Večerné a nočné uspávanie, opakovane sa budí
Ahojte dievčatá,
stretli ste sa už niektorá s tým, že dieťa pekne večer zaspí keď ho uspávate (ja nakojím posediačky a potom prekladám do postieľky) a vždy keď ho položíte do postieľky tak sa zobudí a hrozne jačí a celý tento proces uspávania trvá minimálne hodinu až hodinu a pol a toto uspanie a zobudenie sa opakuje asi tak 5x alebo aj viac. Ja opakovane kojím, nosím na rukách, upokojujem, nič nezaberá a už som z toho na nervy :(
A v noci keď sa zobudí, tak to isté, hodina kým zaspí znova.
Prípadne máte nejaké tipy ako inak dieťa uspať, čo vám zabralo?
Ďakujem krásne za každú radu 🙂
Ahoj, ja by som povedala toto. Viem ze si velmi frustrovana a unavena, z toho prameni aj ta chut ,naucit, dieta spat same. Lenze vsetky tie oblbovaky ako flasa cumel plysak mojkacik atd su len a len nahrada matky. Jedine co tvoje dieta chce je pocit bezpecia a lasky ktory citi ked ste spolu. Kazde dieta je ine a kazde sa ,odlepi, v inom veku. To tvoje ta ocividne este velmi potrebuje. Vsetky vyplakavacie techniky ako aj tie co tu spominaju vyssie su vyslovene skodlive, existuje kopec psychologickych a antropologickych studii co to dokazuju. Ludske mlada je tak nezrele ze mozog potrebuje pomoc aby zaspal. Deti co zaspavaju same su spokojne len naoko, ich mozog si zapisal informaciu ze aj ked budem plakat, mama nepride. Nechala ma tu. Ono nevie ze ty sinza dverami alebo v inej izbe. Pre neho bud si alebo nie si pri nom. Cize jednoducho rezignovali lebo im nic ine neostalo- fixuju sa na nezive predmety- plienky, cumle, cokolvek co mu podstrcis. Deti su male len raz a laskou sa urcite nedaju rozmaznat. Precitaj si stranku https://www.prosimspinkej.cz . Alebo im napis priamo na fb, ci kup si ich knihu. Cely zaklad povahy a citovej rovnovahy sa tvori do 3 rokov, ta spongia v hlavicke to vsetko nasava tak skus ponukat tie spravne podnety. Skuste sa uspavat na posteli v lahu, presun dietatko len do prirazenej postielky bez bocnice a skus to zabezpecit inac aby nespadla. A tiez suhlasim ze naucit zliezat 🙂
Dievcataaaaa!!!!! 🙂))) teraz som skusila aplikovat vsetky vase rady a hadajte ako som ju uspala???? akoze sama tomu este nemozem uverit. cele to trvalo hodinu, najprv som ju nakojila, samozrejme sa mi este na rukach prebrala, dala som ju do postielky bdelu a isla si neustupcivo svoje. bola som kludna (co sa mi teda posledne dni vobec nedarilo :((( ) stale ju hladkala a spievala jednu uspavanku a potom som jej ju uz len hmkala, podavala dudel a mojkaca a tisila a hladkala a ona proste zaspala!!! waw ja som uplne uzasnuta, ked to teraz fungovalo, to znamena ze to pojde 🙂))) budem to robit takto kazdy vecer a ona si na to pomaly zvykne.
Este raz vam VELMI PEKNE vsetkym dakujem za rady, mile slova, podporu, ozaj ste mi NESKUTOCNE pomohli. ani si neviete predstavit ako! ❤😘
ja som tak stastna😍
@soldi samozrejme mame ritual a kazdy den davame spat o 19. skusala som ukladat aj po upadnuti do hlbokeho spanku, problem bol v tom, ze sa mi vzdy este pred tym zobudila, lebo zaspala a potom jej zabehlo alebo co a zacala kaslat.
a ano robila som chybu ze som ju stale vyberala, nosila na rukach, davala prso a stale dokola ..
