icon

Varíte deťom teplú večeru, keď nezjedia obed?

Včera o 16:35

Zaujima ma, ci varite detom teplu veceru. Moje deti su vyberavi jedaci a velakrat nezjedia obed v skole. Mam vycitky, ze nemaju vyzivne/teple jedlo. Ale nevladzem denne varit. 20e denne za donasku im dat nemozem. Sama si varim, kedze mam obmedzenia, ale oni moje jedla nezjedia. Neviem najst riesenie. Dakujem za nazory a rady. 🙂

tilly
Včera o 19:12
@1sally12

@anonym_834684 v škole výživné jedlo nie je?
Som prekvapená koľko rodičov ešte doma deťom večer vyvára?😲 veď má v škole obed! Keď nejze, jeho problém. Asi máte dosť vyberavé deti. Takto z nich robíte pekných rozmaznancov. Jedno teplé jedlo za deň stačí, večer max.suchá večera. Áno tiež sa mi stalo že som nešla na obed lebo bolo niečo čo som nemusela. Z obedu som sa odhlásila a zobrala o to viac desiatej a potom doma večer max.cestoviny. Ale toto sa stávalo raz do mesiaca. Žasnem že toto vaše deti robia denne🫩 No keby mi mama mala ešte vyvárať doma...veľmi rýchlo by mi to asi vysvetlila.

@1sally12 v škole má obed a aj keď ten zje nestačí mu to. A musí aj potom jesť aj večera je. Nejde o vyberave deti, ale o to, že potrebujú aj obed aj večeru.

anonym_4bafad
Včera o 19:26
@tilly

@1sally12 v škole má obed a aj keď ten zje nestačí mu to. A musí aj potom jesť aj večera je. Nejde o vyberave deti, ale o to, že potrebujú aj obed aj večeru.

@tilly tu veľa ľudom nedochádza, že deti rastú a potrebujú jesť častejšie ako dospelí a hlavne deti, ktoré športujú ich strava vyžaduje výživné jedlá viac krát denne...

anonym_5b16ad
Včera o 19:35

Určite nieee . Ak nezjedia obed majú smolu. Nie som vývarovňa

sisska96
Včera o 19:37
@1sally12

Som prekvapená koľko rodičov ešte doma deťom večer vyvára?😲 veď má v škole obed! Keď nejze, jeho problém. Asi máte dosť vyberavé deti. Takto z nich robíte pekných rozmaznancov. Jedno teplé jedlo za deň stačí, večer max.suchá večera. Áno tiež sa mi stalo že som nešla na obed lebo bolo niečo čo som nemusela. Z obedu som sa odhlásila a zobrala o to viac desiatej a potom doma večer max.cestoviny. Ale toto sa stávalo raz do mesiaca. Žasnem že toto vaše deti robia denne🫩 No keby mi mama mala ešte vyvárať doma...veľmi rýchlo by mi to asi vysvetlila.

@1sally12 Presne tak. Niektoré sú neskutočne rozmaznané a potom nevedia čo od dobroty

haley7897
Včera o 19:45

Niektoré tu znejú akoby ich v detstve nikto neobjal 😆 vydávať lenivosť za zasadovost... 🙂‍↔️
U nas majú v skole obed o 12:15. Podotýkam vegetariansky. Moja dcéra športuje, denne treningy, ci je týždeň alebo víkend. Nevidím jediny dôvod prečo by som si nenašla hodinku na normalnu večeru. Počas prípravy mi dcéra porozpráva o škole, tréningu, prípadne pri mne číta, ci pomôže. Pripravovať večeru neznamená, ze su deti niekde zanedbané.
Výživná a vyvážená strava pre rastúce dieťa nieje rozmar ani vysada. Je to ich základné právo.

btus
Včera o 19:51
@anonym_autor

@btus  a si zamestnana? Varis po praci?

@anonym_autor áno, chodím z práce okolo 15.30-16.00. Navarím tak na 2-3 dni. Nevarím každý deň.

anonym_77f415
Včera o 19:52

@anonym_autor nie, nevarim. Ako uz bolo spomenute, nie som vyvarovna a tiez mam svoje povinnosti a svoje limity. Doma mame vyzivne potraviny-chlieb, sunku, syr, vajcia, tvaroh, sardinky, cerstvu zeleninu a ovocie takze si daju plnohodnotne jedlo z tychto surovin

anonym_93d44d
Včera o 19:56
@1sally12

@1sally12 u nás doma sa varilo vždy, dokonca sa niekedy jedla polievka aj na raňajky. Neviem si predstaviť, žeby doma nebolo navarené normálne jedlo. Ale kto nechce, nech nevarí.

