dvoch (podla toho ako dlho som to vydrzala pocuvat) som ho nakoniec musela zobrat von z postielky, dat prsnik a do minuty bol hotovy. i pocas noci sa budi a ak nedam prsnik tak bude rucat (to uz ani nie je plac).
ono je to i tym ze deti citia mlieko ked ich drzime a tak automaticky chcu prsnik. som asi tri tyzdne robila v noci a mm sa staral o male . povedal ze prve dve noci maly plakal lebo nechcel dudel ale prsnik. ale potom ked sa zobudil a dal mu dudlik tak ho zobral a spal dalej. i ja som vtedy zistila ze pri poobednajsom spanku mu stacilo dat mlieko (nezaspal pri kojeni), potom dat dudlik a on zaspal na posteli ako som pri nom lezala. takze je urcite mozne i kojenie ale pritom zaspavanie bez kojenia. len vtedy musi davit dieta spat niekto iny ako matka.
je to ako uz ine pisali, niektore dieta vie zaspat same bez prsnika a placu. ine len s prsnikom a placom. vyber si to co tebe vyhovuje a nie co ti iny povedia ako by si mala robit (lebo u nich to na 100% fungovalo). je to tvoje dieta, tvoje rozhodnutie.
aj ja pripojim nase skusenosti: zaspavanie na prsniku v podstate od narodenia, teraz ma rok. Dost casto tak zaspava aj cez den, aj ked vtedy casto zaspi v nosici, ked s nou niekde som. Niekedy nie a nie zaspat cez den, nejde jej to a trapi sa ako je unavena. Vtedy pomoze satka uviazana na kolisku. Kazdy vecer dost dlhy cas travim uspavanim a velmi casto pri nej sama zaspim. Tu mi vadi, lebo sa niekedy potom v noci preberiem, ale uz som rozospata a uz nie som schopna nieco porobit. Hej, prec su prijemne spanky s manzelom v dvojici v objati, aj sexualny zivot sa utlmil. Ale obaja sa tesime, ze spi medzi nami. Hoci to vyzera tak, ze mala na mne prisata celu noc, alebo ku mne pritulena -manzel vsak vnima jej blizkost z druhej strany. Len tak podvedome-vedome vnimam ako sa mala budi, pocucka a spi dalej. A potom ranne intenzivnejsie pitie. Vstavame spolu obidve, ona uz ranajky za sebou. Kedze praktizujem ekologicke dojcenie (viac info na lpp.sk), velmi prirodzene to zaroven reguluje pocatie toho dalsieho dietatka. Takto si myslim, ze ked pride druhe, toto starsie uz bude odrastene a odstavene prirodzene. Potom co uz sa mala odpoji a ja mozem odist, po nejakom case sa znovu ozve, zase pridem, teraz uz na chvilocku, po case znovu, znovu...-rozne, niekedy raz, niekedy viackrat. uz je to vsak len rychlovka. Podla mna vyhody nie su zanedbatelne. Ako som zo zaciatku mala problem s mliekom, potom uz nikdy. stale ho mam dost, akurat. Mala ma idealnu vahu napriek tomu, ze nie je velky jedak, ale v noci sa tak prirodzene doje. Nikdy som nemusela v noci vstavat kvoli kojeniu, len sa natocim a spim dalej. Zato ked sa niekedy stalo, ze som musela vstavat kvoli vymene plienky, bola som z toho daleko viacej rozhodena. A hlavne psychologicky efekt, ze mama je tu s nou, ked ju potrebuje. Je odvazna, ma rada ludi a mamu najviac.
@danjelca
nechcem teraz vychvelovat metodu vyplakania, a stale hovorim pokym mate rezim ktory vam vyhovuje nie je co riesit. Ja osm sa tiez branila tejto metode a vydrzala som mesiac vstavat kazdu pol hodinu prikladat vlozit spat do postielky atd.... a cez den do oblbnutia kocikovat, aby sa mi dieta nejak vyspalo(u mna nespala v mojej posteli a ucit ju na svoju postel bolo by aj tak len s placom). Ked som bola u nasich dalo sa lebo mi pomahali cez den a som nebola taka vystavena, al eked som na vsetko ostala sama, mohla osm si vybrat bud ju necham vyplakat, prestanem kojit, alebo skoncim na psychyatrii od vycerpania (kto by sa mi vtedy postaral o dieta?). Mala vobec nebola spokojna a vyspata, bola mrzuta nevyspata a niekedy od vycerpanie nevedela uz ani zapspat a stale sa len budila. Este som si hovorila, ze keby en stav vadil len mne tak to vydrzim, ale ten stav nebol vyhovujuci pre celu moju rodinu. Nehovoriac o tom ze uz aj manzel bol z toho na prasky a doma to bolo rodeo (boli sme obaja vycerpani a stale sme sa len hadali). Tu situaciu trebalo riesit.
este som chcela dodat, na konci uz revala aj ked som jej prsnik dala a chcela prelozit do postielky. Kedze pri mne lezat nechcela a nechcela vtedy ani prsnik (nenormalny rev pri uchu), musela som sediet drzat ju a prsnik v puse. Ja tak posediacky spat neviem, a obdivovala by som maminy ktore by to dokazali. Proste bola zvyknuta na takto system (na zaciatku koli refluxu sa inak nedalo a potom si uz zvykla).

@diana_81 (odpovedam k prispevku, ze africke zeny maju deti stale na prsiach prisate)
Ano, ibaze celodenna starostlivost africkej zeny je vylucne jej dieta a zabezpecovanie potravy, plus okolo domu. prec ide akurat po vodu, aj to peso.
Kdezto napriklad moj den ako mnoho inych zien je priblizne:
Rano o siestej vyletiet z postele, svihom sprcha, hygiena, postavit na obedovu polievku, pripravit vsetkym ranajky, obedy do skoly, prace.
Autom rozviezt skolu skolku, trva mi to priblizne hodinu.
Svihom domov s najmladsim trochu popratat co najrychlejsie ide.
Zoo alebo park, skratka ist von.
Na obed pre dieta do skolky, letkom domov, prvy obed. Potom ich urputne zabavit aby nezaspali skor kym musim pre najstarsieho.
Zase autom vyzdvihnut, letiet domov, obed u syna, pozriet co ma ulohy, deti sa zahraju pol hodinku, potom svihom rozvoz na kruzky, zaberie dalsiu hodinu.
Kto nema kruzok, ostavam s nim von.
Vyzdvihujem zase autom o 17.30, este letime do obchodu, domov prichadzame kazdy den cca medzi siestou a siedmou, podla toho ci este idem nakupit.
Expres zostavit veceru, okupat malych, pripravit do postele, najstarsi maka na ulohach a do postele sa dostanie cca o deviatej.
Kde sa ja mozem porovnavat so zivotom africkej zeny, alebo kde si mozem dovolit naucit dieta zaspavat na prsniku, lahnut si s nim a zaspavat s nim ? 😀 To v mojom pripade znie skor ako dobry vtip.
Moje deti su od narodenia trenovane, zaspat kedykolvek, kdekolvej, ci postel , ci kocik, ci v naruci, ci v aute, vyspat sa hocikde a spat chodia sami. Najmladsi ma schodiky k postielke a ked je unaveny tak sam ide, vylezie, zoberie macka lahne a spi.
Aj keby vsade inde, zaspavat musia sami a bez placu.
Deti si zvyknu, toto su ich prirodzene dni, naucili sa byt nenarocni (co sa tyka zaspavania) a sebestacni. Presne ako africke dieta sa dokaze prehrat s palickou v prachu cely den....