@lopophora zasa nesúhlasím, nieje to u každého dieťaťa tak. Môj syn reval ako túr každý večer keď sme ho uspavali, až som ho raz už celá vycerpana položila do postieľky, on sa otočil na brucho a v momente zaspal, a každý večer potom. Jeho naša prítomnosť vyslovene vyrusovala, dodnes zaspí len čo vidí posteľ. A dcérka tiež začala späť sama pri uspávanke,žiaden rev, ani nič podobné, a to mala 8 mesiacov. Takže nie každé dieťa to takto prežíva a vníma.
@milkamm u nas bol tento isty problem so starsou dcerou, Naucila sa zaspavat sama tak 4-rocna 🙂 Dovtedy uspavanie rozne, najskor na rukach, potom lezanim pri nej, ked uz bola tazka na ruky. Neskor cca od 7 mesiaca uz vedela stat v postielke, tiez nekonecne vstavanie a uspavanie aj pocas noci, v zasobe niekolko cumlikov 🙂. Drzanie za ruky pri postielke, davanie cumlika. Ked konecne zaspala a kym som zaspala znova v posteli ja, tak uz bola hore a takto dookola 🙂 Nakoniec skoncila v spolocnej posteli, tak som sa dokazala vyspat ja aj dieta. A naozaj som vyskusala vsetko mozne, jednoducho to bol taky typ babatka. Mladsia dcera je uplne ina povaha, zaspava lahsie, zo zaciatku bolo uspavanie nosenim na rukach, cez den v kociku, ale asi od 3 mesiaca normalne v postielke, ktora je prirazena k posteli bez bocnice. Polozim, drzim za ruciciku, hladkam, tichucko spievam dookola jednu uspavanku. V noci sa napapa a spi dalej. Kazde dieta je ine, mozem porovnat na vlastnych. Tak len vydrzat 🙂 Kazde dieta je ine, potrebuje mamu a intuitivne mu davat to, co si ziada 🙂
Skus kojenie po ležiacky
Tak ja som od narodenia musela malú uspávať v šatke. Neskôr jej stačilo už len keď som si ju priložila na hruď. Teraz už ju len položím a spí. Má 4 mesiace ale spáva na brušku tak sa jej spí najlepšie.
Mila mamina. Super ze sa vam to podarilo a verim ze to pojde takto dalej. Ja som sa trapila pri dcerke do 14m. Skusala som tiez vsetko. Odmietala nosic na rukach nechcela spat. Na nu fongovala fitlopta a spat co najviac stiahnuta v perinke do 4m a potom co najlepsie zababusena aby jej bolo teplo. No i tak 100x v noci hore. Boli dni kedy sa budila kazdu hodinu v noci. Najvacsi masaker bol budenie po pol hodinach. Bola som chodiaca matoha nevyspata. Denny spanok len v kociku od 3m a to len za pochodu. Akonahle zastavil rev a bolo po spanku. Necitala som ziadne knihy neriesila ziadne metody. Len pocuvala svoj instinkt a vzdy mi vyslo len jedno a to ze potrebuje mat pocit ze som stale s nou alebo pocit "pohupkavania z bruska". Bolo to tazke, boli dni kedy som jedla ranajky o 17 vecer, no zvladla som to. Od 14m krasne spinka. Od 2r spi sama v detskej. Nezaspi sama, citame potom sa tulkame a pre mna to je ten najkrasi pocit na svete ked ma obime. Bude o chvilu v puberte a budem o takychto prejavoch lasky uz len snivat 🤣 hlavne vydrz a spi cez den ked sa da, aby si mala silu. Babatko je este male a potrebuje od maminy pocit bezpecia a lasky. Uvidis ze sa to casom zlepsi. Drzte sa
@katrin21 pri prvom som tri mesiace skakala na fit lopte a tak uspavala, mala som dost ti povim, v noci so plakala, ze ja uz nevladzem, niekto mi poradil tu knihu kazde dieta sa vie naucit spat, a 2-3 dni to trvalo a maly zaspaval sam, zazrak co ti poviem. dalsie dve deti som nareyimovala hned. najmladsia ma š mesiace poloyim do postielky zavrie ocka a spi. a pocas dna to iste, poloyim a spinka...