anonym_b7f00e
Včera o 19:58

@anonym_autor u nas varia deti, my s muzom na to nemame cas. Necham im zoznam co treba dokupit a navaria spolu. Inspirovala som sa takymi azijskymi videami. Tam deti funguju samostatne. Ucila som ich to od skolky. Mame teplovzdusnu fritezu tak v nej vedia kopec jedal. Alebo omacky na cestoviny urobia, kupujem 3 minutove. Salaty robia a k tomu upecu rybu, kura. Urobia kuskus. V mrazaku mam narobene rozne masove gulky tak aj to. Niekedy zapecu toasty alebo wrapy. My ked prideme domov z prace tak mozeme hned vecerat.

anonym_5b16ad
Včera o 20:00
@anonym_b7f00e

@anonym_autor u nas varia deti, my s muzom na to nemame cas. Necham im zoznam co treba dokupit a navaria spolu. Inspirovala som sa takymi azijskymi videami. Tam deti funguju samostatne. Ucila som ich to od skolky. Mame teplovzdusnu fritezu tak v nej vedia kopec jedal. Alebo omacky na cestoviny urobia, kupujem 3 minutove. Salaty robia a k tomu upecu rybu, kura. Urobia kuskus. V mrazaku mam narobene rozne masove gulky tak aj to. Niekedy zapecu toasty alebo wrapy. My ked prideme domov z prace tak mozeme hned vecerat.

@anonym_b7f00e "najzdravšie" sú 3 minútové polotovary 😂

anonym_158a50
Včera o 20:01
@evkatk
Odpoveď bola zmazaná

@evkatk mas to podlozene vedeckymi clankami??? Rada by som si ich ako vedec v oblasti biochemie precitala, lebo toto pocujem 1x v zivote

anonym_4bafad
Včera o 20:04
@anonym_77f415

@anonym_autor nie, nevarim. Ako uz bolo spomenute, nie som vyvarovna a tiez mam svoje povinnosti a svoje limity. Doma mame vyzivne potraviny-chlieb, sunku, syr, vajcia, tvaroh, sardinky, cerstvu zeleninu a ovocie takze si daju plnohodnotne jedlo z tychto surovin

@anonym_77f415 tieto potraviny čo si vypísala majú deti obyčajne na raňajky, desiatu, olovrant. Obedy v škole a večera je teplá vára.

anonym_b7f00e
Včera o 20:05
@anonym_5b16ad

@anonym_b7f00e "najzdravšie" sú 3 minútové polotovary 😂

@anonym_5b16ad 3 minutove cestoviny = normalne cestoviny ale varia sa 3 minuty, nepoznate to?

anonym_0d544e
Včera o 20:06
@sisska96

@1sally12 Presne tak. Niektoré sú neskutočne rozmaznané a potom nevedia čo od dobroty

@sisska96
@1sally12
No esteze ste sa tu vy dve stretli. Ani by sme nevedeli, ze varit detom je rozmaznanost. Tam mate krajec chleba a zujte a neotravujte. Som zvedava, co take vy, matky roka doma robite, ked vam je zatazko decku na veceru hodit na panvicu opiect na 5 minut nejaku rybu a uvarit zemiaky. No to uz le len strasna robota, az 20 minut🙄🙄

doux
Včera o 20:11
@anonym_0d544e

@sisska96
@1sally12
No esteze ste sa tu vy dve stretli. Ani by sme nevedeli, ze varit detom je rozmaznanost. Tam mate krajec chleba a zujte a neotravujte. Som zvedava, co take vy, matky roka doma robite, ked vam je zatazko decku na veceru hodit na panvicu opiect na 5 minut nejaku rybu a uvarit zemiaky. No to uz le len strasna robota, az 20 minut🙄🙄

@anonym_0d544e prečo matky roka? moja matka celý život fantasticky varila. starala sa o nás, o svoje deti. chutilo nám neskutočne. no i tak sme mali varený obed. večera pozostávala z pečivka, zeleniny, nejaká nátierka, vajíčka, atď. taktiež raňajky. už má veľa rokov a stále žijem. mama má ešte viac rokov, pochopiteľne, a stále žije. možno prežije množstvo z tých, ktorí tu cítia potrebu celé dni požierať varenú stravu...

anonym_0d544e
Včera o 20:18
@doux

@anonym_0d544e prečo matky roka? moja matka celý život fantasticky varila. starala sa o nás, o svoje deti. chutilo nám neskutočne. no i tak sme mali varený obed. večera pozostávala z pečivka, zeleniny, nejaká nátierka, vajíčka, atď. taktiež raňajky. už má veľa rokov a stále žijem. mama má ešte viac rokov, pochopiteľne, a stále žije. možno prežije množstvo z tých, ktorí tu cítia potrebu celé dni požierať varenú stravu...

