Vedeli ste intuitívne, čo robiť s novorodencom?
Mamicky. Zaujimalo by ma, ci ste nejak intuitivne vedeli, co robit s novorodeniatkom alebo ste navstevovali predporodnu pripravu?
Ja som tak nejak išla automaticky a to som bola mladá
Mala som skúsenosť s mladším súrodencom takže cca som vedela čo robiť a veľa vecí robíš automaticky
Nenavstevovala a nikto mi nepovedal a neučil
Sama😁
Jedine pediatricka ma take pre novorodicky sedenie,kde vysvetluje čo robiť nerobiť také základné veci
Vela maminiek to nejako prirodzene vie. Ja som len tapala, vela veci som nevedela, aj keď som tiež čakala že mi to pôjde lahsie a nejako automatickejsie.
Snažila som sa pripravit dopredu, vďaka tomu som nemala problém s kojením.
Potom som sa vela pýtala pediatricky, niečo som rozobrala s kamoškami, zvysok som čítala knihy a guglila. Mama na mňa akurát kvalitne nakricala aby som od nej nič nečakala, ale ak je Tvoja mama / svokra ochotná a poradí, to je super pomoc.
Robila som to, co mi prišlo prirodzené a najlepšie. Prípadne som sa opytala mamy. Starostlivosť o dieťa nie je žiadna veda, zvládneš to.
@anonym_f8689f zvladnut zvladnem, ale chcem to zvladnut zodpovedne, nie len tak, aby nejak bolo. Netusim, ako casto otacat babo, ako ho kupat a ako casto. Kedy nanasat krem na ritulku, ako dlho ma byt na brusku, ci ma byt v noci prikryte a podobne. Nechcem mat k tomu flegmaticky pristup,ze nejak bude. Nechcem, aby babo na to doplacalo a zbytocne ho stresovala
@anonym_f8689f zvladnut zvladnem, ale chcem to zvladnut zodpovedne, nie len tak, aby nejak bolo. Netusim, ako casto otacat babo, ako ho kupat a ako casto. Kedy nanasat krem na ritulku, ako dlho ma byt na brusku, ci ma byt v noci prikryte a podobne. Nechcem mat k tomu flegmaticky pristup,ze nejak bude. Nechcem, aby babo na to doplacalo a zbytocne ho stresovala
@anonym_autor Toto vsetko najdes na internete. Zameraj sa na jednu temu a precitaj viac clankov. Ak sa vsetky zhoduju, mas odpoved. Ak je v kazdom ina info, tak hladaj dalej a uvazuj vlastnym rozumom. Na dieta sa pripravit neda. Co ti povedia v poradni, nemusi platit na tvoje dieta. Ak budes mat nespavca tak ti bude uuuuplne jedno v akej polohe zaspal. Hlavne sa ty nestresuj lebo babatko to citi. Aj tak nebudes robit veci dokonalo.
@anonym_autor Bežné veci zvládneš, riaď sa rozumom a citom, pomoc nájdeš aj na internete-
Odporúčam absolvovať kurz prvej pomoci zameraný na bábätká a deti
@anonym_autor rob tak ako to citis. Na dieta nedostanes navod a ani radu- musis to vychytat co tebe a jemu vyhovuje. Lebo na kazde odporucanie najdes milion dovodov preco to nerobit a naopak. Dieta ma spat s matkou- len to nie- ved bude rozmaznane , je to nehygienicke,hrozi riziko pripucenia. Kupat kazdy den a najlepsi je xy krem za xy€.- kupat kazdy druhy den iba vodou. Davat ponozky a ciapku aj v horucavach- nedavat ponozky a ciapku..... prebalovat po kazdom krmeni- prebalovat podla potreby. Krmit na poziadanie- dieta musi vydrzat 3 hodiny...... Zblaznis sa z toho.
Nebola som na nijakej priprave .Vedela som intuitivne .
@anonym_autor Odporucam práve ten flegmatický prístup a veci riešiť za pochodu, inak skončíš ako ďalšia vystresovaná matka, ktorá bude riešiť úplne všetko a vôbec si materstvo neužiješ.