@milkamm môj ma 1r aj 7m tiež sa bojíme....Ale už je tak večer že vie zaspat aj bez kojenia aj bez dudla...ležím pri ňom a on sa síce hodinu mota po posteli ale nakoniec sa uloži a zaspi...budenie v noci to je stále kým sa bude kojit tak zvyk je zvyk...Ale už pomaličky sa odstavujeme...A s tým zliezanim s postele ju nauč...Ja som sa hrozne bála že malý padne máme dosť vysokú posteľ...Tak každé ráno som ho učila ako zliest a pekne sa naučil...keď sa aj v noci preberie a ja som na wc tak zlezie a príde zamnou....
Mam 12 mesacnu dceru a tiez je zavisla na kojeni, inak nezaspi. Vecer okolo 19 hod ju okupem, v spalni mame uplnu tmu, ja sedim a mam ju polozenu na kojacom vankusi, nakojim ju, a v idealnom pripade zaspi do 20 min. Ked nie je dostatocne ospata trha sa na zem, pobehuje po spalni s revom, alebo ja lezim a lozi po mne a koji sa v krkolomnych polohach. Kym bola malicka, do 3 mesiacov cca, dokazala zaspat tak, ze som ju nakojila, polozila do postielky a hladkala po tvari. O takomto zaspavani mozem len snivat uz. Minuly tyzden mi uz liezlo nocne kojenie na nervy, lebo ma boleli prsia uz z toho, tak sme zapojili tata, a nosil ju, aj mu zaspala na rukach a ked ju isiel dat do postielky tak zacala revat. A toto trvalo skoro dve hodiny a aj tak sme skoncili kojenim. Od polnoci cca ju uz davam medzi nas do postele lebo ma nebavi v noci skakat k nej a vyberat ju z postielky. Skusala som ju aj dat do postielky, ale ona si sama nelahne, stoji a pobehuje tam, ked ju dam do polohy lezmo, tak sa hned postavi a pyta sa na ruky. Spievat ani pustat pesnicky nezabera, ani svetielka. A pride mi blbost ucit ju v roku na flasu a umele mlieko aby sa oducila kojit. Takze sa len utesujem, ze raz ju to kojenie omrzi a zaspi sama.
Moj syn mal tolko roznych faz, ako vecer zaspaval, vyskusala som xy sposobov, a pocuvala moju mamu:"vas som len polozila do postielky a spali ste". Teraz ma 2r4m a zaspava tak, mi stipka ruku, rozpravam mu rozpravky a ja si to uzivam. Uzivam, lebo po uspavani na rukach sme presli k uspavaniu v manzelskej posteli poleziacky, od roka do dvoch rokov spal so mnou a myslela som si, ze uz mu kupime velku postel a prirazime k nasej. A na dovolenke sa v 2 rokoch naucil spat v postielke. Cele si to riadi sam, ja mu len pomaham.
Moji chlapci boli tak isto, preto prvý polrok spavali v kociku alebo hojdacom kresielku. Aj cez deň, aj v noci. Potom sa to upravilo a spime spolu v posteli. V podstate počas prvého roka sa im niekoľkokrát menil "štýl uspavania" resp. čo na nich zaberalo 😁 sa čudujem, že ešte mám nejaké vlasy, lebo boli chvíle, keď som si ich už išla trhať a škriabať plafón 🙈 najmä po narodení druhého synčeka...takže držím palce a hlavne vydrž! 💪 stojí to za to😀🙂
@soldi prosím ťa, kde sa dá niečo o tejto metóde dozvedieť? Je všetko len cudzojazyčné alebo existuje nejaký zdroj aj v slovenčine? Skúšam googliť ale možno máš nejaký lepší tip 🙂 ďakujem.