@doux nechaj "pozierat" kazdeho co chce. A nenazyvat tych, ktorym v skole nechuti rozmaznancami, ked maju empaticke matky, ktore im chcu nechutne skolske jedlo vykompenzovat doma. Nie je kazdy ako kontajner, co mu v skole daju, to mu musi chutit. Nie, nemusi. Mne tiez ako dospelej nechuti vsetko a nie, nebudem do seba tlacit nechutne jedlo.
A nie v kazdom skolskom zariadeni varia chutne.
A aj moja mama vyborne varila a vari a tiez vsetci zijeme, aj ked "pozierame" varene jedlo hoci aj na veceru ked mame chut. Nie sme v nejakom tabore, aby sme museli striktne dodrziavat pravidla chlebov a rozkov na veceru podla nejakeho rozpisu.

sisska96
Včera o 20:21
@anonym_0d544e

@sisska96
@1sally12

@anonym_0d544e za 20 minut neuvaríš normálne jedlo, iba rýchly polotovar. Nie sme pažraví aby sme jedli ťažké varené jedlo aj večer a potom by sme vyzerali ako prasiatka. Normálne zeleninu, ovocie, šalát syry a podobne, chlebík

sisska96
Včera o 20:23
@anonym_b7f00e

@anonym_5b16ad 3 minutove cestoviny = normalne cestoviny ale varia sa 3 minuty, nepoznate to?

@anonym_b7f00e A čo ješ suché cestoviny ? Alebo s polotovarom ?

doux
Včera o 20:24
@anonym_0d544e

@doux nechaj "pozierat" kazdeho co chce. A nenazyvat tych, ktorym v skole nechuti rozmaznancami, ked maju empaticke matky, ktore im chcu nechutne skolske jedlo vykompenzovat doma. Nie je kazdy ako kontajner, co mu v skole daju, to mu musi chutit. Nie, nemusi. Mne tiez ako dospelej nechuti vsetko a nie, nebudem do seba tlacit nechutne jedlo.
A nie v kazdom skolskom zariadeni varia chutne.
A aj moja mama vyborne varila a vari a tiez vsetci zijeme, aj ked "pozierame" varene jedlo hoci aj na veceru ked mame chut. Nie sme v nejakom tabore, aby sme museli striktne dodrziavat pravidla chlebov a rozkov na veceru podla nejakeho rozpisu.

@anonym_0d544e k tomu iba toľko. zo skúseností viem, že detiská v škole fakt a doslova požierajú počas prestávok čipsy, sladkosti, energeťáky.... kým to s prepáčením zožerú, je tak 11:30. mnohé majú obed už o 11:45. čo myslíš, s prepáčením, zožerú niečo z toho obeda? jasné že nie. lebo sú predžgaté hlúposťami, ktoré si nakúpili ráno, lebo rodičia dali peniaze. odporúčam jednu vec, milý anonym... daj dieťaťu raňajky o 6:30. pošli ho do školy so zdravou desiatou (jabĺčko, banán, jogurt). nedávaj mu žiadne peniaze a odvez/odprevaď ho/ju rovno pred školu. rob tak 2 mesiace minimálne.. a potom sa svojho vyvoleného potomka opýtaj, či bol na obed a ako mu chutil, OK?

anonym_0d544e
Včera o 20:27
@sisska96

@anonym_0d544e za 20 minut neuvaríš normálne jedlo, iba rýchly polotovar. Nie sme pažraví aby sme jedli ťažké varené jedlo aj večer a potom by sme vyzerali ako prasiatka. Normálne zeleninu, ovocie, šalát syry a podobne, chlebík

@sisska96 uvarim. Napisala som ako priklad rybu. Osupane 3 ks zemiaky su za 3-4 minuty, 2 minuty nakrajas na kocky, medzitym ako supes, vrie voda, supnes do vody, za 10 minut uvarene. Ako sa varia zemiaky, uz davas maslo na panvicu, za 15 minut opecene z oboch stran. Kde je tu polotovar? Co vies na rybe piect hodinu? Treba sa vediet obracat a sup sup varit. Nie sa kukat ako voda vrie, medzitym robit ine. Mne to ide od ruky, nauc sa to aj ty

haley7897
Včera o 20:29
@doux

@anonym_0d544e k tomu iba toľko. zo skúseností viem, že detiská v škole fakt a doslova požierajú počas prestávok čipsy, sladkosti, energeťáky.... kým to s prepáčením zožerú, je tak 11:30. mnohé majú obed už o 11:45. čo myslíš, s prepáčením, zožerú niečo z toho obeda? jasné že nie. lebo sú predžgaté hlúposťami, ktoré si nakúpili ráno, lebo rodičia dali peniaze. odporúčam jednu vec, milý anonym... daj dieťaťu raňajky o 6:30. pošli ho do školy so zdravou desiatou (jabĺčko, banán, jogurt). nedávaj mu žiadne peniaze a odvez/odprevaď ho/ju rovno pred školu. rob tak 2 mesiace minimálne.. a potom sa svojho vyvoleného potomka opýtaj, či bol na obed a ako mu chutil, OK?