Naučíš sa ho držať, otáčať, obliekať, umývať - za deň. Spať ho nechaj do vôle, prikrývky a odev dávaj podľa počasia, to budeš cítiť aj na sebe. Ostatné podla nálady dieťaťa, v kľude a s nikým ho neporovnávaj, nerieš, čo by malo robiť podla knižiek, videí... Samo ťa to povedie.
@anonym_autor Základné veci ti vysvetlia, naučia už v pôrodnici.Vacsinou ti dobre poradia aj pediatricka a jej sestrička.No,a väčšinou aj skúsené ženy z rodiny-matky,babky,tety vedia poradiť,aj keď občas ich rady je potrebné brať s rezervou
V porodnici mi neporadili nic, este ma tam daka fuchtla sprdla, ci to dieta fakt neviem okupat, pediatrovi a jeho sestre to bolo fuk, odporucili prestat dojcit a dat UM. Nastastie som mala kamaratku, druhorodicku akurat po porode, ta mi velmi pomohla praktickymi radami. Nebola som ten typ zeny, ktory sa okamzite prepne do modu matka.
@anonym_autor Nechodila som na prípravu. Ale veľa som čítala, úprimne ma to zaujímalo, zbožňovala som časopis Mama a ja. 🙂 Nestresuj sa dopredu, mne sestrička priniesla malú 3 hodiny po pôrode a keď som sa jej chcela spýtať, čo mám robiť (lebo zrazu to bol moment "a čo teraz"), len mi medzi dverami zakričala "už máte dieťa, mali by ste to vedieť". 😀😀 Teraz sa na tom smejem, ale nebolo mi všetko jedno. Dostala som veľa rád od iných sestričiek - budiť na kojenie každé 2-3 hodiny (ako taká trúba som mala nastavený budík), prebaliť po každom kojení (vždy som si zobudila dieťa), pupok len liehovať (a potom som doma plakala, že jej tá chrastička nechce odpadnúť)... Moja mama, ktorá vychovala 3 deti, sa mi snažila vysvetliť, že sa to dá aj inak. Neverila som, v pôrodnici mi predsa takto vraveli. Nuž, blbá som bola, ale našťastie to netrvalo dlho. 😀 Rýchlo som pochopila, že neexistuje jedno správne riešenie a musím robiť tak, ako to vyhovuje nám dvom a overené rady matky nie sú zas také zlé. Odvtedy sme fungovali šťastne a vesele. 😀 Pri druhom dieťati som už tieto "zásady" púšťala jedným uchom dnu a druhým von. Robila som tak, ako sa mi zdalo najlepšie. 🙂 Držím ti palce, ono ťa to samé navedie. Len nebuď zaťatá v nejakom postoji. Nikdy neexistuje len jedna správna možnosť.
@anonym_autor vedela, take takze to nie je, navyse bola corona 2020. Co som ale mala z prace bol kurz prvej pomoci, ten rozsireny pre deti a to odporucam. Lebo tam mas presne tie horory- dusi sa, popali, musis ozivovat. Cize za mna toto je podstatne, plienky su dnes blbuvzdorne a vacsinu veci naucia v porodnici. Tiez nam dosiel clovek na ukazku masaze noziciek a taketo veci. Vacsinou veci som nasla na youtube a pinterest z toho, co som potrebovala. Tie kurzy su asi pre ludi, co maju strach manipulovat s babatkom.
Bola som na kurze bola to skôr príprava na pôrod a dosť veľa info vravela čo bude po pôrode takže mne osobne to pomohlo veľa som sa dozvedela , syn je po 15r prvé bábo v rodine
tak isto som veľ čítala a pozerala videa hlavne o správnej manipulácii a pod
masaž babetka tiež som bola na kurze
po čase som vedela čo a ako aj sama sa rozhodnúť
@anonym_autor takze kupat raz za 4-7 dni, iba co treba kazdy den, nenicit dietatu ochrannu vrstvu. Kupanie ukazu v porodnici. Kremy vobec, vsetko oplachnut custom vodou, ziadne vlhcene obrusky, ked to neni nutne niekde mimo domu. Krem iba ked je babo cervene, vela vetrat, nechat rozbalene na podlozke. Com menej to patles, tym lepsie pre babo. Robila som v jasliach a teda viem, ze co ano a co nerobi dobrotu. Tiez menim casto plienky, nemam rada ked je to dlho na dietati. A videa ako nosit a otacat na youtube najdes. Ale to pojde prirodzene.