Práve riešime zaspávanie nášho 2.5 ročného, keďže za chvíľu bude mať brata, tak nech neošedivieme, keďže si na zaspávanie momentálne vyžaduje mňa a to bude za chvíľu logisticky náročnejšie...nie že by som si to neužívala 🙂 ďakujem za rady, hádam ešte nie je neskoro riešiť to :D
@milkamm tak môj synček bude mať ešte len dva mesiace ale stymto čo ste tu napísali tiež máme obcas problém.nastastie raz začas mi toto spraví ako napr dnes .až teraz sa mi ho podarilo dať konečne do postieľky už som bola hotová z toho že sa mu nedalo spať ..na mne zaspal náhle som ho išla položiť prebral sa a začal plakať .stále mi to robil už som si myslela že si ho dám ku sebe a že prespí pri mne,ale bojím sa toho aby si náhodou nezvykol tak som sa radšej trápila.napokon som si ho dala do zavinovačky dala som mu na minútku prso pri ňom zaspal a pomaly som ho uložila ..ale ak budete vedieť lepšiu radu rada ju prijmem. 🙂😉
Mala som presne rovnaky problem nakojila som po sediacky prelozila a on za 20 min v postielke spustil plac tak zase od znova toto mi spravil aj 5x ja uz som mala panicky strach z vecerneho zaspavania.....potom som sa niekde docitala, ze dieta to robi pre to, ze ti zaspinka na prse ty ked ho prelozis do postielky a ono sa trosicku v tej postielke preberie a zrazu zisti, ze neni na prsku pri mame ako ked zaspaval tak spusti plac. Ja som potom zacala robit tak, ze som ho nakojila cca 30 min pred spankom proste v takom case aby to bolo pred spankom ale aby mi na prse este nestihol nezaspinkat. Po kojeni sa ste chvilu popestoval, pomaznal a potom sup do postielky spinkat zaspinkal mi hned a sam ( alebo som si ho uspinkala na manzelskej a preniesla som ho potom do postielky ale to uspavanie bolo uz rychle mozno 10 min a spinkal) a cuduj sa svete on sa mi naozaj prestal budit takze nam pomohlo toto.
Milá maminka, viem presne o com hovoris. U nss to bolo presne take, precitala som aj spominanu knihu, robili sme to presne podla nej, no nasa Ela to nepochopila, ze ma spať 🙂. Takže si myslím , ze nie jazde dieta vie zaspat same 🙂 Tiez som kojila a uspavali sme aj 45 min nosenim a prechadzanim sa po dome, aj nám doktorka predpisala nejaky oblbovak,nosil ju len manzel, aby ma necitila,. .. Vsetko fungovalo par dni. V roku som ju odstavila od prsnika, tak sa nocne vstavanie z 8 zmensilo na 3-4 🙂 Vzdy sa rozplakala a museli sme ju chvilu tisit. V necelych dvoch rokoch sme ju prestahovali do izbicky, takze z 3 vstavani, bolo 1-2 🙂 a tak je to dodnes. Ma 3roky a 8 mesiacov. Ja som si uz na to zvykla, ze pravidelne v noci pride, niekedy troska pomrnka a potom spi. Uz neplace, ani nenosime na rukach 🙂 Ale moja váha sla hore 🙂 straaaasne, ladovala som sa sladkým , aby som ziskala energiu na den, lebo aj s dennym spankom bol problem. Ma velmi slaby spanok, vsetko ju zobudi. Takže si myslim, ze niekedy netreba proti tomu bojovat, len to prijat a vsetko prejde. Prajem Vam, aby ste si rychlo zvykli a tesili sa z kazdeho dna.
Z celej debaty vyplyva, ze pri 1.dietati sa ucime, ako na to, pri druhom uz aspon vieme, do coho ideme 😄 Ale plati, ze kazde dieta je original.