@doux zo skúsenosti, u nas deti nenosia do skoly desiate ako na slovensku. A nemaju povolené ani sladkosti, ci sladené drinks, ziadne snacks... 💁🏽‍♀️

anonym_0d544e
Včera o 20:31
@doux

@doux nie, moje decka nepozieraju na ranajky chipsy a ani si ich nemaju rano kde kupit, smola, u mna s tymto nepochodis, toto si skusaj na niekom inom taketo nacviky.

anonym_0d544e
Včera o 20:32
@haley7897

@doux zo skúsenosti, u nas deti nenosia do skoly desiate ako na slovensku. A nemaju povolené ani sladkosti, ci sladené drinks, ziadne snacks... 💁🏽‍♀️

@haley7897 ved aj na Slovensku ucitelia kontroluju, aby decka nenosili do skol somariny.

haley7897
Včera o 20:33
@anonym_0d544e

@haley7897 ved aj na Slovensku ucitelia kontroluju, aby decka nenosili do skol somariny.

@anonym_0d544e skúsenosť nemám, tak som písala len za seba, ale vôbec ma to neprekvapuje. To len niektoré tu potrebujú odobriť lenivosť a nevôľu postarať sa o vlastné deti...

anonym_0d544e
Včera o 20:40
@haley7897

@anonym_0d544e skúsenosť nemám, tak som písala len za seba, ale vôbec ma to neprekvapuje. To len niektoré tu potrebujú odobriť lenivosť a nevôľu postarať sa o vlastné deti...

@haley7897 akoze fakt nechapem reci o pozierani vareneho jedla, o tom, ze kto navari decku jedlo bude ako prasa a ze uvarene jedlo je nezdrave.
Ved nikto nepise, ze konzumuje na veceru majonezovy salat s reznom alebo gulas s knedlou.
Praveze varene jedlo je lahsie stravitelne ako napriklad kopa surovej zeleniny, ktora moze naduvat.

Take hluposti som uz davno necitala, a ani citat nechcem.

haley7897
Včera o 20:42
@anonym_0d544e

@haley7897 akoze fakt nechapem reci o pozierani vareneho jedla, o tom, ze kto navari decku jedlo bude ako prasa a ze uvarene jedlo je nezdrave.
Ved nikto nepise, ze konzumuje na veceru majonezovy salat s reznom alebo gulas s knedlou.
Praveze varene jedlo je lahsie stravitelne ako napriklad kopa surovej zeleniny, ktora moze naduvat.

Take hluposti som uz davno necitala, a ani citat nechcem.

@anonym_0d544e absolútny nonsense. Tu sa len chce niekto cítiť dobre vo svojej neschopnosti.

anonym_f04cb5
Včera o 21:05

@anonym_autor Nikdy, obed je hlavné jedlo dňa, býva dvojchodový, či už v škole alebo doma. Tak sa to odmala naučili, viac- menej nešpekulovali, zjedia temer všetko. Nikdy som sa detí či manžela nepýtala, čo mám variť, na čo majú chuť, nieto ešte vymýšľať menúčka podľa želania pre každého zvlášť. A to rada varím, no nie denne.

anonym_bfd9c0
Včera o 21:25
@1sally12

@1sally12 Presne. Nejes obed- tvoja smola. Ja mam akoze este varit vecer, lebo pan syn si povedal, ze mu obed nechuti v skole? No, smolik. Navar si sam.

autor
Včera o 23:33
@ivanakal

Moj syn bol velmi zly jedak, ale varene vecere sme nemali nikdy. Ked nezjedol v skole mal smolu. Vsetci sme mali varene jedla na obed, preco by som mala varit dalsie jedlo na veceru. Na veceru mavame vzdy nieco rychle, a maximalne tak cestoviny na sladko alebo s nejakou rychlou omackou.

@ivanakal lebo svoje deti lubim a zalezi mi na nich? 🤦‍♀️🩵💙

autor
Včera o 23:38
@bluka2

Mojim detom v skole varia dobre. Ale aj tak mame toasty alebo cerealie na veceru len ked mame nejaku "krizu" t.j. vela veci naraz. Teraz po tretom dietati kaslem na to, mam zenu, ktora nam chodi varit a mam pocit, ze mi to doslova zmenilo zivot. Nove recepty. a neviem, preco by teple jedo malo znamenat rakovinu, nie kazde teple jedlo je nalozene v oleji

@bluka2 tak toto ma zaujalo. Cudzia zena je sama u Vas a vari Vam, kym ste vy mimo dom? Kolko jej platite? Dakujem. 🙂🥰