Ano vedela. Nik mi nepomahal ani nechodil kupat a podobne.
Novorodenec sa koji vylucuje a spi. Aspon moji toto tocili dokola🙃
@anonym_autor nechodila som na prípravu.Kupanie a dojčenie mi ukázali v pôrodnici, ale aj tak to si musíš nájsť svoju polohu ako tebe a dieťaťu vyhovuje to bolo také z rýchlika nebol čas a aj tak som mala mlieka málo spustilo sa až doma.
Ja som sa bála kyptika čo zostal z pupku stále som sa bála, že keď bude mať plienku rozskriabne sa, alebo odtrhne🤣a ostatné išlo samé.Len pozor na hlavičku nech si nezleží a išla by som na kurz prvej pomoci to je dobrá vec aj, keď bude väčšie deti čo robiť, keď zabehne jedlo, alebo spadne a vyrazí si dych.Mne sa viac krát zakuckala s mliekom červená to bola moja nočná mora, že sa nenadychne zadusí.No hormóny a nevyspatie robili svoje.Ale ostatné sa neboj sú deti čo vôbec nechcú byť prikryté, zavinute cumel, trápenie s kojenim pôjde to neboj sa
Malé dieťa som reálne a z blízka videla až to svoje.
Nik mi nič nemusel ukazovať ani som nevenovala hodiny štúdiu.
Obsraté dieťa treba umyť, uspať, nakojiť. Toť vše.
Nie- nik a nic ma nepripravovalo byt mamou. Ked som si hocicim nebola ista- otazka na pediatra/maminu/ svokru vychovali obe zdrave a plnohodnotne deti 🙂 Deti zacnu plakat ked sa im nieco nepaci a ked sa im to paci su v pohode. Ale uz pred porodom som vedela, ze ak bude akakolvek situacia budem deti viest k samostatnosti, aby som na dietatku nebola zavesena 24/7 napr. zvyknut ho na inych ludi z rodiny a priatelov, aby som si pocas dna mohla dat sprchu a urobit kavu bez toho, aby dieta zazilo hystericky plac ked ma neuvidi, od prveho momentu sa zapajal do celej statostlivosti o deti manzel, aby som mohla ist kedykolvek a kamkolvek ked som chcela/ potrebovala, neuspavala som ich nikdy, nekrmila pri tablete a podobne pre mna zbytocne nezmysli 🙂 Ako si dieta od prveho momentu naucis tak ho budes mat- drz sa 👍
nevedela, ale v porodnici ma vsetko naucili - prebalovat, kupat, dojcit, nosit na rukach...
pri prvom určite nie.
Veľmi mi pomáhala mama.
@anonym_autor navštevovala som pripravu, prax bola iná. Dodnes neviem čo chce na 100% a áno intuícia je ale nie tak ako si človek predstavuje že dieťa zaplače a mame vyhodí hneď v hlave o čo ide. Nevyhodi. Budete skúšať. Na 5x sa možno trafíte, ak vôbec. A tak je to v poriadku
Malé dieťa som reálne a z blízka videla až to svoje.
Nik mi nič nemusel ukazovať ani som nevenovala hodiny štúdiu.
Obsraté dieťa treba umyť, uspať, nakojiť. Toť vše.
@anonym_454228 to zas nesuhlasim. Treba napriklad spravne babatko otacat, aby nemalo splostenu hlavu, treba s nim cvicit, aby nemalo koliky a podobne. Nie je to len o utreti zadku, uspati a kojeni

Robila som to, co mi prišlo prirodzené a najlepšie. Prípadne som sa opytala mamy. Starostlivosť o dieťa nie je žiadna veda, zvládneš to.