Ja som kojila 4 roky, maly spal pri nas na posteli, vyspali sme sa vsetci 😉 Cez den som spala s nim, lebo nevyspata a nervozna mama = nervozne dieta 😄 Nasli sme si svoj sposob, ktory nam vyhovoval. Jednoducho, je to obdobie, ktore je jedinecne, treba si najst sposob, ako ho zvladnut a uzit si ho... lebo ked nam raz bude doma zurit puberta, budeme nan s laskou spominat 😂
Ku bocniciam..ked uz sa vedel postavit v postielke tak ohromne sikovna a zufala ze vsak zaspi sam. Kedze moje uspavanie bolo na veky vekov. Preliezol bocnucu a znacky spadol na zem. Odvtedy sme urobili polovicnu bocnicu a mohol vliest aj vyliest. V noci sa budil aj 5krat. Pekne som ho mala nechat pri mne. Dceru som v postielke uz nemala. Bolo to narocne ale teraz maju 12 a 15r
@aadenka sa mi paci ako si protirecis tym, ze pises, ze ked spal medzi vami, ste sa vyspali vsetci a hned na to pises, ze cez den si musela dospavat, lebo nevyspata matka je nervozna matka 🙂
he he.. pre mna je napr. spanie cez den s dietatom strasna strata casu.. v lete tento cas milujem, lebo sa mozem vonku v klude opalovat, alebo robit co chcem, alebo upratat nieco a v zime si pozriem nejaky dobry online film, nieco upracem a popijam kavu.. bolo by mi luto to prespat a zas byt v jednom kole , aj ked teda ja nie som v jednom kole, ja si matersku uzivam a nie som cely den na nohach, ucim dieta samostatnosti a viem mu aj povedat NIE 🙂, upratovanie robim priebezne, varenie na 2-3dni, tym padom mi zostava cas aj na relax 🙂 ale zas chapem, ze kazda sme ina a niektore mamy napr. proste potrebuju mat doma ako zo skatulky, 4x do tyzdna umyvat podlahy, alebo maju hysak zo sialocky v umyvadle 🙂.. toto nie je moj pripad, mam poriadok, ale taky normalny funkcny a ved pri dietati to inak ani nejde, teda ak nechcem padnut na hubu a fakt si cely den ani nesadnut 🙂 ale to uz je ina tema, uz odbacam.. tak uz som ticho k tomu.
proste aj so spankom je to tak, ze kazdej vyhovuje nieco ine a ked jedna chce spanok a zaspavanie riesit, druha si da dieta k sebe a neriesi... alebo teda to povazuje za riesenie... ja sa tak ale napr. nevyspim.. mala kope, vrti sa a aj ked som mala parkrat romanticku predstavu, ako sa budeme k sebe tulkat v noci, o 2 ma to preslo a plna nervov som ju prelozila naspat, lebo som nemohla oka zazmurit, roztahovat sa ako potrebujem a kopance do chrbta pre mna nie su idealnou uspavakou 🙂

@milkamm spanok je cela veda. Ja idem podla weisblutha a vsetky tri starsie deti mi krasne zaspavali sami a spia dlho a vela.
Ale, co sa tyka Tvojej situacie.
Dieta upada do hlbokeho spanku cca 15 minut po zaspani. Takze vydrz a do postielky ju prekladaj az v tejto hlbokej faze.
Ak nezaberie, tak po prelozeni ostan pri nej, nevyberaj uz z postielky, rob na nu sssss a drz za ruku alebo si daj svoju ruku na jej hlavu, proste sa ju snaz ukludnit. Ale uz nevyberaj.
9 mesacna uz vela veci chape. Ale sucasne ma vela podnetov cez den, ktore musi spracovat a je to pre nu narocne.
Kazdopadne, pokial sa rozhodnes pre akukolvek metodu tak vydrz aspon ten tyzden.
A predspankovy ritual je urcite tiez velmi dolezity a aj pravidelny rezim. A este - kedy ju davas na noc spat? Moje deti v tomto veku chodili spavat o siestej. Teraz maju starsi 7 a 5 rokov rokov, tak chodia o siedmej. Neskor by som nedavala